SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Domáca kvasená kapusta

Kyslá kapusta vzniká prekvasením cukrov pomocou baktérií mliečneho kvasenia. Najmä v zime je dobrým zdrojom vitamínu C a mnohé z prítomných baktérií môžu mať priaznivý probiotický efekt na náš organizmus.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: Miloš Mikuš)

V niektorých rodinách sa do kapusty pridáva aj celé čierne korenie, bobkový list, nakrájaná cvikla, cibuľa, chren alebo mrkva. Inde sa kvasia celé hlávky – najmä tam, kde z nich potom robia sarmu, golubky alebo iné recepty v kvasenom kapustnom liste. 

Potrebujeme:

  • 20 kg narezanej kapusty 
  • 400 g soli
  • balíček celej rasce

Postup:

Kapustu posypeme soľou, premiešame s rascou a necháme aspoň 15 minút vädnúť. Znova ju premiešame a postupne plníme do súdka.

Vodu, ktorá sa hromadí počas tlačenia, zbierame do plastových fliaš a uchováme uzavretú v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

Na vrch kapusty dáme čisté smrekové latky a zaťažíme vyvarenými hladkými žulovými kameňmi.

Pár dní necháme kvasiť v kuchyni v teple, potom ju prenesieme do pivnice. Po týždni či dvoch v pomalej druhej fáze kvasenia do kapusty postupne prilievame vodu, ktorú pustila počas tlačenia. 

Pravidelne treba kontrolovať, aby v žliabku na súdku bolo stále dosť vody – je lepšie použiť prevarenú osolenú vodu. Nikdy nie olej, lebo pri zmenách teploty ho môže
zo žliabka kapusta vsať do súdka a je po dobrej kapuste!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 619
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 367
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 860
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 497
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 980
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 363
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 029
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 640
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 561
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 306
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedzte zdravo!

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

10 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

8 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

8 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

15 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

21 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt