SME

Upečte si nežné makrónky

Je to jeden z najefektnejších a najromantickejších dezertov, ktoré si môžete pripraviť aj sami doma. Nie je to také ťažké, ako to vyzerá.

(Zdroj: Bonami.sk/Le Sucré Sweet Manufacture)

suroviny

Cesto:

  • 70 g mandľovej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 2 bielka
  • 45 g kryštálového cukru

Tip: Môžeme použiť aj trstinový cukor, farbu ovplyvní len minimálne. Cesto môžeme nechať aj bez farbív. Ak ich chcete použiť, odporúčame prírodné práškové farby. Vhodné sú aj gelové farby, tekuté nie. Prifarbovať môžete napríklad škoricou, kakaom či zeleným čajom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krém Ganache:

  • 100 g čokolády
  • 100 g bielej čokolády, v prípade horkej a mliečnej 110 g smotany (viac než 33%)
  • rôzne prísady podľa chuti - citrónová kôra, mak, káva, kokos

makronky_r1780.jpg

SkryťVypnúť reklamu

Príprava krému:

1. Smotanu privedieme k varu a zalejeme ňou čokoládu. Pridáme ľubovoľné prísady a miešame, kým sa neroztopí čokoláda.

2. Dáme do chladničky stuhnúť na 2-3 hodiny.

3. Aby sme dostali hladký krém, vyšľaháme čokoládový krém ručným mixérom.

4. Naplníme do cukrárskeho vrecka, použijeme hviezdicovú špičku a ozdobíme.

5. Na záver môžete použiť rôzne posýpky, je to na vás.

Príprava cesta (macaronage):

1. Mandľovú múku a práškový cukor rozmixujeme a preosejeme, aby sme získali jemnú múku.

Zatiaľ si vyšľaháme bielka. Počkáme, kým sa vytvorí nízka pena, až potom postupne pridávame kryštálový cukor. Mali by sme získať nie príliš tuhý bielkový sneh.

K mandľovo-cukrovej zmesi primiešame sneh. Tento krok už robíme ručne. Nemusíme to robiť opatrne, ide o to, aby sme získali redšie cesto. Macaronage je správnej konzistencie vtedy, ak vo väčších kusoch cesto “opadáva” z metličky.

SkryťVypnúť reklamu

Naplníme cukrárske vrecko, použijeme okrúhlu, jednoduchú špičku. Vytlačíme kruhy (priemer 3,5 cm). Makrónky necháme uschnúť, kým ich povrch nebude na dotyk hladký a nelepí sa nám na prsty (cca. 20 minút).

Pečieme 13 minút na 140 stupňoch s teplovzdušným programom. Čas aj teplota pri sú základom úspechu, treba si uvedomiť, že každá rúra môže piecť inak. Vychladnuté makrónky naplníme krémom ganache a necháme ich odležať v chladničke 24 hodín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 864
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 625
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 669
  4. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 3 731
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 222
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 152
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 704
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 256
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

herečka a moderátorka Katarína Brychtová

S herečkou a moderátorkou (aj) o výhodách zrelého veku.


Barbora V. Daxner
Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 10
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 966
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 585
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 508
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 144
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 271
  6. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 11 796
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 564
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 542
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu