Zlatisté rybie karbonátky
Suroviny na 4 porcie
- 2 x 180 g konzerva tuniaka alebo lososa
- 230 g malých zemiakov
- 1 vajíčko
- hrsť čerstvého koriandra
- 1 – 2 PL citrónovej šťavy
- 1 PL kapár
- soľ, mleté čierne korenie
Na salsu:
- 1 konzerva kukurice
- 1 menšia červená paprika
- 1 cibuľa
- 2 paradajky
- niekoľko kvapiek Tabasca alebo pálivej čili omáčky
- čerstvý koriander
- citrónová šťava
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
Rybu z konzervy preložte na sitko a nechajte odkvapkať. Zemiaky zalejte vodou a uvarte do polomäkka, nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nahrubo nastrúhajte alebo nasekajte. Zmiešajte s rybou a vajíčkom. Pridajte kapary, nasekaný koriander, citrónovú šťavu a soľ a korenie podľa chuti. Na pomúčenej alebo naolejovanej doske z nich vytvarujte bochníčky a odložte ich do chladničky. Medzitým pripravte salsu, pokrájaním a zmiešaním všetkých surovín. Rybie koláčiky vysmažte z oboch strán na rozpálenom oleji a odložte ich na servítku, aby sa zbavili prebytočného tuku. Servírujte v žemli alebo so zemiakmi spolu so salsou.
Tip: K pokrmu sa veľmi dobre hodí doma pripravená holandská alebo Aioli omáčka.
Smažené rybie kúsky s domácou Aioli omáčkou
Suroviny na 4 porcie
- 4 stredne veľké filety z bielej ryby
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 vajíčka
- soľ, mleté biele korenie
- hladká múka
- strúhanka
- citrónová šťava
- 8 rovnako veľkých zemiakov
- soľ
- olej na smaženie
Na Aioli omáčku:
- 2 žĺtky
- 200 ml olivového leja
- 2 – 4 strúčikov cesnaku
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 PL horčice
- 1 ČL vínneho bieleho octu
- soľ, mleté čierne korenie
Najskôr pripravte omáčku. Do mixéra dajte žĺtky, cesnak. Soľ, mleté čierne korenie, horčicu a vínny ocot. Rozmixujte a počas mixovania začnite pomaly tenkým prúdom prilievať asi polovicu oleja. Potom pridajte citrónovú šťavu, premixujte a pokračujte v pomalom prilievaní oleja, až kým nezískate hustú majonézu. Hotovú omáčku odložte do chladničky.
Vajíčka premiešajte ponorným mixérom spolu s prelisovaným cesnakom. Nestačí ich iba rozmiešať vidličkou. Filety rozkrájajte na pásy alebo kocky, pokvapkajte ich citrónovou šťavou, posoľte, okoreňte a obaľte najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.
Zemiaky očistite a rozkrájajte na veľké štvrtinky alebo na malé hranolčeky podľa chuti. Zabaľte ich do utierky, aby sa vysušili. V rozpálenom oleji vysmažte dozlatista zemiaky a rybu. Servírujte horúce spolu s vychladnutou omáčkou.
Tip: Na obmenu môžete do strúhanky pokojne pridať i mletú červenú papriku alebo sezamové semienka. Dokonca môžete trojobal vymeniť za tempurové cestíčko. Do omáčky zas podľa chuti skúste pridať štipku nového korenia alebo muškátového orieška. Ak vám v jedle chýba predsa len kúsok „zdravej“ zeleniny, pokojne vysmažte k rybe krúžky cibule, kúsky mrkvy a červenej papriky alebo dokonca nahraďte hranolčeky zo zemiakov zelerom.