Skúste chrumkavé rybie pochúťky

Ryby a plody mora sú čoraz obľúbenejšie i vo vnútrozemí. Ako ste na tom vy?

(Zdroj: Isifa)

Zlatisté rybie karbonátky
Suroviny na 4 porcie

  • 2 x 180 g konzerva tuniaka alebo lososa
  • 230 g malých zemiakov
  • 1 vajíčko
  • hrsť čerstvého koriandra
  • 1 – 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL kapár
  • soľ, mleté čierne korenie

Na salsu:

    • 1 konzerva kukurice

  • 1 menšia červená paprika
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • niekoľko kvapiek Tabasca alebo pálivej čili omáčky
  • čerstvý koriander
  • citrónová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Rybu z konzervy preložte na sitko a nechajte odkvapkať. Zemiaky zalejte vodou a uvarte do polomäkka, nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nahrubo nastrúhajte alebo nasekajte. Zmiešajte s rybou a vajíčkom. Pridajte kapary, nasekaný koriander, citrónovú šťavu a soľ a korenie podľa chuti. Na pomúčenej alebo naolejovanej doske z nich vytvarujte bochníčky a odložte ich do chladničky. Medzitým pripravte salsu, pokrájaním a zmiešaním všetkých surovín. Rybie koláčiky vysmažte z oboch strán na rozpálenom oleji a odložte ich na servítku, aby sa zbavili prebytočného tuku. Servírujte v žemli alebo so zemiakmi spolu so salsou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: K pokrmu sa veľmi dobre hodí doma pripravená holandská alebo Aioli omáčka.


Smažené rybie kúsky s domácou Aioli omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 stredne veľké filety z bielej ryby
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka
  • soľ, mleté biele korenie
  • hladká múka
  • strúhanka
  • citrónová šťava
  • 8 rovnako veľkých zemiakov
  • soľ
  • olej na smaženie

Na Aioli omáčku:

    • 2 žĺtky
    • 200 ml olivového leja
    • 2 – 4 strúčikov cesnaku
    • 2 PL citrónovej šťavy

  • 1 PL horčice
  • 1 ČL vínneho bieleho octu
  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr pripravte omáčku. Do mixéra dajte žĺtky, cesnak. Soľ, mleté čierne korenie, horčicu a vínny ocot. Rozmixujte a počas mixovania začnite pomaly tenkým prúdom prilievať asi polovicu oleja. Potom pridajte citrónovú šťavu, premixujte a pokračujte v pomalom prilievaní oleja, až kým nezískate hustú majonézu. Hotovú omáčku odložte do chladničky.

Vajíčka premiešajte ponorným mixérom spolu s prelisovaným cesnakom. Nestačí ich iba rozmiešať vidličkou. Filety rozkrájajte na pásy alebo kocky, pokvapkajte ich citrónovou šťavou, posoľte, okoreňte a obaľte najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.

Zemiaky očistite a rozkrájajte na veľké štvrtinky alebo na malé hranolčeky podľa chuti. Zabaľte ich do utierky, aby sa vysušili. V rozpálenom oleji vysmažte dozlatista zemiaky a rybu. Servírujte horúce spolu s vychladnutou omáčkou.

Tip: Na obmenu môžete do strúhanky pokojne pridať i mletú červenú papriku alebo sezamové semienka. Dokonca môžete trojobal vymeniť za tempurové cestíčko. Do omáčky zas podľa chuti skúste pridať štipku nového korenia alebo muškátového orieška. Ak vám v jedle chýba predsa len kúsok „zdravej“ zeleniny, pokojne vysmažte k rybe krúžky cibule, kúsky mrkvy a červenej papriky alebo dokonca nahraďte hranolčeky zo zemiakov zelerom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 322
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 382
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 8 679
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 545
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 461
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 029
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 659
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 554
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 988
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 527

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Klik

Klik: Ako Elon Musk tuneluje Chicago

Prehľad technologických správ týždňa.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.