SME

Hráškový bulgur s hovädzím chvostom

Hovädzí chvost a bulgur nepoužívame v kuchyni často a možno je to škoda. Napraviť to môžeme s týmto receptom.

Hráškový bulgur s hovädzím chvostomHráškový bulgur s hovädzím chvostom (Zdroj: Miloš Mikuš)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrebujeme:

Na vývar: 

  • 1 hovädzí chvost
  • 1 slepačí trup s drobkami
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • ½ zeleru
  • menšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • zelenú časť póru
  • rascu
  • celé čierne korenie
  • soľ

Na dusený chvost: 

  • 3 PL oleja
  • 1 menšiu cibuľu
  • bielu časť 1 väčšieho póru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 – 2 čerstvé čili
  • 2 paradajky
  • 2 dl paradajkového pyré
  • 2 PL Worchestrovej omáčky
  • 2 čl Dijonskej horčice
  • 2 – 3 dl vývaru
  • 3 dl červeného vína
  • trochu zelerovej vňate
  • 5 – 7 guľôčok nového korenia
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Na bulgur:

  • ½ šálky bulguru
  • 1 šálku vývaru
  • 3 PL masla
  • 1 šálku vňate z mladej cibuľky
  • ½ zelenšej časti póru
  • ½ šálky sušených paradajok nakladaných v oleji
  • 2 šálky čerstvého hrášku
  • 1 čl oregana
  • 1 PL petržlenovej vňate
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: 

Chvost rozkrájame popri stavcoch na menšie kusy a varíme ho v kuchte bez soli s koreninami asi ¾ hodinu. Potom pridáme slepačie mäso, zeleninu, osolíme a veľmi pomaly varíme prikryté ešte minimálne 90 minút. Mäso z chvosta by sa malo začať oddeľovať od kosti. 

SkryťVypnúť reklamu

Mäso vyberieme a vychladnuté oberieme od kosti, pričom sa snažíme zachovať dostatočnú veľkosť jednotlivých kúskov. Na oleji speníme cibuľu, cesnak a pór. Pridáme obrané mäso, horčicu osolíme, okoreníme, zastrekneme worchesterskou omáčkou a podlejeme paradajkovým pyré. Necháme prevrieť a pomaly dusíme asi 30 – 40 minút - občas podlejeme vínom.

Bulgur zalejeme teplým vývarom (1:2) a necháme napučať asi 15 – 20 minút. Na masle krátko speníme mladú cibuľku a pór. Osmažíme hrášok, pridáme pokrájané sušené paradajky, petržlenovú vňať, oregano a vmiešame bulgur. Poriadne prehrejeme a ak treba, tak ešte podlejeme vývarom.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Jedzte zdravo!
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 630
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 880
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 684
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 822
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 237
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 147
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 325
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 291
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 169
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 889
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 801
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 580
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu