Voňavé medovníčky

Vôňa škorice, klinčekov, anízu a medu neodmysliteľne k Vianociam patria. Tak ako aj medovníčky. Každá rodina má ten svoj „zaručene mäkký“ recept. Vyskúšajte aj tie naše!

(Zdroj: Isifa)

Medovníčky
Suroviny na 60 – 80 kusov

  • 500 g hladkej múky
  • 160 g medu
  • 160 g kryštálového cukru
  • 120 g tuku na pečenie
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL perníkového korenia

Na potretie a polevu:

  • 1 žĺtok
  • 1 bielok
  • 160 g práškového cukru
  • 1-2 kvapky citrónu

Rozpustite tuk spolu s medom a cukrom. Do vychladnutej zmesi primiešajte vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Vypracované hladké cesto nechajte v chlade niekoľko hodín odpočívať. Z cesta vyvaľkajte plát hrubý 4 mm a vykrajujte požadované tvary. Medovníčky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie tak aby sa nedotýkali a potrite ich vyšľahaným žĺtkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Vychladnuté medovníčky ozdobte bielkovou polevou, ktorú pripravíte vyšľahaním práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy.

Tip: Ak chcete, aby sa podobali viac na tie, čo poznáte od starej mamy, namiesto zákuskovej múky 00 použite tú s označením T650.


Lepené medovníkové srdiečka
Suroviny na 60 – 80 kusov

    • 400 g hladkej múky
    • 160 g práškového cukru
    • 120 g medu
    • 60 g tuku na pečenie
    • 2 vajíčka
    • 1 ČL sódy bikarbóny
    • 1 ČL mletej škorice
    • 1 balenie lekváru
    • čokoláda na varenie

Do zmäknutého tuku postupne primiešavajte med, cukor, vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so škoricou a sódou bikarbónou. Vypracujte vláčne cesto a na niekoľko hodín ho nechajte odležať v chladničke. Vyvaľkajte na 3 mm hrubý plát a formičkou vykrajujte srdiečka. Pečte na pečiacom papieri v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Po vychladnutí začnite srdiečka zlepovať lekvárom. Vrch ozdobte rozpustenou čokoládou.

Tip: Milovníci čokolády ich môžu za pomoci špáradla namáčať do čokolády celé a potom nechať odkvapkať na pečiacej mriežke z rúry.


Tmavé celozrnné medovníky
Suroviny na 20 kusov

    • 450 g celozrnnej múky
    • 180 g hnedého trstinového cukru
    • 30 g tuku na pečenie
    • 3 PL medu
    • 2 PL kakaa
    • 2 vajíčka
    • 1 balíček korenia do perníka
    • 1 ČL mletej škorice
    • 1 žĺtok na potretie
    • vlašské orechy na ozdobenie

Celozrnnú múku preosejte. Primiešajte ku nej škoricu, kakao, prášok do perníka, cukor, med rozpustený tuk a vajíčka. Vypracujte cesto, ktoré nechajte na chladnom miesto najmenej 12 hodín pred pečením. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý 8 mm a podľa papierových šablón vyrezávajte požadované tvary. Medovníčky ukladajte na vymastený plech potrite ich vyšľahaným žĺtkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút.

Tip: Celozrnné cesto je natoľko pevné, že z neho možno vyrezávať aj veľké postavičky či ozdoby na stromček.

Ako a čím ich zdobiť?

Medovníčky sa väčšinou zdobia bielkovou polevou. Nie vždy sa nám však podarí. Raz je príliš riedka a z medovníčkov steká, inokedy zas príliš hustá ba priam sypká a nedrží ten správny tvar. My vám poradíme ako na to.

Správna hustota bielkovej polevy sa odhaduje dosť ťažko i skúseným cukrárkam, keďže veľkosť každého bielka je rôzna. Existuje ale niekoľko trikov ako ju urobiť čo najlepšiu.

Základný recept na bielkovú polevu:

  • 130-180 g práškového cukru
  • 1 vaječný bielok
  • 1/2 ČL citrónovej šťavy

Bielok a citrónovú šťavu začnite šľahať elektrickým šľahačom na najnižší otáčkach a postupne pridávajte preosiaty práškový cukor. Šľahajte najmenej 15 minút, kým poleva nepripomína konzistenciou zubnú pastu. Poleva musí byť žiarivo lesklá. Takto pripravenou polevou môžete začať zdobiť. Zdobte s vrecúškom s tenkou špičkou ale pomôcť vám môže i igelitové vrecko, alebo kornútok z papiera na pečenie, na ktorých odstrihnete zo špičky asi 1 mm.

Užitočné tipy:

• Práškový cukor na polevu preosievajte 2 krát za sebou. Zabránite tak tomu, aby sa vám upchávala kúskami cukru malá dierka na zdobenie.
• Bielok môžete tiež precediť cez sitko. Zbavíte sa tak pútka, zárodku a častí, ktoré by mohli polevu pokaziť.
• Ak sa rozhodnete polevu zafarbiť potravinárskymi farbami, myslite na to, že koľko kvapiek farbiva pridáte o toľko kvapiek menej musíte dať citrónovej šťavy, aby vám poleva nezredla.
• Ak sa vám zdá, že vaša poleva je stále riedka a bojíte sa, že nebude správne držať tvar pridajte do cukru 1 ČL škrobovej múčky.

Poleva má tendenciu vysychať, preto ju treba skladovať v plastovej nádobke s vrchnákom, alebo prikrytú vlhkou utierkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  2. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  3. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  4. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 876
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 003
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 212
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 140
  5. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 084
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 665
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 198
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 748
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 529
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 945

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

DOMOV

Profily, ktoré posielali sexuálne správy vymazali. Pribúdajú ďalšie

Polícia preveruje obťažovanie na pokeci.

KOMENTÁRE

Čo sa stane, keď krajinu ovládnu svorky pedofilov

Nezvládame chrániť ani deti, nieto sa ešte nachystať na zložitejšie výzvy.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

Neprehliadnite tiež

Jamie Dornan z Fifty Shades: S Christianom Greyom by som sa nepriatelil

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop