SME

Ako v pohode napiecť na Vianoce 1/2

Sviatky sú pre niekoho relaxom, iní strávia v kuchyni dlhé hodiny pri pečení a príprave rôznych kulinárskych dobrôt. Pre Vianoce je typické vždy napiecť niekoľko druhov čajového pečiva, koláčov, tort a pod. Ako bez stresu napiecť a nepokaziť si čaro sviatkov?

(Zdroj: Stock.XCHNG)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dôležitý je výber surovín

Čím viac zanedbáte výber surovín, tým viac narazíte na neúspech, ktorý vám môže pokaziť radosť zo sviatkov. Vyberajte vždy čerstvé suroviny.

V čom a ako piecť?

Plechov na pečenie existuje neúrekom a vy môžete experimentovať so svojim výberom. Dôležité je však vedieť, že klasickým kovovým plechom so smaltovaným povrchom nič nepokazíte.
Stačí ho vystlať papierom na pečenie alebo vymastiť maslom a vysypať polohrubou múkou. Strúhanka môže jemnejšie pečivá degradovať, múka je neutrálna.

SkryťVypnúť reklamu

Rúra musí byť dobre vyhriata, nespoliehajte sa iba na jej zabudovanú signalizáciu. Teplota môže po vložení cesta zakolísať, čo sa odrazí na výslednej kvalite.
Rúru dôkladne predhrejte (+ 10 - 20min. po signalizácii dosiahnutej teploty), výsledok bude lepší. Pri vkladaní koláča buďte opatrní. Nenechávajte dvierka dlho otvorené a ani s nimi príliš nebúchajte, teplota vo vnútri by poklesla. Akýkoľvek pokles teploty sa môže prejaviť klesnutím koláča. Pri bábovkách a vysokých tortových korpusoch počítajte s dlhým časom tepelnej úpravy. Ten sa môže vyšplhať na hranicu 55 až 60 minút.

Na kontrolu prepečenia koláča slúži obyčajná kovová ihla alebo špáradlo. Ak zostanú po vpichu čisté, cesto je prepečené a pripravené na vytiahnutie. Nepečte múčniky dlhšie ako je potrebné.
Pozor však na kúsky sterilizovaného či čerstvého ovocia zamiešaného priamo do cesta. Pri vysokej teplote spravidla uvoľňuje šťavu, preto treba rátať s dlhším časom pečenia.

SkryťVypnúť reklamu

 

Drobný tip pre lepší tortový korpus či bábovku: Ak chcete aby vydržali dlhšie vláčnejšie, pridajte do cesta rozpustený hroznový cukor. Stačí, ak ním nahradíte 1 polievkovú lyžicu obyčajného rafinovaného cukru.

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

Vianočné tipy a recepty:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 437
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 613
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 394
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 443
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 039
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 627
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 074
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu