Ulovené pochúťky

Nemusíte byť vášnivý rybár, aby ste si dopriali domáce druhy rýb. Čerstvú rybu dnes kúpite v každom lepšom supermarkete. Alebo si ju ulovte v niektorom zo súkromných rybníkov. Stačí sa len poobzerať...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Prečo ich jesť?

  • Ryba by nemala na našich stoloch chýbať aspoň raz za 14 dní v akejkoľvek podobe. Vhodné sú hlavne na prípravu teplej večere, keďže sú ľahké na strávenie.
  • Jedna malá porcia rybieho mäsa (asi 100 gramov) dodá ľudskému telu asi jednu tretinu niekedy až polovicu odporúčanej dennej dávky bielkovín, ktoré neobsahujú toľko tuku ako mäso iných zvierat.
  • Navyše rybí tuk a to hlavne zo sladkovodných rýb je bohatým zdrojom zdravých mastných omega-3 kyselín, ktoré chránia organizmus pred vznikom srdcovo-cvievnych ochorení.
  • Väčšina rýb obsahuje dostatok vitamínu B6, B12, provitamínu A a vitamín D.
  • V mäso z rýb sú aj dôležité minerály ako napríklad vápnik, fosfor, draslík a jód.
  • Ryby sú veľmi vhodným pokrmom pre budúce mamičky, ktoré tak zaručia svojmu bábätku zdravý vývoj mozgu a očí.

Čo o nich vieme?

  • Podľa obsahu tuku v mäse sa ryby delia na chudé, ktoré obsahujú menej než 2 percentá tuku – sú to väčšinou dravci ako šťuka a zubáč
  • stredne tučné ako kapor a pstruh s 2-10 percentami tuku
  • a tretiu skupinu tvoria ryby tučné – s obsahom tuku nad 10 percent. Do tejto skupiny patrí napríklad úhor.
  • Ďalej sa ryby všeobecne delia na sladkovodné – teda žijúce v riekach a jazerách vnútrozemia. Patria sem napríklad pstruh, kapor, úhor, losos, sumec, zubáč....
  • Morské ryby žijú v slaných vodách oceánov a morí. Túto skupinu tvoria okrem iných aj sleď, makrela, tuniak, treska...

Pstruhy na modro
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 pstruhy
  • 100 g koreňovej zeleniny
  • 1 cibuľa
  • 6 PL octu
  • 1 PL masla
  • 4 guľôčky čierneho korenie
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • citrónová šťava
  • petržlenová vňať
  • soľ

Vypitvané pstruhy dôkladne umyte pod tečúcou vodou, pokvapkajte polovicou horúceho octu a nechajte odležať, kým nezmodrejú. Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu rozkrájajte na väčšie kusy a dajte ich variť na 15 minút do osolenej vody spolu s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením. Po uplynutí času do vody pridajte celé pstruhy, zvyšok octu a varte podľa potreby 6-10 minút. Uvarené pstruhy vyberte na tanier a pokvapkajte citrónovou šťavou a rozpusteným maslom. Servírujte s varenými zemiakmi dozdobené petržlenovou vňaťou s holandskou alebo majonézovou omáčkou.

Tip: Koreňová zelenina v tomto recepte slúži iba na jemný vývar. Nepridávajte ju do naservírovaného jedla, keďže pri varení pohltila silnú chuť a vôňu octu.


Kapor po domácky
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 porcie kapra
  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 PL oleja
  • 1 citrón
  • 1 PL bravčovej masti
  • mletá sladká paprika
  • rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v šupke, nechajte ich vychladnúť a podľa potreby ošúpte. Zemiaky nakrájajte na hrubšie kolieska a začnite ich vrstviť do masťou vymazanej zapekacej misy. Kolieska zemiakov pri ukladaní postupne osoľte, okoreňte a posypte mletou paprikou a rascou. Umyté porcie kapra nasoľte, trochu okoreňte a potrite prelisovaným cesnakom. Očistenú cibuľu pokrájajte na tenké kolieska a opražte ju na oleji. Cibuľu navrstvite na zemiaky a v tom istom oleji opečte z obidvoch strán kúsky kapra. Opečené porcie kapra preložte na zemiaky s cibuľou, povrch pokvapkajte citrónovou šťavou a upečte vo vyhriatej rúre do mäkka. Servírujte s kyslou smotanou.

Tip: Opečené krúžky cibule nemusíte dávať zapekať spolu s kaprom. Môžete si ich nechať bokom a pridať ich až pri servírovaní.


Rybací guláš
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 kg sladkovodnej ryby
  • 50 g prerastenej údenej slaniny
  • 2 cibule
  • 50 g bravčovej masti
  • 30 g hladkej múky
  • drvená rasca
  • mletá sladká paprika
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené vykostené plátky ryby pokrájajte na väčšie kocky. Nadrobno pokrájanú slaninu opražte na masti, pridajte na malé kocky nakrájanú cibuľu a speňte. Nakoniec pridajte kúsky ryby a sprudka oprážajte. Postupne prisypávajte mletú papriky, drvenú rascu, korenie a soľ. Zalejte vodou alebo vývarom a duste prikryté do mäkka. Počas prípravy podlievajte rybu len malým množstvom vody, aby sa nevarila, ale len dusila. Na záver dolejte požadované množstvo vody, dohustite múkou a dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Na prípravu takéhoto gulášu a polievok s kúskami mäsa použite väčšiu ryby, ktorá sa dá za surova dobre vykostiť. Ak chcete získať jemnejšiu chuť použite namiesto vody hydinový vývar.


„Tip na desiatu“
Domáca treska v majonéze
Suroviny na 1,3 kg hotovej tresky

  • 1 kg čerstvej ryby
  • 60 g sterilizovaných uhoriek v sladkokyslom náleve
  • 45 g cibule
  • 45 g varenej mrkvy
  • 200 g majonézy
  • 130 g kyslej smotany
  • horčica
  • mleté čierne korenie

Na nálev:

  • 450 ml vody
  • 200 ml octu
  • 25 soli

Vypitvanú a kože zbavenú rybu varte vo vode približne 15 minút. Oberte ju od väčších kostí a vložte do nálevu na 12 hodín. Ten sa postará o zmäknutie malých kostičiek. Hotovú rybu poriadne sceďte a preložte do misy. Postupne primiešavajte najemno nastrúhanú uhorku, varenú mrkvu a na hrubšie postrúhanú cibuľu. Nakoniec primiešajte do ryby majonézu, kyslú smotanu a podľa chuti trochu čierneho korenia a horčice. Dôkladne premiešajte, nechajte odstáť v chladničke a servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Ak potrebujete tresku zriediť a dokysliť, použite uhorkový nálev alebo citrónovú šťavu, naopak ak sa vám zdá príliš kyslá vlejte do nej trošku nesladeného kondenzovaného mlieka.

Filety svojpomocne
  1. Malým nožom s ostrou špičkou otvorte brušnú dutinu. Začnite vpichom pri vylučovacom otvore a s jemným zanorením ťahajte čepeľou smerujúcou ku koži až k hlave tak, aby ste nepoškodili vnútornosti. Uvoľnite ich prstami a vytiahnite. Mlieč či ikry odložte pre varenie.
  2. Ostrým, dlhým nožom odrežte hlavu a chvost, nožnicami odstrihnite prsné plutvy tesne pri koži.
  3. Dlhým pozdĺžnym rezom popri chrbtovej plutve kopírujte chrbticu, aby ste uvoľnili vrchnú časť filetu. Rovnaký rez uskutočnite na brušnej strane popri plutve za vylučovacím otvorom. Nadvihnite filet v chvostovej časti a dlhým rezom ho oddeľte od kostry. Rovnakým spôsobom postupujte s druhou polovicou.
  4. Rubovou stranou noža prejdite cez filet, aby ste napriamili kostičky. Vytiahnite ich pinzetou alebo klieštikmi na ryby.
  5. Kožu možno z filetu odstrániť tenkým, dlhým nožom. Položte filet kožou nadol, zarežte pri chvostovej časti a prstami uchopte uvoľnený kúsok kože. Nožom tlačte oproti doske a postupujte rezaním smerom vpred, kým sa koža neoddelí od mäsa.
  6. Každý nôž musí byť dokonale ostrý a mokrý. Uprednostnite nože s pružnou čepeľou pred keramickými a univerzálnymi kuchynskými nožmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 869
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 11 805
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 10 151
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 894
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 6 714
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 665
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 107
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 098
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 717
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 478

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Pochopí len ten, kto to zažil. Aká je realita s Alzheimerovou chorobou

Nechodia na návštevy a nonstop je v strehu.

DOMOV

Chaos, vojna, blahobyt? Čo by sa dialo, ak by komunistom puč nevyšiel

Ako sa mohol skončiť Víťazný február.

PLUS

Ako sa čínsky drak dostal do Kotlebovho kraja

V Banskej Bystrici študujú stredoškoláci dvojjazyčne.

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.