Potrebujeme:
- 400 g hlávkového kelu
- 500 g mletého chudého bravčového alebo morčacieho mäsa
- 4 vajcia
- 4 PL strúhanky
- 4 strúčiky cesnaku
- masť a olej na vyprážanie
- pamajorán
- mleté čierne korenie
- soľ.
Na omáčku:
- 4 ošúpané paradajky (čerstvé alebo z konzervy)
- 500 ml paradajkového pyré
- 3 cesnaky
- 1 väčšiu cibuľu
- 1 dl červeného vína
- olej
- oregano
- cukor
- soľ.
Postup:
Kel rozkrojíme na štvrtky a uvaríme do polomäkka, scedíme a vytlačíme z neho vodu. Keď vychladne, vykrojíme hlúby a posekáme ho najemno, pridáme pomleté mäso, vajcia, strúhanku, popučený cesnak, soľ, korenie a dobre zmiešame. Z masy vyformujeme guľky, ktoré zo všetkých strán usmažíme na zmesi masti a oleja.

Omáčka: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájané paradajky, popučený cesnak, osolíme a podusíme, až kým sa paradajky a cibuľa nerozvaria. Pridáme paradajkové pyré, červené víno, oregano, dochutíme cukrom a ešte podusíme spolu s mäsovými guľkami. Na konci okoreníme mletým čiernym korením, čerstvým pamajoránom alebo oreganom.
