Kapra na vianočných stoloch striedajú aj iné druhy rýb

Na slovenských vianočných stoloch - aj na chudobnejších, ale aj v lepšie situovaných rodinách nikdy nechýbala ryba.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

BRATISLAVA. Najčastejšie to bol kapor, ktorý bol zo sladkovodných rýb najprístupnejší, povedal pre TASR prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

Tradičného vyprážaného kapra však začínajú v slovenských domácnostiach nahrádzať pstruh, zubáč, losos, tuniak a iné druhy morských rýb, ku ktorým sa podáva zelenina, zemiaky a rôzne omáčky. K rybám sú podľa neho vhodné kôprová, cesnaková alebo šafranová omáčka.

"Dnes majú gazdinky možnosť čerpať inšpiráciu z množstva časopisov o jedlách, ktoré vychádzajú a recepty v nich sú rýchle a ľahké. Napriek tradícii treba pripustiť, že ide aj o ľahšie stráviteľné a zdravšie spôsoby prípravy," dodal Janata. Čerstvosť ryby zistíme najlepšie tak, že ak prstom stlačíme mäso ryby, malo by sa pružne vrátiť do pôvodného stavu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kapra odporučil Janata zabiť hneď, pretože chlórová voda vo vani je pre rybu zvyknutú na riečnu vodu šokom. Mäso nakrájané na porcie je vhodné ponoriť na dve hodiny do mlieka.

"Mlieko vytiahne prípadný pach bahna. Mäso po dvoch hodinách necháme na site odtiecť, posolíme morskou soľou, pokvapkáme citrónom a obalíme v trojobale alebo v tzv. parížskom cestíčku," poradil a zdôraznil, že na vysmážanie je vhodné použiť fritovacie oleje alebo tuky, ktoré sa pri vysokých teplotách neprepaľujú.

"Olej nesmieme nikdy dávať do studenej panvice. Nádobu, v ktorej chceme vysmážať, necháme najskôr zohriať, vlejeme do nej olej a rozohriatie oleja vyskúšame vložením kúska obaľovacej hmoty.

Rybu počas smaženia niekoľkokrát otočíme a nenechávame celý čas len na jednej strane. Pri takomto postupe sa bielkoviny v mäse prelínajú," dodal. Aby mäso pri vysmážaní neprskalo, je vhodné do oleja hodiť dve špáradlá.

Pri príprave rýb na prírodný spôsob by sme ich nemali soliť. Keď chceme napríklad na prírodno opiecť zubáča, jemno nakrájame kožu, rybu pozdĺž narežeme, pokvapkáme citrónom, rozohrejeme panvicu, vlejeme do nej trochu olivového oleja a do rozohriateho oleja vložíme zubáča kožou naspodok.

"Ryba na opeká krátko, aby sa nevysušila a solíme ju až po opečení. Pri solení pred prípravou ryba zbytočne púšťa vodu a olej začne prskať," spresnil.

Ryby, ktoré pripravujeme v pekáči v rúre, však podľa Janatu solíme morskou soľou, koreníme rybím korením a je vhodné zapiecť ju rovno so zemiakmi, ktoré pokrájané na tenké plátky poukladáme na vymastený plech. K takto pripravenej rybe sú vhodné rôzne zeleninové šaláty a dressingy.

"Z našich sladkovodných rýb je kvalitnou rybou zubáč. Je to šťavnatá a vzácna ryba. Kapor je vhodný na Vianoce, ale v porovnaní so zubáčom má veľa kostí. Chutné sú pstruhy, hlavátka. Z morských rýb sa k nám dováža asi tristo druhov rýb, ale väčšinou ide o drahšie ryby," uzavrel Janata.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  2. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  4. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  5. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  7. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  8. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  10. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 27 770
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 152
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 18 960
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 549
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 437
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 901
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 571
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 159
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 2 549
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 009

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

Pred povodňou v Starej Lesnej utekali dovolenkári aj miestni

Rekreanti skončili v škole, osadníci na úrade.

SPIŠ KORZÁR

V okrese Poprad vyhlásili mimoriadnu situáciu

Ohrozený je most na hlavnom ťahu do Poľska.

Píše Mikuláš Dzurinda

Únia sa musí zmeniť na federáciu (píše Mikuláš Dzurinda)

Aby Únia vzbudzovala nádej aj rešpekt.

Neprehliadnite tiež

Nie všetci v porne vzdychajú dobrovoľne, mení sa však k lepšiemu

Smrť piatich herečiek vyvolala veľa otázok.

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.