SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Ako budeme jesť budúci rok? Výstredne a ekologicky

Spoznajte nové chute a jedlá.

Ilustračné fotoIlustračné foto(Zdroj: TASR/AP)

Móda a trendy sa nevyhýbajú ani gastronómii. Kým pred nedávnom vedeli o rastlinných mliekach a maslách len odborníci na výživu, dnes sú bežnou súčasťou života mnohých ľudí.

Americká spoločnosť Whole Foods Market už po štvrtý raz predstavila svoj odhad očakávaných a inovatívnych trendov, ktoré sa dajú v budúcom roku očakávať v oblasti gastronómie.

Odhad spoločnosť zostavila na základe nákupných preferencií z uplynulého obdobia a tiež na základe ponúk gastronomických a wellnes veľtrhov.

Chute z oblasti Tichého oceánu

Prečítajte si tiež: Vyhoďte taniere, budha misky vás naučia jesť inak

Veľká oblasť území, ktorá zahŕňa aj pobrežie Ázie, Oceánie a Ameriky, je bohatá na výnimočné a exotické chute, ktoré sa čoraz viac budú hlásiť o slovo.

Po vode či dužine z mladého kokosu sa pripravte aj na sa silnejúci trend exotického ovocia ako dragon fruit – pitaya či ovocie s názvom passionfruit. Objavovať sa bude v nápojoch, ochutených minerálkach aj dezertoch.

Nielen sociálne siete už objavili aj ovocie s názvom žakia známejšie ako jackfruit. To je výbornou alternatívou mäsa, ktorú ocenia najmä vegetariáni. Ide o plod stromu chlebovníka obyčajného, ktorý bežne rastie v západnej oblasti tichého oceánu.

Dužina tohto ovocia štruktúrou pripomína vlákna bravčového mäsa a rýchlo vstrebáva iné chute, takže je ideálna na marinovanie a následnú úpravu. Žakiu alebo jackfruit už dostať aj na našom trhu.

Načítavám video...

Zdravé mrazené pochúťky

Že sú zmrzliny, sorbety a nanuky na vzostupe, ste si pravdepodobne všimli počas letných mesiacov. Zmrzlinári hľadajú spôsoby, ako prilákať čo najviac zákazníkov, a tak prinášajú zmrzliny sladené stéviou, pripravené z čerstvého ovocia či bezlaktózové verzie tejto najobľúbenejšej letnej pochúťky.

Whole Foods Market však uvádza, že trend postúpi ešte ďalej. Okrem proteínových zmrzlín môžeme očakávať aj plnohodnotné jedlá v mrazenej podobe. Napríklad aj mrazený hummus, ľadový krém z avokáda či hrášku.

Loading

...

Probiotiká

Kým minulé sezóny priniesli trend fermentovanej zeleniny a mnohé reštaurácie ponúkali ako prílohu nakvasenú zeleninu v štýle kimchi, v roku 2019 sa očakáva revolúcia v oblasti probiotík.

Nové druhy probiotík sľubujú aj nové možnosti využitia. Probiotiká by tak nemali byť len súčasťou jogurtov, ale napríklad aj masiel či rôznych sladkostí, a to aj napriek tomu, že ich účinok je sporný.

Konopné potraviny

V roku 2019 naozaj prišiel čas zbúrať mnohé predsudky. Whole Foods Market totiž očakáva, že trendom roka sa stanú potraviny a výživové doplnky z konope. Tie sa pochopiteľne nevyrábajú z listov, ale z konopných semienok.

Konopné semeno sa vyznačuje vysokým obsahom bielkovín, minerálov, prospešných rastlinných sterolov, obsahuje všetky základné aminokyseliny. Konopný olej zas obsahuje výnimočné spektrum mastných kyselín a vyváženú skladbu ľahko stráviteľných bielkovín.

Dá sa očakávať, že okrem samotných semienok a olejov sa do popredia dostane aj konopný proteín a múka. Táto múka je vďaka extra vysokému obsahu vlákniny a kompletných bielkovín ideálnou súčasťou redukčných a čistiacich diét s naberaním svalovej hmoty namiesto tukov.

Stále viac tukov

Trend keto diéty, paleo či vegánskej stravy je stále na vzostupe a s ním ide ruka v ruke aj využívanie zdravých tukov. V roku 2019 sa ich spotreba očakáva v ešte väčšej miere.

Do bežnej stravy sa dostane MCT olej populárny najmä vo fitness prostredí a tukové bomby v podobe čokoládových tyčiniek z rastlinných masiel a olejov. Nejde však len o rastlinné tuky a na svoje si prídu aj milovníci mäsa.

Viete si predstaviť proteínové čipsy z kuracieho mäsa? Áno, už existujú.

Loading

...

Ekologické balenia

Niektoré trendy sú len módnou záležitosťou, iné však vychádzajú z nevyhnutnosti. Takou je aj tendencia ekologickejších obalov produktov.

Čoraz viac firiem sa dobrovoľne zaväzuje k používaniu kompostovateľných a recyklovateľných obalov a svoju úlohu zohráva aj schválený zákaz viacerých jednorazových plastových produktov, ako sú obaly na jedlo a nápoje či slamky.

V súvislosti s touto reformou sa očakáva aj nárast firiem, ktoré budú ponúkať ekologické varianty obalov ako opakovateľne používateľné vrecká na potraviny, silikónové či sklenené nádoby alebo voskované plátna na balenie potravín.

Loading

...

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 19 124
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 401
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 124
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 599
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 875
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 295
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 800
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 673
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 502
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 058

Téma: Probiotiká a prebiotiká


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Črevná flóra, Trávenie

Hlavné správy zo Sme.sk

Prečo ľudia kedysi topili a upaľovali mladé dievčatá

Jarný zvyk odráža krvavé pohanské rituály.

Ilustračné foto.

Ukrajinci išli do rizika. Do čela krajiny si vybrali novú tvár

Volodymyr Zelenskyj bude novým ukrajinským prezidentom.

Volodymyr Zelenskyj po zverejnení exit pollov.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

Môžete už šoférovať? Vypočítajte si, koľko alkoholu máte v krvi

Kalkulačka odhadne približný čas vytriezvenia.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.