SME
Štvrtok, 24. september, 2020 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Dvanásť otázok a odpovedí o káve: Pokazí ju vriaca voda, mlieko a cukor? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

 

Ďakujem, pekné čítanie pri rannom espresse. Deň je hneď krajší :-)
 
Hodnoť

 

aj ja ďakujem za príjemný článok. Kávu milujem a pijem ju na viacero spôsobov, ochutnala som veľa druhov aj v rôznych krajinách. Mám však rada iba kávu. Neviem sa stotožniť s módou kávových nápojov. Najskôr ma vôbec nezaujímali, no potom som zistila, že princíp je v liatí sirupu do nejakého kávového základu? Tak to nie.. Pre mňa je káva iba káva pripravená z pomletých pražených kávových zŕn a vody. Ostatné je chémia.
 
Hodnoť

 

Dobrá káva cukor ani mlieko nepotrebuje. Pamätám si, ako som raz išla do novej kaviarne v ktoromsi bratislavskom nákupnom centre. V očakávaní instantného ponožkového vývaru som sa rozhodla kávu s mliekom a cukrom. A prvý krát v živote som to oľutovala, pretože mlieko takmer prehlušilo lahodnú chuť a kávu.

Potom k nám prišiel majiteľ alebo manažér, neviem. Ale bol to Talian. Pýtal sa, či nám chutí. A nielen nás - pristavil sa pri každom stole.Trvalo to asi tri mesiace, potom tam už Talian nebol a káva opäť potrebovala mlieko a cukor aby nechutila ponožkovo a o rok nato bola premenovaná. A myslím, že teraz tam už nie je.

Ale vtedy som sa začala zaujímať o kávu a kaviarne a chvalabohu dnes sa v Bratislave dá nájsť niekoľko viac než slušných. A postupne sa mi darí presviedčať aj ľudí v okolí, že nepiť instantný ponožkový vývar a dať šancu skutočnej káve nie je snobizmus, len sa konečne prestanete týrať.
 
Hodnoť

 

chýba mi v rozhovore otázka na baristku, čo hovorí na kávovače Dolce Gusto, Nespresso a pod....
 

 

je to podla mna omyl... mam na to nasledujuce dovody:
1. tvoris odpad ...zbytocny, kapsle sa sice niekedy daju recyklovat, ale malokto to robi a ak to aj robi tak to musia zvazat a minat dalsiu energiu na recyklaciu...
2. kava v kapsulach nepatri ku kvalitnej kave ..aspon taku skusenost mam
3. je to cele z plastu, komplet ..mozno kde tu nejaky hlinnik ..to vsetko sa prehrieva mam obavu, co realne pride do salky s kavou.

..samozrjeme vela ludi vystrieda instantnu kavu alebo zalievanu kavu s kapsulami ..je to menej ekologicke.

Inak ak si pozres inzeraty s kavovarmi, tak 95% su prave tieto kapslace
Ja mam pakovy kavovar s mlyncekom a mam absolutnu slobodu v tom, aku kavu a akym sposobom si ju pripravim ..chapem, nie kazdemu sa s tym chce hrat a hladat mna to bavi :)
 

 

ja som si pred nedávnom kúpil plniteľnú kapsulu do Dolce Gusta, je síce z plastu ale dá sa opakovane použiť a naplniť akoukoľvek mletou kávou. Dal som tam IZZO a musím skonštatovať, že ten kávovarík to urobil výborne :)
a šetrím životné prostredie
 

 

