DOBRÚ CHUŤ

Prezradím vám tajomstvo šéfkuchárov

Stredoškolskí učitelia zabudli na hodinách biológie dodať, že okrem niektorých vitamínov sú v tuku rozpustné aj mnohé prchavé látky, ktoré vnímame ako arómu jedla.

Viete, aký je rozdiel medzi steakom, ktorý si pripravíte doma, a steakom, ktorý vám pripravia v reštaurácii? Môžete si kúpiť to najkvalitnejšie mäso, pripraviť ho na rozpálenej liatinovej panvici či dokonca na grile, no stále mu bude niečo chýbať.

V dobrej reštaurácii naň totiž na záver položia pomaly sa topiaci žetón masla. Napriek tomu, že aj ten domáci steak bude zvonku dobre opečený a vnútri šťavnatý, roztápajúce sa maslo povznesie steak na skutočnú pochúťku.

V dnešnej zdravej dobe si pripravujeme doma minútky na takmer suchej panvici, zeleninu varíme v pare či len tak chrúmeme za surova. Šéfkuchári však poznajú jedno tajomstvo - čím viac tuku do jedla dajú, tým viac bude stravníkom chutiť.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Láskyplné objatie na druhý pokus

Celebritný kuchár Heston Blumenthal napríklad odporúča pripravovať pyré zo zemiakov a masla v pomere 75:25, ideálne dokonca 50:50.

Tuk má v chuti jedla svoje nezastupiteľné miesto hneď z troch dôvodov. Ovplyvňuje textúru, rozpúšťajú sa v ňom arómy a navyše, ako nám vedecké objavy posledných rokov ukazujú, v ústach okrem základných chutí rozoznávame aj prítomnosť tuku (mastných kyselín).

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C58MP na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C58MP na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  5. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 270
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 25 448
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 999
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 466
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 646
  6. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 7 638
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 107
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 6 761
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 138
  10. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 4 769

Téma: Bylinky


Článok je zaradený aj do ďalších tém Potraviny, Domáce a tradičné lieky

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zo súdu zmizla veľká časť spisu ku Kočnerovej kauze Technopol Servis

Zmiznutie predĺži súdny proces a známi Mariana Kočnera tak budú dlhšie ovládať vytunelovaný majetok.

SVET

Erdogan hovorí o tom, ako Saudi zabili novinára

Turecký prezident viní Saudskú Arábiu z vraždy.

DOMOV

Lipšic podáva trestné oznámenie na Petra Tótha za ohováranie

Podľa Lipšica sa Tóth pokračuje v diskreditačných kampaniach.

KOMENTÁRE

Skladby islandskej skupiny majú názvy podľa GPS. Kam vedú?

Sigur Rós vydal album namiešaný umelou inteligenciou.

Neprehliadnite tiež

Nehovorte, že o nič nejde. Čo robiť, keď má vaše dieťa zlomené srdce

Osem rád, ktoré pomôžu po rozchode tínedžera.

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.