SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
VIANOČNÝ SERIÁL S FOODBLOGERKAMI

Foodblogerka Marta Marčáková: Podnikanie v gastronómii je pre naozaj vytrvalých

Pracuje ako právnička, no radosť jej robí najmä jedlo a cestovanie.

(Zdroj: Alexandra Rymšinová)

Vyštudovala právo a pracuje v štátnej správe. Foodblogu a jedlu sa venuje päť rokov, ľudia jej značku poznajú pod názvom The Story of a Cake. Okrem varenia a pečenia jej najväčšiu radosť robí spoznávanie nových krajín a aj o tom je čiastočne jej blog.

Prinášame vám tretí zo série rozhovorov s foodblogerkami, tentokrát s Martou Marčákovou.

Píšete o sebe, že okrem pečenia rada cestujete. Aký je pomer času trávený jednotlivými aktivitami?

Ako kedy. Niekedy sme celý mesiac iba doma a trávime večery v kuchyni a obývačke, no niekedy sú mesiace, keď mám pocit, že sme každý víkend mimo domu a stále iba vybaľujeme, perieme a balíme sa na ďalšie výlety.

SkryťVypnúť reklamu

Vtedy mi veľa času na tvorbu nových receptov a fotografií jedla nezostáva a najlepšie to vidieť na mojom instagrame, kde snímky jedla zrazu vystriedajú zábery z ciest.

Kuchyňa ktorej krajiny vám zachutila najviac?

Súvisiaci článok Medzi nami: Nakupovať bez obalov má zmysel, bude to tak všade? Čítajte 

Mám veľmi rada exotické jedlá, street food a destinácie si niekedy podvedome vyberáme aj podľa dobrého jedla.

Milujem marockú kuchyňu, do Maroka by som sa vrátila už len pre jedlo a tiež mi veľmi chutilo v Jordánsku. V Ammáne sme objavili skvelú reštauráciu, kam sme sa počas jedného týždňa vrátili dokonca trikrát.

Napríklad Filipíny mi nezachutili, ani jedlom. Naopak, ďalšie ázijské krajiny ako Indonézia, Thajsko či Japonsko ma očarili pestrou kuchyňou a plánujem sa tam vrátiť aj pre jedlo.

Okrem iného aj fotografujete. A fotografie jedla sú krásne. V čom spočíva pekná snímka jedla?

SkryťVypnúť reklamu

Samozrejme, základom je, aby samotné jedlo vyzeralo dobre. Zle vyzerajúce jedlo už nič nezachráni, možno iba Photoshop (smiech). Podľa mňa je veľmi dôležité aj svetlo, nasvietenie scény.

Dobrá kompozícia vie tiež pomôcť tomu, aby sa z obyčajnej fotky stal „wow“ záber, od ktorého nebudete vedieť odtrhnúť zrak. Mám rada aj fotky jedla, ktoré zachytávajú celkovú atmosféru a súčasťou fotografie je okrem jedla aj človek, čiže nejaký ľudský element. Rada tvorím snímky, ktoré rozprávajú nejaký príbeh.

Veľa ľudí sa pečeniu vyhýba. Je podľa vás piecť ľahké?

Myslím si, že na to človek nepotrebuje špeciálny talent. Dôležité je, že ho to baví, a potom sa vie povzniesť aj nad to, ak sa mu občas nejaký ten koláčik nepodarí, cesto nenakysne alebo zhorí karamel. No a čo, pokiaľ vám nezhorí kuchyňa, ideme ďalej, z toho sa nestrieľa.

SkryťVypnúť reklamu

Mám pocit, že sa stále niečo nové učím a vôbec sa nepovažujem za super profesionálnu cukrárku, ktorá vie všetko a nikdy nič nepokazí. Práve naopak, často niečo nevyjde a ak by ma malo odradiť pár nepodarených koláčov, tak by som to už dávno zabalila a nič nepiekla.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6CJ6 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6CJ6 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 179
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 539
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 320
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 540
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 814
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 364
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rozhovory z denníka SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Rozhovory z magazínu smeŽeny, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia