SME
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Čoraz viac ľudí sa stáva vegánmi. Prečo je rastlinná strava trendom? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

Chvalabohu

Menší dopyt by mohol znamenať nižšie ceny diviny, hovädzinky a aj pekná údená slaninka by mohla byť dostupnejšia.
 

tiez ma napadlo

cim viac veganov, tym viac masa pre masozravcov
 
Hodnoť

 

Luxusna zurnalistika :) Ludia povedia, ze smeruju k obmedzovaniu zivocisnej zlozky a pani autorka ma z toho nepriestrelny zaver, ze sa stavaju veganmi :) Trocha Vam ti influenceri idu na mozog.
 

 

Ved stavaju sa, ale ste sa uplne nestali. Ja som tiez vegetarian, len tak 3-4 krat do tyzdna si dam maso.
 

 

Teraz si davas meso a v starobe hrst liekov denne.To Ti rucim na 99 %.
 

stavme sa o hrst liekov

mozme urobit taky experiment, ja sa budem stravovat ako doteraz, s tym ze moj jedalnicek obsahuje aj maso, no nie len maso a ty bud vegan, takze nesmies prijmat ziadnu stravu ktora pochadza z zivocisnej vyroby a po 60ke si spocitame kto kolko liekov berie a zabehneme maratonik :)
 
Hodnoť

Vegánstvo

K článku samotnému - možno by to chcelo danú tému viac rozpísať a nielen tam šupnúť toľko oku lahodiacich fotiek z Instagramu. Potom má takýto článok o vegánstve takú výpovednú hodnotu, ako takýto samotný Insta post. Podľa stúpajúcich hashtagov určite len tak relevatne nevieme určiť, či rastie počet "poctivých" vegánov, ako takých. Resp. inak, vizuálne pôsobivé obrázky na Insta dostanú lajk tak či tak, niekto sa možno len snaží zviesť sa na módnej vlne, aby získal vplyv, alebo dosah na ľudí - bol influencer.
Teraz, ale k téme neplánujem sa s niekým hádať, či je lepšie to, či ono vrámci stravy. Ak má niekto cestu, ktorá mu funguje a sedí do životného štýlu, je zdravý s dobrými markermi krvného obrazu, nemá návaly hladu, mentálnu hmlu, či zápalové procesy v tele, tak okej. Je pravda, že objektívne neexistuje len jeden jediný správny stravovací štýl. Ja na rovinu preferujem lowcarb a keto stravovanie a osobne si myslím, že je to udržateľná cesta a typ stravovania, ktorý má naviac priamy fyziologický vplyv na telo. Ten mám odmeraný špeci testami a údajmi, čierne na bielom. Ak to niekoho zaujíma, určite si nájde na internete dosť odborných článkov venovaných vplyvu lowcarb/keto stravovania a ketónov v krvi na celkový "well-being", jednak priamo po zjedení takéhoto jedla v prítomnom okamihu, ale aj z dlhodobého hľadiska.

Teraz späť k vegánstvu. Ja súhlasím, že nadmerný konzum, veľkochovy, nekvalita, extrémna kvantita na úkor kvality pomaličky budujú takú " zhubu" ľudstva. Moja osobná skúsenosť s väčšinou ľudí, ktorí prešli na vegánstvo však bola taká, že väčšine išlo naozaj iba o nejaké módne hnutie ( jedenie všetkého, čo má na sebe značku "Vegan" bez rozmyslu" - často krát polotovarov) - opäť česť výnimkám a ozajstnej uvedomelosti, lebo ide o komplexný prístup.Nešlo o to, že by daného človeka zaujímalo, aký vplyv môže mať takáto strava na jeho fyziológiou, či to, že pri každom striktnejšom smere ( ako aj určite napr. pri ketogenickom stravovaní) treba vyladzovať a myslieť na veľa veci, keďže to môže byť špeci funkčný nástroj, ktorý sa musí vyriešiť z mnohých smerov. Mal som skúsenosť, že ľudia "neuvedomele", ako vegáni konzumovali tony a tony sacharidov, nevhodných rastlinných tukov v polotovaroch, či mimo nich... Či pomohli prírode, neviem, či pomohli svojmu zdraviu, musí vedieť každý z nich. Osobne, ak mi niekto vo všeobecnosti bude tvrdiť, že takých 500 gramov rizota, preliateho nejakou arašidovou omáčkou, so šalátom s tofu ("zdravšia náhrada mäsa") je metabolicky zdravších - lebo "vegan", než napr. moje domáce (alebo obchodové 0-ky) vajička s poctivou slaninou, syrom a paradajkami s rukolou (+ ghee, alebo pravý extra panenský olivový olej), tak mu síce jeho názor neberiem, ale nesúhlasím. Ak chcem chrániť životné prostredie, s čím sa plne stotožňujem, stačilo by sa len viac zamyslieť, nad kvalitou potravín (viď. košíky spotrebiteľov v supermarketoch), nekupovať mäso z veľkochovov, zistiť si rozdiel v očíslovaní vajíčok v obchode, kupovať poctivé tuky a potraviny s dohľadateľným pôvodom, jesť s malou intenzitou v rámci dňa, nekupovať lacné a metabolicky zabité sladkosti... Veľmi komplexná téma...
 
Hodnoť

 

to bude aj tym, ze na fotkách lepsie vyzera zelenina ako segedinsky gulas :) ja som v zivote spoznal nie malo veganov, ale vacsia cast z nich sa spatne vratila k masitej potrave a veganstvo mali ako taku zivotnu fazu. problémom veganov z dlhodobeho hladiska je velmi casto postupne prichadzajuca chut na maso, ktoru prekryvaju akymsi fanatizmom.
 
Hodnoť

 

po rokoch som stretol spoluziaka zo strednej, ktory uz v tej dobe bol vegetarian, vyzeral, akokeby vyliezol z hrobky. aj som mu to povedal, no presviedcal ma, ze sa citi vyborne... asi to s tou zdravou vyzivou siel do extremu a nieco zanedbal respektive podcenil.
 
Hodnoť

 

Vsetko s mierou... preto je aj veganstvo druhom extremu... nie, dakujem
 
Hodnoť

 

"Vegánstvo je populárnejšie, než kedykoľvek predtým, a to aj na Slovensku, kde podľa výsledkov prieskumu agentúry Focus z minulého novembra až 30 percent ľudí smeruje k znižovaniu spotreby mäsa, mlieka, vajec a výrobkov z nich."

Gratulujem, takéto zavádzanie by snáď nezvládol ani Kažimír. Mnoho ľudí síce znižuje spotrebu, ale na plné vegánstvo by nikdy nepristúpili...
 
Hodnoť

Je to prížažlivé, ale má to nevýhodu

Tráviaci trakt človeka má problémy s trávením rastlinnej potravy. Často vychádzajú z tela von nestrávené zvyšky. Veru nie nadarmo má krava čepec,knihu a čo ja viem ešte. Mäsko ale trávi báječne. A o tom to je. Preto rastlinári so zelenou potravou dlho nemôžu vydržať.
 

 

travenie jablka a travenie travy je teda dost velky rozdiel...
 


Najčítanejšie na SME Žena