SME

Všestranný tvaroh

Tvaroh je dobrým zdrojom bielkovýn.

Zelenina plnená tvarohovým krémom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kusy mäsitých paradajok
  • 100 g masla
  • 500 g mäkkého tučného tvarohu
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky umyte a zrežte vrchnú časť. Vydlabte dužinu a podľa potreby ich vypláchnite alebo vytrite od nežiaducich semienok a šťavy. Očistenú jarnú cibuľku pokrájajte nadrobno spolu s paradajkovou dužinou a pažítkou. Zmäknuté maslo vidličkou rozmiešajte dohladka, postupne pridávajte tvaroh a podľa potreby i smotanu. Krém dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou a vmiešajte doň kúsky zeleniny. Paradajky naplňte krémom, prikryte klobúčikom a nechajte chvíľku vychladiť. Servírujte s čerstvým pečivom ako predjedlo alebo chuťovky, či studenú večeru.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Podľa chuti alebo počtu hostí môžete k paradajkám pridať i sparenú hrubostennú papriku alebo vydlabanú uhorku. Pestrosť farieb a chutí môžete ovplyvniť rôznymi koreninami a bylinkami.


Rýchly tvarohový krémeš
Suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 500 g jemného krémového tvarohu
  • 500 ml mlieka
  • 6 vajíčok
  • 3 balenia vanilkového pudingu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 6 PL kryštálového cukru
  • práškový cukor

Lístkové cesto vyvaľkajte na potrebné rozmery a opatrne preneste na vymastený plech s vyšším okrajom. Okraje cesta prstami vytlačte aspoň 1 cm po bokoch plechu, akoby ste chceli tvarohovej plnke urobiť plytkú vaničku a celý povrch popichajte vidličkou. Vajíčka oddeľte, pričom bielky odložte bokom. Žĺtky, práškový cukor, vanilínový cukor, pudingové prášky, mlieko a tvaroh spolu vymiešajte. Nezľaknite sa toho, že plnka je úplne riedka. Plnku vylejte na cesto a dajte piecť do rúry vyhriatej približne na 160 stupňov. Pečte asi 15 minút. Medzitým si z bielkov a kryštálového cukru ušľahajte tuhý sneh. Po upečení cesta s plnkou naneste sneh rovnomerne po celom plechu a dajte zapiecť, pokiaľ sneh nezozlatne. Hotový koláč nechajte vychladnúť a potom rozkrájajte.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Lístkové cesto v tomto recepte slúži iba ako podklad pod plnku, neočakávajte preto bohaté lístkovanie. Môžete ho nahradiť i lineckým cestom. V lete môžete do plnky poukladať i drobné ovocie.


Tvarohové fašírky
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g mäkkého hrudkového tvarohu
  • 100 g ovsených vločiek
  • 2 vajíčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletá sladká paprika
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka

Na obalenie:

  • hladká múka
  • 1 vajíčko
  • strúhanka
  • olej na vysmážanie

Vajíčka rozšľahajte a zmiešajte s ovsenými vločkami. Primiešajte tvaroh, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, majorán, mletú papriku a podľa potreby zahustite strúhankou. Rukami vytvarujte okrúhle fašírky, ktoré obaľte v trojobale a vysmažte z obidvoch strán dozlatista. Servírujte so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Do fašírok môžete podľa chuti a sezóny pridať i kúsky šunky, nasekané bylinky, cibuľu alebo hrášok. Nebojte sa ani čili papričiek či iných druhov voňavého a pikantného korenia.


Zapekané tvarohové cestoviny
Suroviny na viac porcií

  • 400 g fliačkov alebo inej drobnej cestoviny
  • 200 ml mlieka
  • 400 g tvarohu
  • 3 vajíčka
  • maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie misy

Na sladko:

  • 3 PL kryštálového cukru
  • zavárané marhule alebo iné ovocie

Na slano:

  • šunka, slanina, predvarené kúsky brokolice, soľ, mleté čierne korenie...

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Ovocie pokrájajte na malé kocky a oddeľte žĺtky od bielkov. Tvaroh vymixujte s mliekom, cukrom a žĺtkami. Premyté a dobre odkvapkané cestoviny primiešajte do tvarohu a nakoniec zľahka primiešajte kúsky ovocia a sneh z bielkov. Zmes vlejte do vymastenej a vysypanej zapekacej misy a pečte približne 45 minút pri 180 stupňoch. Pred servírovaním rozkrájajte a dozdobte ovocím a práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa rozhodnete pripravovať slanú verziu pokrmu, dodržujte postup ako pri sladkej, len namiesto ovocia a cukru do tvarohovej hmoty primiešajte kúsky šunky, slaniny, zeleninu, bylinky, korenie a soľ. Povrch pred servírovaním môžete dozdobiť strúhaným syrom alebo kyslou smotanou.

Doprajte si ho častejšie!

  • Polotučný tvaroh obsahuje v jednej porcii, čo je zvyčajne 150 g, približne 160 kcal. Má teda pomerne nízku energetickú hodnotu, ktorá závisí od obsiahnutého tuku.

  • Tvaroh je tiež najlepším zdrojom pomalých bielkovým dobrých na svalstvo, preto ho vo veľkej miere používajú športovci. Je ľahko stráviteľný, a preto má oproti proteínovým doplnkom výživy, ktoré športovcom často spôsobujú tráviace ťažkosti, pri konzumácii taký úspech. Teda pokiaľ nepatríte medzi ľudí citlivých na laktózu.
  • Okrem bielkovín tvaroh obsahuje tiež vitamíny B6, B12, A, C, D, E, K, ďalej sú to napríklad lykopén, tiamín, riboflavín, kyselinu listovú, niacín, kazeín či betakarotén. Z minerálov sú v ňom obsiahnuté najmä draslík, vápnik, meď, zinok, mangán, horčík, fluorid a selén. Navyše obsahuje vysoké množstvo omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín. Jedinou jeho nevýhodou je, že obsahuje vysoký podiel sodíka, a preto to s ním netreba až tak preháňať.
  • Vďaka vápniku je výborným doplnkom stravy detí, ktorým chráni zuby a kosti. Bielkovina kazeín ochraňuje bunky pečene a je pomaly stráviteľná, a preto zásobuje svaly pomaly a plynulo aminokyselinami. To robí z tvarohu vhodné večerné jedlo, aby mohol v noci metabolizmus pokojne pracovať za vás. Navyše tvaroh zasýti i na niekoľko hodín a zanecháva pocit akurát naplneného žalúdka.
  • Tvaroh prispieva nielen ku kráse, ale mali by ho konzumovať hlavne ženy po štyridsiatke, u ktorých sa zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Je tiež dobrým pomocníkom pri skrotení vysokej hladiny cholesterolu v krvi.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 042
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 644
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 914
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 704
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 792
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 168
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 157
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 222
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 300
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 187
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 937
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 898
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 835
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 034
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 589
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu