Usporiadajte si tento víkend piknik, s našimi radami dopadne skvele

Stolovanie pod holým nebom je výsadou teplých dní, poradíme vám, ako ho premyslieť do detailov.

(Zdroj: Austria.info/Weingarten Südsteiermark)

Hlavným pravidlom pikniku je jedenie a popíjanie osviežujúcich nápojov v exteriéri. Nezáleží však na tom, či ho usporiadate na záhrade alebo v cieľovej rovinke výletu do prírody.

Vyberte si prostredie, v ktorom sa cítite najlepšie a v ktorom vám tiež bude chutiť. Piknik má svoje korene v prvej polovici 18. storočia vo Francúzsku.

Náš poslovenčený piknik pochádza z výrazu pique niquer – obedovať na tráve, ísť na piknik. V tom čase však išlo skôr o označenie obeda, na ktorý si každý prinášal vlastné jedlo.

Článok pokračuje pod video reklamou

Svoj pravý význam nadobudol piknik až v 19. storočí, kedy sa stal súčasťou výletov do prírody. Veľkej obľube sa tešil aj v USA, kde vznikli aj kuchárske knihy s piknikovými receptami.

Na pikniku nesmeli chýbať rôzne studené jedlá, sendviče so šunkou, vajíčka, zelenina, šaláty, čerstvé ovocie, koláče, káva a limonády. Okrem jedenia sa na piknikoch hralo sa na hudobných nástrojoch a spievalo sa.

Dokonca účastníci hrali rôzne hry - na slepú babu, petanque, neskôr si začali hádzať aj lietajúce taniere. V 21. storočí sa piknik opäť vracia do našich životov.

Napríklad v Trnave mesto v spolupráci s neziskovými organizáciami pravidelne pripravuje pre širokú verejnosť Trnavský piknik so zaujímavým programom: divadielo pre deti, súťaž o najlepší koláč, koncerty a rôzne hry.

V susednom Rakúsku zas existuje početné množstvo piknikových služieb. Agentúry vám sprostredkujú zážitok v prírode a odvezú vás na zelenú lúku pod rakúske hory, kde vás budú čakať piknikové hody alebo môžete oddychovať vo veľkej posteli s baldachýnom priamo uprostred lesa.

Prečítajte si tiež: Ako využiť záhradu na dokonalú letnú party

Piknik vždy bol a bude milou príležitosťou stretnúť sa a vychutnať si čas strávený s priateľmi pri jedle v prírode.

Využívajú ich aj firmy ako príjemný variant teambuildingov, oslavy mnohí organizujeme v prostredí záhrad alebo sa občas zo šedých miest vyberieme najesť na pokojnú horskú lúku v rámci rodinného výletu.

Čo na pikniku nesmie chýbať?

Ak ste sa vybrali na lúku, predstava správneho pikniku obsahuje prútený košík a deku. V prípade, že vyžadujete praktickejšie „nosné zariadenie“, postačí aj ruksak.

Obsah košíka závisí od toho, čo ste pripravili na občerstvenie. Romantický piknik pre dvoch bude dokonalý s fľašou vína a pohármi na víno, ktoré zoženiete už aj v plastovej verzii, aby ste nepoškodili krehké sklenené poháre.

Taniere a príbory môžu byť rovnako v porcelánovej či plastovej verzii. Ak chcete piknikovať ekologickejšie, zvoľte sklo. No ak chcete najmä neisť košík, ktorý bude vážiť čo najmenej, uprednostnite praktický plast. K pobytu v prírode dnes patrí svieže občerstvenie.

Zelenina a ovocie sú vhodnými druhmi potravín, ktoré sa hodia na piknik, výlet, oslavu v záhrade. Sú chutné, farebné, efektné a môžete ich jesť surové, len očistené alebo pripravené ako šalát.

Do šalátov odporúčame pridať quinou či bulgur, ktoré ladia s ovocím aj zeleninou a sú chutné aj v studenej úprave. Deti sa určite potešia muffinom, ktoré si môžete pred piknikom spoločne upiecť.

Obľúbené sú aj rôzne studené mäsové rolády alebo tortilly s mäsom a zeleninou.

Dbajte na svoje zdravie

Piknik v nás prebúdza pocit pohody, no ak trávite čas v prírode akýmkoľvek spôsobom, nesmiete zabúdať na svoje zdravie.

Striehne tu množstvo takmer nenápadných nebezpečenstiev, ktoré môžu narobiť malým aj veľkým zdravotné problémy. Aby ste sa chránili pred slnkom, nezabúdajte aj počas pikniku používať kvalitné opaľovacie krémy so správnym faktorom.

Zväčšovanie ozónovej diery spôsobuje prenikanie väčšej dávky slnečného žiarenia a teda aj škodlivej ultrafialovej zložky UV.

„A zložka UV žiarenia spôsobuje hnednutie našej pokožky bez výrazného zápalu, no preniká hlboko a vyvoláva porušenie kolagénových a elastínových vlákien, čo spôsobuje vrásky, v horšom prípade i rakovinu kože. B zložka UV žiarenia spôsobuje zápal a následné zhnednutie kože“ vysvetľuje dermatologička Markéta Lorencová.

Ak sa už náhodou spálite, prvou pomocou môže byť, biely jogurt, prípravky s panthenolom, či gél s obsahom beta glukánu z hlivy ustricovitej.

Ten pokožku ošetruje pri drobnom poranení, uštipnutí hmyzom, pri podráždení a popáleninách tak, aby nevznikali trvalé stopy na pokožke.

V tráve na nás striehnu aj kliešte a iný hmyz, preto netreba zabudnúť na repelent. Okrem pokožky treba chrániť aj hlavu.

Klobúk, šiltovka alebo šatka by nemali chýbať. A ako prevenciu pred nudou si pribaľte dobrú knihu, lietajúci tanier alebo spoločenskú hru.

Tu je niekoľko receptov na inšpiráciu do vášho piknikového košíka:

Prečítajte si tiež: Brokolicová frittata Prečítajte si tiež: Bačovský osúch s cuketou a korbáčikmi pripravíte za 15 minút Prečítajte si tiež: Jednoduchý domáci hamburger Prečítajte si tiež: Kokosové cookies

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 23 681
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 666
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 499
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 113
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 878
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 066
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 4 000
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 244
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 542
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 033

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Víkend

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.