Medovníky na zjedenie

Pripravte si tieto Vianoce medovníky, ktoré nielen fantasticky vyzerajú, ale aj výborne chutia.

Vianoce bez medovníčkov? V žiadnom prípade.(Zdroj: Petra Bošanská)

Suroviny na 50 menších kúskov:

  • 600 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 200 g medu
  • 150 g masla
  • 3 vajcia
  • prášok do perníka

Na polevu:

  • bielok
  • citrónová šťava
  • práškový cukor
  • solamyl

Na pracovnú dosku si odoberieme asi tretinu múky, ostatnú múku dáme do väčšej misky a pridáme k nej všetky zvyšné suroviny. Mixérom so špirálovými metličkami vymiesime hladké cesto, ktoré pridáme do zvyšnej múky a spolu vymiesime na hladké cesto.

Necháme v miske zakryté pokrievkou v chladnej miestnosti asi tri hodiny odpočívať. Po tomto čase môžeme s cestom pracovať, vyvaľkať ho a vykrajovať rôzne tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov do ružova.

Tip: Medovníčky nepečte dlho, nesmú zostať tmavé, pretože by už nezmäkli a boli by iba na ozdobu a nie na jedenie.

01--2-.jpg

Ako pripraviť polevu

V miske na malých otáčkach mixérom so špirálovými metličkami miešame bielok zbavený blany s trochou citrónovej šťavy. Postupne pridávame dobre preosiaty práškový cukor. Množstvo cukru závisí od veľkosti bielka.

Miešame stále na malých obrátkach a pridávame toľko cukru, aby sme mali vláčnu a hustú hmotu. Nakoniec pridáme malú lyžičku solamylu.

Polevu dáme do samozatváracích vrecúšok a odstrihneme na vrecku špičku ostrými nožnicami alebo si spravíme papierové kornútiky. Kúpiť si možno aj vrecúška s už pripevnenou umelohmotnou špičkou.

stromcek.jpg

Ako ozdobiť medovníčky

Najprv si hustou polevou kornútikom naznačíme tvar, do ktorého by sme chceli vylievať zriedenú polevu. Po stuhnutí obrysu vlievame redšiu polevu. Pomôžeme si malou lyžičkou, malé časti si môžeme vyplniť kornútikom.

Polevu treba poriadne vysušiť alebo môžeme medovník usušiť v rúre pri nižšej teplote. Práve vtedy nám ostane poleva porcelánovo hladká a na takýto podklad sa potom dá pekne maľovať potravinárskymi farbami, ale aj ďalej zdobiť „vyšívaním“.

Ak chceme do polevy zasadiť marcipánové kvietky alebo iné marcipánové ozdoby, tie sa vkladajú ešte do riedkej polevy a necháme to spolu na rovnej podložke vysušiť.

Tip: Medovníky zdobíme vždy hustou polevou. Ak potrebujeme vyliať niektoré časti na povrch medovníčka, môžeme si ju zriediť horúcou alebo studenou vodou.

01.jpg

02.jpg

Ďalšie recepty na medovníčky a výrobu svietnikov, vencov či domčekov nájdete na našej webovej stránke Artmama.sk.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 7 007
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 801
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 616
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 602
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 940
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 703
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 311
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 287
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 174
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 840

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

KOMENTÁRE

Pravda a láska stoja na našej strane

Môj manžel a ja, na túto frázu si aj po vyše dvoch rokoch manželstva stále zvykám.

ŠPORT

Ramsay uzemnil aj Cháru. Nie som demokrat, tvrdí Kanaďan

Som fajn chlapík, keď hráči robia to, čo im poviem, hovorí nový tréner reprezentácie.

PLUS

Prečo je dobré nájsť si architekta

Len rozumný architekt vymyslí dom, v ktorom budete naozaj šťastní.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.