SME

Ako si poradiť so živou rybou

Najčerstvejšia ryba je tá, ktorá pred vašimi očami vypustí dušu. Ak si chcete na sviatky dopriať chutné sústo kvalitnej rybaciny, vyberte sa na najbližšie sádky.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Najčerstvejšia ryba je tá, ktorá pred vašimi očami vypustí dušu. Ak si chcete na sviatky dopriať chutné sústo kvalitnej rybaciny, vyberte sa na najbližšie sádky a pokochajte sa tým, čo sa rybárom podarilo odchovať. Určite neodídete s prázdnou kapsou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do nádrží v sádkach putujú ryby z jesenného výlovu, ktoré sú určené na konzum a ďalšie spracovanie. Sú živou mäsovou konzervou, ktorá nestráca na kvalite. Ak nemáte chuť na tradičného kapra či amura, určite si vyberiete z ponuky iných druhov. Tolstobik, pstruh, jeseter či zubáč nie sú žiadnou raritou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

1. Zdochlina alebo šampión?

Kvalitná ryba musí mať kondičku a prekypovať životom. Spoznáte ju podľa jasnočervených alebo žiarivoružových žiabier, lesklého tela a očí s neprehliadnuteľnou iskrou. Je aktívna, bojuje o život a keď stratí kontakt s vodou, stáva sa nepokojnou. Nepozerajte sa pri výbere na rybu ako na porciu chutnej delikatesy, ale hľadajte v nej živého tvora pre ďalší chov. Iba tak zamedzíte tomu, aby ste kúpili zdochlinu, za cenu šampióna.

Kým na sádkach nebýva núdza o kvalitu, pri kúpe ryby z kade pred supermarketom by ste mali byť obzvlášť obozretní. V malých nádržiach sa ryby vzájomne doráňajú a nedostatok kyslíka im tiež na kvalite nepridá. Každý druh ryby má svoju ideálnu hmotnosť, keď dosahuje najvyššiu kvalitu. Pri kaprovi je to v rozmedzí od dvoch do 2,5 kilogramu.

SkryťVypnúť reklamu

2. Radšej do chladničky, ako do vane

Živé ryby vo vani môžu byť pre niekoho sviatočnou atrakciou, pobyt v nehostinnom prostredí však kvalite ich mäsa neprospieva. Čerstvo napustená voda obsahuje dráždivý chlór, vytráca sa z nej kyslík potrebný pre život a v prekúrenej kúpeľni sa veľmi rýchlo zohrieva. Pohotová zásoba ľadu v mrazničke a vypnutý radiátor síce teplotu vody udržia pod kontrolou, okysličovanie však môže byť bez prípravy bariérou. Ak nemáte vo dvore živé jazierko, konajte čo najskôr.

Pobavte deti a vnúčatá živou atrakciou a skráťte pobyt vo vani na minimum. Čerstvo zabitá ryba vydrží v chladničke tri-štyri dni bez ujmy.

3. Na zabitie skúsenosti netreba

Každé mäso treba dokonale vykrviť, aby malo jemnú chuť a jeho spracovanie bolo čo najjednoduchšie. To platí aj pre ryby. Zabaľte ju do suchého uteráka, položte bruchom nadol a uštedrite jej ráznu ranu do hlavy v priestore nad očami. To otupí jej zmysly a omráči ju natoľko, aby ste ju mohli vykrviť. Ostrým nožom prepichnite žiabre, alebo urobte zárez v ich spodnej časti tak, aby ste prerušili cievy vedúce zo srdca. To vypumpuje krv zo žíl a premení živého tvora na kus mŕtveho mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

Pripravte si všetky pomôcky vopred a myslite aj na to, kam nasmerujete prúd valiacej sa krvi. Kuchynský drez, väčšia misa na cesto či hlboký plech na pečenie sú správnou voľbou.

4. Čistenie nie je špinavá práca

Šupinaté ryby čistite škrabkou alebo chrbtom noža smerom od chvosta k hlave. Šupiny nebudú lietať navôkol, ak rybu očistíte v kuchynskom dreze pod vodou. Aby vám ryba v rukách nekĺzala, položte ju na dosku vhodnej veľkosti a pribite jej chvost klincom. Ak máte možnosť vybehnúť za dom, čistenie môžete urobiť aj vo dvore. Zo snehovej periny poupratujete rozlietané šupiny bez väčšej námahy.

Malým ostrým nožíkom očistenú rybu vyvrhnite. Začnite rez pri vylučovacom otvore a jemne postupujte smerom k hlave. Rez musí byť plytký, aby nepoškodil vnútornosti. Len čo rez otvorí brušnú dutinu, pomôžte si pri jej ďalšom otváraní prstami. Čím viac sa nožíkom priblížite k hlave, tým viac treba dávať pozor na to, aby ste nepoškodili žlčník. Jeho obsah by pri vytečení mohol znehodnotiť mäso. Rukou vyberte z brušnej dutiny všetky vnútornosti, prípadné ikry či mlieč si odložte do polievky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

5. Na filety treba dobrý nôž

Filety sú tradičným spôsobom porciovania ryby pre ďalšie spracovanie. Ostrým dlhým nožom odrežte hlavu a chvost, nožnicami odstrihnite prsné plutvy tesne pri koži. Dlhým pozdĺžnym rezom popri chrbtovej plutve kopírujte chrbticu, aby ste uvoľnili vrchnú časť filetu. Rovnaký rez uskutočnite na brušnej strane popri plutve za vylučovacím otvorom. Nadvihnite filetu v chvostovej časti a dlhým rezom ho oddeľte od kostry. Odložte filetu bokom a pustite sa do druhej.

Kostičky možno z filet odstrániť tak, že rubovou stranou noža prejdete po ich povrchu, aby ste napriamili kostičky. Vytiahnite ich pinzetou alebo klieštikmi na ryby. Kožu možno z filet odstrániť tenkým, dlhým nožom. Položte filetu kožou nadol, zarežte pri chvostovej časti a prstami uchopte uvoľnený kúsok kože. Nožom tlačte oproti doske a postupujte rezaním smerom vpred, kým sa koža neoddelí od mäsa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na doske pred vami zostanú dve krásne filety čerstvej ryby, ktoré treba uskladniť pred ďalším spracovaním v chladničke.

6. Podkovičky zvládne každý

Ak sa vám zdá byť filetovanie príliš zložitou prácou, ktorú zvládnu iba trénovaní rybári a kuchári, rozhodnúť sa môžete aj pre prípravu ryby v celku, či jej naporciovanie vo forme podkovičiek. Dlhým ostrým nožom odstráňte hlavu, nožnicami odstrihnite plutvy a priečnymi rezmi oddeľujte jednotlivé podkovičky. Ich hrúbku prispôsobte veľkosti ryby a ďalšiemu spracovaniu. Pre marinovanie a varenie v pare voľte tenšie, hrubšie sú vhodné na vyprážanie a pečenie.

Čím bližšie je podkovička k chvostu, tým viac menších kostičiek sa v nej nachádza. Preto sa pri porciovaní neriaďte iba apetítom vašich stolovníkov ale aj ich schopnosťami poradiť si s kostičkami v každom súste.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

7. Nech nič nevyjde nazmar

Hlavu, kožu a torzo kostry po príprave filet použite na prípravu silného rybieho vývaru. Ponorte ich do studenej vody s koreňovou zeleninou a varte na malom plameni dovtedy, kým zo seba nevydajú aj tú poslednú kvapku chuti. Či ho po scedení využijete na prípravu rybej polievky s kúskami mäsa, ikier a mlieča, rybieho rôsolu, alebo na ochutenie rybích pokrmov pri zapekaní a gratinovaní, je iba na vás.

Chuť čerstvej ryby vynikne najviac, ak pri príprave použijete minimum surovín. Nesnažte sa máčať kúsky ryby v mlieku a prekryť ich chuť mliečnym cukrom a bielkovinami. Obaľte rybu v múke a pečte na masle do zlatista, obaľte ju v trojobale a vyprážajte, siahnite po paráku či uvarte v zeleninovom vývare s octom a cukrom. Nezabudnite ani na gril.

Víkend

Ilustračné foto

Cez Slovensko postúpi ďalej na juh až juhovýchod studený front.


TASR

Sú obvinení z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.


TASR
Súvisiace témy: Kulinária a recepty
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  2. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  3. V strednej Európe nemajú obdobu. Ako sa v Kolárove melie múka?
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  2. V strednej Európe nemajú obdobu. Ako sa v Kolárove melie múka?
  3. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  4. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  5. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  8. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 785
  2. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 8 129
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 029
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 853
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 482
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 219
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 333
  8. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 2 518
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 13 383
  2. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 568
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 8 548
  4. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 7 683
  5. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 7 387
  6. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 584
  7. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 5 797
  8. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 5 237
  1. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  3. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  4. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  5. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  6. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  7. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  8. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
SkryťZatvoriť reklamu