Skúste chrumkavé rybie pochúťky

Ryby a plody mora sú čoraz obľúbenejšie i vo vnútrozemí. Ako ste na tom vy?

(Zdroj: Isifa)

Zlatisté rybie karbonátky
Suroviny na 4 porcie

  • 2 x 180 g konzerva tuniaka alebo lososa
  • 230 g malých zemiakov
  • 1 vajíčko
  • hrsť čerstvého koriandra
  • 1 – 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL kapár
  • soľ, mleté čierne korenie

Na salsu:

    • 1 konzerva kukurice

  • 1 menšia červená paprika
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • niekoľko kvapiek Tabasca alebo pálivej čili omáčky
  • čerstvý koriander
  • citrónová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Rybu z konzervy preložte na sitko a nechajte odkvapkať. Zemiaky zalejte vodou a uvarte do polomäkka, nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nahrubo nastrúhajte alebo nasekajte. Zmiešajte s rybou a vajíčkom. Pridajte kapary, nasekaný koriander, citrónovú šťavu a soľ a korenie podľa chuti. Na pomúčenej alebo naolejovanej doske z nich vytvarujte bochníčky a odložte ich do chladničky. Medzitým pripravte salsu, pokrájaním a zmiešaním všetkých surovín. Rybie koláčiky vysmažte z oboch strán na rozpálenom oleji a odložte ich na servítku, aby sa zbavili prebytočného tuku. Servírujte v žemli alebo so zemiakmi spolu so salsou.

Tip: K pokrmu sa veľmi dobre hodí doma pripravená holandská alebo Aioli omáčka.


Smažené rybie kúsky s domácou Aioli omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 stredne veľké filety z bielej ryby
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka
  • soľ, mleté biele korenie
  • hladká múka
  • strúhanka
  • citrónová šťava
  • 8 rovnako veľkých zemiakov
  • soľ
  • olej na smaženie

Na Aioli omáčku:

    • 2 žĺtky
    • 200 ml olivového leja
    • 2 – 4 strúčikov cesnaku
    • 2 PL citrónovej šťavy

  • 1 PL horčice
  • 1 ČL vínneho bieleho octu
  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr pripravte omáčku. Do mixéra dajte žĺtky, cesnak. Soľ, mleté čierne korenie, horčicu a vínny ocot. Rozmixujte a počas mixovania začnite pomaly tenkým prúdom prilievať asi polovicu oleja. Potom pridajte citrónovú šťavu, premixujte a pokračujte v pomalom prilievaní oleja, až kým nezískate hustú majonézu. Hotovú omáčku odložte do chladničky.

Vajíčka premiešajte ponorným mixérom spolu s prelisovaným cesnakom. Nestačí ich iba rozmiešať vidličkou. Filety rozkrájajte na pásy alebo kocky, pokvapkajte ich citrónovou šťavou, posoľte, okoreňte a obaľte najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.

Zemiaky očistite a rozkrájajte na veľké štvrtinky alebo na malé hranolčeky podľa chuti. Zabaľte ich do utierky, aby sa vysušili. V rozpálenom oleji vysmažte dozlatista zemiaky a rybu. Servírujte horúce spolu s vychladnutou omáčkou.

Tip: Na obmenu môžete do strúhanky pokojne pridať i mletú červenú papriku alebo sezamové semienka. Dokonca môžete trojobal vymeniť za tempurové cestíčko. Do omáčky zas podľa chuti skúste pridať štipku nového korenia alebo muškátového orieška. Ak vám v jedle chýba predsa len kúsok „zdravej“ zeleniny, pokojne vysmažte k rybe krúžky cibule, kúsky mrkvy a červenej papriky alebo dokonca nahraďte hranolčeky zo zemiakov zelerom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 6 237
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 368
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 399
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 3 159
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 104
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 840
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 1 069
  8. Splnený sen 1 045
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 976
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 962

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Baníci cítia krivdu, keď niekto kritizuje umelé dotovanie Hornonitrianskych baní vládou. Na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

PRIMÁR

K pandémiám chrípky môže dochádzať s príchodom leta

Simulácia správne predpovedala pandémiu vírusu prasacej chrípky.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.