Ja som si zvykol na nespresso kapsuly este v zapadnych krajinach, robil som kade tade ale najlepsie zamestnanecke kavovary mali asi vo Francuzsku. Velmi casto Nespresso system. Odvtedy uz je hadam cez 15 rokov. Pamatam si este ked som si nosil kapsuly z Francuzska alebo neskor z Rakuska v kufroch ked som byval v zahranici, alebo ak som isiel niekam pracovne na dlhsie, tak maly nespresso kavovar musel cestovat so mnou a zostat v hotelovej izbe. Na blivajzy rozneho druhu poskytovane hotelom alebo podavane pri ranajkach som nebol zvedavy...
Samozrejme vybornej chuti kavy pripravenej z dobreho zdroja dobrym baristom sa to malokedy vyrovna, ale doma to ma svoju kvalitu. Nemam cas ani energiu chodit zhanat kavu roznej chuti a kvality a potom ju doma mliet, pechovat ci podobne. Automaticke kavovary byvaju komplikovane, narocne na udrzbu a produkujuce dost odpadu (nie, naozaj kompostovat nebudem) a najma, nespravim si rano vyber z 10 roznych chuti podla toho na co mam naladu. Pouzivam iba original nespresso kapsuly, denne ich miniem cez 5 urcite, ked su navstevy aj o dost viac a poctivo recyklujem. Podla mna je nespresso originalny system vymysleny vyborne a aj po tolkych rokoch mi chuti. pokial by vsetky kapsuly boli poctivo recyklovane, tak je to najekologickejsi system, ktory si viem predstavit.
 

 

nespresso mame v praci ...tiez byva casto na izbach v hoteloch ..v bruseli a zurichu a kadetade.. kazdopadne na doma predavaju ine kapsuly ako do podnikov ..a to je skoda, lebo my myme zle kapsuly na vyber v praci..
jasan, moze chutit, kazdopadne vobec nesuhlasim s tym, ze ked sa kapsuly recykluju je to najekologickejsi system ...neni stale je ekologickejsie kupit si zrnka kavy, zomliet si ich, mat ich skutocne cerstvo uprazene z lokalnej praziarne a kludne aj kompostovane ...nevznika cesta medzi praziarnou / mletim / plnenim / distribuciou do skladov, zo skladov do obchodov, kde si ich kupis (pripadne vyuzijes kuriera.
Ja by som z kapsuloveho kavovara nemal dobry pocit :P
Kazdopadne chutovo je na tom nespresso asi medzi kapsulami asi to najlepsie co je na trhu a co som mal moznost ochutnat.
 

 

no klasicky sa kava dostava do europy asi rovnako, ale samozrejme male praziarne ci prevadzky nemozu byt take efektivne a asi ekologicke v prepocte na jednu kavu ako velkovyroba, zvlast ta, ktora je pod drobnohladom. okrem toho, drviva vacsina kavoveho odpadu z domacnosti ide do komunalu, kdezto v kapsulach sa kompostuje a hlinik recykluje. cerstvost je diskutabilna, kava zacina oxidovat okamzite po mleti, otazka je ako velmi degraduje pri skladovani vacsinou v papierovych vreckach po lokalnom prazeni. clovek nemoze kazdy tyzden behat do praziarne na cerstvu davku.
S tou ekologiou to moze byt zradne - castokrat su maloseriove a lokalne produkty OVELA viac zatazujuce zivotne prostredie ako masova produkcia.
 

 

moze byt ale kapsulovy kavovar sa nikdy v ekologickosti nevyrovna zrnkovej kave akurat s obalom 250g / 500g hej? ..toto je snad bez diskusie
 

ja mam iny pohlad na vec

pokial sa to robi poctivo, tak je to zhruba rovnaky efekt... co sa tyka kapsuli, su rozne druhy a ako niekto pisal, daju sa kupit sady na viacnasobne pouzitie, kde si moze spotrebitel zvolit aku kavu pouzije. Co sa tyka jednorazovych ak sa spravne separuju a odovzdaju do odpadu, nemalo by to mat vacsi dopad ako ostatne obaly.
Chutovo musim povedat, ze nespresso ma velmi siroku paletu a aj kvalitnu kavu nie je problem najst u roznych inych producentov pre nespresso.
dolce gusto je u mna o dost slabsie,
samozrejme doma ideal mlyncek a paka...
 

 

ok, ak pouzivas recyklovatelnu kapsulu tak je to 1:1 ..akurat je to taky svindel smiesny podla mna.. ale ok.. ako pises, ideal je mylncek a paka ..a pre ludi, kt. sa tym nechcu zaoberat tak plny automat.
...inak moka konvicka bialetti alebo aeropress a v60 su super alternativy.
 

moka kanvicka

je moja prenosna alternativa, lebo kavovar zo sebou brat na cesty je blbost... aj ked poznam jedneho maniaka co si so sebou stale brava svoj pressomat :) teda pokial cestuje autom
 

 

a inak ak mate v praci nespresso pro kapsuly a nie domace kapsuly (vymyslelo sa to presne preto aby kapsuly nedostavali nohy... :) daju sa kupit aj nespresso pro a nosit si ich do prace, aspon teda dali sa normalne v nespresso obchodoch, ja som ich kupovaval v holandsku a v eurovei v tej kaviarni na rohu kym otvorili butiq. myslim ze v butiku ich nepredavaju. tiez som si ich nosil so sebou, castokrat na hoteloch boli pro kavovary ale na vyber iba par pro kapsul. neviem ci ich predaju aj online.
 

 

jasne inak mne z nespressa, ked uvadzali tie kavovary u nas vo firme povedali, ze oni pre firmy maju velmi obmedzenu ponuku ..oproti tym do domacnosti. Ja by som si tie profi aj kupoval v pohode keby som nasiel nejake dobre kavy
V tych co su v podstate tam takmer ziadna acidita nie je ..iba preprazene, horke kavy :/ z mojho pohladu nezdravy odpad, ale viem, ze mnohi slovaci si na tom zgustnu ;)
 
Hodnoť

:-)

Ale veď koľko ľudí, toľko chutí, či nie? Nikdy nezabudnem ako jedného staršieho kolegu pred rokmi (desiatkami rokov) prehovárali aby konečne presedlal zo svojho "turka" na vtedy "modernú" nesku a keď mu kolegyňa podala kávu bez sósu, tak jeho reakcia bolo tak akosi politicky nekorektná.
Ja som tiež kávičkový barbar, mám rád svoju kávu urobenú v "koťogu" (ako je to správne po slovensky?) s trochou cukru a tučnej smotany. Teraz v lete v horúčavách si doma robím osviežujúcu kávu, nesku rozmiešam s trochou cukru v štipke prevarenej vody a zalejem to chladenou neperlivou magnéziou :-) Za to by som mal podľa echtovných kávičkárov odvisnúť. Pokojne si dám či spravím aj klasickú viedenskú či parížsku, najmä keď je po ruke dobrý domáci vaječný koňak. Vždy si kávu prisladím, nie veľa, ale prisladím, čistá horká chuť kávy mi neulahodí, som jednoducho stratený prípad.
 

 

kotogo=moka kávovar
 

 

No káva by sa nemala riediť vodou, rovnako ako víno - riediš chuť. Ale zasa v Dalmácii všetci domáci bežne riedia"crno vino" , 1/3 pohára vína, zvyšok voda alebo minerálka. Takže prečo nie, aj káva s minerálkou nemusí byť zlá.

Najdrahší robí limetkovú ľadovú kávu s kávovým ľadom. Uvarí kávu s troškou vody, nechá odstáť, precedí cez gázu, usadeninu vyhodí. Precedenú kávu (syrup) znovu zahreje (nesmie bublať), pridá cukor a limetkovú šťavu. Znovu precedí ale tentokrát nechá obidve časti. No a potom už len vrství - kávový ľad, káva, voda. Na mňa priveľa roboty pre jednu kávu, aj keď vždy urobí za krčah. Ale nechutí to zle.
 

 

vino sa riedi napr. sodou a vznika strik ..v rakusku velmi vemi popularny ...v madarsku tiez supr
kava sa riedi vodou - lungo je prave o tom
..vsetko sa moze riedit vodou podla mna :)
 

v letnych horucavach

odporucam cold-brew
100g (najlepsie cerstvo) zomletej kavy + liter studenej vody, nechat odstat aspon 12 h v chladnicke a potom prefiltrovat.
skladovat v chladnicke, podavat s ladom. ;-)
 

1 2 >

Najčítanejšie na SME Žena