SME
Streda, 17. august, 2022 | Meniny má Milica

Ako budeme jesť budúci rok? Výstredne a ekologicky

Spoznajte nové chute a jedlá.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

Móda a trendy sa nevyhýbajú ani gastronómii. Kým pred nedávnom vedeli o rastlinných mliekach a maslách len odborníci na výživu, dnes sú bežnou súčasťou života mnohých ľudí.

Americká spoločnosť Whole Foods Market už po štvrtý raz predstavila svoj odhad očakávaných a inovatívnych trendov, ktoré sa dajú v budúcom roku očakávať v oblasti gastronómie.

Odhad spoločnosť zostavila na základe nákupných preferencií z uplynulého obdobia a tiež na základe ponúk gastronomických a wellnes veľtrhov.

Chute z oblasti Tichého oceánu

Prečítajte si tiež: Vyhoďte taniere, budha misky vás naučia jesť inak Čítajte 

Veľká oblasť území, ktorá zahŕňa aj pobrežie Ázie, Oceánie a Ameriky, je bohatá na výnimočné a exotické chute, ktoré sa čoraz viac budú hlásiť o slovo.

SkryťVypnúť reklamu

Po vode či dužine z mladého kokosu sa pripravte aj na sa silnejúci trend exotického ovocia ako dragon fruit – pitaya či ovocie s názvom passionfruit. Objavovať sa bude v nápojoch, ochutených minerálkach aj dezertoch.

Nielen sociálne siete už objavili aj ovocie s názvom žakia známejšie ako jackfruit. To je výbornou alternatívou mäsa, ktorú ocenia najmä vegetariáni. Ide o plod stromu chlebovníka obyčajného, ktorý bežne rastie v západnej oblasti tichého oceánu.

Dužina tohto ovocia štruktúrou pripomína vlákna bravčového mäsa a rýchlo vstrebáva iné chute, takže je ideálna na marinovanie a následnú úpravu. Žakiu alebo jackfruit už dostať aj na našom trhu.

Načítavam video...

Zdravé mrazené pochúťky

Že sú zmrzliny, sorbety a nanuky na vzostupe, ste si pravdepodobne všimli počas letných mesiacov. Zmrzlinári hľadajú spôsoby, ako prilákať čo najviac zákazníkov, a tak prinášajú zmrzliny sladené stéviou, pripravené z čerstvého ovocia či bezlaktózové verzie tejto najobľúbenejšej letnej pochúťky.

SkryťVypnúť reklamu

Whole Foods Market však uvádza, že trend postúpi ešte ďalej. Okrem proteínových zmrzlín môžeme očakávať aj plnohodnotné jedlá v mrazenej podobe. Napríklad aj mrazený hummus, ľadový krém z avokáda či hrášku.

Loading

...

Probiotiká

Kým minulé sezóny priniesli trend fermentovanej zeleniny a mnohé reštaurácie ponúkali ako prílohu nakvasenú zeleninu v štýle kimchi, v roku 2019 sa očakáva revolúcia v oblasti probiotík.

Nové druhy probiotík sľubujú aj nové možnosti využitia. Probiotiká by tak nemali byť len súčasťou jogurtov, ale napríklad aj masiel či rôznych sladkostí, a to aj napriek tomu, že ich účinok je sporný.

Konopné potraviny

V roku 2019 naozaj prišiel čas zbúrať mnohé predsudky. Whole Foods Market totiž očakáva, že trendom roka sa stanú potraviny a výživové doplnky z konope. Tie sa pochopiteľne nevyrábajú z listov, ale z konopných semienok.

SkryťVypnúť reklamu

Konopné semeno sa vyznačuje vysokým obsahom bielkovín, minerálov, prospešných rastlinných sterolov, obsahuje všetky základné aminokyseliny. Konopný olej zas obsahuje výnimočné spektrum mastných kyselín a vyváženú skladbu ľahko stráviteľných bielkovín.

Dá sa očakávať, že okrem samotných semienok a olejov sa do popredia dostane aj konopný proteín a múka. Táto múka je vďaka extra vysokému obsahu vlákniny a kompletných bielkovín ideálnou súčasťou redukčných a čistiacich diét s naberaním svalovej hmoty namiesto tukov.

Stále viac tukov

Trend keto diéty, paleo či vegánskej stravy je stále na vzostupe a s ním ide ruka v ruke aj využívanie zdravých tukov. V roku 2019 sa ich spotreba očakáva v ešte väčšej miere.

Do bežnej stravy sa dostane MCT olej populárny najmä vo fitness prostredí a tukové bomby v podobe čokoládových tyčiniek z rastlinných masiel a olejov. Nejde však len o rastlinné tuky a na svoje si prídu aj milovníci mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

Viete si predstaviť proteínové čipsy z kuracieho mäsa? Áno, už existujú.

Loading

...

Ekologické balenia

Niektoré trendy sú len módnou záležitosťou, iné však vychádzajú z nevyhnutnosti. Takou je aj tendencia ekologickejších obalov produktov.

Čoraz viac firiem sa dobrovoľne zaväzuje k používaniu kompostovateľných a recyklovateľných obalov a svoju úlohu zohráva aj schválený zákaz viacerých jednorazových plastových produktov, ako sú obaly na jedlo a nápoje či slamky.

V súvislosti s touto reformou sa očakáva aj nárast firiem, ktoré budú ponúkať ekologické varianty obalov ako opakovateľne používateľné vrecká na potraviny, silikónové či sklenené nádoby alebo voskované plátna na balenie potravín.

Loading

...

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  3. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  4. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  5. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  6. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  7. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  8. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  1. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  2. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  3. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  5. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  6. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  7. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  8. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 27 679
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 22 482
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 16 613
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 16 430
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 627
  6. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 3 585
  7. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 3 564
  8. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 2 638
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kollár, Holý a Krajniak predstavujú cenovú mapu nájomných bytov

Sme rodina predstavila cenové mapy.


6 h

Nedostatok a veľký dopyt zvyšujú ceny suroviny a ohrozuje aj teplárne.


12 h
Peter Schutz.

Generácia postmečiarovskej obnovy bola o tri poschodia dospelejšia a kvalitnejšia.


11 h
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


4 h

Blogy SME

  1. Imunoblog: Poranenia, nehody a úrazy u detí - možné komplikácie a riešenia.
  2. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  3. Unicef Slovensko: Šťastné stretnutia rodín po odlúčení v dôsledku vojny
  4. Bratislavské dobrovoľnícke centrum: Hranie spoločenských hier ako prostriedok výchovy detí
  5. Peter Rúfus: Priateľstvo medzi mužom a ženou
  6. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  7. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Špaldová varená kysnutá knedľa
  8. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Majonézová zapekačka
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 433
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 151
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 5 801
  4. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 4 153
  5. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 3 948
  6. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 3 909
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 797
  8. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 764
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
SkryťZatvoriť reklamu