Mnohí ju považujú za burinu, pritom je celá liečivá. O liečivých účinkoch púpavy vedel už v 10. storočí arabský lekár Ibn Sina, známy ako Avicenna, od ktorého pochádza aj jej latinský názov - Taraxacum officinale.
Do Ameriky ju priniesli prví kolonisti ako zeleninu a čoskoro ju začali používať aj Indiáni. V Európe sa jej terapeutický význam začína spomínať koncom 15. storočia a Francúzi ju pre jej silu dodnes volajú „leví zub“.
Babky bylinkárky kedysi bielou šťavou zo stonky púpavy za ubúdajúceho mesiaca odstraňovali bradavice.
Desať listov denne
Púpava veľmi dobre vplýva na pečeň - čerstvé duté stvoly konzumované v surovom stave pomáhajú pri chronickom zápale pečene a tiež pri cukrovke. Kým je púpava v kvete, cukrovkári by mali zjesť až desať kusov denne.
Stvol spolu s kvetom treba umyť a pomaly všetko požuť. Chutí horko, je chrumkavý a šťavnatý. Proti únave by sme vraj mali zjesť každý deň desať púpavových listov alebo stvolov.
Odstraňuje svrbenie kože, lišaje a vyrážky, vylepšuje žalúdočné šťavy a čistí žalúdok od usadenín.
Podľa bylinkárok čerstvý stvol bezbolestne rozpúšťa aj žlčové kamene, upravuje činnosť pečene a žlčníka. Obsahuje minerálne látky, odstraňuje splodiny látkovej výmeny.
Púpava je prospešná pri dne a reumatizme, podporuje tiež slezinu. Po dvoj až trojtýždňovej liečbe čerstvým stvolom by mali ustúpiť aj opuchy žliaz
Korene púpavy, najmä v surovom stave, prečisťujú krv, urýchľujú trávenie, podporujú potenie a majú močopudné účinky – dokážu osviežiť.
Reguluje stolicu
Púpava obsahuje inulín, taraxacín, vitamíny, saponín cholín, väčšie množstvo minerálnych látok a fytoncídy – to sú látky, ktoré majú podobné účinky ako antibiotiká.
Jej látky majú tiež žlčopudný účinok, ovplyvňujú tvorbu slín a žalúdočnej šťavy, regulujú stolicu, pôsobia priaznivo na metabolizmus.
Púpava zlepšuje chuť do jedla a trávenie. Obsahuje vitamín C a väčšie množstvo minerálov, ktoré organizmus potrebuje. Podporuje jeho detoxikáciu, preto sa odporúča pri chronických reumatických ťažkostiach.
Pomáha pri problémoch so žalúdkom a žlčníkom, používa sa proti zápalom pečene a močových ciest, proti obličkovým kameňom a ako protihlístový prostriedok. Koreň sa po primeranej úprave používa aj ako náhradka kávy.
Podľa ľudového liečiteľstva sú listy a stonky liečivé do slnovratu. Púpava je vhodná aj na vyčistenie krvi. Čerstvé listy a stonky sa môžu použiť do šalátov. Púpava sa dá skrátka konzumovať celá, či už surová, alebo varená.
Urobte si med
Populárny je aj púpavový med, ktorý pomáha proti kašľu, na uvoľňovanie hlienov.
Potrebujete:
- 250 g kvetov púpavy
- 1,5 kilogramu cukru
- 1,5 litra vody
- 1 pomaranč, limetku alebo citrón.
Večer púpavové kvety zalejte 1,5 litra vriacej vody. Na druhý deň tekutinu sceďte cez jemnú gázu do väčšieho hrnca, v ktorom hodláte med variť. Kvety v gáze poriadne vyžmýkajte a do nálevu pridajte šťavu z pomaranča, z limetky a cukor. Varte a občas premiešajte. Keď bude hmota hustá, vypnite. Rozlejte do pohárikov na zaváranie a uzavreté odložte na tmavé studené miesto.