SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Ulovené pochúťky

Nemusíte byť vášnivý rybár, aby ste si dopriali domáce druhy rýb. Čerstvú rybu dnes kúpite v každom lepšom supermarkete. Alebo si ju ulovte v niektorom zo súkromných rybníkov. Stačí sa len poobzerať...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Prečo ich jesť?

  • Ryba by nemala na našich stoloch chýbať aspoň raz za 14 dní v akejkoľvek podobe. Vhodné sú hlavne na prípravu teplej večere, keďže sú ľahké na strávenie.
  • Jedna malá porcia rybieho mäsa (asi 100 gramov) dodá ľudskému telu asi jednu tretinu niekedy až polovicu odporúčanej dennej dávky bielkovín, ktoré neobsahujú toľko tuku ako mäso iných zvierat.
  • Navyše rybí tuk a to hlavne zo sladkovodných rýb je bohatým zdrojom zdravých mastných omega-3 kyselín, ktoré chránia organizmus pred vznikom srdcovo-cvievnych ochorení.
  • Väčšina rýb obsahuje dostatok vitamínu B6, B12, provitamínu A a vitamín D.
  • V mäso z rýb sú aj dôležité minerály ako napríklad vápnik, fosfor, draslík a jód.
  • Ryby sú veľmi vhodným pokrmom pre budúce mamičky, ktoré tak zaručia svojmu bábätku zdravý vývoj mozgu a očí.

Čo o nich vieme?

  • Podľa obsahu tuku v mäse sa ryby delia na chudé, ktoré obsahujú menej než 2 percentá tuku – sú to väčšinou dravci ako šťuka a zubáč
  • stredne tučné ako kapor a pstruh s 2-10 percentami tuku
  • a tretiu skupinu tvoria ryby tučné – s obsahom tuku nad 10 percent. Do tejto skupiny patrí napríklad úhor.
  • Ďalej sa ryby všeobecne delia na sladkovodné – teda žijúce v riekach a jazerách vnútrozemia. Patria sem napríklad pstruh, kapor, úhor, losos, sumec, zubáč....
  • Morské ryby žijú v slaných vodách oceánov a morí. Túto skupinu tvoria okrem iných aj sleď, makrela, tuniak, treska...

Pstruhy na modro
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 pstruhy
  • 100 g koreňovej zeleniny
  • 1 cibuľa
  • 6 PL octu
  • 1 PL masla
  • 4 guľôčky čierneho korenie
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • citrónová šťava
  • petržlenová vňať
  • soľ

Vypitvané pstruhy dôkladne umyte pod tečúcou vodou, pokvapkajte polovicou horúceho octu a nechajte odležať, kým nezmodrejú. Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu rozkrájajte na väčšie kusy a dajte ich variť na 15 minút do osolenej vody spolu s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením. Po uplynutí času do vody pridajte celé pstruhy, zvyšok octu a varte podľa potreby 6-10 minút. Uvarené pstruhy vyberte na tanier a pokvapkajte citrónovou šťavou a rozpusteným maslom. Servírujte s varenými zemiakmi dozdobené petržlenovou vňaťou s holandskou alebo majonézovou omáčkou.

Tip: Koreňová zelenina v tomto recepte slúži iba na jemný vývar. Nepridávajte ju do naservírovaného jedla, keďže pri varení pohltila silnú chuť a vôňu octu.


Kapor po domácky
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 porcie kapra
  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 PL oleja
  • 1 citrón
  • 1 PL bravčovej masti
  • mletá sladká paprika
  • rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v šupke, nechajte ich vychladnúť a podľa potreby ošúpte. Zemiaky nakrájajte na hrubšie kolieska a začnite ich vrstviť do masťou vymazanej zapekacej misy. Kolieska zemiakov pri ukladaní postupne osoľte, okoreňte a posypte mletou paprikou a rascou. Umyté porcie kapra nasoľte, trochu okoreňte a potrite prelisovaným cesnakom. Očistenú cibuľu pokrájajte na tenké kolieska a opražte ju na oleji. Cibuľu navrstvite na zemiaky a v tom istom oleji opečte z obidvoch strán kúsky kapra. Opečené porcie kapra preložte na zemiaky s cibuľou, povrch pokvapkajte citrónovou šťavou a upečte vo vyhriatej rúre do mäkka. Servírujte s kyslou smotanou.

Tip: Opečené krúžky cibule nemusíte dávať zapekať spolu s kaprom. Môžete si ich nechať bokom a pridať ich až pri servírovaní.


Rybací guláš
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 kg sladkovodnej ryby
  • 50 g prerastenej údenej slaniny
  • 2 cibule
  • 50 g bravčovej masti
  • 30 g hladkej múky
  • drvená rasca
  • mletá sladká paprika
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené vykostené plátky ryby pokrájajte na väčšie kocky. Nadrobno pokrájanú slaninu opražte na masti, pridajte na malé kocky nakrájanú cibuľu a speňte. Nakoniec pridajte kúsky ryby a sprudka oprážajte. Postupne prisypávajte mletú papriky, drvenú rascu, korenie a soľ. Zalejte vodou alebo vývarom a duste prikryté do mäkka. Počas prípravy podlievajte rybu len malým množstvom vody, aby sa nevarila, ale len dusila. Na záver dolejte požadované množstvo vody, dohustite múkou a dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Na prípravu takéhoto gulášu a polievok s kúskami mäsa použite väčšiu ryby, ktorá sa dá za surova dobre vykostiť. Ak chcete získať jemnejšiu chuť použite namiesto vody hydinový vývar.


„Tip na desiatu“
Domáca treska v majonéze
Suroviny na 1,3 kg hotovej tresky

  • 1 kg čerstvej ryby
  • 60 g sterilizovaných uhoriek v sladkokyslom náleve
  • 45 g cibule
  • 45 g varenej mrkvy
  • 200 g majonézy
  • 130 g kyslej smotany
  • horčica
  • mleté čierne korenie

Na nálev:

  • 450 ml vody
  • 200 ml octu
  • 25 soli

Vypitvanú a kože zbavenú rybu varte vo vode približne 15 minút. Oberte ju od väčších kostí a vložte do nálevu na 12 hodín. Ten sa postará o zmäknutie malých kostičiek. Hotovú rybu poriadne sceďte a preložte do misy. Postupne primiešavajte najemno nastrúhanú uhorku, varenú mrkvu a na hrubšie postrúhanú cibuľu. Nakoniec primiešajte do ryby majonézu, kyslú smotanu a podľa chuti trochu čierneho korenia a horčice. Dôkladne premiešajte, nechajte odstáť v chladničke a servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Ak potrebujete tresku zriediť a dokysliť, použite uhorkový nálev alebo citrónovú šťavu, naopak ak sa vám zdá príliš kyslá vlejte do nej trošku nesladeného kondenzovaného mlieka.

Filety svojpomocne
  1. Malým nožom s ostrou špičkou otvorte brušnú dutinu. Začnite vpichom pri vylučovacom otvore a s jemným zanorením ťahajte čepeľou smerujúcou ku koži až k hlave tak, aby ste nepoškodili vnútornosti. Uvoľnite ich prstami a vytiahnite. Mlieč či ikry odložte pre varenie.
  2. Ostrým, dlhým nožom odrežte hlavu a chvost, nožnicami odstrihnite prsné plutvy tesne pri koži.
  3. Dlhým pozdĺžnym rezom popri chrbtovej plutve kopírujte chrbticu, aby ste uvoľnili vrchnú časť filetu. Rovnaký rez uskutočnite na brušnej strane popri plutve za vylučovacím otvorom. Nadvihnite filet v chvostovej časti a dlhým rezom ho oddeľte od kostry. Rovnakým spôsobom postupujte s druhou polovicou.
  4. Rubovou stranou noža prejdite cez filet, aby ste napriamili kostičky. Vytiahnite ich pinzetou alebo klieštikmi na ryby.
  5. Kožu možno z filetu odstrániť tenkým, dlhým nožom. Položte filet kožou nadol, zarežte pri chvostovej časti a prstami uchopte uvoľnený kúsok kože. Nožom tlačte oproti doske a postupujte rezaním smerom vpred, kým sa koža neoddelí od mäsa.
  6. Každý nôž musí byť dokonale ostrý a mokrý. Uprednostnite nože s pružnou čepeľou pred keramickými a univerzálnymi kuchynskými nožmi.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Important information for Brazilians living in Slovakia
  2. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  10. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 012
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 978
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 14 149
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 730
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 713
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 10 629
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 597
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 576
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 359
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 138
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Etalóny zodpovednosti

Najnezodpovednejší živel, aký sa v slovenskej politike za 10 rokov zjavil miluje slovo zodpovednosť.

Testovanie na nový koronavírus.

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia