Ulovené pochúťky

Nemusíte byť vášnivý rybár, aby ste si dopriali domáce druhy rýb. Čerstvú rybu dnes kúpite v každom lepšom supermarkete. Alebo si ju ulovte v niektorom zo súkromných rybníkov. Stačí sa len poobzerať...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Prečo ich jesť?

  • Ryba by nemala na našich stoloch chýbať aspoň raz za 14 dní v akejkoľvek podobe. Vhodné sú hlavne na prípravu teplej večere, keďže sú ľahké na strávenie.
  • Jedna malá porcia rybieho mäsa (asi 100 gramov) dodá ľudskému telu asi jednu tretinu niekedy až polovicu odporúčanej dennej dávky bielkovín, ktoré neobsahujú toľko tuku ako mäso iných zvierat.
  • Navyše rybí tuk a to hlavne zo sladkovodných rýb je bohatým zdrojom zdravých mastných omega-3 kyselín, ktoré chránia organizmus pred vznikom srdcovo-cvievnych ochorení.
  • Väčšina rýb obsahuje dostatok vitamínu B6, B12, provitamínu A a vitamín D.
  • V mäso z rýb sú aj dôležité minerály ako napríklad vápnik, fosfor, draslík a jód.
  • Ryby sú veľmi vhodným pokrmom pre budúce mamičky, ktoré tak zaručia svojmu bábätku zdravý vývoj mozgu a očí.

Čo o nich vieme?

  • Podľa obsahu tuku v mäse sa ryby delia na chudé, ktoré obsahujú menej než 2 percentá tuku – sú to väčšinou dravci ako šťuka a zubáč
  • stredne tučné ako kapor a pstruh s 2-10 percentami tuku
  • a tretiu skupinu tvoria ryby tučné – s obsahom tuku nad 10 percent. Do tejto skupiny patrí napríklad úhor.
  • Ďalej sa ryby všeobecne delia na sladkovodné – teda žijúce v riekach a jazerách vnútrozemia. Patria sem napríklad pstruh, kapor, úhor, losos, sumec, zubáč....
  • Morské ryby žijú v slaných vodách oceánov a morí. Túto skupinu tvoria okrem iných aj sleď, makrela, tuniak, treska...

Pstruhy na modro
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 pstruhy
  • 100 g koreňovej zeleniny
  • 1 cibuľa
  • 6 PL octu
  • 1 PL masla
  • 4 guľôčky čierneho korenie
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • citrónová šťava
  • petržlenová vňať
  • soľ

Vypitvané pstruhy dôkladne umyte pod tečúcou vodou, pokvapkajte polovicou horúceho octu a nechajte odležať, kým nezmodrejú. Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu rozkrájajte na väčšie kusy a dajte ich variť na 15 minút do osolenej vody spolu s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením. Po uplynutí času do vody pridajte celé pstruhy, zvyšok octu a varte podľa potreby 6-10 minút. Uvarené pstruhy vyberte na tanier a pokvapkajte citrónovou šťavou a rozpusteným maslom. Servírujte s varenými zemiakmi dozdobené petržlenovou vňaťou s holandskou alebo majonézovou omáčkou.

Tip: Koreňová zelenina v tomto recepte slúži iba na jemný vývar. Nepridávajte ju do naservírovaného jedla, keďže pri varení pohltila silnú chuť a vôňu octu.


Kapor po domácky
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 porcie kapra
  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 PL oleja
  • 1 citrón
  • 1 PL bravčovej masti
  • mletá sladká paprika
  • rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v šupke, nechajte ich vychladnúť a podľa potreby ošúpte. Zemiaky nakrájajte na hrubšie kolieska a začnite ich vrstviť do masťou vymazanej zapekacej misy. Kolieska zemiakov pri ukladaní postupne osoľte, okoreňte a posypte mletou paprikou a rascou. Umyté porcie kapra nasoľte, trochu okoreňte a potrite prelisovaným cesnakom. Očistenú cibuľu pokrájajte na tenké kolieska a opražte ju na oleji. Cibuľu navrstvite na zemiaky a v tom istom oleji opečte z obidvoch strán kúsky kapra. Opečené porcie kapra preložte na zemiaky s cibuľou, povrch pokvapkajte citrónovou šťavou a upečte vo vyhriatej rúre do mäkka. Servírujte s kyslou smotanou.

Tip: Opečené krúžky cibule nemusíte dávať zapekať spolu s kaprom. Môžete si ich nechať bokom a pridať ich až pri servírovaní.


Rybací guláš
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 kg sladkovodnej ryby
  • 50 g prerastenej údenej slaniny
  • 2 cibule
  • 50 g bravčovej masti
  • 30 g hladkej múky
  • drvená rasca
  • mletá sladká paprika
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené vykostené plátky ryby pokrájajte na väčšie kocky. Nadrobno pokrájanú slaninu opražte na masti, pridajte na malé kocky nakrájanú cibuľu a speňte. Nakoniec pridajte kúsky ryby a sprudka oprážajte. Postupne prisypávajte mletú papriky, drvenú rascu, korenie a soľ. Zalejte vodou alebo vývarom a duste prikryté do mäkka. Počas prípravy podlievajte rybu len malým množstvom vody, aby sa nevarila, ale len dusila. Na záver dolejte požadované množstvo vody, dohustite múkou a dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Na prípravu takéhoto gulášu a polievok s kúskami mäsa použite väčšiu ryby, ktorá sa dá za surova dobre vykostiť. Ak chcete získať jemnejšiu chuť použite namiesto vody hydinový vývar.


„Tip na desiatu“
Domáca treska v majonéze
Suroviny na 1,3 kg hotovej tresky

  • 1 kg čerstvej ryby
  • 60 g sterilizovaných uhoriek v sladkokyslom náleve
  • 45 g cibule
  • 45 g varenej mrkvy
  • 200 g majonézy
  • 130 g kyslej smotany
  • horčica
  • mleté čierne korenie

Na nálev:

  • 450 ml vody
  • 200 ml octu
  • 25 soli

Vypitvanú a kože zbavenú rybu varte vo vode približne 15 minút. Oberte ju od väčších kostí a vložte do nálevu na 12 hodín. Ten sa postará o zmäknutie malých kostičiek. Hotovú rybu poriadne sceďte a preložte do misy. Postupne primiešavajte najemno nastrúhanú uhorku, varenú mrkvu a na hrubšie postrúhanú cibuľu. Nakoniec primiešajte do ryby majonézu, kyslú smotanu a podľa chuti trochu čierneho korenia a horčice. Dôkladne premiešajte, nechajte odstáť v chladničke a servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Ak potrebujete tresku zriediť a dokysliť, použite uhorkový nálev alebo citrónovú šťavu, naopak ak sa vám zdá príliš kyslá vlejte do nej trošku nesladeného kondenzovaného mlieka.

Filety svojpomocne
  1. Malým nožom s ostrou špičkou otvorte brušnú dutinu. Začnite vpichom pri vylučovacom otvore a s jemným zanorením ťahajte čepeľou smerujúcou ku koži až k hlave tak, aby ste nepoškodili vnútornosti. Uvoľnite ich prstami a vytiahnite. Mlieč či ikry odložte pre varenie.
  2. Ostrým, dlhým nožom odrežte hlavu a chvost, nožnicami odstrihnite prsné plutvy tesne pri koži.
  3. Dlhým pozdĺžnym rezom popri chrbtovej plutve kopírujte chrbticu, aby ste uvoľnili vrchnú časť filetu. Rovnaký rez uskutočnite na brušnej strane popri plutve za vylučovacím otvorom. Nadvihnite filet v chvostovej časti a dlhým rezom ho oddeľte od kostry. Rovnakým spôsobom postupujte s druhou polovicou.
  4. Rubovou stranou noža prejdite cez filet, aby ste napriamili kostičky. Vytiahnite ich pinzetou alebo klieštikmi na ryby.
  5. Kožu možno z filetu odstrániť tenkým, dlhým nožom. Položte filet kožou nadol, zarežte pri chvostovej časti a prstami uchopte uvoľnený kúsok kože. Nožom tlačte oproti doske a postupujte rezaním smerom vpred, kým sa koža neoddelí od mäsa.
  6. Každý nôž musí byť dokonale ostrý a mokrý. Uprednostnite nože s pružnou čepeľou pred keramickými a univerzálnymi kuchynskými nožmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  4. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  5. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  6. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  7. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu
  8. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom
  9. Zažite elektromobilitu na vlastnej koži v up! city
  10. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie
  1. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  4. TOP trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  5. Ako elektronicky zabezpečiť objekty?
  6. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  7. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  8. Realitná činnosť ako podnikanie
  9. Predstavenie novinky na IDEB 2018: Gerlach
  10. Študentská osobnosť roka Ing. Martina Majorošová
  1. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 37 529
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 21 722
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 14 114
  4. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 11 970
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 8 778
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 399
  7. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 3 089
  8. Sú pre nás plesne nebezpečné? 2 596
  9. „Šťastný domov“ nie je fráza: 4 tipy, ako si ho vytvoriť 2 580
  10. Astmatici a alergici pozor. Aj toto vám môže spôsobovať problémy 2 311

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odchádzajúci generál Macko: Gajdoša zomlela SNS, rezort neriadi on

Je chybou, že ministerstvo obrany odmieta verejnú diskusiu. Tá vnútorná prebieha tiež len formálne, poukazuje dlhoročný dôstojník.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Na Havaji sa prebudila sopka, ľudí vyháňa z domovov

Chrlí skaly s veľkosťou mikrovlniek.

komentár petra tkačenka

So žralokmi z SNS sa koalície nerobia

Žralok hryzie rýchlo, nemilosrdne a efektívne – preto tu stále je.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Mám obetovať svoj dlhoročný vzťah?

Klinická psychologička radí v partnerských problémoch.

Štýl podľa Emilie Clarke: Ako obliecť drobnú postavu

Herečkin šatník má niekoľko základných pravidiel.