SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Myslíte si, že viete variť cestoviny? Päť chýb, ktoré ľudia robia najčastejšie

Ako sa zlepšiť, vysvetľuje šéfkuchár.

Špagety. Varíte ich správne?Špagety. Varíte ich správne? (Zdroj: Pixabay.com / JESHOOTScom)

Varenie je umenie. Vyniknúť v ňom znamená nielen mať prirodzený talent, ale naučiť sa aj nuansy a detaily, ktoré ovládajú tí najlepší.

Nemusíte byť šéfkuchár, aby ste vedeli uvariť dobré špagety, no od profesionálov si rozhodne môžete dať poradiť, ak ide o najčastejšie chyby pri príprave cestovín.

Možno ani netušíte, že niektoré z nich robíte v kuchyni aj vy. Austrálsky šéfkuchár Dario Manca pre Daily Mail vysvetlil, že aj to najjednoduchšie jedlo z cestovín môže byť zložité urobiť dobre a správne.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčastejšie chyby

Prečítajte si tiež: Varte ako profesionál. Poradí žena, ktorá nevedela pokrájať ani zeleninu Čítajte 

Možno máte svoj overený trik, ako urobiť špagety carbonara či bolonské cestoviny.

Typické talianske jedlo si obľubu získalo v rôznych končinách sveta vrátane slovenských kuchýň.

V domácich podmienkach však možno robíte niektoré veci tak, že to príprave jedla nemusí prospieť.

Podľa Daria Mancu je päť najčastejších chýb pri varení cestovín nasledovných:

  • prevarené cestoviny
  • liatie omáčky na uvarené cestoviny
  • používanie slaniny v carbonara omáčke
  • neochutenie vody na varenie cestovín
  • ochutnávanie omáčky iba nakoniec

Manca odporúča používať sezónne prísady, aby boli omáčky také dobré, ako keby ste si ich dali v kvalitnej reštaurácii. Skutočným tajomstvom je však dať si pozor na čas varenia.

"Keď jete cestoviny, musia byť uvarené al dente. Dobré talianske jedlo je jednoduché, čerstvé, vyrobené iba z kvalitných surovín a je uvarené s láskou," povedal šéfkuchár.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako to robiť správne

Prečítajte si tiež: Desať chutných receptov s cestovinami Čítajte 

Jednou z častých chýb domácich kuchárov je, keď omáčku vylejú na cestoviny a zmiešajú. Malo by to byť presne naopak.

"Keď cestoviny odstavíte a sú uvarené al dente, zamiešajte ich do omáčky a nechajte, nech nasiaknu jej chuť," radí Manca.

Množstvo ľudí však nevie celkom odhadnúť, kedy sú cestoviny al dente, teda v stave, keď nie sú prevarené alebo uvarené úplne do mäkka, ale už nie sú tvrdé.

"Môže to znieť nekonvenčne, ale vyberte cestoviny z vody zhruba dve minúty predtým, ako je odporúčaný čas ich varenia. Proces varu dokončia vtedy, keď sa zmiešajú s omáčkou a spoja sa s jej skvelými chuťami," odporúča šéfkuchár.

Jedným z obľúbených cestovinových jedál sú aj špagety carbonara. Nielen v domácich podmienkach, ale často aj v lacných reštauráciách však kuchári používajú do omáčky ako prísadu slaninu, čo nie je tradičnou ingredienciou receptu. V pravom carbonara sa používa nasolené a usušené mäso nazvané guanciale, ktoré je základom tohto jedla spolu s vajíčkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Šéfkuchár ako problém pri varení cestovín vidí aj to, že ľudia ochutnávajú omáčku na cestoviny až na konci. Profesionáli v kuchyni vraj ochutnávajú svoj výtvor aj počas varenia, aby malo jedlo v úplnom závere optimálnu chuť a vedeli ho upravovať aj v priebehu prípravy, nie, keď už môže byť neskoro. "Nebojte sa namočiť do omáčky lyžicu a ochutnávať," odporúča Manca.

A rada na záver, na ktorú ľudia často zabúdajú? Možno bude znieť zbytočne, no predsa - netreba zabúdať osoliť vodu predtým, ako do nej vložíte cestoviny. Ideálne je použiť morskú soľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 985
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 783
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 118
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 536
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 090
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 692
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 682
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 866
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 736
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 691
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Ilustračné foto.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.