SME

Tajomstvo olivového oleja

Vieme, že je zdravý, a preto si ho kupujeme. Vieme, že sa dováža z Grécka, z Talianska a zo Španielska, že extra panenský je asi najlepší. Ale úprimne povedané, bežný spotrebiteľ o olivovom oleji veľa nevie a nevie ani, po ktorom má v obchode siahnuť.

Už pred osemtisíc rokmi sa olivy pestovali na Strednom východe a prvé plantáže sa objavili pravdepodobne v Sýrii alebo na Kréte. Feničania potom rozšírili pestovanie olív do celého Stredomoria, severnej Afriky a južnej Európy. Gréci sa postarali o rozšírenie olivovníka na svojich územiach, ale až Rimania vyskúšali jeho pestovanie vo všetkých oblastiach, ktoré dobyli. Prvé nástroje a nové technológie na lisovanie oleja pochádzajú tiež od Rimanov, ktorí zdokonalili aj jeho skladovanie a predĺžili tak jeho trvanlivosť. Olivový olej sa nepoužíval len na dochutenie pokrmov, ale aj na masáže a v kozmetike. Homérske eposy opisujú používanie olivového oleja výlučne na upratovanie a údržbu hygieny.Čuch - degustácia čuchom sa robí nasledovne: v pohári sa olej zohreje asi na 25 °C dlaňou ruky. Potom si dva- až trikrát privoniate. Prípadne celý postup zopakujete po minúte.Farba olivového oleja nemá nijaký vplyv na jeho kvalitu a chuť, závisí iba od odrody a zrelosti plodov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zber a výroba

Na lisovanie olivového oleja sa olivy zbierajú tradičným spôsobom, to znamená tlčením dlhou palicou do vetví, pričom olivy padajú do rozprestretých plachiet pod stromom. Zber trvá od novembra do januára - podľa toho, o akú odrodu ide, ale aj podľa stupňa zrelosti. Potom sa olivy očistia a rozomelú a takto spracované sa dostanú do lisov, kde z nich vzniká olej, ktorý sa po prefiltrovaní plní do fliaš. Olej treba vylisovať do štyroch dní od zberu úrody, aby sa zachovala jeho kvalita a predovšetkým všetky látky obsiahnuté v olivách.

Pri tradičnom spôsobe výroby olivového oleja sa olivy drvia dvoma kamennými kolesami. Vznikne kašovitá masa, ktorá sa rozotrie na rohože, tie sa naukladajú na seba, takže vrchné rohože pôsobia svojou hmotnosťou na spodné. Existujú modernejšie spôsoby výroby, no tento sa používa pri výrobe olejov s etiketou „lisovaný za studena". Keďže hmotnosť rohoží je relatívne nízka a v kašovitej mase sa nevytvára teplo, takýto spôsob lisovania sa nazýva „studený". Pôsobenie tepla umožňuje vytlačiť viac oleja, ale súčasne zhoršuje chuť, takže oleje lisované za studena sú najkvalitnejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Kvalita

Najdôležitejším meradlom v určovaní kvality je predovšetkým obsah kyselín - kvalita olivového oleja sa teda určuje podľa stupňa kyslosti. Zohľadňujú sa však aj ďalšie činitele, ako sú farba, chuť a aróma. Čím je percento kyslosti vyššie, tým je olej menej aromatický a rafinovaný. Extra panenský olej s maximálnou kyslosťou jedno percento je najjemnejší. Po ňom nasleduje jemný panenský olivový olej s maximálnou kyslosťou 1,5 percenta a panenský olivový olej s trojpercentnou kyslosťou. Čistý olivový olej má tiež maximálnu hladinu kyslosti tri percentá, ale je vyrobený zo zmesi olejov s rôznymi stupňami kvality. Pri výbere z množstva dostupných olejov je najlepšie rozhodnúť sa podľa vlastnej chuti.

Stupnica kvality podľa starých Rimanov

1.oleum ex albis ulivis - lisovaný zo zelených olív
2.oleum viride - lisovaný z olív z úrody v štádiu pred úplnou zrelosťou
3. oleum maturum - lisovaný zo zrelých olív
4.oleum caducum - lisovaný z olív spadnutých na zem
5.oleum cibarium - lisovaný z takmer sušených olív, ktoré slúžili na výživu otrokov

SkryťVypnúť reklamu

Druhy podľa pôvodu

Grécky olivový olej

V Grécku sa ročná spotreba olivového oleja odhaduje približne na dvadsaťtri litrov na osobu, čím sa dostáva na čelo celosvetovej spotreby na obyvateľa. Grécko je však až tretím najväčším producentom olivového oleja a jeho kvalita býva rôzna, pretože kontroly sú menej prísne než v iných krajinách.

Francúzsky olivový olej


Na rozdiel od Grécka sa vo Francúzsku vyrába pomerne málo olivového oleja, ale všeobecne sa považuje za veľmi kvalitný. Väčšina olivových hájov je na juhu krajiny a oleje z oblastí okolo Nyons a Vallédes Baux majú prvotriednu kvalitu.

Taliansky olivový olej


Oleje z Toskánska a Umbrie sa považujú na najjemnejšie. Ich sláva je výsledkom rozsiahlej marketingovej činnosti, čím možno čiastočne vysvetliť ich dobrú povesť. Miestne konzorcium a prísne kontroly sú zárukou kvality a dodržiavania správnych výrobných postupov.

Španielsky olivový olej


Po Taliansku je Španielsko najväčším výrobcom olivového oleja na svete. V niektorých rokoch však bývajú klimatické podmienky priaznivejšie v Španielsku a vtedy aj výroba prevyšuje výrobu v Taliansku. Španielsky priemysel olivového oleja ovládala domáca korporácia, ktorá zaviedla kontrolu kvality nazývanú „etiketa pôvodu". Borjas Blancas zo severovýchodnej oblasti Léridy sa považuje za producenta najjemnejších olivových olejov so španielskou etiketou pôvodu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Druhy podľa spôsobu výroby

Panenské oleje- sú lisované priamo z celých plodov za studena (do 50 °C)

  • Extra panenský olej (Extra virgin) - panenský olivový olej s voľnou kyslosťou menej než 0,8 g na 100 g vrátane sa získava priamo z plodov olivovníka a pri jeho výrobe sa použili iba mechanické postupy.

  • Panenský olej (Virgin) - panenský olivový olej s voľnou kyslosťou menej než 2,0 g na 100 g vrátane sa získava priamo z plodov olivovníka a pri jeho výrobe sa použili iba mechanické postupy.

  • Obyčajný panenský olej - panenský olivový olej s voľnou kyslosťou menej než 3,3 g na 100 g vrátane.


Rafinované oleje- sú lisované za vysokých teplôt a tlakov. Produkt býva následne chemicky upravený.

  • Rafinový olej - olivový olej získaný rafinovaním panenského olivového oleja s voľnou kyslosťou menej než 0,5 g na 100 g vrátane.

  • Rafinovaný olej z pokrutín - olej získaný rafinovaním surového olivového oleja z pokrutín s voľnou kyslosťou menej než 0,5 g na 100 g vrátane.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Degustácia

Chuť - pre olivové oleje je typická horká a mierne pálčivá chuť. Degustácia chuti sa robí takto: na jazyk si kvapneme osem až desať kvapiek oleja, dve - tri sekundy sa na jazyku zahrieva v pootvorených ústach. Potom sa nechá pomaly skĺznuť po jazyku k zadným zubom a nakoniec sa zhltne. Ak treba pokus zopakovať, ústa si treba neutralizovať minerálkou. Medzi pozitívne chute patria olivová, pikantná, ovocná, dokonca aj sladká a horká, defektné sú octová, plesnivá, kovová, zatuchnutá, vodová.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Stroje skladajú ako lego. Roboty z Považia menia priemysel
  2. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  3. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  5. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 9 341
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 6 872
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 807
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 411
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 099
  6. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 078
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 057
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 866
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Matúš Marko z firmy Transformio.

S ChatGPT sa dá vytvoriť aplikácia, nemusíte vedieť ani programovať.


17
Ruský prezident Vladimir Putin odovzdáva medailu Žanne Gudkovovej, vdove po zástupcovi veliteľa ruskej flotily, generálmajorovi Michailovi Gudkovovi, ktorého spolu s ďalšími jedenástimi dôstojníkmi zabil cielený ukrajinský útok raketami Himars.

Záhadné úmrtia verchušky naznačujú, že vodca nemá svoje klany pod kontrolou.


48
Časť slovenskej literatúry by bez FPU nevznikla.

Niektorí dostanú o desaťtisíce menej.


4
Ilustračné foto.

Polícia začala trestné stíhanie.


TASR 14

Neprehliadnite tiež

Trnava

Šálka kávy na korze, Smolenický zámok aj cyklistika v okolí vinohradov.


TRNAVA TOURISM
Mgr. Juraj Kocka

Mužsko-ženské vzťahy pod lupou.


Barbora V. Daxner

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Tehotenský test je založený na preukázaní hormónu hCG v moči alebo v krvi.

Tehotenstvo sa dá zistiť z moču aj z krvi.


a 1 ďalší
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 20 471
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 737
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 384
  4. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 702
  5. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 5 936
  6. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 5 864
  7. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 802
  8. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 434
  1. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  3. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  5. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  6. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  7. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  8. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
SkryťZatvoriť reklamu