SME
Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Tradičné slovenské aj holandské jedlo je pre ťažko pracujúcich (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

 

no tie hracie kocky su trosku negustiozne, nemam rad jedla, pri ktorych priprave sa jedlo prilis dochyta. navyse ma ucili ze s jedlom sa nehra. ta syrova polievka zas moze byt dobry lepak, hadam by som sa nehal ukecat na ten syrovy salat, no ale majolka, syr, sunka, ziadna dieta teda
 
Hodnoť

Pán pisateľ nikdy v živote v Holansku

nebol, lebo by také nepravdy nemohol napísať. Hol. kuchyňa sa od slovenskej diametrálne líši. Takový obed ( v poledne): dve žemle s niečim a cocacola a si vybavený.
Hlavné jedlo - snad obed s večerou dokopy medzi 17 a 18oo
Hlavný chod: dusená zelenina, opät dusená zelenina, niečo z čínskej kuchyne na zelenine, niečo z indonézkej kuchyne a pod.. Ako sa to podobá kuchyni slovenskej? Nijako. Preto sa dcéra s vnukom 4x do roka ide poriadne najesť domov.
 

The Slovak Spectator

A to je vlastne KTO? Takhle trochu slovenčiny by sa nedalo?
 
Hodnoť

 

Zijem v Holandsku 3 roky a ze je holandska kuchyna podobna tej slovenskej je blud. Nie len, ze zakladne potraviny su tu ine, taktiez jedla v restauraciach su pre vacsinu slovakov neprijatelne. Vzdy ked mam moznost uprednostnujem nakup v Nemecku.
 
Hodnoť

 

Nechutnal som sice holandsku kuchynu ale ked som bol v Amsterdame a dostal som sa k brozurke mesta tak tam vyslovene bolo napisane nieco na styl "preco by ste mali jest zlu holandsku kuchynu, ked tu mate tolko medzinarodnych moznosti". Takze predpokladam, ze ta slovenska kuchyna asi bude o nieco lepsia ked si sami Holandania priznavaju, ze ta ich je hnusna :)
 
Hodnoť

 

nech sa na mna drahi holandania nehnevaju, ale Holandsko nema ziadnu kuchynu
 
Hodnoť

si robite srandu

tak ten nadpis ma pobavil, zvysok clanku radsej ani necitam :D pan redaktor by mal prist do Holandska a ukazat mi kde tak varia ako na Slovensku, lebo nic ani len podobne som tu nenasiel
 
Hodnoť

 

Jedine v com je holandska kuchyna podobna slovenskej je, ze su schopni vyprazit aj kravske lajno. Od ryze obalenej v trojobale, cez nejaku zmes ktora chuti ako kocka bujonu do polievko az po cestovinovy salat v trojobale.

Nehovoriac o tom, ze do chleba napchaju vsetko mozne tiez - cestoviny, jahody s rukolou a pod. Proste grc.
 
Hodnoť

Jedlá

v Holandsku a na Slovensku sú dosť odlišné.
V Holandsku si ľudia dajú na raňajky chlieb s maslom (alebo halvarín z rastlinného pôvodu) a džem, pindakaas (arašidové maslo), hagelslag (čokoladové zrnky, ktoré sa na Slovensku len používajú ako ozdoby tort), prípadne krajaný syr. Pije sa čaj, mlieko alebo káva.
Studený obed je tiež chlieb, na ktorom môže teraz tiež byť nejakú šunku alebo salámu.
Pije sa mlieko, prípadne cmar. A potom kus ovocia. Jablko, banán, pomaranč, mandarinka.
Teplá večera je doma, niekde medzi 17 a 20 hod. (zaleží, kedy napr. muž príde domov, niektorí cestujú do práce aj 100 km jeden smer, a sú často zápchy) a pozostáva z mäsa, zemiakov, omačka a dusenej zeleniny. Potom dezert, často je to biely jogurt. Ten sa predáva v litrových balení, a stojí tam toľko, ako tu pol litra.
Iná zvlásťnosť je, že Holanďania pijú aj večer kávu. Okolo 20.00 hod a niekedy aj ešte druhú šalku medzi 21.00 h a 22.00 h. A na Slovensku veľa ľudí nechce piť kávu po 12.00 h, inak večer nespí. Inak je pravda aj taká, že mladšie generácie Holanďanov kúpi dosť často polotovary alebo hotové jedlá, ktoré stači zohrievať v mikrovlnnke alebo v rúre.
Keď Holanďania idú do reštaurácii dosť často vyberajú záhraničnú kuchyňu. Ale nie je vynimkou, že vyberajú klasickú holandskú reštauráciu, kde jedia ako doma. Takže mäso, zemiaky, omačka,
zelenina.
 


Najčítanejšie na SME Žena