DOBRÚ CHUŤ

Prezradím vám tajomstvo šéfkuchárov

Stredoškolskí učitelia zabudli na hodinách biológie dodať, že okrem niektorých vitamínov sú v tuku rozpustné aj mnohé prchavé látky, ktoré vnímame ako arómu jedla.

Viete, aký je rozdiel medzi steakom, ktorý si pripravíte doma, a steakom, ktorý vám pripravia v reštaurácii? Môžete si kúpiť to najkvalitnejšie mäso, pripraviť ho na rozpálenej liatinovej panvici či dokonca na grile, no stále mu bude niečo chýbať.

V dobrej reštaurácii naň totiž na záver položia pomaly sa topiaci žetón masla. Napriek tomu, že aj ten domáci steak bude zvonku dobre opečený a vnútri šťavnatý, roztápajúce sa maslo povznesie steak na skutočnú pochúťku.

V dnešnej zdravej dobe si pripravujeme doma minútky na takmer suchej panvici, zeleninu varíme v pare či len tak chrúmeme za surova. Šéfkuchári však poznajú jedno tajomstvo - čím viac tuku do jedla dajú, tým viac bude stravníkom chutiť.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Láskyplné objatie na druhý pokus

Celebritný kuchár Heston Blumenthal napríklad odporúča pripravovať pyré zo zemiakov a masla v pomere 75:25, ideálne dokonca 50:50.

Tuk má v chuti jedla svoje nezastupiteľné miesto hneď z troch dôvodov. Ovplyvňuje textúru, rozpúšťajú sa v ňom arómy a navyše, ako nám vedecké objavy posledných rokov ukazujú, v ústach okrem základných chutí rozoznávame aj prítomnosť tuku (mastných kyselín).

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C58MP na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C58MP na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  2. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  3. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  4. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  9. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  2. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  3. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  4. Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou
  5. Move in immediately, if you feel like it
  6. Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  10. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  1. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 16 849
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 036
  3. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 11 990
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 256
  5. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 844
  6. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 7 622
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 7 300
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 842
  9. Liek na obezitu v reklamách nenájdete 5 821
  10. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 713

Téma: Bylinky


Článok je zaradený aj do ďalších tém Domáce a tradičné lieky, Potraviny

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kľúčová postava Gorily reportérom SME: Nemôžete sa pýtať

Malchárek je v jednej z akcioviek s finančníkom Siekelom, ktorý je považovaný za sponzora SNS.

DOMOV

Kastelána z Valtíc odsúdili, lebo spálil moderné obrazy

Polícia si najskôr myslela, že obrazy ukradli.

Neprehliadnite tiež

Ako hovoriť s partnerom, keď chcete deti a on nie

Aj o rodine sa dá rozprávať konštruktívne.

Tipy na knihy pre ženy, ktoré očaria silným príbehom

Čo darovať pod stromček knihomoľkám?