SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Odborníčka na kváskovanie: Nechápeme hodnotu chleba

Naty Žúreková Štefková učí ľudí piecť zdravšie.

(Zdroj: Petra Bošanská)

Je foodblogerka, výživová poradkyňa a športová dietologička. Najviac sa s ňou však spája všetko, čo sa týka chleba a kváskovania. "Ľudia mi často píšu, dokonca až so slzami v očiach, aké pre nich bolo skvelé, keď si z rúry vytiahli vlastný chlieb. Cítia eufóriu, zadosťučinenie, zrazu vidia, čoho sú schopní," hovorí Naty Žúreková Štefková.

Kde je počiatok vašej cesty ku kváskovaniu?

Keď som sa stala mamou, začala som doma piecť chlieb, ale s droždím. No ako deti pribúdali, pribúdali im aj rôzne diagnózy a keď sa mi narodilo tretie, rozhodla som sa, že pečenie ozdravím. Mali sme problémy s astmou, alergiami, atopickým ekzémom, nafukovanie, zlé trávenie.

SkryťVypnúť reklamu

Mnohým sa to javí ako bežná vec, no treba to riešiť, pretože telo vysiela signál o nejakom diskomforte. Vtedy som si povedala, dobre, budem teda otrokom v kuchyni a budem vypekať poctivé chleby a variť, ale začať kváskovať bolo paradoxne skvelé rozhodnutie. Mám skôr pocit, že ma to skôr oslobodilo.

Od tejto zmeny ubehlo približne sedem rokov. Čo sa odvtedy udialo?

Jasné, že kvások nie je vec, ktorá nás má spasiť, a zbaviť všetkých zdravotných problémov. Jedlá ostali, len som vymenila zdroje.

Varím a pečiem z overených a poctivých surovín a čo sa dá, vyrábam si sama. Pri pečení presne viem, čo v danom ceste je, a čo jeme.

Zmeny sú však veľké. Môj muž už nie je odkázaný na dlhodobé užívanie liekov na chronické pálenie záhy. Ja už nie som vegetariánka. Bola som nútenou vegetariánkou kvôli oslabenému tráveniu, najmä pankreasu. U detí šli kožné problémy a aj celková chorobnosť do úzadia.

SkryťVypnúť reklamu

Druhá stránka kváskovania sa odráža aj vo vzťahoch. Ľudia mi píšu krásne príbehy, ako kváskovanie posilnilo puto medzi partnermi, alebo aj medzi rodičmi a deťmi. Aj k nám domov prinieslo ešte viac pohody.

Prechod na kváskovanie bol u vás najmä pragmatickým krokom. Kedy nastal moment, ktorý vám naznačil, že takto môžete aj podnikať?

Postaralo sa o to skôr publikum a ľudia okolo mňa. Kamaráti a rodina vedeli, aké problémy máme u nás so zdravím.

Súvisiaci článok Kváskovanie je alchýmia, ktorú zvládnete aj doma Čítajte 

Potom videli zmeny, ktoré sme zaviedli, aj ich pozitívny vplyv na zdravie. Pýtali si odo mňa rady a tipy a jedného dňa sme sa spolu ocitli v obývačke a žiadali si ukážku toho, ako pripravujem a pečiem chlieb.

Učiť sa chcelo stále viac ľudí a nakoniec som založila firmu, ktorá dnes už robí kurzy, píšem o kváskovaní, idem otvárať malý obchod, predávam potreby na kváskovanie a múky na e-shope. Nič však nebolo plánované, nehľadala som dieru na trhu.

SkryťVypnúť reklamu

Moja vášeň k tejto práci sa postupne prenášala na ľudí a ja som následne reagovala na ich požiadavky a dávala dokopy recepty. Tie som potom uverejnila na mojej stránke, aby boli všetky pokope a dostupné každému. Snažím sa pracovať tak, že študujem svoje publikum, a zamýšľam sa nad tým, ako mu byť nápomocná. Vďaka tomu napredujem.

Okrem samotného kváskovania som rada, keď som inšpiráciou pre ostatných aj v tom, že splniť si svoje sny a podnikateľské zámery sa naozaj dá. Keď veríte tomu, čo robíte a robíte to s láskou, ľudia vám dôverujú a vy im nejakým spôsobom pomáhate, niekoľkonásobne sa vám to vráti.

Kto sú ľudia, ktorí vás sledujú. Čo u vás hľadajú?

Začali opäť vyhľadávať chuť, chcú vedieť, čo bolo v minulosti iné. Ako a prečo ľudia žili spokojne, čo ich robilo šťastnými. V súčasnosti, keď zažívame veľa stresu, a stále sa niekam ponáhľame, podvedome hľadáme niečo, čo by nás zastavilo a zároveň niečo, pri čom by sme strávili čas a vytvorili niečo užitočné. Toto ľudia začínajú objavovať v kváskovaní.

SkryťVypnúť reklamu

Už aj malé deti majú potrebu všetko skúmať rukami, stále sa niečoho dotýkajú a dospelí ich upozorňujú, aby nechytali ploty či iné predmety, lebo je tam veľa bacilov. No na dlaniach a prstoch máme veľmi veľa receptorov a telo si pýta ich uspokojenie.

Dospelí sa preto hrajú s perom, šúchajú si prsty a podobne. Pri ručnej práci s cestom stláčame ruky, skrúcame prsty a je to veľmi uspokojujúce a relaxačné. Psychicky pri tom oddychujeme.

A aké sú chuťové preferencie Slovákov?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6VJS na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6VJS na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 254
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 360
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 256
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 155
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 156
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 513
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 770
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 905
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 760
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 730
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rozhovory z magazínu smeŽeny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je vyšší ako v piatok, Naď upozorňuje, že ľudí z iných okresov nemusia otestovať (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.
Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Tao Hart.