Jednoducho cestoviny

Nemusíte byť šéfkuchárom a predsa môžete zahviezdiť. Cestovinové recepty s troškou fantázie dokáže pripraviť naozaj každý.

Špagety s krevetami
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g špagiet
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 mäsité paradajky
  • 300 g lúpaných kreviet
  • 200 ml smotany na varenie
  • plátok masla
  • medvedí cesnak
  • soľ, mleté čierne korenie

Špagety dajte variť podľa návodu na obale. Cesnak a cibuľu ošúpte a pokrájajte nadrobno. Paradajky umyte a pokrájajte na menšie kocky. Na rozohriatom masle opražte cibuľu s cesnakom. Pridajte krevety a za občasného premiešanie chvíľku poduste. Nakoniec primiešajte paradajky, dochuťte soľou a korením a zalejte smotanou. Nechajte prevariť a omáčku premiešajte so špagetami. Servírujte dozdobené rezančekmi medvedieho cesnaku.

Tip: Ak obľubujete pikantné pokrmy, nebojte sa do jedla pridať i nasekanú čili papričku, ktorá výborne dopĺňa vôňu cesnaku a chuť kreviet.


Špenátovo-kuracie lasane
Suroviny na 4 porcie

  • 12 plátkov lasaní
  • 200 g kuracích pŕs
  • 300 g špenátu
  • 300 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 2 PL oleja
  • 300 g syra
  • 100 ml smotany na varenie
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Na masle opražte múku dozlatohneda, neskôr odstavte z plameňa a postupne primiešavajte mlieko. Nakoniec vráťte omáčku naspäť na sporák a za stáleho miešania nechajte prejsť varom, kým nezhustne. Dochuťte soľou a muškátovým orieškom. Špenát krátko poduste, z mrazeného nechajte odpariť prebytočnú vodu. Ochuťte ho soľou, korením a prelisovaným cesnakom, zalejte smotanou a krátko povarte. Kuracie prsia nakrájajte na tenké rezančeky, osoľte, okoreňte a orestujte na oleji dozlatista. Do zapekacej misy začnite vrstviť surové plátky lazaní, špenátovú zmes, niekoľko kúskov mäsa, bielu bešamelovú omáčku a strúhaný syr. Postup opakujte do vyčerpania všetkých surovín tak, aby poslednú vrstvu uzatvorili plátky cestovín, biela omáčka a syr. Pečte v rúre predhriatej na 190 stupňov približne 40 minút.

Tip: Ak nechcete, aby zapekajúci sa syr utvoril na povrchu tvrdú kôrku, pridajte ho na lazane až tesne pred vybratím z rúry. Pred porciovaním nechajte jedlo chvíľku postáť, bude sa vám s ním lepšie pracovať pri servírovaní a jednotlivé porcie sa nebudú pri krájaní a vyberaní rozpadať.


Cestoviny so syrovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g cestovín
  • 300 g brokolice
  • 250 ml smotany na varenie
  • 3 PL hladkej múky
  • 250 g syru čedar
  • 200 g syru parmezán
  • 2 ČL francúzskej ostrej horčice
  • 1/2 ČL sušeného cesnaku
  • soľ, mleté biele korenie

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Brokolicu uvarte do polomäkka. Do polovice smotany dôkladne rozmiešajte hladkú múku, druhú polovicu smotany priveďte vo väčšom hrnci do varu spolu so sušeným cesnakom, štipkou soli a korenia. Za stáleho miešania prilievajte smotanu s múkou do prevarenej smotany, a varte, kým nezhustne na hladkú omáčku. Omáčku odstavte z plameňa a primiešajte do nej horčicu a najemno nastrúhané syry. Nakoniec pridajte kúsky brokolice a scedené cestoviny. Všetko spolu premiešajte, prehrejte poprípade dochuťte soľou a korením. Servírujte dozdobené hoblinkami parmezánu alebo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Brokolicu môžete nahradiť i karfiolom či dusenými šampiňónmi. Pre jednoduchosť môžete brokolicu alebo karfiol variť v jednom hrnci spolu s cestovinou.


Cestovinový šalát s tuniakom
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g cestovín
  • 2 konzervy tuniaka v oleji
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 g olív bez kôstok
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • 50 g sterilizovaného hrášku
  • 200 ml bieleho jogurtu
  • ľadový šalát
  • šťava z jedného citróna
  • koriandrová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, po scedení ich preložte do väčšej servírovacej misy a premiešajte s jednou lyžicou olivového oleja. Tuniaka preložte do sitka a nechajte všetku prebytočnú šťavu odkvapkať. Na zvyšnom oleji zľahka orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak, nakoniec pridajte hrsť nasekanej koriandrovej vňate, odkvapkaného tuniaka, dochuťte soľou a korením, odstavte a vmiešajte do cestovín. Pridajte scedený hrášok, kukuricu a olivy, citrónovú šťavu a kúsky ľadového šalátu. Všetko spolu zľahka premiešajte, dochuťte soľou a korením a servírujte s bielym jogurtom dozdobené lístkami bazalky alebo hoblinkami parmezánu.

Tip: Šalát možno servírovať tak za horúca, ako aj za studena. Ak si môžete vybrať, uprednostnite kvalitnejšie konzervy s väčšími kúskami tuniaka pred sendvičovou triešťou.


ico

Čo ste možno nevedeli...

  • Cestoviny varte vždy podľa návodu na obale, iba tak dosiahnete želaný výsledok! Pozorne však čítajte originálne odporúčania výrobcu, hlavne ak je prelepené slovenským prekladom, kde neraz natrafíte na preklepy a chyby. Nie je zriedkavosťou, že výrobca odporúča variť cestovinu rovných 8 minút, ale preklad nalepeného štítku si čas „poslovenčil“ na 10 - 15 minút.
  • Prelievať či neprelievať?
    Kvalitné cestoviny uvarené vo veľkom množstve vody netreba prelievať. Navyše zaliatím studenou vodou by ste servírovanému hlavnému jedlu, ktoré má ostať teplé i na studenom tanieri, asi veľmi nepomohli. Ak sa chystáte robiť studený cestovinový šalát, ktorý skladujete v chladničke, môžete cestovinu po uvarení jemne preliať vodou, aby sa zbytočne pri dôkladnom odkvapkávaní v sitku nepolepila.
  • Vaječné či bezvaječné?
    Cestoviny sa vyrábajú z takzvanej semoliny - kvalitnej tvrdozrnnej pšenice, ktorá obsahuje väčšie množstvo lepku a jej zrná sú sýtejšej farby. Takéto cestoviny obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín E a viaceré minerály či stopové prvky. Pre vysoký obsah lepku sú však nevhodné pre celiatikov. Lacnejšie cestoviny sa vyrábajú zo zmesi múk z menej kvalitných zŕn, a preto sa často vylepšujú vajíčkami a rôznymi prísadami. Také cestoviny sa väčšinou rozvárajú a po uvarení priveľmi lepia. Sú nevhodné tak pre ľudí s alergiou na lepok, ako aj pre tých s alergiou na vajíčka.
  • Celozrnné cestoviny obsahujú okrem minerálov, vitamínov a esenciálnych mastných kyselín i vlákninu, ktorá pomáha pri tráviacich ťažkostiach, udržujú hladinu cholesterolu, zdravý cukor v krvi, znižuje krvný tlak. Navyše celozrnné potraviny sú vhodné i pre ľudí držiacich diétu, keďže dokážu udržať dlhšie pocit sýtosti.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  2. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  3. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  4. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  5. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  6. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  7. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  8. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  9. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  10. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 875
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 510
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 481
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 226
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 625
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 579
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 251
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 923
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 694
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 714

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Krajina, ktorá neexistuje, ale funguje. Vitajte v Náhornom Karabachu

Nad arménskou krajinou pri Náhornom Karabachu vedie supermoderná lanovka. A z nej vidíme aj kus histórie.

DOMOV

Kotlebov neúspešný kandidát si našiel cestu do parlamentu

Anton Čulen bude poslaneckým asistentom Natálie Grausovej.

KOMENTÁRE

Môže sa zo Slovenska stať slabý kus stáda pre Putina?

Slovensko neutečie pred nevyhnutnosťou viac investovať do armády.

AUTO

Nie v každej hmle treba zapnúť hmlovky

Predné a zadné hmlové svetlá plnia rôzne funkcie.

Neprehliadnite tiež

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.

Šesť najznámejších modeliek, ktoré sa narodili ako muži

V modelingovom priemysle sa im darí rúcať všetky tabu.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop