Hráškový bulgur s hovädzím chvostom

Hovädzí chvost a bulgur nepoužívame v kuchyni často a možno je to škoda. Napraviť to môžeme s týmto receptom.

Hráškový bulgur s hovädzím chvostom(Zdroj: Miloš Mikuš)
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrebujeme:

Na vývar: 

  • 1 hovädzí chvost
  • 1 slepačí trup s drobkami
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • ½ zeleru
  • menšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • zelenú časť póru
  • rascu
  • celé čierne korenie
  • soľ

Na dusený chvost: 

  • 3 PL oleja
  • 1 menšiu cibuľu
  • bielu časť 1 väčšieho póru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 – 2 čerstvé čili
  • 2 paradajky
  • 2 dl paradajkového pyré
  • 2 PL Worchestrovej omáčky
  • 2 čl Dijonskej horčice
  • 2 – 3 dl vývaru
  • 3 dl červeného vína
  • trochu zelerovej vňate
  • 5 – 7 guľôčok nového korenia
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Na bulgur:

  • ½ šálky bulguru
  • 1 šálku vývaru
  • 3 PL masla
  • 1 šálku vňate z mladej cibuľky
  • ½ zelenšej časti póru
  • ½ šálky sušených paradajok nakladaných v oleji
  • 2 šálky čerstvého hrášku
  • 1 čl oregana
  • 1 PL petržlenovej vňate
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: 

Chvost rozkrájame popri stavcoch na menšie kusy a varíme ho v kuchte bez soli s koreninami asi ¾ hodinu. Potom pridáme slepačie mäso, zeleninu, osolíme a veľmi pomaly varíme prikryté ešte minimálne 90 minút. Mäso z chvosta by sa malo začať oddeľovať od kosti. 

Mäso vyberieme a vychladnuté oberieme od kosti, pričom sa snažíme zachovať dostatočnú veľkosť jednotlivých kúskov. Na oleji speníme cibuľu, cesnak a pór. Pridáme obrané mäso, horčicu osolíme, okoreníme, zastrekneme worchesterskou omáčkou a podlejeme paradajkovým pyré. Necháme prevrieť a pomaly dusíme asi 30 – 40 minút - občas podlejeme vínom.

Bulgur zalejeme teplým vývarom (1:2) a necháme napučať asi 15 – 20 minút. Na masle krátko speníme mladú cibuľku a pór. Osmažíme hrášok, pridáme pokrájané sušené paradajky, petržlenovú vňať, oregano a vmiešame bulgur. Poriadne prehrejeme a ak treba, tak ešte podlejeme vývarom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Ochrana pred tropickou horúčavou
  5. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  7. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  8. Škôlka od srdca
  9. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  10. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 16 355
  2. Vizuálny smog je problém 10 037
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 6 440
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 5 786
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 960
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 626
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 324
  8. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 3 277
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 870
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 2 530

Téma: Jedzte zdravo!


Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

DOMOV

Milionár sa chcel baviť, až kým neprišli dlhy

Ján Kováčik sa pri biznise venuje futbalu.

EKONOMIKA

Mala Slávika aj Miss, teraz Forza končí. Aký bol jej príbeh?

Produkčný dom má finančné problémy.

Neprehliadnite tiež

Najvplyvnejšia žena všetkých čias má na konte dve Nobelovky

BBC zverejnila rebríček významných ženských mien.