Potrebujeme:
- 700 g uvarených zemiakov
- 200 g hrubej múky
- 100 g salašníckej bryndze
- údenú slaninu
- kyslú smotanu
- 1 vajce
- mletú červenú paprika
- soľ
Postup:
V šupe uvarené zemiaky ošúpeme a ešte teplé popučíme. Sto gramov zemiakov zmiešame s bryndzou, mletou červenou paprikou, prípadne aj s pažítkou. Do zvyšných zemiakov pridáme múku, vajce, štipku soli a vyrobíme hladké nelepivé cesto.
Rozvaľkáme asi na polcentimetrovú hrúbku, nakrájame na štvorce a na každý dáme za kopcovitú lyžičku bryndzovej náplne. Vyformujeme guľky, ktoré dáme variť do horúcej, osolenej vody. Keď vyplávajú navrch, vytiahneme ich z vody a rýchlo prepláchneme studenou vodou.
Podávame s rozpraženou slaninkou, kyslou smotanou, prípadne i s čerstvým kôprom.