Skúste chrumkavé rybie pochúťky

Ryby a plody mora sú čoraz obľúbenejšie i vo vnútrozemí. Ako ste na tom vy?

(Zdroj: Isifa)

Zlatisté rybie karbonátky
Suroviny na 4 porcie

  • 2 x 180 g konzerva tuniaka alebo lososa
  • 230 g malých zemiakov
  • 1 vajíčko
  • hrsť čerstvého koriandra
  • 1 – 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL kapár
  • soľ, mleté čierne korenie

Na salsu:

    • 1 konzerva kukurice

  • 1 menšia červená paprika
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • niekoľko kvapiek Tabasca alebo pálivej čili omáčky
  • čerstvý koriander
  • citrónová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Rybu z konzervy preložte na sitko a nechajte odkvapkať. Zemiaky zalejte vodou a uvarte do polomäkka, nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nahrubo nastrúhajte alebo nasekajte. Zmiešajte s rybou a vajíčkom. Pridajte kapary, nasekaný koriander, citrónovú šťavu a soľ a korenie podľa chuti. Na pomúčenej alebo naolejovanej doske z nich vytvarujte bochníčky a odložte ich do chladničky. Medzitým pripravte salsu, pokrájaním a zmiešaním všetkých surovín. Rybie koláčiky vysmažte z oboch strán na rozpálenom oleji a odložte ich na servítku, aby sa zbavili prebytočného tuku. Servírujte v žemli alebo so zemiakmi spolu so salsou.

Tip: K pokrmu sa veľmi dobre hodí doma pripravená holandská alebo Aioli omáčka.


Smažené rybie kúsky s domácou Aioli omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 stredne veľké filety z bielej ryby
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka
  • soľ, mleté biele korenie
  • hladká múka
  • strúhanka
  • citrónová šťava
  • 8 rovnako veľkých zemiakov
  • soľ
  • olej na smaženie

Na Aioli omáčku:

    • 2 žĺtky
    • 200 ml olivového leja
    • 2 – 4 strúčikov cesnaku
    • 2 PL citrónovej šťavy

  • 1 PL horčice
  • 1 ČL vínneho bieleho octu
  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr pripravte omáčku. Do mixéra dajte žĺtky, cesnak. Soľ, mleté čierne korenie, horčicu a vínny ocot. Rozmixujte a počas mixovania začnite pomaly tenkým prúdom prilievať asi polovicu oleja. Potom pridajte citrónovú šťavu, premixujte a pokračujte v pomalom prilievaní oleja, až kým nezískate hustú majonézu. Hotovú omáčku odložte do chladničky.

Vajíčka premiešajte ponorným mixérom spolu s prelisovaným cesnakom. Nestačí ich iba rozmiešať vidličkou. Filety rozkrájajte na pásy alebo kocky, pokvapkajte ich citrónovou šťavou, posoľte, okoreňte a obaľte najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.

Zemiaky očistite a rozkrájajte na veľké štvrtinky alebo na malé hranolčeky podľa chuti. Zabaľte ich do utierky, aby sa vysušili. V rozpálenom oleji vysmažte dozlatista zemiaky a rybu. Servírujte horúce spolu s vychladnutou omáčkou.

Tip: Na obmenu môžete do strúhanky pokojne pridať i mletú červenú papriku alebo sezamové semienka. Dokonca môžete trojobal vymeniť za tempurové cestíčko. Do omáčky zas podľa chuti skúste pridať štipku nového korenia alebo muškátového orieška. Ak vám v jedle chýba predsa len kúsok „zdravej“ zeleniny, pokojne vysmažte k rybe krúžky cibule, kúsky mrkvy a červenej papriky alebo dokonca nahraďte hranolčeky zo zemiakov zelerom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 285
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 896
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 993
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 481
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 917
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 914
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 754
  8. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 547
  9. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 545
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 540

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: Politikov treba vyšetrovať citlivo

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii Peter Kovařík.

PRIMÁR

Keď mejkap podráždi. Problémy, ktoré vyvoláva kozmetika

Vyberte si kozmetiku, ktorá nepoškodí pleť.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.