Hovorí sa, že ak chcete skutočne spoznať mesto, jeho ľudí a zvyky, treba sa posadiť k ich stolu a ochutnať miestne jedlo.
Gastronomický zážitok, ochutnávka tradičných receptov a chutí je rastúcim trendom v turistickom ruchu po celom svete.
Ak patríte medzi gurmánov a radi spoznávate nové chute a rôzne regionálne špeciality, určite by ste nemali zmeškať návštevu mesta s vôňou medoviny, chuťou lahodného vína, čerstvých jahôd, svetovej čokolády a gaštanových špecialít, akým je Nitra. V oblasti gastronómie ponúka hneď niekoľko unikátnych zážitkov.
Najstaršia medovina
Z Nitry pochádza a dodnes v nej pôsobí najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Rodinná firma Tomkovcov dodnes vyrába medovinu tradičným spôsobom, a to kvasením včelieho medu vo vode a následne dlhodobým zrením v dubových sudoch.
Kvalitný med a pomalé dozrievanie v pivnici dávajú medovine krásnu medovo-jantárovú farbu s nezameniteľnou sladko-horkou chuťou.
Zbierku najrôznejších druhov medoviny si môžete obzrieť v miestnom Múzeu medoviny. Degustácia tohto sladkého moku prebieha naozaj štýlovo, v takmer tristo rokov starej pivnici.
Foto: Tomka
Svetová čokoláda
Čokoládovňa LYRA patrí medzi svetovú čokoládovú špičku, čo dokazuje aj prestížne ocenenie Zlatá hviezda Great taste, ktorú získala na súťaži Great Taste Awards.
Nitrianska čokoláda na medzinárodných súťažiach dokonca necháva za sebou aj belgické čokoládové produkty. Karol Stýblo, spolumajiteľ čokoládovne, je jedným zo štyroch ľudí na svete, ktorí môžu používať titul Fino Aroma Master Chef Chocolatier.
Nitrianska čokoládovňa vyrobí ročne päťdesiat ton čokolády a predáva sa na viacerých európskych trhoch. Na jej výrobu používa prvotriedne suroviny, kakaové bôby sa dovážajú z ďalekej Kolumbie, pistácie zo slnečnej Kalifornie a fialkové kvety z Francúzska.
Pivo pre zlých chlapov
Priaznivci zlatistého moku by si určite nemali nechať ujsť návštevu miestneho pivovaru Trogár. Pivovar vznikol v najstaršej súkromnej nitrianskej krčme U Vlka.
Pri výrobe piva tu používajú metódu vrchné kvasenie, čo je najstaršia metóda varenia piva na svete. Vedeli ste, že slovo Trogár v nitriančine označuje zlých chlapcov?
V Trogárovi však varia pivo poctivo a s láskou. Nenájdete v ňom žiadne prídavné látky, či konzervanty, používajú len kvalitné základné suroviny ako vodu, slad, chmeľ a pivovarnícke kvasnice.
Vlastnú pivnú ponuku dopĺňajú U Vlka pivotékou, v ktorej je k dispozícií široká ponuka pív zo slovenských a zahraničných remeselných a kočovných pivovarov.
Trogár je členom Pivobrany, ktorá združuje malých nezávislých pivovarníkov a šíri myšlienku rozmanitosti a jedinečnosti piva.
Kvalitné vína
Terra Wylak vo Veľkom Záluží je vinárstvo, ktoré prechováva hlbokú úctu a lásku k tradíciám. Pred dávnymi vekmi sem priniesli vínnu révu mnísi benediktíni.
Vinárstvo bolo založené vinárom Romanom Holecom, ktorého meno je zárukou vysokej kvality produkovaných vín.
Minulý rok tu vyprodukovali až dvanásť druhov odrodových vín. Ak prijmete pozvánku na degustáciu a nebudete sa ponáhľať domov, môžete tam aj prespať.
Foto: NOCR
Pre chuťové poháriky
Skutočným gastronomickým pokladom, ktorý Nitra ponúka, je reštaurácia Rouge v hoteli Mikado. Vďaka konceptu zážitkovej kuchyne, sezónneho menu, fantastickej vínnej karte a príjemnej atmosfére bola ocenená ako jedna z najlepších reštaurácii na Slovensku.
Ako predjedlo si môžete dať jogurtový syr v pražených semiačkach s figovým džemom a potom bažanta v slanine so šípkovou omáčkou. V miestnej vinotéke majú v ponuke stopäťdesiat lokálnych, slovenských aj svetových vín.
Tradičné gaštany
Nitrianske cukrárne a reštaurácie ponúkajúce delikatesy a sezónne špeciality pripravené z jedlých gaštanov, preslávené gaštanové jazýčky či gaštanové pyré.
Gaštany majú v okolí Nitry stáročnú tradíciu. Práve v neďalekom Jelenci sa totiž nachádza najstaršia gaštanica na Slovensku.
Ide o najkrajší a najstarší umelo založený porast gaštana jedlého, ktorý sa úspešne aklimatizoval v našich podmienkach. Domovom tohto stromu je južná Európa, Malá Ázia a severná Afrika a o jeho rozšírenie do severnejších území sa zaslúžili rímski vojaci.
Gaštanový prales, ktorý sa samostatne obnovuje, je väčšinu roka prístupný verejnosti. Objavíte v ňom stromy viac ako tristoročné a neskutočnú atmosféru.
Festival, ktorý treba zažiť
Júnový Festival chutí Nitrianskeho kraja každoročne ponúka návštevníkom kokteil hudby, tanca, divadla, gastronomických lahôdok a dobrej zábavy.
Jeho súčasťou je aj podujatie Jahodová Nitra, ktoré nadväzuje na dlhoročnú tradíciu pestovania tohto ovocia v regióne.
Predstavuje regionálne špeciality od miestnych pestovateľov, kvalitné reštaurácie, pražiarne výberovej kávy, čokoládovne, malé pivovary, liehovary aj vinárov.
TIPY Z PRVEJ RUKY: Ako si užiť Nitru
Marta Hároniková, výkonná riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu:
V Nitre si nájde to svoje každý – milovník histórie a kultúry, športový nadšenec, senior, nákupná maniačka aj rodina s deťmi. Navštívte ikonické pamiatky mesta ako Nitriansky hrad, Dražovský kostolík, Synagógu či meštianske domy v centre mesta. Oddýchnite si v zelenej oáze uprostred rušného mesta v Mestskom parku na Sihoti alebo na Zoborských vrchoch. Načerpajte sily v jednom z miestnych aquaparkov alebo wellness hotelov a večer si vychutnajte herecký koncert v Divadle Andreja Bagara. Od minulého roka môžu návštevníci v mnohých prevádzkach z oblasti gastronómie využiť výhody, ktoré ponúka Turistická zľavová kartu Nitrianskeho kraja. Okrem gastronómie prináša karta okamžité zľavy aj na ubytovanie, návštevu pamiatok a zaujímavostí, wellness hotelov, aquaparkov, kúpalísk, ako aj zľavy na tradičné produkty z regiónu.