Hráškový bulgur s hovädzím chvostom

Hovädzí chvost a bulgur nepoužívame v kuchyni často a možno je to škoda. Napraviť to môžeme s týmto receptom.

Hráškový bulgur s hovädzím chvostom(Zdroj: Miloš Mikuš)
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrebujeme:

Na vývar: 

  • 1 hovädzí chvost
  • 1 slepačí trup s drobkami
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • ½ zeleru
  • menšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • zelenú časť póru
  • rascu
  • celé čierne korenie
  • soľ

Na dusený chvost: 

  • 3 PL oleja
  • 1 menšiu cibuľu
  • bielu časť 1 väčšieho póru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 – 2 čerstvé čili
  • 2 paradajky
  • 2 dl paradajkového pyré
  • 2 PL Worchestrovej omáčky
  • 2 čl Dijonskej horčice
  • 2 – 3 dl vývaru
  • 3 dl červeného vína
  • trochu zelerovej vňate
  • 5 – 7 guľôčok nového korenia
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Na bulgur:

  • ½ šálky bulguru
  • 1 šálku vývaru
  • 3 PL masla
  • 1 šálku vňate z mladej cibuľky
  • ½ zelenšej časti póru
  • ½ šálky sušených paradajok nakladaných v oleji
  • 2 šálky čerstvého hrášku
  • 1 čl oregana
  • 1 PL petržlenovej vňate
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: 

Chvost rozkrájame popri stavcoch na menšie kusy a varíme ho v kuchte bez soli s koreninami asi ¾ hodinu. Potom pridáme slepačie mäso, zeleninu, osolíme a veľmi pomaly varíme prikryté ešte minimálne 90 minút. Mäso z chvosta by sa malo začať oddeľovať od kosti. 

Mäso vyberieme a vychladnuté oberieme od kosti, pričom sa snažíme zachovať dostatočnú veľkosť jednotlivých kúskov. Na oleji speníme cibuľu, cesnak a pór. Pridáme obrané mäso, horčicu osolíme, okoreníme, zastrekneme worchesterskou omáčkou a podlejeme paradajkovým pyré. Necháme prevrieť a pomaly dusíme asi 30 – 40 minút - občas podlejeme vínom.

Bulgur zalejeme teplým vývarom (1:2) a necháme napučať asi 15 – 20 minút. Na masle krátko speníme mladú cibuľku a pór. Osmažíme hrášok, pridáme pokrájané sušené paradajky, petržlenovú vňať, oregano a vmiešame bulgur. Poriadne prehrejeme a ak treba, tak ešte podlejeme vývarom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  4. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  5. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  2. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  3. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  4. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  5. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  6. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  7. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  9. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  10. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 33 153
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 28 937
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 020
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 470
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 653
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 459
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 385
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 240
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 124

Téma: Jedzte zdravo!


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ústava sa nezmení, ústavní sudcovia sa budú voliť ako doteraz

Viacero koaličných poslancov sa však zdržalo.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Zimný alebo letný, aký čas bude mať Slovensko

Na čo je vlastne dobrá zmena času.

Komentár Petra Schutza

Len či nebola konečnou zadávateľkou veštica

Svedectvo Petra Tótha o sledovaní je na úrovni nepriameho dôkazu proti Kočnerovi.

DOMOV

Posúvali mu operáciu, dal vraj lekárovi peniaze a išiel hneď

Lekár odmieta, že by od pacienta zobral peniaze za uprednostnenie.

Neprehliadnite tiež

Osem spôsobov, ako treba na jeseň zmeniť starostlivosť o pokožku

Krok číslo jeden: kúpte si zvlhčovač ovzdušia.