SME
Streda, 3. jún, 2020 | Meniny má KarolínaKrížovkyKrížovky

Odborníčka na kváskovanie: Nechápeme hodnotu chleba

Naty Žúreková Štefková učí ľudí piecť zdravšie.

(Zdroj: Petra Bošanská)

Je foodblogerka, výživová poradkyňa a športová dietologička. Najviac sa s ňou však spája všetko, čo sa týka chleba a kváskovania. "Ľudia mi často píšu, dokonca až so slzami v očiach, aké pre nich bolo skvelé, keď si z rúry vytiahli vlastný chlieb. Cítia eufóriu, zadosťučinenie, zrazu vidia, čoho sú schopní," hovorí Naty Žúreková Štefková.

Kde je počiatok vašej cesty ku kváskovaniu?

Keď som sa stala mamou, začala som doma piecť chlieb, ale s droždím. No ako deti pribúdali, pribúdali im aj rôzne diagnózy a keď sa mi narodilo tretie, rozhodla som sa, že pečenie ozdravím. Mali sme problémy s astmou, alergiami, atopickým ekzémom, nafukovanie, zlé trávenie.

SkryťVypnúť reklamu

Mnohým sa to javí ako bežná vec, no treba to riešiť, pretože telo vysiela signál o nejakom diskomforte. Vtedy som si povedala, dobre, budem teda otrokom v kuchyni a budem vypekať poctivé chleby a variť, ale začať kváskovať bolo paradoxne skvelé rozhodnutie. Mám skôr pocit, že ma to skôr oslobodilo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Od tejto zmeny ubehlo približne sedem rokov. Čo sa odvtedy udialo?

Jasné, že kvások nie je vec, ktorá nás má spasiť, a zbaviť všetkých zdravotných problémov. Jedlá ostali, len som vymenila zdroje.

Varím a pečiem z overených a poctivých surovín a čo sa dá, vyrábam si sama. Pri pečení presne viem, čo v danom ceste je, a čo jeme.

Zmeny sú však veľké. Môj muž už nie je odkázaný na dlhodobé užívanie liekov na chronické pálenie záhy. Ja už nie som vegetariánka. Bola som nútenou vegetariánkou kvôli oslabenému tráveniu, najmä pankreasu. U detí šli kožné problémy a aj celková chorobnosť do úzadia.

SkryťVypnúť reklamu

Druhá stránka kváskovania sa odráža aj vo vzťahoch. Ľudia mi píšu krásne príbehy, ako kváskovanie posilnilo puto medzi partnermi, alebo aj medzi rodičmi a deťmi. Aj k nám domov prinieslo ešte viac pohody.

Prechod na kváskovanie bol u vás najmä pragmatickým krokom. Kedy nastal moment, ktorý vám naznačil, že takto môžete aj podnikať?

Postaralo sa o to skôr publikum a ľudia okolo mňa. Kamaráti a rodina vedeli, aké problémy máme u nás so zdravím.

Súvisiaci článok Kváskovanie je alchýmia, ktorú zvládnete aj doma Čítajte 

Potom videli zmeny, ktoré sme zaviedli, aj ich pozitívny vplyv na zdravie. Pýtali si odo mňa rady a tipy a jedného dňa sme sa spolu ocitli v obývačke a žiadali si ukážku toho, ako pripravujem a pečiem chlieb.

Učiť sa chcelo stále viac ľudí a nakoniec som založila firmu, ktorá dnes už robí kurzy, píšem o kváskovaní, idem otvárať malý obchod, predávam potreby na kváskovanie a múky na e-shope. Nič však nebolo plánované, nehľadala som dieru na trhu.

SkryťVypnúť reklamu

Moja vášeň k tejto práci sa postupne prenášala na ľudí a ja som následne reagovala na ich požiadavky a dávala dokopy recepty. Tie som potom uverejnila na mojej stránke, aby boli všetky pokope a dostupné každému. Snažím sa pracovať tak, že študujem svoje publikum, a zamýšľam sa nad tým, ako mu byť nápomocná. Vďaka tomu napredujem.

Okrem samotného kváskovania som rada, keď som inšpiráciou pre ostatných aj v tom, že splniť si svoje sny a podnikateľské zámery sa naozaj dá. Keď veríte tomu, čo robíte a robíte to s láskou, ľudia vám dôverujú a vy im nejakým spôsobom pomáhate, niekoľkonásobne sa vám to vráti.

Kto sú ľudia, ktorí vás sledujú. Čo u vás hľadajú?

Začali opäť vyhľadávať chuť, chcú vedieť, čo bolo v minulosti iné. Ako a prečo ľudia žili spokojne, čo ich robilo šťastnými. V súčasnosti, keď zažívame veľa stresu, a stále sa niekam ponáhľame, podvedome hľadáme niečo, čo by nás zastavilo a zároveň niečo, pri čom by sme strávili čas a vytvorili niečo užitočné. Toto ľudia začínajú objavovať v kváskovaní.

SkryťVypnúť reklamu

Už aj malé deti majú potrebu všetko skúmať rukami, stále sa niečoho dotýkajú a dospelí ich upozorňujú, aby nechytali ploty či iné predmety, lebo je tam veľa bacilov. No na dlaniach a prstoch máme veľmi veľa receptorov a telo si pýta ich uspokojenie.

Dospelí sa preto hrajú s perom, šúchajú si prsty a podobne. Pri ručnej práci s cestom stláčame ruky, skrúcame prsty a je to veľmi uspokojujúce a relaxačné. Psychicky pri tom oddychujeme.

A aké sú chuťové preferencie Slovákov?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6VJS na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6VJS na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  2. Plyn v domácnosti? Aj malé zmeny vám znížia účty za energie!
  3. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  4. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  5. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  6. Aj použitý kuchynský olej môžete separovať
  7. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  8. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  9. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  10. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  1. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  2. Ružinovská poliklinika otvorila unikátne oddelenie
  3. Päť užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  4. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  5. Unikátna novinka už aj v Prievidzi
  6. Čo robiť, keď majú deti strach? Vyskúšajte tieto tipy
  7. Sloboda v stavebníctve
  8. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  9. Aj použitý kuchynský olej môžete separovať
  10. Mýty a fámy o vodárňach
  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými? 32 906
  2. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 22 318
  3. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 11 057
  4. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 9 898
  5. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami 9 707
  6. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 9 332
  7. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 9 268
  8. Ako vytriediť Mekáč doma? 8 900
  9. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 8 855
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 8 759
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rozhovory z magazínu smeŽeny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Robert Kaliňák a Alexander Nejedlý na archívnej fotografii z roku 2016.
Dobré ráno

Dobré ráno: Vraciame sa do normálu, tak prečo máme núdzový stav?

Od stredy sa uvoľňujú ďalšie opatrenia.

Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Pellegriniho percentá sú virtuálne

Kiska si k svojmu potenciálu ani nepričuchol.

Peter Schutz.
Policajti na znak solidarity pokľakli pred demonštrantmi.