SME

Tradičné "kysnuté" Vianoce

Neprejedzte sa zákuskami bohatými na tuk a cukor a skúste ochutnať aj tradičné voňavé klasiky starých materí.

Sviatočná vianočka
Suroviny na 1 vianočku

  • 400 g polohrubej múky
  • 150 ml mlieka
  • 100 g tuku na pečenie
  • 80 g kryštálového cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 50 g hrozienok
  • 3 žĺtky
  • 1 vanilínový cukor
  • 4 PL rumu
  • kôra z jedného citróna
  • štipka muškátového orieška

Na potretie a posypanie:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 1 vajíčko
  • 4 PL mandľových lupienkov

Hrozienka niekoľko hodín vopred namočte do teplého rumu, aby napučali. Polovicu mlieka zohrejte, rozmrvte do neho droždie, zasypte ho lyžicou cukru a nechajte na teplom mieste, kým nezačne kvások pracovať. Z kvásku, druhej polovice mlieka, múky, cukru, vanilínového cukru, žĺtkov, citrónovej kôry, muškátového orieška a rozpusteného tuku vypracujte vláčne cesto, ktoré nechajte prikryté kysnúť 3 - 4 hodiny. Do vykysnutého cesta primiešajte odkvapkané hrozienka, premieste a rozdeľte cesto na 3 rovnaké bochníčky, z ktorých vyvaľkajte pramienky dlhé 30 – 40 cm. Z nich upleťte klasický vrkoč a preneste ho na plech vystlaný pomasteným pečiacim papierom. Vrkoč potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte mandľovými lupienkami. Nechajte podkysnúť a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov 20 minút. Pred servírovaní poprášte práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Tip: Kôru z citrónov môžete nahradiť citrónovou arómou. Čím dlhšie necháte cesto kysnúť, tým dlhšie vydrží vianočka mäkká a vláčna po upečení.


Štedrák plný chuti
Suroviny na koláč na 1 plech

Na cesto:

  • 600 g hrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 120 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 3 žĺtky

Na plnky:

Orechová

  • 200 g mletých orechov
  • 200 ml mlieka
  • 60 g práškového cukru
  • 10 g masla

Maková

  • 200 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 10 g masla

Tvarohová:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 70 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • 20 g hrozienok
  • 2 žĺtky
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • nastrúhaná kôra z jedného citróna

Slivková:

  • 200 g slivkového lekváru

Z časti mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Po zdvihnutí k nemu pridajte zvyšné mlieko, rozpustené maslo, cukor, múku a vypracujte hladké cesto a nechajte ho vykysnúť. Nakysnuté cesto rozdeľte na päť rovnakých bochníčkov, ktoré budete postupne vaľkať na obdĺžniky. Na vymastený a strúhankou vysypaný plech položte prvý plát cesta na ktorý natriete orechovú plnku, na ňu príde druhý plát cesta a maková plnka, potom opäť plát cesta a lekvárová plnka, štvrtý plát cesta a tvarohová plnka. Z posledného cesta vytvarujte šúľaním pramienky, ktoré ukladajte na tvarohovú plnku do tvaru mriežky. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne jednu hodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Makovú a orechovú plnku pripravíte rovnakým spôsobom. Mlieko zahrejete spolu s cukrom a maslom, pridáte mak/orechy, premiešate, odstavíte z plameňa a necháte napučať.

Tvarohovú plnku pripravíte tak, že vymiešate tvaroh s maslom, cukrom, vanilínovým cukrom, žĺtkami, hrozienkami a citrónovou kôrou.

Tip: Cesto sa snažte vyváľať vždy na čo najtenšie pláty, aby sa bohatý koláč nezmenil na nudný, prekysnutý chlieb.


Vianočné záviny
Suroviny na 3 záviny

Na cesto:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 100 g cukru
  • 0,5 l mlieka
  • 40 g čerstvého droždia
  • 2 vajíčka
  • 1 dl oleja

Na plnky:

  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 100 g mletých orechov
  • 100 g mletého maku
  • 2 nastrúhané jablká
  • 3 PL kakaa

Do vlažného mlieka namrvte droždie a zasypte ich cukrom. Po chvíľke pridajte vajíčka, olej a prisypávajte múku. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho hodinu v teple nakysnúť. Oddýchnuté cesto rozdeľte na 3 bochníky. Každý vyvaľkajte na obdĺžnik potrite ho roztopeným maslom posypte orechmi a 50 gramami cukru, opäť pofŕkajte maslom a zaviňte. Hotový závin preneste na vymastený plech a boky potrite olejom. Postup opakujte pri ďalších dvoch bochníkoch, pričom jeden naplníte makovo-jablčnou náplňou a druhý kakaovo-cukrovou náplňou. Naukladajte ich vymastené vedľa seba, aby sa medzi sebou nezlepili. Pečte do zlatista približne 40 minút na 180 stupňoch. Po dopečení záviny pocukrujte práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Nechajte záviny mierne vychladnúť skôr ako ich začnete krájať. Aby si zachovali svoju mäkkosť do druhého dňa a nevysušili sa, skladujte ich prikryté čistou utierkou.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  3. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 700
  2. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 523
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 4 087
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 051
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 3 634
  6. Slovenská značka získala Obal roka 2025 2 848
  7. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 2 724
  8. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 2 576
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 30 563
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 19 697
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 14 763
  4. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 11 936
  5. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 446
  6. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 8 155
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 7 312
  8. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 185
  1. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  2. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  3. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  4. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  5. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  6. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  7. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  8. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
reklama
SkryťZatvoriť reklamu