Suroviny na 50 menších kúskov:
- 600 g hladkej múky
- 300 g práškového cukru
- 200 g medu
- 150 g masla
- 3 vajcia
- prášok do perníka
Na polevu:
- bielok
- citrónová šťava
- práškový cukor
- solamyl
Na pracovnú dosku si odoberieme asi tretinu múky, ostatnú múku dáme do väčšej misky a pridáme k nej všetky zvyšné suroviny. Mixérom so špirálovými metličkami vymiesime hladké cesto, ktoré pridáme do zvyšnej múky a spolu vymiesime na hladké cesto.
Necháme v miske zakryté pokrievkou v chladnej miestnosti asi tri hodiny odpočívať. Po tomto čase môžeme s cestom pracovať, vyvaľkať ho a vykrajovať rôzne tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov do ružova.
Tip: Medovníčky nepečte dlho, nesmú zostať tmavé, pretože by už nezmäkli a boli by iba na ozdobu a nie na jedenie.
Ako pripraviť polevu
V miske na malých otáčkach mixérom so špirálovými metličkami miešame bielok zbavený blany s trochou citrónovej šťavy. Postupne pridávame dobre preosiaty práškový cukor. Množstvo cukru závisí od veľkosti bielka.
Miešame stále na malých obrátkach a pridávame toľko cukru, aby sme mali vláčnu a hustú hmotu. Nakoniec pridáme malú lyžičku solamylu.
Polevu dáme do samozatváracích vrecúšok a odstrihneme na vrecku špičku ostrými nožnicami alebo si spravíme papierové kornútiky. Kúpiť si možno aj vrecúška s už pripevnenou umelohmotnou špičkou.
Ako ozdobiť medovníčky
Najprv si hustou polevou kornútikom naznačíme tvar, do ktorého by sme chceli vylievať zriedenú polevu. Po stuhnutí obrysu vlievame redšiu polevu. Pomôžeme si malou lyžičkou, malé časti si môžeme vyplniť kornútikom.
Polevu treba poriadne vysušiť alebo môžeme medovník usušiť v rúre pri nižšej teplote. Práve vtedy nám ostane poleva porcelánovo hladká a na takýto podklad sa potom dá pekne maľovať potravinárskymi farbami, ale aj ďalej zdobiť „vyšívaním“.
Ak chceme do polevy zasadiť marcipánové kvietky alebo iné marcipánové ozdoby, tie sa vkladajú ešte do riedkej polevy a necháme to spolu na rovnej podložke vysušiť.
Tip: Medovníky zdobíme vždy hustou polevou. Ak potrebujeme vyliať niektoré časti na povrch medovníčka, môžeme si ju zriediť horúcou alebo studenou vodou.
Ďalšie recepty na medovníčky a výrobu svietnikov, vencov či domčekov nájdete na našej webovej stránke Artmama.sk.
Autor: Monika Muziková
Vianočné tipy a recepty:

- Vianočné darčeky: pre mamu, pre otca, pre deti, pre babku, pre dedka, pre teenagerov
- Vianočné recepty: štedrá večera, medovníky, plnené oriešky, vanilkové rožky, medové rezy, vianočné koláče
- Vianočné filmy: TV program, romantické, komédie, rozprávky a animáky
- Vianočné pesničky: koledy, hity, texty
- Vianočné priania a vinše a obrázky na stiahnutie
- Vianočné trhy: v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Trnave, Martine, Trenčíne, Poprade
- Vianočné dekorácie: ako zabaliť darčeky ekologicky, trendy v roku 2024, ako vyzdobiť stromček
- Naj roka 2024: knihy roka, najlepšie filmy, najlepšie rozprávky, najlepšie seriály
- Aké bude počasie na Vianoce