SME
Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Inšpirácia na obed. Desať receptov na tradičné slovenské jedlá (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

no

co su to za slovenske jedla? vyhodte odtial ten segedin a francuzske zemiaky!!! aj bryndzu akceptujem len s privretym okom.
 

 

Dovod? Nazvy? Mama doma nerobila segedin, francuzke a preco nie bryndza?
 

 

relax. ja len ako spravny hrdy-odborny-slusny ci ludovy Slovak nadavam na vsetko okolo.
plus upozornujem, ze vsetko 'slovenske' je vysledkom mixu.
a bryndzu k 'nam' priniesli valasi z rumunska...
 

 

Tu bryndzu ti Rumuni priviezli pred xy rokmi a stala sa "nasou" , ved je jedno ci sa to vola segedin, francuzke , ved su nase. Ja si ako decko pamatam, ze francuzke sme mali skoro kazdu sobotu.. neviem ci by sme nasli ozaj cisto slovenske jedlo. Mozno pecene zemiaky s kyslym mliekom😄
 

 

Bryndza ako druh syra vznikla nezavisle na sebe u vsetkych pastierskych narodov Europy, je ju ofiko priklepli Rumunom ukazuje skupen potreby skatulkovania, ktory vsak prakticky straca zmysel, historicky hu uz uplne nema. Ona sa priblizne rovnako zacala pouzivat v Polsku, Bulharsku, Rumunsku, Slovensku, tam totiz tych sposobov co robit z produktami ovcieho mlieka az tolko nie je.... Tradicne slov. jedla su ine spred dovezenia zemiakov a po nich, nicmenej aj tie su tu uz tolko storoci ze zludoveli, tak ako jedla z nich. Zemiaky, kapustu a mliecne vyrobky v roznych kombinaciach, formach a tvaroch sa jedli doaleluja. Spolu s masovymi vyrobkami a tymi s obilia su to +- v celom sirokom regione rovnake jedla. Ono je to rovnake po celom svete, pizza ktoru pripisujeme Talianom je povodom zo starovekeho Grecka, hamburger ktory sa spaja s Amikmi na povod v Hamburgu odkial ho az emigranti preniesli do Ameriky a tak dalej by sa dalo pokracovat dlho. Tieto zabomysie vojny o presny povod v dnesnej globalizovanej dobe stracaju zmysel, jedla patria ludstvu ako takemu a radsej si pochutnat na lokalnych variaciach ako sa dohadovat :-)
 

presne

hlavne francuzske zemiaky. Tych som sa vo francuzsku prejedol.Takmer na kazdom kroku. Bryndza ani nehovorim.
 

Slovenské jedlá

Ked čítam tie príspevky niekde dole, tak sa len pousmejem. Neberte všetko tak vážne. Apropo - vyhodte z toho všetky zemiakové jedlá. ved zemiaky k nám prišli z Ameriky, tak ako môžu byť Slovenské ? :-(
 
Hodnoť

 

Nic netreba vyhadzovat. My sme vzdy varili doma vsetky. A slovensko, nie je a nebolo len krajinou slovakov. Konieckoncov dobre, ze tu kde kto bol a miesalo sa to. Za to mame skvele jedla a scasti nemecke a madarske a rusínske názvoslovie. Niekedy je lepsi nazor z domacej kuchyne ako od zcestovaneho novinara. Kedze v domacej kuchyni pekne zakomponovavam chute z ciest a vyletov plus vlastne vymysly. Tak aby to aj ovce nepochopili. Im staci brynzu zrat.
 
Hodnoť

Chybaju mi

tam jedla ako
treska v majoneze, drzkova, kelovy privarek, dzinovica, salatova polivka, pupaky, pajsel, srdca na smotane.
Sice to nelubim ale vyprazany syr je myslim tez nas. Taktez na kocky nakrajana knedla s vajcom a uharkom. Krupicova kasa jedlo mojho detstva, tiez krumplova kasa, taka ta uskrablinkuvana, radost pre mlstny jazycek.
Ale aj rizek z ryzu a kompotom je eno nuno.
 

Holubky

pirohy. Vyprazany syr je apokalypsa gastra a nechal by som ju nasim zapadnym susedom.
 

 

Preco sa vzdavat svojej rozmanitosti. Kopec ludi to prestalo jedavat v restikach, kedze vraj davaju tam len nekvalitne syry.
ale co takto omasteny chleba s horcicou, alebo cukrom, slavne to kombinacie.
 

Tak ja

som za rozmanitost ale nie vo forme vyp. syra. Nech by v tych brezlach bol akykolvek. To je fakt desne jedlo. Horsie su mozno uz len vypr sampiony. no a chlieb s horciou? bez problemu:). Len ten cukor urcite nie.
 

 

No v dnesnej dobe brumikov to uz asi decka nejedia
 
Hodnoť

 

Vymažte to, Dr. Bukovský teraz kvíli hrôzou. Máme toľko dobrých jedál, prečo tieto hrôzy? To bolo myslené ako halloweensky fejtón ?
To nie je jedlo, to je spoločenská drzosť. Potom sa čudujeme, že deti nezjedia zeleninu, že bylinky nazývame "zelina", že kuchári v hoteli nevedia pripraviť šalát a ponúknu nám niečo rozmáčané v octovej vode (Tarpan Bratislava). Dajme si, tučnučké, dobručké, slovenské. Také "karcino" rezne milujeme najviac na svete, najlepšia príloha k nim 1/2 opekané (t.j. premastené) zemiaky a 1/2 rozvarenej ryže.
Ešte tam chýba fazuľová polievka s údeným kolenom, pečený plnený bôčik a "čína" s arašidami a kukuricou, príp. hovädzí stejk v slivkovej omáčke. Koruna gastronómie: Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom. Ešte by sa našlo takých vychytávok.
Bože, mne je zle.
 

ukludni

sa vobec to nie su hrozy. Raz za cas v domacej kvalite neohrdnem ani ja. Plnena paprika je neohrozena kralovna a 2 dni odlezany segedin nenahraditelny. Tvoje zazitky z gastrozariadeni nemiesaj s poctivo pripravenym jedlom z clanku. A rezen? Raz za rok so skvelym zemiakovym salatom alebo zemiakovym pyre a k tomu uhorkovy alebo hlavkovy salat. Prepac ale toto ti telo s radostou odpusti.
 

Dnes spime o hodku dlhsie )))

Som rad ked niekto grcia, hlavne ze ja mozem viac zjest. Obzvlast mi nesiahaj na dukatove buchticky a maso. Co si mysli bukowski never mind.
A tie smradlave kelove privarky a srdcia na smotane a podobne vychytavky co tu ten humusak spomenul, no fuj. Same krizokvete rastliny.
Sardinky maslo citron horcica cibula ...premiesat, servirovat...oliva na ozdobu...
Co je na rezni karcinogenne? Lebo podla bukowskeho je aj chlebova korka ktora je tmavsia karcinigenna.
Pravidlo doby ladovej znie: nikdy sa nesnaz urobit z masozravca t-rexa bylinozravca. a neber nikdy jeho matke vajcia. Ty chlupy lenochod! Scepka ti to vysvetli.
 

Veľmi to prežívaš,

ty dostaneš rakovinu skôr zo stresu ako ja z jedla :-)
Iste rezne sú slovenské, najmä tie viedenské
https://figlmueller.at/en/
 
Hodnoť

 

bukovský je gastroterorista
 
Hodnoť

 

Svieckova? A slovendke jedlo? Snad ceske
 
Hodnoť

 

Ako dlho musí byť jedlo na Slovensku, aby sa stalo tradičným ?
Desať rokov, sto, päťsto ?
 

1 2 >

Najčítanejšie na SME Žena