Medovníčky
Suroviny na 60 – 80 kusov
- 500 g hladkej múky
- 160 g medu
- 160 g kryštálového cukru
- 120 g tuku na pečenie
- 2 vajíčka
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL perníkového korenia
Na potretie a polevu:
- 1 žĺtok
- 1 bielok
- 160 g práškového cukru
- 1-2 kvapky citrónu
Rozpustite tuk spolu s medom a cukrom. Do vychladnutej zmesi primiešajte vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Vypracované hladké cesto nechajte v chlade niekoľko hodín odpočívať. Z cesta vyvaľkajte plát hrubý 4 mm a vykrajujte požadované tvary. Medovníčky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie tak aby sa nedotýkali a potrite ich vyšľahaným žĺtkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Vychladnuté medovníčky ozdobte bielkovou polevou, ktorú pripravíte vyšľahaním práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy.
Tip: Ak chcete, aby sa podobali viac na tie, čo poznáte od starej mamy, namiesto zákuskovej múky 00 použite tú s označením T650.
Lepené medovníkové srdiečka
Suroviny na 60 – 80 kusov
- 400 g hladkej múky
- 160 g práškového cukru
- 120 g medu
- 60 g tuku na pečenie
- 2 vajíčka
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL mletej škorice
- 1 balenie lekváru
- čokoláda na varenie
Do zmäknutého tuku postupne primiešavajte med, cukor, vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so škoricou a sódou bikarbónou. Vypracujte vláčne cesto a na niekoľko hodín ho nechajte odležať v chladničke. Vyvaľkajte na 3 mm hrubý plát a formičkou vykrajujte srdiečka. Pečte na pečiacom papieri v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Po vychladnutí začnite srdiečka zlepovať lekvárom. Vrch ozdobte rozpustenou čokoládou.
Tip: Milovníci čokolády ich môžu za pomoci špáradla namáčať do čokolády celé a potom nechať odkvapkať na pečiacej mriežke z rúry.
Tmavé celozrnné medovníky
Suroviny na 20 kusov
- 450 g celozrnnej múky
- 180 g hnedého trstinového cukru
- 30 g tuku na pečenie
- 3 PL medu
- 2 PL kakaa
- 2 vajíčka
- 1 balíček korenia do perníka
- 1 ČL mletej škorice
- 1 žĺtok na potretie
- vlašské orechy na ozdobenie
Celozrnnú múku preosejte. Primiešajte ku nej škoricu, kakao, prášok do perníka, cukor, med rozpustený tuk a vajíčka. Vypracujte cesto, ktoré nechajte na chladnom miesto najmenej 12 hodín pred pečením. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý 8 mm a podľa papierových šablón vyrezávajte požadované tvary. Medovníčky ukladajte na vymastený plech potrite ich vyšľahaným žĺtkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút.
Tip: Celozrnné cesto je natoľko pevné, že z neho možno vyrezávať aj veľké postavičky či ozdoby na stromček.
Ako a čím ich zdobiť?
Medovníčky sa väčšinou zdobia bielkovou polevou. Nie vždy sa nám však podarí. Raz je príliš riedka a z medovníčkov steká, inokedy zas príliš hustá ba priam sypká a nedrží ten správny tvar. My vám poradíme ako na to.
Správna hustota bielkovej polevy sa odhaduje dosť ťažko i skúseným cukrárkam, keďže veľkosť každého bielka je rôzna. Existuje ale niekoľko trikov ako ju urobiť čo najlepšiu.
Základný recept na bielkovú polevu:
- 130-180 g práškového cukru
- 1 vaječný bielok
- 1/2 ČL citrónovej šťavy
Bielok a citrónovú šťavu začnite šľahať elektrickým šľahačom na najnižší otáčkach a postupne pridávajte preosiaty práškový cukor. Šľahajte najmenej 15 minút, kým poleva nepripomína konzistenciou zubnú pastu. Poleva musí byť žiarivo lesklá. Takto pripravenou polevou môžete začať zdobiť. Zdobte s vrecúškom s tenkou špičkou ale pomôcť vám môže i igelitové vrecko, alebo kornútok z papiera na pečenie, na ktorých odstrihnete zo špičky asi 1 mm.
Užitočné tipy:
• Práškový cukor na polevu preosievajte 2 krát za sebou. Zabránite tak tomu, aby sa vám upchávala kúskami cukru malá dierka na zdobenie.
• Bielok môžete tiež precediť cez sitko. Zbavíte sa tak pútka, zárodku a častí, ktoré by mohli polevu pokaziť.
• Ak sa rozhodnete polevu zafarbiť potravinárskymi farbami, myslite na to, že koľko kvapiek farbiva pridáte o toľko kvapiek menej musíte dať citrónovej šťavy, aby vám poleva nezredla.
• Ak sa vám zdá, že vaša poleva je stále riedka a bojíte sa, že nebude správne držať tvar pridajte do cukru 1 ČL škrobovej múčky.
Poleva má tendenciu vysychať, preto ju treba skladovať v plastovej nádobke s vrchnákom, alebo prikrytú vlhkou utierkou.
Autor: mag
Vianočné tipy a recepty:

- Vianočné darčeky: pre mamu, pre otca, pre deti, pre babku, pre dedka, pre teenagerov
- Vianočné recepty: štedrá večera, medovníky, plnené oriešky, vanilkové rožky, medové rezy, vianočné koláče
- Vianočné filmy: TV program, romantické, komédie, rozprávky a animáky
- Vianočné pesničky: koledy, hity, texty
- Vianočné priania a vinše a obrázky na stiahnutie
- Vianočné trhy: v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Trnave, Martine, Trenčíne, Poprade
- Vianočné dekorácie: ako zabaliť darčeky ekologicky, trendy v roku 2024, ako vyzdobiť stromček
- Naj roka 2024: knihy roka, najlepšie filmy, najlepšie rozprávky, najlepšie seriály
- Aké bude počasie na Vianoce