Ako budeme jesť budúci rok? Výstredne a ekologicky

Spoznajte nové chute a jedlá.

Ilustračné foto(Zdroj: TASR/AP)

Móda a trendy sa nevyhýbajú ani gastronómii. Kým pred nedávnom vedeli o rastlinných mliekach a maslách len odborníci na výživu, dnes sú bežnou súčasťou života mnohých ľudí.

Americká spoločnosť Whole Foods Market už po štvrtý raz predstavila svoj odhad očakávaných a inovatívnych trendov, ktoré sa dajú v budúcom roku očakávať v oblasti gastronómie.

Odhad spoločnosť zostavila na základe nákupných preferencií z uplynulého obdobia a tiež na základe ponúk gastronomických a wellnes veľtrhov.

Chute z oblasti Tichého oceánu

Prečítajte si tiež: Vyhoďte taniere, budha misky vás naučia jesť inak

Veľká oblasť území, ktorá zahŕňa aj pobrežie Ázie, Oceánie a Ameriky, je bohatá na výnimočné a exotické chute, ktoré sa čoraz viac budú hlásiť o slovo.

Po vode či dužine z mladého kokosu sa pripravte aj na sa silnejúci trend exotického ovocia ako dragon fruit – pitaya či ovocie s názvom passionfruit. Objavovať sa bude v nápojoch, ochutených minerálkach aj dezertoch.

Nielen sociálne siete už objavili aj ovocie s názvom žakia známejšie ako jackfruit. To je výbornou alternatívou mäsa, ktorú ocenia najmä vegetariáni. Ide o plod stromu chlebovníka obyčajného, ktorý bežne rastie v západnej oblasti tichého oceánu.

Dužina tohto ovocia štruktúrou pripomína vlákna bravčového mäsa a rýchlo vstrebáva iné chute, takže je ideálna na marinovanie a následnú úpravu. Žakiu alebo jackfruit už dostať aj na našom trhu.

Načítavám video...

Zdravé mrazené pochúťky

Že sú zmrzliny, sorbety a nanuky na vzostupe, ste si pravdepodobne všimli počas letných mesiacov. Zmrzlinári hľadajú spôsoby, ako prilákať čo najviac zákazníkov, a tak prinášajú zmrzliny sladené stéviou, pripravené z čerstvého ovocia či bezlaktózové verzie tejto najobľúbenejšej letnej pochúťky.

Whole Foods Market však uvádza, že trend postúpi ešte ďalej. Okrem proteínových zmrzlín môžeme očakávať aj plnohodnotné jedlá v mrazenej podobe. Napríklad aj mrazený hummus, ľadový krém z avokáda či hrášku.

Loading

...

Probiotiká

Kým minulé sezóny priniesli trend fermentovanej zeleniny a mnohé reštaurácie ponúkali ako prílohu nakvasenú zeleninu v štýle kimchi, v roku 2019 sa očakáva revolúcia v oblasti probiotík.

Nové druhy probiotík sľubujú aj nové možnosti využitia. Probiotiká by tak nemali byť len súčasťou jogurtov, ale napríklad aj masiel či rôznych sladkostí, a to aj napriek tomu, že ich účinok je sporný.

Konopné potraviny

V roku 2019 naozaj prišiel čas zbúrať mnohé predsudky. Whole Foods Market totiž očakáva, že trendom roka sa stanú potraviny a výživové doplnky z konope. Tie sa pochopiteľne nevyrábajú z listov, ale z konopných semienok.

Konopné semeno sa vyznačuje vysokým obsahom bielkovín, minerálov, prospešných rastlinných sterolov, obsahuje všetky základné aminokyseliny. Konopný olej zas obsahuje výnimočné spektrum mastných kyselín a vyváženú skladbu ľahko stráviteľných bielkovín.

Dá sa očakávať, že okrem samotných semienok a olejov sa do popredia dostane aj konopný proteín a múka. Táto múka je vďaka extra vysokému obsahu vlákniny a kompletných bielkovín ideálnou súčasťou redukčných a čistiacich diét s naberaním svalovej hmoty namiesto tukov.

Stále viac tukov

Trend keto diéty, paleo či vegánskej stravy je stále na vzostupe a s ním ide ruka v ruke aj využívanie zdravých tukov. V roku 2019 sa ich spotreba očakáva v ešte väčšej miere.

Do bežnej stravy sa dostane MCT olej populárny najmä vo fitness prostredí a tukové bomby v podobe čokoládových tyčiniek z rastlinných masiel a olejov. Nejde však len o rastlinné tuky a na svoje si prídu aj milovníci mäsa.

Viete si predstaviť proteínové čipsy z kuracieho mäsa? Áno, už existujú.

Loading

...

Ekologické balenia

Niektoré trendy sú len módnou záležitosťou, iné však vychádzajú z nevyhnutnosti. Takou je aj tendencia ekologickejších obalov produktov.

Čoraz viac firiem sa dobrovoľne zaväzuje k používaniu kompostovateľných a recyklovateľných obalov a svoju úlohu zohráva aj schválený zákaz viacerých jednorazových plastových produktov, ako sú obaly na jedlo a nápoje či slamky.

V súvislosti s touto reformou sa očakáva aj nárast firiem, ktoré budú ponúkať ekologické varianty obalov ako opakovateľne používateľné vrecká na potraviny, silikónové či sklenené nádoby alebo voskované plátna na balenie potravín.

Loading

...

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  9. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  2. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  3. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  4. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  5. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  6. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  7. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  8. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  9. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  10. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 61 841
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 685
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 912
  4. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 9 655
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 319
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 795
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 5 672
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 899
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 3 699
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 3 326

Téma: Trávenie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Črevná flóra, Probiotiká a prebiotiká

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Zlepenec potrebuje lídra

Nevidno nikoho, kto by to vedel zlepiť.

SVET

Ruská agentka sa na súde priznala. Ako funguje ruská špionáž v USA?

Na jedného špióna je viac ako desať ľudí.

Neprehliadnite tiež

V mladosti sa zajakávala, teraz Emily Blunt ašpiruje na prvého Oscara

Na plátna prichádza novinka Návrat Mary Poppins.

Saša Sarvašová: Zľakla som sa, že mám pracovať s tým arogantným Kukurom

Divadelná dramaturgička svoje povolanie považuje za vrchol kariérnych ambícií.