Všestranný tvaroh

Babičkine tvarohové buchty sú síce neprekonateľné, ale ak dáte tvarohu šancu a vyskúšate nové recepty, určite neoľutujete...

Zelenina plnená tvarohovým krémom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kusy mäsitých paradajok
  • 100 g masla
  • 500 g mäkkého tučného tvarohu
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky umyte a zrežte vrchnú časť. Vydlabte dužinu a podľa potreby ich vypláchnite alebo vytrite od nežiaducich semienok a šťavy. Očistenú jarnú cibuľku pokrájajte nadrobno spolu s paradajkovou dužinou a pažítkou. Zmäknuté maslo vidličkou rozmiešajte dohladka, postupne pridávajte tvaroh a podľa potreby i smotanu. Krém dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou a vmiešajte doň kúsky zeleniny. Paradajky naplňte krémom, prikryte klobúčikom a nechajte chvíľku vychladiť. Servírujte s čerstvým pečivom ako predjedlo alebo chuťovky, či studenú večeru.

Tip: Podľa chuti alebo počtu hostí môžete k paradajkám pridať i sparenú hrubostennú papriku alebo vydlabanú uhorku. Pestrosť farieb a chutí môžete ovplyvniť rôznymi koreninami a bylinkami.


Rýchly tvarohový krémeš
Suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 500 g jemného krémového tvarohu
  • 500 ml mlieka
  • 6 vajíčok
  • 3 balenia vanilkového pudingu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 6 PL kryštálového cukru
  • práškový cukor

Lístkové cesto vyvaľkajte na potrebné rozmery a opatrne preneste na vymastený plech s vyšším okrajom. Okraje cesta prstami vytlačte aspoň 1 cm po bokoch plechu, akoby ste chceli tvarohovej plnke urobiť plytkú vaničku a celý povrch popichajte vidličkou. Vajíčka oddeľte, pričom bielky odložte bokom. Žĺtky, práškový cukor, vanilínový cukor, pudingové prášky, mlieko a tvaroh spolu vymiešajte. Nezľaknite sa toho, že plnka je úplne riedka. Plnku vylejte na cesto a dajte piecť do rúry vyhriatej približne na 160 stupňov. Pečte asi 15 minút. Medzitým si z bielkov a kryštálového cukru ušľahajte tuhý sneh. Po upečení cesta s plnkou naneste sneh rovnomerne po celom plechu a dajte zapiecť, pokiaľ sneh nezozlatne. Hotový koláč nechajte vychladnúť a potom rozkrájajte.

Tip: Lístkové cesto v tomto recepte slúži iba ako podklad pod plnku, neočakávajte preto bohaté lístkovanie. Môžete ho nahradiť i lineckým cestom. V lete môžete do plnky poukladať i drobné ovocie.


Tvarohové fašírky
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g mäkkého hrudkového tvarohu
  • 100 g ovsených vločiek
  • 2 vajíčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletá sladká paprika
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka

Na obalenie:

  • hladká múka
  • 1 vajíčko
  • strúhanka
  • olej na vysmážanie

Vajíčka rozšľahajte a zmiešajte s ovsenými vločkami. Primiešajte tvaroh, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, majorán, mletú papriku a podľa potreby zahustite strúhankou. Rukami vytvarujte okrúhle fašírky, ktoré obaľte v trojobale a vysmažte z obidvoch strán dozlatista. Servírujte so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

Tip: Do fašírok môžete podľa chuti a sezóny pridať i kúsky šunky, nasekané bylinky, cibuľu alebo hrášok. Nebojte sa ani čili papričiek či iných druhov voňavého a pikantného korenia.


Zapekané tvarohové cestoviny
Suroviny na viac porcií

  • 400 g fliačkov alebo inej drobnej cestoviny
  • 200 ml mlieka
  • 400 g tvarohu
  • 3 vajíčka
  • maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie misy

Na sladko:

  • 3 PL kryštálového cukru
  • zavárané marhule alebo iné ovocie

Na slano:

  • šunka, slanina, predvarené kúsky brokolice, soľ, mleté čierne korenie...

