Kapra na vianočných stoloch striedajú aj iné druhy rýb

Na slovenských vianočných stoloch - aj na chudobnejších, ale aj v lepšie situovaných rodinách nikdy nechýbala ryba.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

BRATISLAVA. Najčastejšie to bol kapor, ktorý bol zo sladkovodných rýb najprístupnejší, povedal pre TASR prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata.

Tradičného vyprážaného kapra však začínajú v slovenských domácnostiach nahrádzať pstruh, zubáč, losos, tuniak a iné druhy morských rýb, ku ktorým sa podáva zelenina, zemiaky a rôzne omáčky. K rybám sú podľa neho vhodné kôprová, cesnaková alebo šafranová omáčka.

"Dnes majú gazdinky možnosť čerpať inšpiráciu z množstva časopisov o jedlách, ktoré vychádzajú a recepty v nich sú rýchle a ľahké. Napriek tradícii treba pripustiť, že ide aj o ľahšie stráviteľné a zdravšie spôsoby prípravy," dodal Janata. Čerstvosť ryby zistíme najlepšie tak, že ak prstom stlačíme mäso ryby, malo by sa pružne vrátiť do pôvodného stavu.

Kapra odporučil Janata zabiť hneď, pretože chlórová voda vo vani je pre rybu zvyknutú na riečnu vodu šokom. Mäso nakrájané na porcie je vhodné ponoriť na dve hodiny do mlieka.

"Mlieko vytiahne prípadný pach bahna. Mäso po dvoch hodinách necháme na site odtiecť, posolíme morskou soľou, pokvapkáme citrónom a obalíme v trojobale alebo v tzv. parížskom cestíčku," poradil a zdôraznil, že na vysmážanie je vhodné použiť fritovacie oleje alebo tuky, ktoré sa pri vysokých teplotách neprepaľujú.

"Olej nesmieme nikdy dávať do studenej panvice. Nádobu, v ktorej chceme vysmážať, necháme najskôr zohriať, vlejeme do nej olej a rozohriatie oleja vyskúšame vložením kúska obaľovacej hmoty.

Rybu počas smaženia niekoľkokrát otočíme a nenechávame celý čas len na jednej strane. Pri takomto postupe sa bielkoviny v mäse prelínajú," dodal. Aby mäso pri vysmážaní neprskalo, je vhodné do oleja hodiť dve špáradlá.

Pri príprave rýb na prírodný spôsob by sme ich nemali soliť. Keď chceme napríklad na prírodno opiecť zubáča, jemno nakrájame kožu, rybu pozdĺž narežeme, pokvapkáme citrónom, rozohrejeme panvicu, vlejeme do nej trochu olivového oleja a do rozohriateho oleja vložíme zubáča kožou naspodok.

"Ryba na opeká krátko, aby sa nevysušila a solíme ju až po opečení. Pri solení pred prípravou ryba zbytočne púšťa vodu a olej začne prskať," spresnil.

Ryby, ktoré pripravujeme v pekáči v rúre, však podľa Janatu solíme morskou soľou, koreníme rybím korením a je vhodné zapiecť ju rovno so zemiakmi, ktoré pokrájané na tenké plátky poukladáme na vymastený plech. K takto pripravenej rybe sú vhodné rôzne zeleninové šaláty a dressingy.

"Z našich sladkovodných rýb je kvalitnou rybou zubáč. Je to šťavnatá a vzácna ryba. Kapor je vhodný na Vianoce, ale v porovnaní so zubáčom má veľa kostí. Chutné sú pstruhy, hlavátka. Z morských rýb sa k nám dováža asi tristo druhov rýb, ale väčšinou ide o drahšie ryby," uzavrel Janata.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  6. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  8. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  9. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  10. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 535
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 6 059
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 453
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 772
  5. Kam do tepla v januári? 2 479
  6. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 424
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 374
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 140
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 299
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život 1 041

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

Neprehliadnite tiež

Chcete mať poriadok v skrini? Tu je spôsob ako na to

Ukladanie oblečenia na seba nefunguje.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.

Úspech by nemal prísť príliš skoro. Kto je nenápadná hviezda Sarah Paulson?

Otvorene hovorí o pozadí svojej kariéry aj o randení so staršími ženami.

Celebrity nosia nepraktické okuliare, ktoré takmer nikomu nepristanú

Trend miniatúrnych okuliarov je plný paradoxov.

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.