SME
Štvrtok, 24. september, 2020 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Lokálne potraviny sa vracajú na slovenské stoly. Ako to vyzeralo v minulosti a dnes? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

Aká múdra pani redaktorka

koľko rôčkov majú pani? :)
 
Hodnoť

Hm...

Hm, toto je jeden z mojich záujmov.Keby sa tak chcelo lokálnej a regionálnej samospráve.

Regionálna vlastiveda na ZŠ, spolupráca obcí historických regiónov so záštitou VÚC a ZMOS. Účasť ministerstva pôdohospodárstva, cestovných kancelárií , Brusel by iste priložil ruku k dielu.

No žiaľ, na Slovensku sa každý stará sám o seba, všadeprítomná je závisť.

V takom prostredí je ťažké nájsť spoločné ciele...
 
Hodnoť

Lokálne výrobky

prospievajú našej peňaženke? Veď marhule čerešne, jablká sú na trhoch podstatne drahšie ako napr. banány.
 

oni to mysli tak

ze si dakdo za humnami spravi sad.

Problem je ze takyto sad funguje len sezonne... A zvacsa cenovo je drahsi ako vekokapcitne vyrobne ovocia / zeleniny...

Takze ak chceme lokalne potraviny, musime sa niecoho vzdat...

Clanok je celkovo idealisticky napisany, halusky sa jedli presne preto ze nebolo mesa ani nic ine poruke tak sa siahlo za tym najlacnesim co bolo... muka.
 
Hodnoť

 

No tak neviem, moja stará mama robila takto v lete halušky s vajcom a hlávkovým šalátom, v zime zasa strapačky. Bryndzáky tiež, ale skôr na jar. V piatok sa nejedlo mäso, tak boli šúľance, buchty, gule a podobne (rybu dedko zniesol výlučne na Vianoce). V sobotu bol deň upratovací a prací, to sa robil veľký hrniec fazule, alebo podobné jedlo, ktoré sa len postavilo na šporák a pomaly varilo. V nedeľu bol zas svätý deň, to bola polievka, mäso, a nejaké kysnuté koláče. A cez týždeň podľa sezóny, čo dvor a záhrada dala. Keby každý deň dávala dedovi brynzdáky, asi by sa rozviedol.

A čo sa týka tej peňaženky: ako kde. V Bratislave, ak idete na Miletičku, nájdete tam lokálne jablká s nálepkou Tesco. :P Alebo teda nakupujete z okolitých fariem a tí si tam hneď dajú že "bio" a predávajú zhruba so 120% prirážkou.
 

je to taka

legenda ze zelenina alebo ovocie predavane na Mileticke maju povod v Tescu alebo Lidl. Mozno ak tak Metro resp iny velkosklad. Jablka s nalepkou tesco je uplny blud. Inak halusky s vajcom su bezvadne. S hlavkovym salatom som ich nejedaval ale zasa hlavkovym salatom sa asi pokazit nedaju.
 
Hodnoť

 

Tie bryndzáky mali tiež tak často iba lokálne, tam kde bola dostupná bryndza a kde mali tradíciu...Mama ich robila si dvakrát ročne.
 
Hodnoť

 

nejaky cudny clanok, neviem aku minulost autorka spomina, moje spomienky su dost odlisne, no a tie bryndzaky - to snad nemysli vazne, ved u nas su dost rozsiahle lokality, kde ovcu poriadne ani nevideli nieto este bryndzove halusky
 

 

Skutočne čudný článok ,ja pochádzam od Nitry a s bryndzovými haluškami som sa stretol prvýkrát keď som začal chodiť s dievčinou zo stredného Slovenska a to už som mal 22 rokov .prezradím ,že včera som s touto paňou slávil zlatú svadbu. Druhé čo ma zaujalo je to ,že sme jedli ovocie, to je pravda ,aj to je pravda ,že sme jedli dule a aj gdule ,dokonca aj bižalmy, je to totiž to isté . Vraj sme jedli na raňajky husté polievky ,kto by ich bol varil ,možno tak prihriatu kapustnicu s predchádzajúceho dňa .Mimochodom toto základné slovenské jedlo pani nespomenula ,to že sa traduje ak má Slovák kyslú kapustu a zemiaky prežije všetko asi ani netuší. Neviem skadiaľ pochádza autorka článku ,ale pravdou je ,že si veľkú námahu s ním nedala.
 

Dodatočne blahoželám

Vám i pani manželke k výročiu zlatej svadby.
 

 

Ďakujem ,ale chcel som len naznačiť ,že som už čosi na tomto svete prejedol.
 

 

tak to mame rovnake korene,
moja mama cely zivot nebola ochotna dat do ust bryndzove halusky, no kysej kapusty bol doma vzdy velky sud, vyborna bola opecena slanina s kyslou kapustou
a este - gratulujem k vyrociu
 
Hodnoť

Clanok zodpoveda urovni redakcie

Moj pradedo bol relativne bohaty sedliak. Pytal som sa otca co jedli: kase, zemiaky, chlieb, mliecne vyrobky len tie co vyprodukovali z domaceho dobytka, strukoviny, ovocie a zeleninu. Maso len v nedelu a ked sa kosilo, tak chlapi dostali slaninu. Vajcia a prebytky sa vozili na trh do mesta.
 


Najčítanejšie na SME Žena