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Ovocie pokrájajte na malé kocky a oddeľte žĺtky od bielkov. Tvaroh vymixujte s mliekom, cukrom a žĺtkami. Premyté a dobre odkvapkané cestoviny primiešajte do tvarohu a nakoniec zľahka primiešajte kúsky ovocia a sneh z bielkov. Zmes vlejte do vymastenej a vysypanej zapekacej misy a pečte približne 45 minút pri 180 stupňoch. Pred servírovaním rozkrájajte a dozdobte ovocím a práškovým cukrom.

Ak sa rozhodnete pripravovať slanú verziu pokrmu, dodržujte postup ako pri sladkej, len namiesto ovocia a cukru do tvarohovej hmoty primiešajte kúsky šunky, slaniny, zeleninu, bylinky, korenie a soľ. Povrch pred servírovaním môžete dozdobiť strúhaným syrom alebo kyslou smotanou.


ico

Doprajte si ho častejšie!

  • Polotučný tvaroh obsahuje v jednej porcii, čo je zvyčajne 150 g, približne 160 kcal. Má teda pomerne nízku energetickú hodnotu, ktorá závisí od obsiahnutého tuku.
  • Tvaroh je tiež najlepším zdrojom pomalých bielkovým dobrých na svalstvo, preto ho vo veľkej miere používajú športovci. Je ľahko stráviteľný, a preto má oproti proteínovým doplnkom výživy, ktoré športovcom často spôsobujú tráviace ťažkosti, pri konzumácii taký úspech. Teda pokiaľ nepatríte medzi ľudí citlivých na laktózu.
  • Okrem bielkovín tvaroh obsahuje tiež vitamíny B6, B12, A, C, D, E, K, ďalej sú to napríklad lykopén, tiamín, riboflavín, kyselinu listovú, niacín, kazeín či betakarotén. Z minerálov sú v ňom obsiahnuté najmä draslík, vápnik, meď, zinok, mangán, horčík, fluorid a selén. Navyše obsahuje vysoké množstvo omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín. Jedinou jeho nevýhodou je, že obsahuje vysoký podiel sodíka, a preto to s ním netreba až tak preháňať.
  • Vďaka vápniku je výborným doplnkom stravy detí, ktorým chráni zuby a kosti. Bielkovina kazeín ochraňuje bunky pečene a je pomaly stráviteľná, a preto zásobuje svaly pomaly a plynulo aminokyselinami. To robí z tvarohu vhodné večerné jedlo, aby mohol v noci metabolizmus pokojne pracovať za vás. Navyše tvaroh zasýti i na niekoľko hodín a zanecháva pocit akurát naplneného žalúdka.
  • Tvaroh prispieva nielen ku kráse, ale mali by ho konzumovať hlavne ženy po štyridsiatke, u ktorých sa zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Je tiež dobrým pomocníkom pri skrotení vysokej hladiny cholesterolu v krvi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  6. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  7. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 116
  2. Moskva alebo Petrohrad? 5 617
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 126
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 800
  5. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 283
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 266
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 218
  8. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 405
  9. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 281
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 180

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ak sa bude chcieť pacient objednať, vyšetrenie nech si zaplatí sám

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce zmeniť spôsob objednávania pacientov.

DOMOV

Dobré ráno: Fico má strach? Zase sa pustil do prezidenta

Prečo Fico zaútočil na Kisku? A čo sa deje v Smere?

KOMENTÁRE

Akékoľvek súkromné peniaze do zdravotníctva sú vítané

Ľudia si za doplnkové ordinačné hodiny priplatia.

ŠPORT

Neapol s Hamšíkom sa udržal v hre o postup, Dortmund končí

Real strelil v Nikózii šesť gólov.

Neprehliadnite tiež

Prečo niektoré ženy milujú masových vrahov?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Účinné tipy, ako sa správne nalíčiť pod okuliare

Pre správny výsledok berte do úvahy sklá aj farbu rámu.

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.