Všestranný tvaroh

Babičkine tvarohové buchty sú síce neprekonateľné, ale ak dáte tvarohu šancu a vyskúšate nové recepty, určite neoľutujete...

Zelenina plnená tvarohovým krémom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kusy mäsitých paradajok
  • 100 g masla
  • 500 g mäkkého tučného tvarohu
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky umyte a zrežte vrchnú časť. Vydlabte dužinu a podľa potreby ich vypláchnite alebo vytrite od nežiaducich semienok a šťavy. Očistenú jarnú cibuľku pokrájajte nadrobno spolu s paradajkovou dužinou a pažítkou. Zmäknuté maslo vidličkou rozmiešajte dohladka, postupne pridávajte tvaroh a podľa potreby i smotanu. Krém dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou a vmiešajte doň kúsky zeleniny. Paradajky naplňte krémom, prikryte klobúčikom a nechajte chvíľku vychladiť. Servírujte s čerstvým pečivom ako predjedlo alebo chuťovky, či studenú večeru.

Tip: Podľa chuti alebo počtu hostí môžete k paradajkám pridať i sparenú hrubostennú papriku alebo vydlabanú uhorku. Pestrosť farieb a chutí môžete ovplyvniť rôznymi koreninami a bylinkami.


Rýchly tvarohový krémeš
Suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 500 g jemného krémového tvarohu
  • 500 ml mlieka
  • 6 vajíčok
  • 3 balenia vanilkového pudingu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 6 PL kryštálového cukru
  • práškový cukor

Lístkové cesto vyvaľkajte na potrebné rozmery a opatrne preneste na vymastený plech s vyšším okrajom. Okraje cesta prstami vytlačte aspoň 1 cm po bokoch plechu, akoby ste chceli tvarohovej plnke urobiť plytkú vaničku a celý povrch popichajte vidličkou. Vajíčka oddeľte, pričom bielky odložte bokom. Žĺtky, práškový cukor, vanilínový cukor, pudingové prášky, mlieko a tvaroh spolu vymiešajte. Nezľaknite sa toho, že plnka je úplne riedka. Plnku vylejte na cesto a dajte piecť do rúry vyhriatej približne na 160 stupňov. Pečte asi 15 minút. Medzitým si z bielkov a kryštálového cukru ušľahajte tuhý sneh. Po upečení cesta s plnkou naneste sneh rovnomerne po celom plechu a dajte zapiecť, pokiaľ sneh nezozlatne. Hotový koláč nechajte vychladnúť a potom rozkrájajte.

Tip: Lístkové cesto v tomto recepte slúži iba ako podklad pod plnku, neočakávajte preto bohaté lístkovanie. Môžete ho nahradiť i lineckým cestom. V lete môžete do plnky poukladať i drobné ovocie.


Tvarohové fašírky
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g mäkkého hrudkového tvarohu
  • 100 g ovsených vločiek
  • 2 vajíčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletá sladká paprika
  • majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka

Na obalenie:

  • hladká múka
  • 1 vajíčko
  • strúhanka
  • olej na vysmážanie

Vajíčka rozšľahajte a zmiešajte s ovsenými vločkami. Primiešajte tvaroh, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, majorán, mletú papriku a podľa potreby zahustite strúhankou. Rukami vytvarujte okrúhle fašírky, ktoré obaľte v trojobale a vysmažte z obidvoch strán dozlatista. Servírujte so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

Tip: Do fašírok môžete podľa chuti a sezóny pridať i kúsky šunky, nasekané bylinky, cibuľu alebo hrášok. Nebojte sa ani čili papričiek či iných druhov voňavého a pikantného korenia.


Zapekané tvarohové cestoviny
Suroviny na viac porcií

  • 400 g fliačkov alebo inej drobnej cestoviny
  • 200 ml mlieka
  • 400 g tvarohu
  • 3 vajíčka
  • maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie misy

Na sladko:

  • 3 PL kryštálového cukru
  • zavárané marhule alebo iné ovocie

Na slano:

  • šunka, slanina, predvarené kúsky brokolice, soľ, mleté čierne korenie...

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Ovocie pokrájajte na malé kocky a oddeľte žĺtky od bielkov. Tvaroh vymixujte s mliekom, cukrom a žĺtkami. Premyté a dobre odkvapkané cestoviny primiešajte do tvarohu a nakoniec zľahka primiešajte kúsky ovocia a sneh z bielkov. Zmes vlejte do vymastenej a vysypanej zapekacej misy a pečte približne 45 minút pri 180 stupňoch. Pred servírovaním rozkrájajte a dozdobte ovocím a práškovým cukrom.

Ak sa rozhodnete pripravovať slanú verziu pokrmu, dodržujte postup ako pri sladkej, len namiesto ovocia a cukru do tvarohovej hmoty primiešajte kúsky šunky, slaniny, zeleninu, bylinky, korenie a soľ. Povrch pred servírovaním môžete dozdobiť strúhaným syrom alebo kyslou smotanou.


ico

Doprajte si ho častejšie!

  • Polotučný tvaroh obsahuje v jednej porcii, čo je zvyčajne 150 g, približne 160 kcal. Má teda pomerne nízku energetickú hodnotu, ktorá závisí od obsiahnutého tuku.
  • Tvaroh je tiež najlepším zdrojom pomalých bielkovým dobrých na svalstvo, preto ho vo veľkej miere používajú športovci. Je ľahko stráviteľný, a preto má oproti proteínovým doplnkom výživy, ktoré športovcom často spôsobujú tráviace ťažkosti, pri konzumácii taký úspech. Teda pokiaľ nepatríte medzi ľudí citlivých na laktózu.
  • Okrem bielkovín tvaroh obsahuje tiež vitamíny B6, B12, A, C, D, E, K, ďalej sú to napríklad lykopén, tiamín, riboflavín, kyselinu listovú, niacín, kazeín či betakarotén. Z minerálov sú v ňom obsiahnuté najmä draslík, vápnik, meď, zinok, mangán, horčík, fluorid a selén. Navyše obsahuje vysoké množstvo omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín. Jedinou jeho nevýhodou je, že obsahuje vysoký podiel sodíka, a preto to s ním netreba až tak preháňať.
  • Vďaka vápniku je výborným doplnkom stravy detí, ktorým chráni zuby a kosti. Bielkovina kazeín ochraňuje bunky pečene a je pomaly stráviteľná, a preto zásobuje svaly pomaly a plynulo aminokyselinami. To robí z tvarohu vhodné večerné jedlo, aby mohol v noci metabolizmus pokojne pracovať za vás. Navyše tvaroh zasýti i na niekoľko hodín a zanecháva pocit akurát naplneného žalúdka.
  • Tvaroh prispieva nielen ku kráse, ale mali by ho konzumovať hlavne ženy po štyridsiatke, u ktorých sa zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Je tiež dobrým pomocníkom pri skrotení vysokej hladiny cholesterolu v krvi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  2. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Stretnutie po rokoch alebo predaj z papiera
  2. Trend zánovných luxusov dorazil i na Slovensko
  3. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  4. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  5. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  6. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  7. Hitparáda štiav
  8. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  10. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 470
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 7 235
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 380
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 4 650
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 611
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 357
  7. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 532
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 2 541
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 1 930
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 1 821

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Náhorný Karabach chce byť veľmocou. Vďaka jeseterom

Chovajú jesetery a chcú sa stať kaviárovou mocnosťou. Zásah z frontovej línie prežili len statočné ryby.

DOMOV

Sťal dve hlavy chobotnice, ale na silných mužov Smeru si netrúfol

Mantinely vidno pri riaditeľoch nemocníc.

EKONOMIKA

Môžu vám zvýšiť cenu uprostred viazanosti, ako to urobilo UPC?

Aj keď človek podpíše viazanosť, nemá istotu, že ju aj dokončí.

KULTÚRA

Odovzdali najprestížnejšiu cenu za architektúru. Pozrite si diela jej víťazov

Pritzkerovu cenu získali katalánski architekti.

Neprehliadnite tiež

Rihanna sa stala humanitárnou osobnosťou roka

Barbadoská speváčka získala ocenenie Harvardskej univerzity za svoju humanitárnu činnosť.

Inteligencia v hlavnej úlohe: Sapiosexuálov nezaujíma výzor, ale IQ

Ľudia s novo pomenovanou sexuálnou orientáciou zhmotňujú azda najväčšie klišé romantických vzťahov.

Voňavý boršč

Ponúkame recept na národné jedlo Rusov, Ukrajincov či Bielorusov. Základom je vždy červená repa.

Známe osobnosti, ktoré neveria v monogamiu

V Hollywoode existuje medzi pármi množstvo dohôd, v niektorých prípadoch pred zaviazaním sa jeden druhému, volia skôr otvorený vzťah.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop