SME
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky
VIANOČNÝ SERIÁL S FOODBLOGERKAMI

Foodblogerka Marta Marčáková: Podnikanie v gastronómii je pre naozaj vytrvalých

Pracuje ako právnička, no radosť jej robí najmä jedlo a cestovanie.

(Zdroj: Alexandra Rymšinová)

Vyštudovala právo a pracuje v štátnej správe. Foodblogu a jedlu sa venuje päť rokov, ľudia jej značku poznajú pod názvom The Story of a Cake. Okrem varenia a pečenia jej najväčšiu radosť robí spoznávanie nových krajín a aj o tom je čiastočne jej blog.

Prinášame vám tretí zo série rozhovorov s foodblogerkami, tentokrát s Martou Marčákovou.

Píšete o sebe, že okrem pečenia rada cestujete. Aký je pomer času trávený jednotlivými aktivitami?

Ako kedy. Niekedy sme celý mesiac iba doma a trávime večery v kuchyni a obývačke, no niekedy sú mesiace, keď mám pocit, že sme každý víkend mimo domu a stále iba vybaľujeme, perieme a balíme sa na ďalšie výlety.

SkryťVypnúť reklamu

Vtedy mi veľa času na tvorbu nových receptov a fotografií jedla nezostáva a najlepšie to vidieť na mojom instagrame, kde snímky jedla zrazu vystriedajú zábery z ciest.

Kuchyňa ktorej krajiny vám zachutila najviac?

Súvisiaci článok Medzi nami: Nakupovať bez obalov má zmysel, bude to tak všade? Čítajte 

Mám veľmi rada exotické jedlá, street food a destinácie si niekedy podvedome vyberáme aj podľa dobrého jedla.

Milujem marockú kuchyňu, do Maroka by som sa vrátila už len pre jedlo a tiež mi veľmi chutilo v Jordánsku. V Ammáne sme objavili skvelú reštauráciu, kam sme sa počas jedného týždňa vrátili dokonca trikrát.

Napríklad Filipíny mi nezachutili, ani jedlom. Naopak, ďalšie ázijské krajiny ako Indonézia, Thajsko či Japonsko ma očarili pestrou kuchyňou a plánujem sa tam vrátiť aj pre jedlo.

Okrem iného aj fotografujete. A fotografie jedla sú krásne. V čom spočíva pekná snímka jedla?

SkryťVypnúť reklamu

Samozrejme, základom je, aby samotné jedlo vyzeralo dobre. Zle vyzerajúce jedlo už nič nezachráni, možno iba Photoshop (smiech). Podľa mňa je veľmi dôležité aj svetlo, nasvietenie scény.

Dobrá kompozícia vie tiež pomôcť tomu, aby sa z obyčajnej fotky stal „wow“ záber, od ktorého nebudete vedieť odtrhnúť zrak. Mám rada aj fotky jedla, ktoré zachytávajú celkovú atmosféru a súčasťou fotografie je okrem jedla aj človek, čiže nejaký ľudský element. Rada tvorím snímky, ktoré rozprávajú nejaký príbeh.

Veľa ľudí sa pečeniu vyhýba. Je podľa vás piecť ľahké?

Myslím si, že na to človek nepotrebuje špeciálny talent. Dôležité je, že ho to baví, a potom sa vie povzniesť aj nad to, ak sa mu občas nejaký ten koláčik nepodarí, cesto nenakysne alebo zhorí karamel. No a čo, pokiaľ vám nezhorí kuchyňa, ideme ďalej, z toho sa nestrieľa.

SkryťVypnúť reklamu

Mám pocit, že sa stále niečo nové učím a vôbec sa nepovažujem za super profesionálnu cukrárku, ktorá vie všetko a nikdy nič nepokazí. Práve naopak, často niečo nevyjde a ak by ma malo odradiť pár nepodarených koláčov, tak by som to už dávno zabalila a nič nepiekla.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6CJ6 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6CJ6 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 382
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 927
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 738
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 719
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 567
  6. Po Slovensku na motorke 6 411
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 304
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 5 029
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 425
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 395
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľuboš Kosík po príchode do Mali (vľavo) a teraz.

Zastavenie vyšetrovania starej kauzy SIS bolo nezákonné.


15 h
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 486 obetí.


a 3 ďalší 14 h
Zásobníky zemného plynu v Lábe.

Najväčším problémom sú jemné prachové častice z domácich kotlov.


Tomáš Malatinský 17. jún

Neprehliadnite tiež

Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


22 h

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún
Podcast Medzi nami štartuje tretiu sériu.

Prvý diel vyjde v utorok 22. júna.


17. jún