Cestoviny Carbonara
Suroviny na 4 porcie
- 400 g špagiet alebo iných cestovín
- 4 vajíčka
- 150 g neúdenej mäsovej slaniny (pancetta, guanciale)
- 100 g parmezánu (pecorino)
- 50 g masla
- soľ, mleté čierne korenie
Špagety uvarte podľa návodu na obale v slanej vode. Medzitým si pokrájajte slaninu na malé kocky, nastrúhajte parmezán a rozšľahajte vajíčka. Špagety sceďte, ale trochu vody, v ktorej sa varili, si odložte bokom. V hlbokej panvici rozohrejte maslo alebo olivový olej a osmažte na ňom slaninu do chrumkava. Pridajte odkvapkané špagety, poriadne premiešajte, stiahnite horák na najmenší stupeň a prilejte rozšľahané vajíčka. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa vajíčka pomaly na horúcich špagetách uvarili a nevznikli z nich kusy praženice prilepené na dne panvice. Nakoniec primiešajte polovicu nastrúhaného parmezánu, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte. Ak sa vám zdá zmes suchá, prilejte odloženú vodu zo špagiet. Servírujte horúce posypané zvyšným syrom a ozdobené lístkom bazalky.
Tip: Pasta carbonara má ako väčšina talianskych jedál podľa širokého územia i viacero variácií. Niekde pridávajú k pečúcej sa slanine aj nadrobno pokrájanú cibuľu či cesnak. Namiesto slanej škrobovej vody zo špagiet skúste podliať jedlo vínom.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk