SME
Štvrtok, 22. august, 2019 | Meniny má Tichomír

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Pripravte si s nami parenú knedľu (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

Vynašiel M.GIGEL?

kua dobreeee
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

recept na kysnuté cesto

z "Kuchárskej Biblie" z r.1943:
"Pri úprave kysnutého cesta je dôležité,aby sa cesto nechávalo kysnúť prvý raz na miernom teple a druhý raz už pripravené na plechu,ak robíme koláče,ináč nebude ľahké a vláčne,k úprave kysnutého cesta najlepšia je hladká múka.
Toto cesto sa môže použiť k príprave rôznych buchiet,knedlí,koláčov:Do 2dcl vlažného mlieka sa dajú 2dkg rozmrvených kvasníc a asi 3dcl múky,aby vzniklo husté cestíčko,ktoré sa nechá vykysnúť na teplom mieste,keď nakyslo,pridá sa 1l múky a 3dl vlažného mlieka,5dkg práškového cukru,trochu soli a 2-3 žĺtky.Cesto sa dobre vymiesi rukou,potom sa po lyžičkách pridá 10dkg rozpusteného masla a položí kysnúť.Ak chceme pripraviť buchty alebo knedle,vyvaľkáme cesto a plníme zavareninou(lekvárom),makom alebo orechami."
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ale z takéhoto cesta budeš mať

všetky iné knedle, len nie prílohové! hladká múka z roku 43 nie je hladká dvojnulka z dnešnej doby! na pečenie a pod. z kysnutého cesta môže byť aj polohrubá...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

veď ja tú

polohrubú aj používam, a zasa netvrdím, že dodržiavam tento recepis, to bolo len tak "archívne", a podľa foto Milanovi tá knedľa vyšla výborne, a to je haupt :))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ups

a zabudla som - nwm, to je čo za omáčku, alebo čo to je, čím sú poliate tie knedle? :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

syntetický grc

:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

:DDDDDDDDDDDDDDDDD
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

zaujímavé, nič netreba odmietať
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ty vole

uz dlhsie sledujem tuto rubriku a je super! A parena knedla? spica - tiez si pamatate casy ked matka urobila trebars segedinsku a ked dosla knedla clovek ju siel zhanat a nikde ju nemali? Ja si pamatam ked sme sa prepocitali a kupili len jednu knedlu na veceru uz neostala ako ma ju poslali zhanat v nedelu poobede - nic - niente - vacsinou som mal smolu!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

mama asi nemala tento recept - čo? :-)

ale neboj - aj my sme kupovali, veď mama robievala aj v sobotu... najlepšia bola z krčmy (ale mali len doobeda) - tá krčma už nestojí.... Volala sa Esspresso Bratislava a bola na konci Súmračnej - teraz tam postavili obytný dom...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

super clanok

doteraz som si myslel ze je kuchynsky robot len dalsia haraburda ktoru nie je kam strcit lebo v panalakovej kuchyni nie je miesto na nic. Ako vidim musim taky stroj zaobstarat - este sa mrknem ci tu nie je odporuceny nejaky konkretny - sice by to bola reklama ale ved o to ide
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

dúfam, že si našiel - sú tam

dobré rady! ale vymiesiť sa dá cesto aj v ruke... nič zložité...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

alebo v pekarni chleba
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME Žena