Všestranný tvaroh

Babičkine tvarohové buchty sú síce neprekonateľné, ale ak dáte tvarohu šancu a vyskúšate nové recepty, určite neoľutujete...

Zelenina plnená tvarohovým krémom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kusy mäsitých paradajok
  • 100 g masla
  • 500 g mäkkého tučného tvarohu
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky umyte a zrežte vrchnú časť. Vydlabte dužinu a podľa potreby ich vypláchnite alebo vytrite od nežiaducich semienok a šťavy. Očistenú jarnú cibuľku pokrájajte nadrobno spolu s paradajkovou dužinou a pažítkou. Zmäknuté maslo vidličkou rozmiešajte dohladka, postupne pridávajte tvaroh a podľa potreby i smotanu. Krém dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou a vmiešajte doň kúsky zeleniny. Paradajky naplňte krémom, prikryte klobúčikom a nechajte chvíľku vychladiť. Servírujte s čerstvým pečivom ako predjedlo alebo chuťovky, či studenú večeru.

Tip: Podľa chuti alebo počtu hostí môžete k paradajkám pridať i sparenú hrubostennú papriku alebo vydlabanú uhorku. Pestrosť farieb a chutí môžete ovplyvniť rôznymi koreninami a bylinkami.


Rýchly tvarohový krémeš
Suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 500 g jemného krémového tvarohu
  • 500 ml mlieka
  • 6 vajíčok
  • 3 balenia vanilkového pudingu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 6 PL kryštálového cukru
  • práškový cukor

Lístkové cesto vyvaľkajte na potrebné rozmery a opatrne preneste na vymastený plech s vyšším okrajom. Okraje cesta prstami vytlačte aspoň 1 cm po bokoch plechu, akoby ste chceli tvarohovej plnke urobiť plytkú vaničku a celý povrch popichajte vidličkou. Vajíčka oddeľte, pričom bielky odložte bokom. Žĺtky, práškový cukor, vanilínový cukor, pudingové prášky, mlieko a tvaroh spolu vymiešajte. Nezľaknite sa toho, že plnka je úplne riedka. Plnku vylejte na cesto a dajte piecť do rúry vyhriatej približne na 160 stupňov. Pečte asi 15 minút. Medzitým si z bielkov a kryštálového cukru ušľahajte tuhý sneh. Po upečení cesta s plnkou naneste sneh rovnomerne po celom plechu a dajte zapiecť, pokiaľ sneh nezozlatne. Hotový koláč nechajte vychladnúť a potom rozkrájajte.

Tip: Lístkové cesto v tomto recepte slúži iba ako podklad pod plnku, neočakávajte preto bohaté lístkovanie. Môžete ho nahradiť i lineckým cestom. V lete môžete do plnky poukladať i drobné ovocie.


Tvarohové fašírky
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g mäkkého hrudkového tvarohu
  • 100 g ovsených vločiek
  • 2 vajíčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletá sladká paprika
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka

Na obalenie:

  • hladká múka
  • 1 vajíčko
  • strúhanka
  • olej na vysmážanie

Vajíčka rozšľahajte a zmiešajte s ovsenými vločkami. Primiešajte tvaroh, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, majorán, mletú papriku a podľa potreby zahustite strúhankou. Rukami vytvarujte okrúhle fašírky, ktoré obaľte v trojobale a vysmažte z obidvoch strán dozlatista. Servírujte so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

Tip: Do fašírok môžete podľa chuti a sezóny pridať i kúsky šunky, nasekané bylinky, cibuľu alebo hrášok. Nebojte sa ani čili papričiek či iných druhov voňavého a pikantného korenia.


Zapekané tvarohové cestoviny
Suroviny na viac porcií

  • 400 g fliačkov alebo inej drobnej cestoviny
  • 200 ml mlieka
  • 400 g tvarohu
  • 3 vajíčka
  • maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie misy

Na sladko:

  • 3 PL kryštálového cukru
  • zavárané marhule alebo iné ovocie

Na slano:

  • šunka, slanina, predvarené kúsky brokolice, soľ, mleté čierne korenie...

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Ovocie pokrájajte na malé kocky a oddeľte žĺtky od bielkov. Tvaroh vymixujte s mliekom, cukrom a žĺtkami. Premyté a dobre odkvapkané cestoviny primiešajte do tvarohu a nakoniec zľahka primiešajte kúsky ovocia a sneh z bielkov. Zmes vlejte do vymastenej a vysypanej zapekacej misy a pečte približne 45 minút pri 180 stupňoch. Pred servírovaním rozkrájajte a dozdobte ovocím a práškovým cukrom.

Ak sa rozhodnete pripravovať slanú verziu pokrmu, dodržujte postup ako pri sladkej, len namiesto ovocia a cukru do tvarohovej hmoty primiešajte kúsky šunky, slaniny, zeleninu, bylinky, korenie a soľ. Povrch pred servírovaním môžete dozdobiť strúhaným syrom alebo kyslou smotanou.


ico

Doprajte si ho častejšie!

  • Polotučný tvaroh obsahuje v jednej porcii, čo je zvyčajne 150 g, približne 160 kcal. Má teda pomerne nízku energetickú hodnotu, ktorá závisí od obsiahnutého tuku.
  • Tvaroh je tiež najlepším zdrojom pomalých bielkovým dobrých na svalstvo, preto ho vo veľkej miere používajú športovci. Je ľahko stráviteľný, a preto má oproti proteínovým doplnkom výživy, ktoré športovcom často spôsobujú tráviace ťažkosti, pri konzumácii taký úspech. Teda pokiaľ nepatríte medzi ľudí citlivých na laktózu.
  • Okrem bielkovín tvaroh obsahuje tiež vitamíny B6, B12, A, C, D, E, K, ďalej sú to napríklad lykopén, tiamín, riboflavín, kyselinu listovú, niacín, kazeín či betakarotén. Z minerálov sú v ňom obsiahnuté najmä draslík, vápnik, meď, zinok, mangán, horčík, fluorid a selén. Navyše obsahuje vysoké množstvo omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín. Jedinou jeho nevýhodou je, že obsahuje vysoký podiel sodíka, a preto to s ním netreba až tak preháňať.
  • Vďaka vápniku je výborným doplnkom stravy detí, ktorým chráni zuby a kosti. Bielkovina kazeín ochraňuje bunky pečene a je pomaly stráviteľná, a preto zásobuje svaly pomaly a plynulo aminokyselinami. To robí z tvarohu vhodné večerné jedlo, aby mohol v noci metabolizmus pokojne pracovať za vás. Navyše tvaroh zasýti i na niekoľko hodín a zanecháva pocit akurát naplneného žalúdka.
  • Tvaroh prispieva nielen ku kráse, ale mali by ho konzumovať hlavne ženy po štyridsiatke, u ktorých sa zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Je tiež dobrým pomocníkom pri skrotení vysokej hladiny cholesterolu v krvi.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 639
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 241
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 19 202
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 111
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 409
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 812
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 043
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 424
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 309
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 661

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.