SME
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Pravda o proteínoch. Koľko ich potrebujeme a ktoré sú najzdravšie? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť

 

Tak tento vysledok mladeho chemika je predovsetkym zdrojom sacharidov a nie proteinov, kedze sacharidov ma skoro 3x tolko, na prvom mieste kukuricny skrob... Kto normalny si bude toto davat do tela?
 
Hodnoť

 

vam musi dobre ***** v prepocte to stoji okolo 15 EUR na kilo (stranka tesco). zlozenie: Kukuričný škrob, Mliečny kazeínový koncentrát 22 %, Kakaový prášok so zníženým množstvom tuku 15 %

ked uz chcem protein, tak srvatku, nie kazein. a za 15 EUR sa da kupit cca 1-1,5 kg kvalitneho srvatkoveho koncentratu okolo 80%.

takze Dr. Oetker predava 5-6x drahsi kazein (za 15eur tam je 220g kazeinu). vyborne...
 

 

kazein si vela borcov dava na noc, lebo sa vstrebava po dlhsiu dobu a chcu mat prijem bielkovin aj pocas noci. aj obycajny tvaroh ma kazeinove bielkoviny.

praskovy kazein je zvycajne trochu drahsi ako servatkovy protein

ale suhlasim s tebou, ze tento ich puding sa neoplati. vela sacharidov a vysoka cena. to je taky predrazeny gainer :)
 

Sa z vysoka vy=se==rte na nejaký kazeín

V noci alebo večer si kludne doprajte normálny srvátkový koncentrát proteínu čo stojí 10-15 € kilo. Nechcem tu robiť reklamu ale kvalitou cenou je najlepší proteín od Best Nutrition alebo Still Mass, nič lepšie za tu kvalitu a cenu nenájdete.
 

 

ale hej jasne, nemam nic zasadne proti kazeinu, samozrejme ze to zerem, ale iba z povodneho zdroja teda v mliecnych vyrobkoch, nekupujem koncentrat, ktory ako pises je drahsi oproti srvatke (co tiez nechapem). radsej si dam 250g tvarohu vecer, mam tam cca 30g bielkovin za nejakych 50-70 centov, pripadne tam este supnem odmerku proteinu ked viem ze som mal malo pocas dna. a osladim si to podla chuti (kakao, javorovy sirup - super kombinacia, v podstate taky zdravsi pribinacik, akurat tiez bez skrobu a aromy :D). len sa mi zda chore, ze spolocnost ako Dr. Oetker co predava polotvary, predrazeny skrob, solamyl a neviem jake srajdy si napise kilometrovy clanok o vyvazenej strave, dostatku bielkovin atd, co strasne navodzuje obraz ze vlastne to su oni co predavaju tu zdravu vyvazenu stravu a hen ti potom ponuknu hnusny puding zo skrobu...
 

Presne tak

Najprv čítam a čítam, až ku koncu sa objaví meno jediného výrobcu a je jasné, že sa jedná o platený reklamný článok! Vcelku obsahovo pravda, ale tie tabuľky sú veľmi zlé!!! Ktorá fazuľa má len 8 gr bielkovín alebo naopak, ktoré kura 29 gr? Asi nevie autor čítať analýzy potravín. Napr. Olomoucký tvarůžek alias kvargle má až 30% bielkovín. A minimum tuku a cukru. V článku mi chýba zmienenie sa o esenciálnych aminokyselinách a ktoré mäso je z tohto pohľadu najlepšie. To by sa Slovač divila - teľacie a jahňacie mäso + divina. A my hlupáci to vyvážame za 3€ do Talianska, lebo u nás nie je odbyt. A odbyt nie je, lebo nie je dopyt, ktorý nie je reklamne podporovaný štátnymi inštitúciami ako ÚVZ, hygiena, MZ SR, výživa apod. To je priestor na zlepšenie. Marketing, podpora domácich producentov, domáceho trhu a zlepšenie výživy obyvateľstva, zvýšenie obratu, príjmov štátu cez dane atď...
Skoro ako sci-fi.
Prepáčte, ak som sa nechal uniesť.
 
Hodnoť

nuz

trosku by som polemizoval o tom co je lepsie - srvatka alebo kazein, oba typy proteinov maju svoje opodstatnenie... inac suhlas ten cenovy prepocet je usmevny... na druhu stranu ta - bocna tabulka ktora udava gramaz obsahu proteinu - je uplne klamstvo... nicto pokus stareho potravinoveho dinosaura dopadne takto
 
Hodnoť

 

"Pri nadmernej konzumácii môžu byť proteíny nebezpečné a spôsobovať riziko vážnych chorôb vrátane rakoviny, srdcových ochorení, ochorení obličiek a pečene." - no toto tvrdenie ma z celého článku najviac zaujalo, keďže som sa s ním nikdy nestretol. Čítal som, že príliš veľký príjem bielkovín môže viesť k dehydratácií (čomu sa dá zabrániť pitným režimom) či k tráviacim ťažkostiam. Ale rakovina a kardiovaskulárne problémy? Silne pochybujem.
 

 

Tiež ma presne toto zarazilo. Ak už naozaj má mať nadmerná konzumácia bielkovín také účinky, bolo by dobré uviesť zdroj takého výskumu, prípadne nejaké detaily - hlavne čo je to nadmerná konzumácia. Ináč je to na úrovni strašenia.
 

 

Možno vychádzajú z knihy Čínska štúdia od Campbella.

Tam vedci skutočne dokázali že čím viac kazeinu podávali myšiam, tým vyšší výskyt rakoviny u nich vznikol. Myši boli rozdelené do mnohých skupín, s množstvom pohybu aj bez, s rôznym pomerom sacharidov a tukov v strave. Možno vychádzali odtiaľ.
Ja som dlhé roky športoval a prijímal okolo 160 200g bielkovín denne, teraz zhruba polovicu. Spadla mi svalová hmota i sila, ale cítim sa lepšie.
 

Všetkého veľa škodí.

Nadmerným príjmom bielkovinej stravy sa určite preťažuje trávenie, tým skôr ak strava obsahuje málo vlákniny. Potom hrozí napr. rakovina hrubého čreva. A kardiovaskulárne problémy? Podozrivo veľa amerických wrestlerov umiera na infarkt, dokonca v pomerne mladom veku. Hoci v danom prípade nadmerný príjem bielkovín je len jedným z rizikových faktorov, svoju úlohu určite zohrávaju aj steroidy a iné podozrivé doplnky stravy, a celkový stresujúci spôsob života vôbec.
 

 

americki "wrestleri" umieraju hlavne asi na tie steroidy ktore papaju jak lentilky ;)
 
Hodnoť

A čo tak dávať si normálnu stravu

miesto týchto umelých výrobkov ?
.
Napríklad, mäso, mliečne výrobky, vajcia, chlieb atď. Samozrejme čo najmenej spracované všelijakými aditívami.
Ale zohnať napríklad normálny chlieb je zázrak - t.j. taký z múky, vody a droždia. A tie mliečne výrobky z mlieka rozloženého najprv na prvočiniteľa a potom dodané do nich akože tuk, ovocie - výrobok smradu z ruskej ropy, pektin atď.
.
A vyhýbať sa samozrejme treba výrobkom firmy Oetker. A nielen tej.
 

normálna strava

Problém je, že ak potrebuješ denne 160g proteinov, tak je to získať z bežneho jedla dost zlozite. Ja napriklad pouzivam srvatkovy protein na doplnenie, je to vlastne upravena cast mliecnej bielkoviny. Čo sa týka prekrocenia mnozstva 2g na kg chudej vahy, tak neviem o tom, ze by boli publikovane nejake studie, ze to moze skodit. Hlavne starsi ludia (od 30 rokov) maju probelm zo vstrebavanim proteinu, tak by mali konzumovat viac, ked nechcu stracat svaly.

Dlzku zivota (aj dlzku zdraveho zivota) ovplyvnuju dva zasadne faktory:
1. kardiovaskularna zdatnost - ci dokazem behat do kopca
2. mnozstvo a funkcnost kostroveho svalstva - sila - cim viac, tym lepsie - toto je hlavny faktor pri preziti nehod a rakoviny

Takze ak chcete dlho a zdravo zit, tak z hladiska statistiky behajte, dvihajte tazke veci a jedzte vela proteinov. A samozrejme malo sacharidov a radsej viac tukov.
 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...

.. neviem o tom zeby boli publikovane studie
 

 

Ďakujem pozriem to podrobne neskôr. Teraz len v rýchlosti.

Diabol je skrytý v detailoch. Štúdie, kde sledujú 4-10 ľudí nepovažujem za významné. Tie naozaj veľké štúdie, kde sledovali 1000 a viac ľudí boli zamerané na súvis medzi červeným mäsom a rakovinou. Len tu treba uviesť, že medzi červené mäso zaradili aj údeniny.

Ja nikde nepíšem, že treba jesť veľa červeného mäsa, ale veľa proteínov. Najlepšie takých, ktoré majú ideálne zloženie, aby boli dobre absorbované.
 

 

je to metastudia, hovori o bielkovinach a jej zavery su dost jednoznacne a zasadne v rozpore s tvojimi znalostami.

urcite to stoji za to si precitat.
 

 

Jasné, len metaštúdie sú taká instatná veda a treba sa pozrieť podrobne na metodiku. A v tejto metaštúdii sú pomiešané hrušky s jablkami. Ako som už písal, štúdiu na 5-10 ľudoch nemá zmysel ani čítať. A tie na na vzorke 1.000 a viac ľudoch majú zase chybnú metodiku od začiatku s cieľom dokázať. že červené mäso je zlo.

Aby som to uzavrel, zdravý dospelý človek, ktorý ma dostatočnú fyzickú aktivitu (výdaj 3800 kalórii denne), by mal konzumovať 2g bielkovín/kg chudej váhy. Pričom dostatočná fyzická aktivita je denný mix kardio nízkej a vysokej intezity (napríklad HIIT a rezká chôdza), silové aktivity (napríklad mrtvý ťah, drepy, military press) a cvičenia na mobilitu.
Kardio aktivita (nízka aj vysoká) je najdôležitejší faktor kardiovaskulárneho zdravia, dôležitejší ako strava.

Bielkoviny by mali obsahovať celé spektrum esenciálnych aminokyselín, pretože to zabezpečuje ich najlepšie absorbciu.Bez dostatočného príjmu bielkovín nie je možné uchovať kostrové svalstvo. Dostatočné množstvo funkčného svalstva je faktor číslo 1 pri prežití úrazov a rakoviny.

Kalorickú bilanciu je treba dorovnať konzumáciou tukov, pričom sa treba snažiť o čo najväčšie zastúpenie 3 omega mastných kyselín na úkor 6 omega. V bežnej populáciii je tento pomer 1:16 v prospech 6 omega, ideál je niekde 1:1.

Sacharidy len vo forme zeleniny, minimum vo forme malého bobuľového ovocia.

U ľudí, ktorí nemajú nábeh na cukrovku, inzulínovú reistenciu a majú vysoko funkčné mitochondrie (dá sa odmerať, ako rýcho sa dostanú do laktátu), treba zvyšok kalorickej potreby doplniť o sacharidy v rozsahu 100-150g hlavne zo zeleniny.

Väčšina "zdravej" dospelej populácie má ale metabolický syndróm a málo funkčné mitochondrie. V tomto prípade treba najprv zmenou diéty zabezpečiť obnovenie funkčnosti organizmu znížením sacharidov na max 50g denne na dobu 4-6 týždňov (keto diéta).

A mimochodom, je dobré obmedziť čas, kedy človek príjma potravu na 8 hodín denne a menej a počet jedál na 3 a menej. A rovnako zaviesť pravidelný celodenný prípadne viacdenný pôst jeden krát do mesiaca.

Všetko čo som napísal sa týka zdravého dospelého jedinca, v prípade pôstu je to trochu inak u žien, špeciálne pokiaľ ešte nie sú po prechode.

BTW: ja som tieto veci aplikoval na sebe. Som s výsledkom spokojný a všimlo si to aj moje okolie.
 

 

160g neni az take zlozite, len samozrejme si to treba apson orientacne pocitat a zjest vacsie mnozstvo. napriklad 2x200g masa (obed, vecera, bavime sa v surovom stave) a hned mas cca 80g, 250g tvaroh to je dalsich 35g, 4 vajcia = cca 30g, to uz je spolu 145g a zvysok v ostatnych potravinach co k tomu pocas dna clovek zje (vlocky s mliekom, cestoviny, chlieb atd..), zeleninu a ovocie neratam do toho. je to skor otazka roznych osobnych preferenci,i pripadne zdravotnych obmedzeni a v neposlednom rade aj pohodlia a ceny. niekto nemoze/nechce jest rozne potraviny, a preto je doplnok bielkoviny v podobe srvatkoveho koncentratu dobra alternativa. mne sa napriklad nechce jest 2x denne meso alebo kazdy den vajcia, takze namiesto jedneho masoveho jedla si doplnim protein. alebo sa mi nechce pripravovat jedlo tak vramci usetrenia casu za 2 minuty rozmixujem protein banan a mlieko. vyhodu proteinu vidim aj v tom, ze nemusim potom stale jest to iste a mysliet na to ze potrebujem bielkoviny, ale ked si dam protein, tak mozem ine jedlo nejake vymenit a dam si co chcem (v rozumnom mnozstve). no a potom este cena, ked sa bavime o 1 priemernej porcii bielkovin cca 30g, tak napriklad masa potrebujem 150g co je dajme tomu 1 euro za kuracie prsia, to iste mnozstvo bielkovin zo srvatkoveho proteinu mam za 50-70 centov
 

 

a tiez pomer sacharidov a tukov je totalne individualny, kazdemu vyhovuje iny pomer, kazdy ma iny metabolizmus a inak reaguje na tuky/sacharidy. dokonca rozne popularne keto diety nie su prilis odporucane z dlhodobeho hladiska. samozrejme je to aj otazk toho ci chcem pribrat/schudnut/udrzat vahu...mne napriklad vyhovyje pomer okolo 25/50/25 bielkoviny, sacharidy tuky (celkove kcal, nie mnozstvo), niekomu opacny pomer sacharidov a tukov
 

1 2 3 > >>

Najčítanejšie na SME Žena