SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Pripravte si medovníky na zjedenie

Nielen fantasticky vyzerajú, ale aj výborne chutia.

Vianoce bez medovníčkov? V žiadnom prípade.Vianoce bez medovníčkov? V žiadnom prípade. (Zdroj: Petra Bošanská)

Suroviny na 50 menších kúskov:

  • 600 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 200 g medu
  • 150 g masla
  • 3 vajcia
  • prášok do perníka

Na polevu:

  • bielok
  • citrónová šťava
  • práškový cukor
  • solamyl

Na pracovnú dosku si odoberieme asi tretinu múky, ostatnú múku dáme do väčšej misky a pridáme k nej všetky zvyšné suroviny. Mixérom so špirálovými metličkami vymiesime hladké cesto, ktoré pridáme do zvyšnej múky a spolu vymiesime na hladké cesto.

Necháme v miske zakryté pokrievkou v chladnej miestnosti asi tri hodiny odpočívať. Po tomto čase môžeme s cestom pracovať, vyvaľkať ho a vykrajovať rôzne tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov do ružova.

Tip: Medovníčky nepečte dlho, nesmú zostať tmavé, pretože by už nezmäkli a boli by iba na ozdobu a nie na jedenie.

01--2-.jpg

Ako pripraviť polevu

V miske na malých otáčkach mixérom so špirálovými metličkami miešame bielok zbavený blany s trochou citrónovej šťavy. Postupne pridávame dobre preosiaty práškový cukor. Množstvo cukru závisí od veľkosti bielka.

Miešame stále na malých obrátkach a pridávame toľko cukru, aby sme mali vláčnu a hustú hmotu. Nakoniec pridáme malú lyžičku solamylu.

Polevu dáme do samozatváracích vrecúšok a odstrihneme na vrecku špičku ostrými nožnicami alebo si spravíme papierové kornútiky. Kúpiť si možno aj vrecúška s už pripevnenou umelohmotnou špičkou.

stromcek.jpg

Ako ozdobiť medovníčky

Najprv si hustou polevou kornútikom naznačíme tvar, do ktorého by sme chceli vylievať zriedenú polevu. Po stuhnutí obrysu vlievame redšiu polevu. Pomôžeme si malou lyžičkou, malé časti si môžeme vyplniť kornútikom.

Polevu treba poriadne vysušiť alebo môžeme medovník usušiť v rúre pri nižšej teplote. Práve vtedy nám ostane poleva porcelánovo hladká a na takýto podklad sa potom dá pekne maľovať potravinárskymi farbami, ale aj ďalej zdobiť „vyšívaním“.

Ak chceme do polevy zasadiť marcipánové kvietky alebo iné marcipánové ozdoby, tie sa vkladajú ešte do riedkej polevy a necháme to spolu na rovnej podložke vysušiť.

Tip: Medovníky zdobíme vždy hustou polevou. Ak potrebujeme vyliať niektoré časti na povrch medovníčka, môžeme si ju zriediť horúcou alebo studenou vodou.

01.jpg

02.jpg

Ďalšie recepty na medovníčky a výrobu svietnikov, vencov či domčekov nájdete na našej webovej stránke Artmama.sk.

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  3. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  4. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  5. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  9. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  10. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. Aj panelák môže byť Smart
  4. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  5. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 381
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 930
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 320
  4. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 856
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 576
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 088
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 045
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 647
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 825
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 792
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Heger s lídrami koaličných strán.

Keď už nevyšlo nič iné, vždy sa dalo hovoriť, že táto vládna koalícia aspoň obnovuje právny štát.


19. sep
Peter Schutz

V kritickom rozpore s „bezkollárovskou“ verziou koalície je aj parlamentná matematika.


9 h
Dušan Kováčik prichádza na súdne pojednávanie.

Súd Kováčikovi uložil 14 rokov.


a 1 ďalší 3 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Nový výskum ukázal, že maximálna cena za interrupciu sa prekračuje.


4 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu