Myslíte si, že viete variť cestoviny? Päť chýb, ktoré ľudia robia najčastejšie

Ako sa zlepšiť, vysvetľuje šéfkuchár.

Špagety. Varíte ich správne?(Zdroj: Pixabay.com / JESHOOTScom)

Varenie je umenie. Vyniknúť v ňom znamená nielen mať prirodzený talent, ale naučiť sa aj nuansy a detaily, ktoré ovládajú tí najlepší.

Nemusíte byť šéfkuchár, aby ste vedeli uvariť dobré špagety, no od profesionálov si rozhodne môžete nechať poradiť, ak ide o najčastejšie chyby pri príprave cestovín.

Možno ani netušíte, že niektoré z nich robíte v kuchyni aj vy. Austrálsky šéfkuchár Dario Manca pre Daily Mail vysvetlil, že aj to najjednoduchšie jedlo z cestovín môže byť zložité urobiť dobre a správne.

Najčastejšie chyby

Prečítajte si tiež: Varte ako profesionál. Poradí žena, ktorá nevedela pokrájať ani zeleninu

Možno máte svoj overený trik, ako urobiť špagety carbonara či bolonské cestoviny.

Typické talianske jedlo si obľubu získalo v rôznych kútoch sveta vrátane slovenských kuchýň.

V domácich podmienkach však možno robíte niektoré veci tak, že to príprave jedla nemusí prospieť.

Podľa Daria Mancu je päť najčastejších chýb pri varení cestovín nasledovných:

  • prevarené cestoviny
  • liatie omáčky na uvarené cestoviny
  • používanie slaniny v carbonara omáčke
  • neochutenie vody na varenie cestovín
  • ochutnávanie omáčky iba nakoniec

Manca odporúča používať sezónne prísady, aby boli omáčky také dobré ako keby ste si ich dali v kvalitnej reštaurácii. Skutočným tajomstvom je však dať si pozor na čas varenia.

"Keď jete cestoviny, musia byť uvarené al dente. Dobré talianske jedlo je jednoduché, čerstvé, vyrobené iba z kvalitných surovín a je uvarené s láskou," povedal šéfkuchár.

Ako to robiť správne

Prečítajte si tiež: Desať chutných receptov s cestovinami

Jednou z častých chýb domácich kuchárov je, keď omáčku vylejú na cestoviny a zmiešajú. Malo by to byť presne naopak.

"Keď cestoviny odstavíte a sú uvarené al dente, zamiešajte ich do omáčky a nechajte, nech nasiaknu jej chuť," radí Manca.

Množstvo ľudí však nevie celkom odhadnúť, kedy sú cestoviny al dente, teda v stave, keď nie sú prevarené alebo uvarené úplne do mäkka, ale už nie sú tvrdé.

"Môže to znieť nekonvenčne, ale vyberte cestoviny z vody zhruba dve minúty predtým, ako je odporúčaná doba ich varenia. Proces varu dokončia vtedy, keď sa zmiešajú s omáčkou a spoja sa s jej skvelými chuťami," odporúča šéfkuchár.

Jedným z obľúbených cestovinových jedál sú aj špagety carbonara. Nielen v domácich podmienkach, ale často aj v lacných reštauráciách však kuchári používajú do omáčky ako prísadu slaninu, čo nie je tradičnou ingredienciou receptu. V pravom carbonara sa používa nasolené a usušené mäso nazvané guanciale, ktoré je základom tohto jedla spolu s vajíčkom.

Šéfkuchár ako problém pri varení cestovín vidí aj to, že ľudia ochutnávajú omáčku na cestoviny až na konci. Profesionáli v kuchyni vraj ochutnávajú svoj výtvor aj počas varenia, aby malo jedlo v úplnom závere optimálnu chuť a vedeli ju upravovať aj v priebehu prípravy, nie, keď už môže byť neskoro. "Nebojte sa namočiť do omáčky lyžicu a ochutnávať," odporúča Manca.

A rada na záver, na ktorú ľudia často zabúdajú? Možno bude znieť zbytočne, no predsa - netreba zabúdať osoliť vodu predtým, ako do nej vložíte cestoviny. Ideálne je použiť morskú soľ.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  2. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  3. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  4. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  5. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  6. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  8. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  9. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  1. Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť
  2. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  3. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  4. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  5. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  6. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  7. V bratislavskom Poluse vystrájali čerti :-)
  8. Pred Auparkom vystúpi Veronika Rabada, chýbať nebude ani Mikuláš
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  10. ZSSK: Bratislavu a Zürich spojí priamy rýchlovlak
  1. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 22 692
  2. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 20 036
  3. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 14 150
  4. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 13 508
  5. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 11 131
  6. Kramáre prešli zmenami. Detským pacientom viac chutí jesť 9 706
  7. Liek na obezitu v reklamách nenájdete 6 240
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 4 563
  9. Nový Supermarket Fresh Plus v centre je nabitý novinkami 4 471
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 4 277

Hlavné správy zo Sme.sk

PREŠOV KORZÁR

Obvineného kanadského profesora sa zastávali aj matky dievčat (fotogaléria)

Mušinka: Tento prípad nie je detská pornografia.

Píše Marek Maďarič

Upratovačka nevycestovala, minister zostal

Ak minister Lajčák potreboval garancie, aby zostal v pozícii ministra, mal si ich pýtať aj od poslanca Marčeka.

Neprehliadnite tiež

Máme problém brať ženy vážne. Sexuálne obťažovanie sa výrazne podceňuje

Veľký prieskum ukázal rozdiely medzi dojmami a realitou.

Novou Miss World sa stala Mexičanka

O titul najkrajšia ženy planéty tento rok súťažilo 118 žien.