SME
Pondelok, 23. november, 2020 | Meniny má KlementKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Odborník na potraviny: Slovenskí spotrebitelia ťahajú za kratší koniec, sú menej vyspelí (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

 

"Za druhé by mal dať razantne najavo svoju nespokojnosť bojkotovaním nekvalitného tovaru.
Pasivita spotrebiteľa sa nepripúšťa, kvalitnú potravinu by mal aktívne hľadať. Nemal by byť pohodlný, ale ochotný prejsť cez cestu do druhého obchodu"

To sa lahko povie a niekde v Bratislave alebo pri rakuskych hraniciach aj zrealizuje, len by pan odbornik este mohol prezradit, co maju robit ludia na vychode a na dedinach, kde si mozu vybrat medzi tovarom nekvalitnym a ziadnym, pripadne kde viac nez jeden obchod nemaju.
 

 

a druhá vec je cena, ktorá samozrejme nie je zanedbateľna
 

 

Aky ma zmysel bavit sa o cene u nedostupnych produktov? Ja poukazujem prave na to, ze v mnohych regionoch sa kvalitne potraviny nedaju zohnat - za ziadnu cenu. Mozes zarabat 5000 eur cisteho a kvalitne potraviny si aj tak nekipis, lebo jednoducho nemas kde.
 

Nesuhlasim

Staci sa postavit do obchodu k pokladni a pozerat co ludia nakupuju. Vacsina napratane kosiky na prasknutie. Mnozstvom jedla, ktore nie je clovek schopny zjest, velka cast ani nie su potravniy, ale hovadiny co bu clovek ani nemal jest, same chipsy, sladene napoje,... o zakladnych surovinach sa nebavme, tam nie asi ani moc o com sa bavit v ramci kvality, zemiak ako zemiak,... ale ludia nakupuju obrovske mnozstvo polotovarov. Hlavne to mnozstvo je rozhodujuce. Namiesto kvalitneho chleba od miestneho pekara radsej najlacnejsie rozky s najlacnesjimi parkami. Ak sa clovek stravuje striedmo zdravo a zvysi zastupenie napriklad strukovin a obylovin, tak zisti, ze este usetril. Ja viem, vecerena telka s jablckom Slovakovi nevonia, ale dva baliky najlacnejsich cipsov, k tomu najlacnejsia sladena vodicka fialovej farby, nejaky ten parecek bez masa a zopar bieych roztekov, mnam mnam,...
 

 

Nesuhlasim. Plati to iste co pre trialista65 vyssie. Zijem v Prahe a ked mam chut na kvalitne parky tak si ich kupim zo specializovanej predajne. Stoja 10 eur za kilo, ale kupim si ich.
Pytaj si ale parky podobne kvality niekde v Jednote na dedine a predavacka ta vysmeje ze take veci na predajni nedrzia lebo by sa to nepredalo. A mas po zdravom nakupe...

Co ludia kupuju a v akom mnozstve nema nic spolocne s tym, ze niektore potraviny jednoducho kupit nejde, lebo nie je kde.
 

 

Teraz som zhanal chlieb v ktorom by nebola psenica. V nasom meste som nasiel jednu predajnu, kde taky predavaju jeden ks raz za tyzden.
Potom pobavi, ked si precitam o pestrej strave, ked ta okom sa tvariaca pestrost ma rovnake zaklady. A to nie je len pri chlebe.

Inak s tym ze spotrebitel ma sledovat a hladat zdrave potraviny je vtipne. Vo velkych mestach to svojim sposobom ide. Mimo tazko az vobec. A hlavne nemozem stravit zivot neustalym hladanim a kontrolovanim.

napr. najdem v pohode chlieb. predajna ho prestane predavat, zase hladaj inde, alebo iny. Toto sa mi stalo viackrat hlavne v Bille a nielen s chlebom.
Navrch vyrazne rozdiely v ponuke tovaru a medzi jednotlivymi predajnami nie je, tiez nie som na dochodku, aby som mal tolko casu neustale hladat.

Ocenil by som aj pristup statu. V pristupe predajcov nie je chut ponukat kvalitu, ale kvantitu a este zakaznika zavadzat v cene, kvalite, nazve, zlozeni. Mozno som na nieco zabudol, kedze ja na to nemam cely segment odbornikov a aj psychologov, ako zakaznika dostat bez rebrika na povalu.
 

ciastocne mas pravdu, ale....

Najlepsi chlieb na svete pecie moja svokra, sama doma. Najlepsie klobasy, parky,... vyraba masiar vo vedlajsej ulici. Vajicka ma suseda oproti. Ale ked poviem niekomu, ze to vajicko stoji 20 centov, tak hromzi a preklina, ze to je strasne moc. Ja na dedine zijem a sk valitou potravin nemam ziadne problemy. Problem je inde, ze miestni co vyprodukuju, tak predaju chaluparom s BA, lebo sused to nechce, pretoze je to drahe. A potom ide do tesca a nakupi junkfood.
 

 

Ano, to je mozne, ked zijes v rodinnom dome na dedine kde ma kazdy zahradu a mozno aj pole. NIe ked zijes v betonovom panelaku, tam si mozes dopestovat mozno tak pazitku na okne...
 

 

vynikajúci článok... Spotrebiteľské zväzy chýbajú, na ministerstvách ľudí zaujíma všetko viac ako to čo má česť výnimkam, Miklóšová veta však si kúpime všetko zo západu a lacnejšie sa nám vypomstí pretože bezpečnosť našich potravín je v zisku našich priateľov mimo SR.
Počet dojnic je v súčasnosti cca 100.000 v 1989 bol 1.500.000 , bitúnok žiadny len malé lokálne, však ani zvieratá nie sú, ani ošípané trochu hydiny a vajec. Zdecimované poľnohospodárstvo a potravinárstvo sa odráža aj na kvalite potravín, ktoré jeme aj naše deti a vnúčence...
 

nezavadzaj a nedramatizuj

Len ku tomu mlieku, treba dodat aj dalsie fakty. Mlieko nie je jednoznacne to najlepsie pre cloveka, su aj protichodne teorie, okrem toho je narast alergii na mlieko. Sumarne. Spotreba mlieka klesla o 30%, dojivost krav je 2x vacsia ako bola, zvysil sa podiel mlieka z oviec a koz. A pocet dojnic je cca 200 tis., nie 100. Podelene zratane, ak by sme mali vykryt spotrebu v pomere ako za sociku tak sa bavime o cca 400 tis. dojniciach a je ich 200. 1:2 je rozhodne iny udaj ako 1:15.
 
Hodnoť

Neviem kde berie Sme istotu,

ze na zapade je to lepsie. Chemicky priemysel uz ovladol nielen vyrobu kozmetiky, ale aj potravin. EFSA schvalila tisice aditiv do potravin, ktorych ucinok a intreakcie su dokladane laboratoriami finacovanymi potravinarskymi gigantami, co su dnes uz vlastne chemicke tovarne. Len cukor ma vyse 50 nazvov, aby sa tento jed nemusel uvadzat ako cukor, ale ako aditivum, a aby sme mohli citat, ze produkt je bez cukru. E aditiva zacinaju s cislom 100, koncia pri 1520 a to su len ecka... Je zaujimave, ze v rozvojovych krajinach neexistuju alergie, alzheimer, demecia, parkinson, autizmus (desat nasobok ako pred 20 rokmi) a bezpocet dalsich chorob, ktorymi sa "hrdi" vyspely svet. Chapem, ze pan je odbornik, ale pytat sa chemika na kvalitu biopotravin, je trochu out. Co takto pytat sa lokalnych producentov tychto potravin, alebo farmarov.
 

 

Po prvé si myslím, že strašne trepeš -- ani za nič neuverím, že v rozvojových krajinách neexistuje čo len jedna z tebou vymenovaných, nieto ešte žiadna. A ak aj pripustíme, že ich sa vyskytujú menej, do akej miery je to dôsledok toho, že sa týchto chorôb ani nedožijú, lebo pomrú na banálnejšie ochorenia; ale že alergie u pätnásťkilového Somálčana ani nikto diagnostikovať nebude?

A po druhé, čo asi tak povedia lokálni producenti o vlastnom tovare? No zhruba presne to isté, čo Monsanto o svojich produktoch, alebo Fico o svojej vláde. Rozhodne by som viac veril chemikovi.

No a po tretie, veľká väčšina Ečok sú prírodné látky, nerozoznateľné od tých, ktoré nájdeš v ľubovoľnej biopotravine, aj keby bola vypestovaná pred 10000 rokmi ;-)
 

Pozri sa na niektore links

http://www.worldlifeexpectancy... sa tyka autizmu, v 80 tych rokoch bol autizmus diagnostikovany u zhruba 1 dietata z 10000. Teraz v Zapadnych krajinach napr Svedsko 72 deti z 10000, ci Japonsko 161 z 10000. Slusny narast...Pokial viac veris chemikovi je to tvoj problem, viem, ze mnohe Ecka su prirodne, takze tie ktore su ako aditiva, farbiva, zvyraznovace a pod. su OK. Asi si uzivas E621, ci E102, E110, E221, E320, E220... Pokial tak velmi veris chemikom, tak pravdepodobne veris aj ECHA a EFSA, ktora nezakazala Roundup, naopak oznacila ho za neskodny: http://www.reuters.com/article... Stopy tohoto rakovinotvorneho herbicidu dnes najdes aj v detskej vyzive. Gratulujeme chemikom ! Tento weed killer, ktory EFSA aj ECHA oznacuju za neskodny sa pouziva v komercnom farmarstve aj ako chemikalia na vysusenie obilia pred zberom. Znova gratulujeme !
 

 

A vieš nejak dokázať, že ten nárast výskytu autizmu je skutočný a nie je spôsobený inými metódami alebo kritériami diagnostiky? Lebo koľko hľadám po webe, buď tvrdia, že je to statistical mirage, alebo prinajhoršom je to nekonkluzívne. Korelácií sa dá nájsť milión, dokonca aj s predajom bio potravín to koreluje veľmi dobre: https://www.geneticliteracypro...

Ten prvý link vyzerá, že presne potvrdzuje, čo som hovoril -- že v Afrike sa proste nejakého Alzheimera štatisticky ani nedožijú. S nárastom životnej úrovne a úrovne medicíny sa samozrejme 100% úmrtnosť nijak nezmenila, akurát sa posunuli príčiny smrti smerom k stareckým chorobám. Vidieť za tým chemický priemysel je... no, úsmevné.
 

Zijem v Kanade,

kde za poslednych desat rokov vzrastol pocet detis ASD 10 nasobne. http://www.autismspeaks.ca/abo... Je to najrychlejsie rastuca neurologicka porucha u deti. Stale sa tiez hovori, ze to ma nieco spolocne s dedicnostou, ale konecne uz pridavaju aj enviroment. Dnes uz existuju odbornici, ktori tvrdia, ze je to metabolicka choroba. Preco sa najviac ASD deti rodi v zimnych mesiacoch. Svinstvo, ktore sa v zapadnom svete povazuje za potravu nema ziadnu nutricnu hodnotu a je plne chemikalii. Ludia trpia nedostatkom napr. vitaminu D3, maju znicenu mikrofloru zaludka napr. aj antibiotikami, uzivaju "lieky", ktore maju vedlajsie ucinky a stav len zhorsuju. Problemy stitnej zlazy su uz dnes bezne u jedneho z 10 ludi, choroby zaivacieho traktu ako SIBO, IBS a pod taktiez.http://www.thyroid.ca/thyroid_...
Kanada ma statisice pristahovalcov rocne, ludia z rozvojovych krajin sem prichadzaju zdravi a po zopar desatrociach dostavaju choroby, o ktorych v ich domovskych krajinach ani nechyruju.Poznam osobne zopar ludi, ktori sa z MS (skleroza multiplex), ktora je neliecitelnou, dostali z posledneho stadia (nemobilita) do plne funkcneho jedinca bez liekov. Zmenili dietu.Doporucujem napr.https://www.amazon.com/Brain-M...
Tzv. klasicka medicina je v podruci big pharma a v podstate nelieci, len udrzuje stav...
 

Tu máš zloženie čučorieky

100 percent bio bez umelých prísad ...
http://www.zradielko.sk/wp-con...

E460, E461, E462, ...
E163a, E163b ...
Methylparabene, Arginine, ...
E306, E948, E1510 (áno aj tak vysoké číslo :)

Dobrú chuť
 

 

Ano ide o pridávané látky do potravín.
Avšak nik si nevšíma kŕmne zmesi. Tvoria 75% nákladov na výrobu napr. hydiny. U nás sa chovajá hydina poľskymi kŕmnymi zmesami lebo sú čo najlacnejšie. Pridávajú tam všeliaké svinstvá npr. známe kauzy posypová soľ= ťažké kovy, kafilerny tuk všetky mrciny aj s potkamni, tranformátorový olej použity atď je toho veľa ako páni v Poľsku robia cenu kŕmnych zmesí.
Hadaj kto je vlastníkom najväčších výrobní kŕmnych zmesí no predsa veľké korporácie zo západu. Je toho veľa čo majú inak u nás ako doma ale najviac je to v kŕmnych zmesiach. pracujem v tom 25 rokov a už so všeličím som sa stretol.
Preto pre svojich vnukov chovam sliepky na vajíčka, polievku a mäso. Verte tomu, že sa to nedá porovnať s tým čo je v obchodoch ani z rýchlika.
 
Hodnoť

Nie som zastanca chemickych potrevin,

ale ten pan z univerzity vie co hovori. Ja som z generacie ktora este pamata socializmius, aj jogurty ktore vydrzali dva dni, potom sa museli vyhodit, aj pivo 10 v ktorom tak isto po par dnoch plavalo nieco neidentifikovatelne. Aj zelene salamy, hlavne v lete, ked este chladnicka nebola samozrejmou vybavou nie len domacnosti, ale ani mensich obchodov. A ako pise ani domace vyrobky neboli zarukou bezpecnosti, uz aj kvoli spomenutej absencii chladniciek a mrazniciek a chybajucej veterinarnej kontrole v malochove. Ale to co by sa malo urobit na statnej urovni, je tvrdo postihovat podvodnikov, napriklad prebalovane maso po zaruke, alebo ak niekto predava napriklad konske maso a deklaruje ho ako hovadzie. O pripadoch ako glykol vo vine alebo metanol v alkohole radsej nehovorim. Proste takeho vyrobcu zrusit zobrat dozivotne licenciu a zavret az zcerna. Ale osobne za poslednych aspon 20 rokov som kupil pokazenu potravinu mlieko len raz, a aj to mi predajca bez problemov preplatil cely karton hoci som nemal ani blok. Inak nic.
 

 

s tým sa dá len súhlasiť.
Chov z dvora napríklad sliepky nikoho neuživí pokiaľ to chce robiť poctivo. Robím to a viem, že pri veľkom množstve musíš pichať lebo choroby, parazity, problematická hygiena , nezoženieš ľudí a pri menšem nevyžiješ ani sám. Preto sa stalo Lúčny dvor predával vajcia bez nosníc všetko skupované s mäsom to isté.
Vajíčka spoľahlivo zistíš odkiaľ sú.Ak sú vajcia ako vojaci nielen vzhľadovo ale aj žĺtkom ide priemyselné vajcia majú sýtožlté žltka. Z dvora sú vajcia každé iné a žltka tiež. Tiež bývajú od trusu. To je na dlho....
 
Hodnoť

 

Keď si dnes kúpite marhuľový strom, vydrží vám šesť alebo sedem rokov, dostane porážku a uschne.

Wait, what? Strom dostane porazku?

Inak ma ten pan pravdu, intermetovi odbornici posadnuti odmietanim akejkolvek "chemie" su akurat na smiech.
 

1 2 >

Najčítanejšie na SME Žena