Medovníky na zjedenie

Pripravte si tieto Vianoce medovníky, ktoré nielen fantasticky vyzerajú, ale aj výborne chutia.

Vianoce bez medovníčkov? V žiadnom prípade.(Zdroj: Petra Bošanská)

Suroviny na 50 menších kúskov:

  • 600 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 200 g medu
  • 150 g masla
  • 3 vajcia
  • prášok do perníka

Na polevu:

  • bielok
  • citrónová šťava
  • práškový cukor
  • solamyl

Na pracovnú dosku si odoberieme asi tretinu múky, ostatnú múku dáme do väčšej misky a pridáme k nej všetky zvyšné suroviny. Mixérom so špirálovými metličkami vymiesime hladké cesto, ktoré pridáme do zvyšnej múky a spolu vymiesime na hladké cesto.

Necháme v miske zakryté pokrievkou v chladnej miestnosti asi tri hodiny odpočívať. Po tomto čase môžeme s cestom pracovať, vyvaľkať ho a vykrajovať rôzne tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov do ružova.

Tip: Medovníčky nepečte dlho, nesmú zostať tmavé, pretože by už nezmäkli a boli by iba na ozdobu a nie na jedenie.

01--2-.jpg

Ako pripraviť polevu

V miske na malých otáčkach mixérom so špirálovými metličkami miešame bielok zbavený blany s trochou citrónovej šťavy. Postupne pridávame dobre preosiaty práškový cukor. Množstvo cukru závisí od veľkosti bielka.

Miešame stále na malých obrátkach a pridávame toľko cukru, aby sme mali vláčnu a hustú hmotu. Nakoniec pridáme malú lyžičku solamylu.

Polevu dáme do samozatváracích vrecúšok a odstrihneme na vrecku špičku ostrými nožnicami alebo si spravíme papierové kornútiky. Kúpiť si možno aj vrecúška s už pripevnenou umelohmotnou špičkou.

stromcek.jpg

Ako ozdobiť medovníčky

Najprv si hustou polevou kornútikom naznačíme tvar, do ktorého by sme chceli vylievať zriedenú polevu. Po stuhnutí obrysu vlievame redšiu polevu. Pomôžeme si malou lyžičkou, malé časti si môžeme vyplniť kornútikom.

Polevu treba poriadne vysušiť alebo môžeme medovník usušiť v rúre pri nižšej teplote. Práve vtedy nám ostane poleva porcelánovo hladká a na takýto podklad sa potom dá pekne maľovať potravinárskymi farbami, ale aj ďalej zdobiť „vyšívaním“.

Ak chceme do polevy zasadiť marcipánové kvietky alebo iné marcipánové ozdoby, tie sa vkladajú ešte do riedkej polevy a necháme to spolu na rovnej podložke vysušiť.

Tip: Medovníky zdobíme vždy hustou polevou. Ak potrebujeme vyliať niektoré časti na povrch medovníčka, môžeme si ju zriediť horúcou alebo studenou vodou.

01.jpg

02.jpg

Ďalšie recepty na medovníčky a výrobu svietnikov, vencov či domčekov nájdete na našej webovej stránke Artmama.sk.

 

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave
  2. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  3. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  6. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  7. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  10. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  1. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  2. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  3. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  4. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  5. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  6. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  7. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  8. Tréningové moduly HACCP online
  9. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  10. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 18 383
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 849
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 792
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 13 509
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 9 470
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 875
  7. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 4 600
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 296
  9. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 3 613
  10. Klima efekt bez klimatizácie 2 963

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obľúbený hotel Bödöra a Smeru prišiel o eurofondy

Firmy z babindolskej skupiny odstúpili od zmluvy na opravu hotela Zlatý kľúčik z eurofondov. Dôvod nepovedali.

EKONOMIKA

Najlepšie kakao? Granko ani Nesquik to podľa testu nie je

Instantné kakaové nápoje obsahujú zväčša veľa cukru, ukázal test.

DOMOV

Dobré ráno: Coca Cola zmenila chuť, skončilo to katastrofou

Keď všetko urobíte dobre a dopadne to zle.

Neprehliadnite tiež

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s frajerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať aj naozaj drsnú kritiku

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovci či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.