SME

Päť tipov ako nepokaziť vianočné pečenie

Šéfkuchár Michal Hečko nám poradil niekoľko základných pravidiel, ktoré nám pomôžu pri pečení.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pečenie vianočného pečiva patrí k vianočným tradíciám, recepty sa dedia a odlišujú sa najmä podľa regiónov.

"Medzi najpopulárnejšie vianočné dobroty patria určite linecké lepené koláčiky, vanilkové rožteky, medovníčky či domáca vianočka," uviedol Michal Hečko, šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa neho na sviatočný stôl patria aj kysnuté koláče, obľúbená je napríklad bábovka alebo sladký vianočný chlieb.

Päť tipov od šéfkuchára:

  • "Maslo, či vajíčka, ktoré pri pečení používame, by mali mať izbovú teplotu. Jednak sa s nimi lepšie pracuje, jednak sa napríklad pri masle nebudú vytvárať hrudky a vajíčka sa do cesta pohodlnejšie zapracujú," radí Hečko.
  • Pri pečení je tiež dôležité plech dôkladne vymastiť a vysypať múkou, aby sa cesto nepripieklo.
  • Pri pečení pochúťok z kvasníc nie je vhodné otvárať pri kontrole pečenia rúru zbytočne. "Je v nej určitý tlak, pri otvorení klesne a môže spôsobiť, že celý koláčik spľasne. Odporúčam počkať podľa odhadovanej minutáže v recepte takmer do konca, aby sme zabránili zbytočným výkyvom teplôt a až potom vyskúšať, či je cesto prepečené," povedal Hečko.
  • Začiatočníci v pečení by mali dodržiavať presné miery váhy jednotlivých surovín a nepiecť podľa odhadov. "Pri varení môžeme jedlo kedykoľvek dochutiť, ale ak už cesto raz vložíme do trúby, už ho nezmeníme."
  • "Klasickou chybou je použitie príliš veľkého množstva múky, ktoré spôsobí drobenie cesta alebo príliš málo múky, čo má za následok mazľavé a lepiace sa cesto, ktoré si neudrží svoj tvar," upozornil Hečko.

Vianočné tipy a recepty:

Vianoce 2025

Oslavy Dňa mesta Košice by sa mali zmestiť do 50-tisíc eur.


SITA 2
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 097
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 707
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 043
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 802
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 295
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 613
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 321
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 211
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 247
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 329
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 970
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 924
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 441
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 345
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 054
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 640
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu