SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Hráškový bulgur s hovädzím chvostom

Hovädzí chvost a bulgur nepoužívame v kuchyni často a možno je to škoda. Napraviť to môžeme s týmto receptom.

Hráškový bulgur s hovädzím chvostomHráškový bulgur s hovädzím chvostom (Zdroj: Miloš Mikuš)

Potrebujeme:

Na vývar: 

  • 1 hovädzí chvost
  • 1 slepačí trup s drobkami
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • ½ zeleru
  • menšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • zelenú časť póru
  • rascu
  • celé čierne korenie
  • soľ

Na dusený chvost: 

  • 3 PL oleja
  • 1 menšiu cibuľu
  • bielu časť 1 väčšieho póru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 – 2 čerstvé čili
  • 2 paradajky
  • 2 dl paradajkového pyré
  • 2 PL Worchestrovej omáčky
  • 2 čl Dijonskej horčice
  • 2 – 3 dl vývaru
  • 3 dl červeného vína
  • trochu zelerovej vňate
  • 5 – 7 guľôčok nového korenia
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Na bulgur:

  • ½ šálky bulguru
  • 1 šálku vývaru
  • 3 PL masla
  • 1 šálku vňate z mladej cibuľky
  • ½ zelenšej časti póru
  • ½ šálky sušených paradajok nakladaných v oleji
  • 2 šálky čerstvého hrášku
  • 1 čl oregana
  • 1 PL petržlenovej vňate
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: 

Chvost rozkrájame popri stavcoch na menšie kusy a varíme ho v kuchte bez soli s koreninami asi ¾ hodinu. Potom pridáme slepačie mäso, zeleninu, osolíme a veľmi pomaly varíme prikryté ešte minimálne 90 minút. Mäso z chvosta by sa malo začať oddeľovať od kosti. 

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso vyberieme a vychladnuté oberieme od kosti, pričom sa snažíme zachovať dostatočnú veľkosť jednotlivých kúskov. Na oleji speníme cibuľu, cesnak a pór. Pridáme obrané mäso, horčicu osolíme, okoreníme, zastrekneme worchesterskou omáčkou a podlejeme paradajkovým pyré. Necháme prevrieť a pomaly dusíme asi 30 – 40 minút - občas podlejeme vínom.

Bulgur zalejeme teplým vývarom (1:2) a necháme napučať asi 15 – 20 minút. Na masle krátko speníme mladú cibuľku a pór. Osmažíme hrášok, pridáme pokrájané sušené paradajky, petržlenovú vňať, oregano a vmiešame bulgur. Poriadne prehrejeme a ak treba, tak ešte podlejeme vývarom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  6. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  7. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  8. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  9. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  10. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 726
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 954
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 803
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 329
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 419
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 982
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 737
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 308
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 803
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 642
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Z 23 ľudí s covidom na Jednotkách intenzívnej starostlivosti je len jeden zaočkovaný.

Do piatka pre covid skončilo v nemocniciach 283 pacientov.


17. sep
Logo podcastu Dobré ráno.

Najhoršie sú na tom okresy na východe.


a 2 ďalší 4 h

Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivosť iných môže brániť liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu