SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Detská strava: Ako zvládnuť prípravu zdravej desiaty bez chaosu

Nakŕmte deti s čistým svedomím.

(Zdroj: Fotolia)

Byť matkou v ére sociálnych médií a nekonečného množstva vplyvov a názorov je niekedy ťažké.

Moderné matky zaplavuje množstvo informácií o dojčení, kvalitných náhradách materského mlieka, dojčenskej výžive a neskôr aj o vyváženej strave pre deti v predškolskom a školskom veku.

Namiesto troch jedál denne sa stravovací trend presúva k jedeniu v pravidelných intervaloch, každé tri hodiny.

Prečítajte si tiež: Základné odpovede a otázky o dojčení pohľadom lekárov a vedy Čítajte 

Sme viac zaneprázdnení, viac času trávime vonku, v pohybe. Deti vstrebávajú oveľa viac vnemov od rodičov, okolia aj z médií.

SkryťVypnúť reklamu

S veľkým množstvom vnemov sa musia popasovať aj matky a otcovia. Dostávajú sa do kolotoča trendov, názorov a vlastných myšlienok sedliackeho rozumu.

V oblasti stravovania svojich detí tak často pociťujú tlak.

Stravovanie v pohybe

Ženy na materskej dovolenke alebo rodičia na rodičovskej dovolenke nechcú všetok čas tráviť so svojím dieťaťom doma.

Čoraz častejšie ho trávia vonku, v spoločnosti. Učia deti spoločenským vzťahom a sami sa socializujú. Keďže sa častejšie hýbu a presúvajú, kočíky plnia drobnými balenými desiatami a olovrantmi na cesty.

Aj keď rôzne „snacky“ môžu mať zlú reputáciu, nemusí to byť pravda. Niečo malé pod zub môže rodič vyberať dnes precízne a tak, aby išlo o zdravú a vyváženú stravu. Aj tu však platí, že najdôležitejšia je rovnováha.

SkryťVypnúť reklamu

„Podávať dieťaťu jedlo za pochodu určite nie je vhodným spôsobom, ako ho naučiť správnym stravovacím návykom. Ak ide o rýchlu desiatu na vychádzke, je to, samozrejme, možné, ale raňajky, obed a večera by mali byť ideálne podávané pri stole s ostatnými členmi rodiny. Len tak naučíme dieťa správnemu spôsobu stolovania. A jedlu by sa mali všetci, čo sedia pri stole, plne venovať,“ vysvetľuje Hana Nechvátalová, nutričná špecialistka.

Aj keď je súčasnosť uponáhľaná, je potrebné nájsť si čas na jedenie v pokoji. Pravidelnosť v stravovaní a správny spôsob stolovania prinášajú aj dieťaťu pokoj, istotu a zlepšujú trávenie.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5MTX na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5MTX na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 816
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 933
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 941
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 172
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 638
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 496
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 401
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 391
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 249
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Zdravá strava
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Daniel Lipšic.

Krajniak a Lipšic sa poznajú dekády.

9 h

Má jeden z kandidátov aj špeciálne zaobchádzanie?

6 h

Neprehliadnite tiež

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

11 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan