Medovníky na zjedenie

Pripravte si tieto Vianoce medovníky, ktoré nielen fantasticky vyzerajú, ale aj výborne chutia.

Vianoce bez medovníčkov? V žiadnom prípade.(Zdroj: Petra Bošanská)

Suroviny na 50 menších kúskov:

  • 600 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 200 g medu
  • 150 g masla
  • 3 vajcia
  • prášok do perníka

Na polevu:

  • bielok
  • citrónová šťava
  • práškový cukor
  • solamyl

Na pracovnú dosku si odoberieme asi tretinu múky, ostatnú múku dáme do väčšej misky a pridáme k nej všetky zvyšné suroviny. Mixérom so špirálovými metličkami vymiesime hladké cesto, ktoré pridáme do zvyšnej múky a spolu vymiesime na hladké cesto.

Necháme v miske zakryté pokrievkou v chladnej miestnosti asi tri hodiny odpočívať. Po tomto čase môžeme s cestom pracovať, vyvaľkať ho a vykrajovať rôzne tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov do ružova.

Tip: Medovníčky nepečte dlho, nesmú zostať tmavé, pretože by už nezmäkli a boli by iba na ozdobu a nie na jedenie.

01--2-.jpg

Ako pripraviť polevu

V miske na malých otáčkach mixérom so špirálovými metličkami miešame bielok zbavený blany s trochou citrónovej šťavy. Postupne pridávame dobre preosiaty práškový cukor. Množstvo cukru závisí od veľkosti bielka.

Miešame stále na malých obrátkach a pridávame toľko cukru, aby sme mali vláčnu a hustú hmotu. Nakoniec pridáme malú lyžičku solamylu.

Polevu dáme do samozatváracích vrecúšok a odstrihneme na vrecku špičku ostrými nožnicami alebo si spravíme papierové kornútiky. Kúpiť si možno aj vrecúška s už pripevnenou umelohmotnou špičkou.

stromcek.jpg

Ako ozdobiť medovníčky

Najprv si hustou polevou kornútikom naznačíme tvar, do ktorého by sme chceli vylievať zriedenú polevu. Po stuhnutí obrysu vlievame redšiu polevu. Pomôžeme si malou lyžičkou, malé časti si môžeme vyplniť kornútikom.

Polevu treba poriadne vysušiť alebo môžeme medovník usušiť v rúre pri nižšej teplote. Práve vtedy nám ostane poleva porcelánovo hladká a na takýto podklad sa potom dá pekne maľovať potravinárskymi farbami, ale aj ďalej zdobiť „vyšívaním“.

Ak chceme do polevy zasadiť marcipánové kvietky alebo iné marcipánové ozdoby, tie sa vkladajú ešte do riedkej polevy a necháme to spolu na rovnej podložke vysušiť.

Tip: Medovníky zdobíme vždy hustou polevou. Ak potrebujeme vyliať niektoré časti na povrch medovníčka, môžeme si ju zriediť horúcou alebo studenou vodou.

01.jpg

02.jpg

Ďalšie recepty na medovníčky a výrobu svietnikov, vencov či domčekov nájdete na našej webovej stránke Artmama.sk.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 070
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 255
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 13 212
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 929
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 662
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 790
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 407
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 812
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 575
  10. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 3 387

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Američania spozorneli. Slovenské kosatce sú hodné Oscara

Babičkina čipka, Zlatovláska či Bratislavský princ nie sú názvy rozprávok, ale originálne odrody irisov a gladiol, ktoré získali prestížne svetové ocenenia.

DOMOV

Architekt: Nikde som nezažil to, čo na Námestí slobody

Socializmus architektovi neprekáža, dôležitá je funkčnosť.

TECH

Pozerať ale, nedotýkať sa. Pľuzgiernik je náš najjedovatejší chrobák

O prvé miesto sa delí so svojimi príbuznými.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.