Medovník ako dekorácia

Pripravte si podľa návodu medovnikárky Lucie Trubiniovej jedlý adventný veniec.

Adventný veniec na zjedenie(Zdroj: Petra Bošanská)

Suroviny na jeden svietnik a ďalšie perníčky

  • 1 kg hladkej múky
  • 300g práškového cukru
  • 2 PL medovníkového korenia
  • 25 g sódy bikarbóny
  • 300 g medu
  • 125 g stuženého tuku
  • 8 vajec

Na polevu:

  • bielok
  • 150 g práškového cukru
  • potravinársku farbu podľa vlastného výberu

Postup na cesto

1. Med so stuženým tukom roztopíme. Po vychladnutí primiešame do misky, kde máme pripravené ostatné suroviny. Všetko spolu vymiesime a necháme deň až dva stáť.

2. Na vytvorenie perníkového adventného venca potrebujeme vykrojiť z vyvaľkaného cesta 4 väčšie – 12 cm a 4 menšie – 7 cm srdiečka a 4 malinké – 2 cm hviezdičky.

3. Z väčších srdiečok vytvoríme na plechu štvorlístok, ktorý dáme upiecť. Srdiečka sa pri pečení spoja a vznikne nám tak spodok venca.

4. Z cesta povykrajujeme ostatné potrebné tvary na svietnik a dáme ich upiecť.

TIP: Ak nemáte doma takú veľkú formu v tvare srdiečka, vystrihnite si srdiečko z papiera a nožíkom ho potom vyrežte z cesta.

Postup na polevu a zdobenie

Na polevu vyšľaháme bielka s práškovým cukrom. Ak chceme zafarbiť polevu, použijeme potravinársku farbu.

Vychladnutý štvorlístok ozdobíme prvý. Najskôr si ohraničíme plochu, čiže vytvoríme kontúru, na ktorú potrebujeme hustejšiu polevu.

Okolie vyzdobíme a vnútro zalievame riedkou polevou. Zaliatu plochu necháme uschnúť do druhého dňa, potom môžeme na tejto ploche vytvárať rôzne motívy s hustejšou plnkou.

Malé srdiečka vyzdobíme podobným spôsobom.

Keď máme jednotlivé časti vyzdobené môžeme ich pospájať polevou, ktorou sme zdobili.

Na malé srdiečka prilepíme čajové sviečky a tieto srdiečka a malé hviezdičky potom prilepíme na spodnú časť adventného venca.

Na záver pripevníme na svietnik stužky, ktoré prichytíme polevou alebo špendlíkom a adventný veniec je hotový.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Ďalšie recepty na medovníčky a výrobu svietnikov, vencov či domčekov nájdete na našej webovej stránke Artmama.sk.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 686
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 307
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 19 360
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 992
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 390
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 839
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 995
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 424
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 358
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 674

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cinkota: Som pôžitkár. Viem, že chuť príde, ale už mi nebude diktovať

Verím, že som oveľa múdrejší, hovorí prepustený herec Dušan Cinkota.

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.