Zelené smoothie z lobody

Potrebujeme:
- 3 šálky listov lobody
- 1 šálku špenátu
- 1 šálku mladých výhonkov žihľavy
- 5 - 6 listov medvedieho cesnaku
- 1 šálku mladých výhonkov hrášku
- listy z 2 - 3 stoniek medovky
- vajcia alebo olej
- ½ ČL kurkumy
- citrónovú šťavu štipku soli
Postup:
Lobodu a žihľavu umyjeme a sparíme vriacou vodou, výluh zo žihľavy odložíme.
Ponorným mixérom rozmixujeme obarenú lobodu, žihľavu, výhonky hrášku a listy medvedieho cesnaku a medovky spolu s časťou výluhu zo žihľavy (podľa toho, akú konzistenciu preferujete).
Dochutíme citrónovou šťavou.
Vajcia uvaríme v octovej vode a položíme navrch smoothie.
Ak chcete smoothie piť samotné, potom do každej porcie pridajte 1 PL kvalitného oleja (olivový,
ľanový), aby sa zlepšilo vstrebávanie karotenoidov (napr. luteínu).
Loboda záhradná (Atriplex hortensis)
Jednoročná rastlina z čeľade mrlíkovitých (ako napr. amarant). Pochádza z južnej Európy, ale bez problémov ju môžete pestovať aj doma (ak vám nerastie medzi zemiakmi ako burina). Pestuje sa v dobre priepustnej pôde a slnečných miestach. Spracúva sa ako špenát, ale obsahuje menej kyseliny šťaveľovej, čo je výhodné zo zdravotného hľadiska. Mladé lesklé listy sú ideálne do šalátov, do polievok, do omáčok alebo pyré. Často máva červenofialové sfarbenie. Vraj pomáha aj proti krtom.
Žihľavová polievka s medvedím cesnakom a kalerábom

Potrebujeme:
- 3 šálky mladých výhonkov žihľavy
- 1 šálku medvedieho cesnaku
- 1 mladý kaleráb
- mladé výhonky hrášku
- 3 strúčiky mladého cesnaku
- 2 PL oleja (napríklad surový sezamový)
- soľ
Postup:
Žihľavu umyjeme a sparíme vriacou vodou (výluh môžeme vypiť alebo použiť na vlasy). Na oleji speníme posekaný mladý cesnak, pridáme pokrájaný kaleráb a krátko opražíme.
Podlejeme vriacou vodou, osolíme a pridáme obarenú žihľavu a listy medvedieho cesnaku pokrájané nadrobno. Varíme dovtedy, kým nie je kaleráb uvarený do polomäkka.
Potom ho vyberieme z polievky a rozmixujeme ju ponorným mixérom. Kaleráb pridáme do každej porcie spolu výhonkami hrášku.

