SME
Pondelok, 25. október, 2021 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Kapra na vianočných stoloch striedajú aj iné druhy rýb

Na slovenských vianočných stoloch - aj na chudobnejších, ale aj v lepšie situovaných rodinách nikdy nechýbala ryba.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

BRATISLAVA. Najčastejšie to bol kapor, ktorý bol zo sladkovodných rýb najprístupnejší, povedal pre TASR prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

Tradičného vyprážaného kapra však začínajú v slovenských domácnostiach nahrádzať pstruh, zubáč, losos, tuniak a iné druhy morských rýb, ku ktorým sa podáva zelenina, zemiaky a rôzne omáčky. K rybám sú podľa neho vhodné kôprová, cesnaková alebo šafranová omáčka.

"Dnes majú gazdinky možnosť čerpať inšpiráciu z množstva časopisov o jedlách, ktoré vychádzajú a recepty v nich sú rýchle a ľahké. Napriek tradícii treba pripustiť, že ide aj o ľahšie stráviteľné a zdravšie spôsoby prípravy," dodal Janata. Čerstvosť ryby zistíme najlepšie tak, že ak prstom stlačíme mäso ryby, malo by sa pružne vrátiť do pôvodného stavu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapra odporučil Janata zabiť hneď, pretože chlórová voda vo vani je pre rybu zvyknutú na riečnu vodu šokom. Mäso nakrájané na porcie je vhodné ponoriť na dve hodiny do mlieka.

"Mlieko vytiahne prípadný pach bahna. Mäso po dvoch hodinách necháme na site odtiecť, posolíme morskou soľou, pokvapkáme citrónom a obalíme v trojobale alebo v tzv. parížskom cestíčku," poradil a zdôraznil, že na vysmážanie je vhodné použiť fritovacie oleje alebo tuky, ktoré sa pri vysokých teplotách neprepaľujú.

"Olej nesmieme nikdy dávať do studenej panvice. Nádobu, v ktorej chceme vysmážať, necháme najskôr zohriať, vlejeme do nej olej a rozohriatie oleja vyskúšame vložením kúska obaľovacej hmoty.

Rybu počas smaženia niekoľkokrát otočíme a nenechávame celý čas len na jednej strane. Pri takomto postupe sa bielkoviny v mäse prelínajú," dodal. Aby mäso pri vysmážaní neprskalo, je vhodné do oleja hodiť dve špáradlá.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri príprave rýb na prírodný spôsob by sme ich nemali soliť. Keď chceme napríklad na prírodno opiecť zubáča, jemno nakrájame kožu, rybu pozdĺž narežeme, pokvapkáme citrónom, rozohrejeme panvicu, vlejeme do nej trochu olivového oleja a do rozohriateho oleja vložíme zubáča kožou naspodok.

"Ryba na opeká krátko, aby sa nevysušila a solíme ju až po opečení. Pri solení pred prípravou ryba zbytočne púšťa vodu a olej začne prskať," spresnil.

Ryby, ktoré pripravujeme v pekáči v rúre, však podľa Janatu solíme morskou soľou, koreníme rybím korením a je vhodné zapiecť ju rovno so zemiakmi, ktoré pokrájané na tenké plátky poukladáme na vymastený plech. K takto pripravenej rybe sú vhodné rôzne zeleninové šaláty a dressingy.

"Z našich sladkovodných rýb je kvalitnou rybou zubáč. Je to šťavnatá a vzácna ryba. Kapor je vhodný na Vianoce, ale v porovnaní so zubáčom má veľa kostí. Chutné sú pstruhy, hlavátka. Z morských rýb sa k nám dováža asi tristo druhov rýb, ale väčšinou ide o drahšie ryby," uzavrel Janata.

Skryť Vypnúť reklamu

Vianočný kalendár

Začiatok adventu
28.11.(Nedeľa)
Začiatok vianočných prázdnin
23.12.(Štvrtok)
Štedrý deň
24.12.(Piatok)
Prvý sviatok vianočný
25.12.(Sobota)
Druhý viatok vianočný
26.12.(Nedeľa)
Koniec vianočných prázdnin
10.1.(Pondelok)
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  2. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  3. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  4. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  5. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  6. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  7. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku
  8. Rebríček: Kto sú najlepší zamestnávatelia na svete podľa Forbes?
  9. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie
  10. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Rebríček: Kto sú najlepší zamestnávatelia na svete podľa Forbes?
  3. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  4. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  5. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  6. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie
  7. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  10. Zánovné vozidlá na slovenskom trhu za rok zdraželi až o 15 %
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 15 018
  2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 8 138
  3. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 326
  4. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 4 233
  5. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 636
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 625
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 290
  8. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 801
  9. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor 2 555
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 2 309
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský.

Tím Očistec už má piatich svedkov.


13 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Kollár je už mentálne v opozícii.


a 2 ďalší 9 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Na Slovensku chýbajú programy pre páchateľov násilia.


19. okt
Pavlína Fichta Čierna so synom Johannom

Pavlínu Fichta Čiernu hnevajú extrémistické návrhy v parlamente.


22. okt
Michaela Žureková

RTVS dáva ženám za ich peniaze lekcie, ako prehliadať obťažovanie.


21. okt
Barbora Jakobsen

Barbora Jakobsen je psychoterapeutkou v Nórsku.


19. okt

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  6. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 647
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 16 604
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 11 876
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 952
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 6 413
  6. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 6 209
  7. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 056
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 801
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu