SME
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Myslíte si, že viete variť cestoviny? Päť chýb, ktoré ľudia robia najčastejšie

Ako sa zlepšiť, vysvetľuje šéfkuchár.

Špagety. Varíte ich správne?Špagety. Varíte ich správne? (Zdroj: Pixabay.com / JESHOOTScom)

Varenie je umenie. Vyniknúť v ňom znamená nielen mať prirodzený talent, ale naučiť sa aj nuansy a detaily, ktoré ovládajú tí najlepší.

Nemusíte byť šéfkuchár, aby ste vedeli uvariť dobré špagety, no od profesionálov si rozhodne môžete dať poradiť, ak ide o najčastejšie chyby pri príprave cestovín.

Možno ani netušíte, že niektoré z nich robíte v kuchyni aj vy. Austrálsky šéfkuchár Dario Manca pre Daily Mail vysvetlil, že aj to najjednoduchšie jedlo z cestovín môže byť zložité urobiť dobre a správne.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčastejšie chyby

Prečítajte si tiež: Varte ako profesionál. Poradí žena, ktorá nevedela pokrájať ani zeleninu Čítajte 

Možno máte svoj overený trik, ako urobiť špagety carbonara či bolonské cestoviny.

Typické talianske jedlo si obľubu získalo v rôznych končinách sveta vrátane slovenských kuchýň.

V domácich podmienkach však možno robíte niektoré veci tak, že to príprave jedla nemusí prospieť.

Podľa Daria Mancu je päť najčastejších chýb pri varení cestovín nasledovných:

  • prevarené cestoviny
  • liatie omáčky na uvarené cestoviny
  • používanie slaniny v carbonara omáčke
  • neochutenie vody na varenie cestovín
  • ochutnávanie omáčky iba nakoniec

Manca odporúča používať sezónne prísady, aby boli omáčky také dobré, ako keby ste si ich dali v kvalitnej reštaurácii. Skutočným tajomstvom je však dať si pozor na čas varenia.

"Keď jete cestoviny, musia byť uvarené al dente. Dobré talianske jedlo je jednoduché, čerstvé, vyrobené iba z kvalitných surovín a je uvarené s láskou," povedal šéfkuchár.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako to robiť správne

Prečítajte si tiež: Desať chutných receptov s cestovinami Čítajte 

Jednou z častých chýb domácich kuchárov je, keď omáčku vylejú na cestoviny a zmiešajú. Malo by to byť presne naopak.

"Keď cestoviny odstavíte a sú uvarené al dente, zamiešajte ich do omáčky a nechajte, nech nasiaknu jej chuť," radí Manca.

Množstvo ľudí však nevie celkom odhadnúť, kedy sú cestoviny al dente, teda v stave, keď nie sú prevarené alebo uvarené úplne do mäkka, ale už nie sú tvrdé.

"Môže to znieť nekonvenčne, ale vyberte cestoviny z vody zhruba dve minúty predtým, ako je odporúčaný čas ich varenia. Proces varu dokončia vtedy, keď sa zmiešajú s omáčkou a spoja sa s jej skvelými chuťami," odporúča šéfkuchár.

Jedným z obľúbených cestovinových jedál sú aj špagety carbonara. Nielen v domácich podmienkach, ale často aj v lacných reštauráciách však kuchári používajú do omáčky ako prísadu slaninu, čo nie je tradičnou ingredienciou receptu. V pravom carbonara sa používa nasolené a usušené mäso nazvané guanciale, ktoré je základom tohto jedla spolu s vajíčkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Šéfkuchár ako problém pri varení cestovín vidí aj to, že ľudia ochutnávajú omáčku na cestoviny až na konci. Profesionáli v kuchyni vraj ochutnávajú svoj výtvor aj počas varenia, aby malo jedlo v úplnom závere optimálnu chuť a vedeli ho upravovať aj v priebehu prípravy, nie, keď už môže byť neskoro. "Nebojte sa namočiť do omáčky lyžicu a ochutnávať," odporúča Manca.

A rada na záver, na ktorú ľudia často zabúdajú? Možno bude znieť zbytočne, no predsa - netreba zabúdať osoliť vodu predtým, ako do nej vložíte cestoviny. Ideálne je použiť morskú soľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 845
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 759
  3. Aká je chémia vôní 13 390
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 806
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 684
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 231
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 754
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 407
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 174
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 009
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Gröhling by mohol na revanš blokovať Matovičov plán, ale neurobí to

Do Vianoc otvoria aj školu, kam chodia Matovičove dcéry.

Lídri strán po rokovaní u prezidentky.
Dobré ráno

Dobré ráno: Lučanský mal brať úplatky. Kedy sa skončí zatýkanie?

Čo to vypovedá o štáte v ktorom sme žili?

Prokurátor Maroš Žilinka.

Neprehliadnite tiež

Mandľové sušienky
Aktualizované

Tipy na vianočný darček pre mamu, babku a dcéru

Neviete, čo darovať svojim blízkym pod vianočný stromček? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Stĺpček Osmelené

Maďarský europoslanec utekal nahý po odkvape a patrí mu všetka hanba sveta

Neospravedlnil sa tým, ktorým škodil.

Soňa Jánošová