Potrebujeme:
- 500 g jelenieho stehna
- 7 dl suchej frankovky
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL pikantnej paprikovej pasty
- 3 PL masti
- údenú parenicu
- 6 borievok
- 10 ks nového korenia
- mletú červenú paprika
- mleté čierne korenie
- soľ.
Na kašu:
- 1 väčší zeler
- 2 menšie jablká
- 3 PL masla
- 2 čl cukru
- soľ.
Postup:
Stehno marinujeme vo víne 3-4 dni. Osušíme ho papierovou utierkou, okoreníme podrvenými koreninami, osolíme, uzavrieme do vrecka, odsajeme vzduch a na vodnom kúpeli varíme pri 55°C asi 4 hodiny. Mäso vyberieme a nakrájame na pásiky. Šťavu uchováme.
Medzitým na masti osmahneme do sklovita cibuľu, pridáme popučený cesnak, papriku, paprikovú pastu a postupne prilievame víno, v ktorom sme marinovali mäso a zredukujeme dohusta.
Na záver pridáme nakrájané mäso aj so šťavou a krátko podusíme. Nakrájaný zeler povaríme v slanej vode takmer domäkka. Jablká posypeme cukrom a upečieme. Do uvareného zeleru a jabĺk pridáme maslo, osolíme a rozmixujeme nahrubo.

Kašou naplníme zapekacie nádobky, ktoré sme vytreli tukom. Do stredu vložíme mäso so šťavou a navrch dáme koliesko parenice alebo iný údený syr. Zapekáme pri 180 °C kým nie je syr upečený doružova.
