SME
Štvrtok, 23. marec, 2023 | Meniny má Adrián
reklama

Myslíte si, že viete variť cestoviny? Päť chýb, ktoré ľudia robia najčastejšie

Ako sa zlepšiť, vysvetľuje šéfkuchár.

Špagety. Varíte ich správne?Špagety. Varíte ich správne? (Zdroj: Pixabay.com / JESHOOTScom)

Varenie je umenie. Vyniknúť v ňom znamená nielen mať prirodzený talent, ale naučiť sa aj nuansy a detaily, ktoré ovládajú tí najlepší.

Nemusíte byť šéfkuchár, aby ste vedeli uvariť dobré špagety, no od profesionálov si rozhodne môžete dať poradiť, ak ide o najčastejšie chyby pri príprave cestovín.

Možno ani netušíte, že niektoré z nich robíte v kuchyni aj vy. Austrálsky šéfkuchár Dario Manca pre Daily Mail vysvetlil, že aj to najjednoduchšie jedlo z cestovín môže byť zložité urobiť dobre a správne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčastejšie chyby

Prečítajte si tiež: Varte ako profesionál. Poradí žena, ktorá nevedela pokrájať ani zeleninu Čítajte 

Možno máte svoj overený trik, ako urobiť špagety carbonara či bolonské cestoviny.

Typické talianske jedlo si obľubu získalo v rôznych končinách sveta vrátane slovenských kuchýň.

V domácich podmienkach však možno robíte niektoré veci tak, že to príprave jedla nemusí prospieť.

Podľa Daria Mancu je päť najčastejších chýb pri varení cestovín nasledovných:

  • prevarené cestoviny
  • liatie omáčky na uvarené cestoviny
  • používanie slaniny v carbonara omáčke
  • neochutenie vody na varenie cestovín
  • ochutnávanie omáčky iba nakoniec

Manca odporúča používať sezónne prísady, aby boli omáčky také dobré, ako keby ste si ich dali v kvalitnej reštaurácii. Skutočným tajomstvom je však dať si pozor na čas varenia.

"Keď jete cestoviny, musia byť uvarené al dente. Dobré talianske jedlo je jednoduché, čerstvé, vyrobené iba z kvalitných surovín a je uvarené s láskou," povedal šéfkuchár.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako to robiť správne

Prečítajte si tiež: Desať chutných receptov s cestovinami Čítajte 

Jednou z častých chýb domácich kuchárov je, keď omáčku vylejú na cestoviny a zmiešajú. Malo by to byť presne naopak.

"Keď cestoviny odstavíte a sú uvarené al dente, zamiešajte ich do omáčky a nechajte, nech nasiaknu jej chuť," radí Manca.

Množstvo ľudí však nevie celkom odhadnúť, kedy sú cestoviny al dente, teda v stave, keď nie sú prevarené alebo uvarené úplne do mäkka, ale už nie sú tvrdé.

"Môže to znieť nekonvenčne, ale vyberte cestoviny z vody zhruba dve minúty predtým, ako je odporúčaný čas ich varenia. Proces varu dokončia vtedy, keď sa zmiešajú s omáčkou a spoja sa s jej skvelými chuťami," odporúča šéfkuchár.

Jedným z obľúbených cestovinových jedál sú aj špagety carbonara. Nielen v domácich podmienkach, ale často aj v lacných reštauráciách však kuchári používajú do omáčky ako prísadu slaninu, čo nie je tradičnou ingredienciou receptu. V pravom carbonara sa používa nasolené a usušené mäso nazvané guanciale, ktoré je základom tohto jedla spolu s vajíčkom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šéfkuchár ako problém pri varení cestovín vidí aj to, že ľudia ochutnávajú omáčku na cestoviny až na konci. Profesionáli v kuchyni vraj ochutnávajú svoj výtvor aj počas varenia, aby malo jedlo v úplnom závere optimálnu chuť a vedeli ho upravovať aj v priebehu prípravy, nie, keď už môže byť neskoro. "Nebojte sa namočiť do omáčky lyžicu a ochutnávať," odporúča Manca.

A rada na záver, na ktorú ľudia často zabúdajú? Možno bude znieť zbytočne, no predsa - netreba zabúdať osoliť vodu predtým, ako do nej vložíte cestoviny. Ideálne je použiť morskú soľ.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  3. Koho prepustiť a komu zvýšiť mzdu? Také otázky budú riešiť firmy
  4. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  5. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  6. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  7. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  8. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  1. Najväčší súboj obnovených pamiatok prebieha online
  2. KOSIT i v tomto roku podporí upratovanie v Košiciach
  3. Počasie láka do prírody. Zodpovední majú v batohu tieto 2 veci
  4. Aké sú národnosti podnikateľov s virtuálnou adresou v Košiciach?
  5. Rozdielový impulz: Fix hypotéky 1,49 % na tri roky
  6. Východ mieša karty v súboji pamiatok, hlasuje sa online
  7. Obnovené historické skvosty už bojujú o priazeň verejnosti
  8. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  1. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 13 702
  2. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 10 934
  3. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 9 319
  4. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 181
  5. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 7 796
  6. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 481
  7. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 915
  8. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami 1 505
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Potápačky henjo z ostrova Čedžu, 1953

O morských ženách vyšla pútavá kniha.


4 h
Pedagogička a autorka knihy Škola nie je výchovný tábor, Mária Belešová.

Mária Belešová vytvorila príručku, ako zvládať problémové deti v škole.


17. mar
Psychologička Kristína Blažeková chodí vzdelávať na školy o dezinformáciách a hoaxoch. Je súčasťou OZ Zvol si info.

Psychologička Kristína Blažeková v školách pomáha budovať odolnosť proti hoaxom.


21. mar

Tri príbehy ľudí, ktorí sú na výchovu dieťaťa sami.


17. mar
reklama

Blogy SME

  1. Viera Spišáková: Trapasy pôrodnícke
  2. Unicef Slovensko: Ženy a dievčatá sveta
  3. Pavel Panák: Vliv sexuálního zneužívání dětí a mladistvých v (nejen) církevním prostředí na zdravotní stav v dospělosti
  4. Jana Žilková: Pôrod v Mongolsku (a sme štyria)
  5. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
  6. Ľudmila Križanovská: Radšej v toxickom vzťahu ako sám
  7. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  8. Viera Spišáková: Trapas návštevný
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 7 309
  2. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 6 312
  3. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 235
  4. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 3 611
  5. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 3 567
  6. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 306
  7. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 2 553
  8. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 521
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťZatvoriť reklamu