SME
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Ako v pohode napiecť na Vianoce 1/2

Sviatky sú pre niekoho relaxom, iní strávia v kuchyni dlhé hodiny pri pečení a príprave rôznych kulinárskych dobrôt. Pre Vianoce je typické vždy napiecť niekoľko druhov čajového pečiva, koláčov, tort a pod. Ako bez stresu napiecť a nepokaziť si čaro sviat

(Zdroj: Stock.XCHNG)

kov?

DOLEŽITÝ JE VÝBER SUROVÍN...

Čím viac zanedbáte výber surovín, tým viac narazíte na neúspech, ktorý vám môže pokaziť radosť zo sviatkov. Vyberajte vždy čerstvé suroviny.

V ČOM A AKO PIECŤ...

Plechov na pečenie existuje neúrekom a vy môžete experimentovať so svojim výberom. Dôležité je však vedieť, že klasickým kovovým plechom so smaltovaným povrchom nič nepokazíte.
Stačí ho vystlať papierom na pečenie alebo vymastiť maslom a vysypať polohrubou múkou. Strúhanka môže jemnejšie pečivá degradovať, múka je neutrálna.

Skryť Vypnúť reklamu

Rúra musí byť dobre vyhriata, nespoliehajte sa iba na jej zabudovanú signalizáciu. Teplota môže po vložení cesta zakolísať, čo sa odrazí na výslednej kvalite.
Rúru dôkladne predhrejte (+ 10 - 20min. po signalizácii dosiahnutej teploty), výsledok bude lepší. Pri vkladaní koláča buďte opatrní. Nenechávajte dvierka dlho otvorené a ani s nimi príliš nebúchajte, teplota vo vnútri by poklesla. Akýkoľvek pokles teploty sa môže prejaviť klesnutím koláča. Pri bábovkách a vysokých tortových korpusoch počítajte s dlhým časom tepelnej úpravy. Ten sa môže vyšplhať na hranicu 55 až 60 minút.

 

Na kontrolu prepečenia koláča slúži obyčajná kovová ihla alebo špáradlo. Ak zostanú po vpichu čisté, cesto je prepečené a pripravené na vytiahnutie. Nepečte múčniky dlhšie ako je potrebné.
Pozor však na kúsky sterilizovaného či čerstvého ovocia zamiešaného priamo do cesta. Pri vysokej teplote spravidla uvoľňuje šťavu, preto treba rátať s dlhším časom pečenia.

Skryť Vypnúť reklamu

 

  • Drobný tip pre lepší tortový korpus či bábovku: Ak chcete aby vydržali dlhšie vláčnejšie, pridajte do cesta rozpustený hroznový cukor. Stačí, ak ním nahradíte 1 polievkovú lyžicu obyčajného rafinovaného cukru.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 168
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 974
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 569
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 327
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 325
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 973
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 647
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 223
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 825
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 1 681
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Minister Matovič.

Kollárova strana by prípadne mohla prísť len o SIS.


7 h
Peter Sagan získal žltý dres pre celkového víťaza pretekov Okolo Slovenska 2021.

Slovenský cyklista si udržal žltý dres.


Sportnet a 1 ďalší 5 h

August býva vrchol uhorkovej sezóny. Je to síce nuda, ale aspoň sa nič nemôže pokaziť. Tento uplynulý bol výnimkou.


Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu