SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky
DOBRÚ CHUŤ

Prezradím vám tajomstvo šéfkuchárov

Stredoškolskí učitelia zabudli na hodinách biológie dodať, že okrem niektorých vitamínov sú v tuku rozpustné aj mnohé prchavé látky, ktoré vnímame ako arómu jedla.

Viete, aký je rozdiel medzi steakom, ktorý si pripravíte doma, a steakom, ktorý vám pripravia v reštaurácii? Môžete si kúpiť to najkvalitnejšie mäso, pripraviť ho na rozpálenej liatinovej panvici či dokonca na grile, no stále mu bude niečo chýbať.

V dobrej reštaurácii naň totiž na záver položia pomaly sa topiaci žetón masla. Napriek tomu, že aj ten domáci steak bude zvonku dobre opečený a vnútri šťavnatý, roztápajúce sa maslo povznesie steak na skutočnú pochúťku.

V dnešnej zdravej dobe si pripravujeme doma minútky na takmer suchej panvici, zeleninu varíme v pare či len tak chrúmeme za surova. Šéfkuchári však poznajú jedno tajomstvo - čím viac tuku do jedla dajú, tým viac bude stravníkom chutiť.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Láskyplné objatie na druhý pokus Čítajte 

Celebritný kuchár Heston Blumenthal napríklad odporúča pripravovať pyré zo zemiakov a masla v pomere 75:25, ideálne dokonca 50:50.

Tuk má v chuti jedla svoje nezastupiteľné miesto hneď z troch dôvodov. Ovplyvňuje textúru, rozpúšťajú sa v ňom arómy a navyše, ako nám vedecké objavy posledných rokov ukazujú, v ústach okrem základných chutí rozoznávame aj prítomnosť tuku (mastných kyselín).

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C58MP na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M58MP na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 301
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 991
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 281
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 713
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 916
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 379
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 428
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 288
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 206
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 964
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Domáce a tradičné lieky

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Potraviny, Bylinky
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ilustračné foto.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako by Trnku potrestali u Emira Kusturicu

Sebaočistu prokuratúra ani len nepredstiera.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.