DOBRÚ CHUŤ

Prezradím vám tajomstvo šéfkuchárov

Stredoškolskí učitelia zabudli na hodinách biológie dodať, že okrem niektorých vitamínov sú v tuku rozpustné aj mnohé prchavé látky, ktoré vnímame ako arómu jedla.

Viete, aký je rozdiel medzi steakom, ktorý si pripravíte doma, a steakom, ktorý vám pripravia v reštaurácii? Môžete si kúpiť to najkvalitnejšie mäso, pripraviť ho na rozpálenej liatinovej panvici či dokonca na grile, no stále mu bude niečo chýbať.

V dobrej reštaurácii naň totiž na záver položia pomaly sa topiaci žetón masla. Napriek tomu, že aj ten domáci steak bude zvonku dobre opečený a vnútri šťavnatý, roztápajúce sa maslo povznesie steak na skutočnú pochúťku.

V dnešnej zdravej dobe si pripravujeme doma minútky na takmer suchej panvici, zeleninu varíme v pare či len tak chrúmeme za surova. Šéfkuchári však poznajú jedno tajomstvo - čím viac tuku do jedla dajú, tým viac bude stravníkom chutiť.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Láskyplné objatie na druhý pokus

Celebritný kuchár Heston Blumenthal napríklad odporúča pripravovať pyré zo zemiakov a masla v pomere 75:25, ideálne dokonca 50:50.

Tuk má v chuti jedla svoje nezastupiteľné miesto hneď z troch dôvodov. Ovplyvňuje textúru, rozpúšťajú sa v ňom arómy a navyše, ako nám vedecké objavy posledných rokov ukazujú, v ústach okrem základných chutí rozoznávame aj prítomnosť tuku (mastných kyselín).

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C58MP na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C58MP na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  2. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  3. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  4. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  5. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  6. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  7. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  8. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  9. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  1. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  2. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  3. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  4. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  5. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  6. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  7. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  8. Rozhodujú činy!
  9. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  10. Attract international investors for a reasonable price
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 12 683
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 10 904
  3. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 672
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 9 006
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 7 449
  6. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 4 572
  7. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 4 141
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 585
  9. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 3 206
  10. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 3 006

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Domáce a tradičné lieky, Bylinky

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Na generálnej prokuratúre sa vyplavuje špina

Čo sa dialo na generálnej prokuratúre.

ANALÝZA

Mayová prežila ďalšiu skúšku, no súboj štyroch sa nekončí

Premiérka musí sľubovať, ale nemá kam uhnúť.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Hanbím sa. A možno by sme to mali robiť všetci

Ostych niekedy môže zachrániť povesť aj život.