Chute Nitry: Vonia medovinou, čokoládou i gaštanmi

Nitra ponúka nielen bohatú históriu a kultúru, ale i vynikajúce gastronomické zážitky.

(Zdroj: NOCR)

Hovorí sa, že ak chcete skutočne spoznať mesto, jeho ľudí a zvyky, treba sa posadiť k ich stolu a ochutnať miestne jedlo.

Gastronomický zážitok, ochutnávka tradičných receptov a chutí je rastúcim trendom v turistickom ruchu po celom svete.

Ak patríte medzi gurmánov a radi spoznávate nové chute a rôzne regionálne špeciality, určite by ste nemali zmeškať návštevu mesta s vôňou medoviny, chuťou lahodného vína, čerstvých jahôd, svetovej čokolády a gaštanových špecialít, akým je Nitra. V oblasti gastronómie ponúka hneď niekoľko unikátnych zážitkov.

Najstaršia medovina

Z Nitry pochádza a dodnes v nej pôsobí najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Rodinná firma Tomkovcov dodnes vyrába medovinu tradičným spôsobom, a to kvasením včelieho medu vo vode a následne dlhodobým zrením v dubových sudoch.

Kvalitný med a pomalé dozrievanie v pivnici dávajú medovine krásnu medovo-jantárovú farbu s nezameniteľnou sladko-horkou chuťou.

Zbierku najrôznejších druhov medoviny si môžete obzrieť v miestnom Múzeu medoviny. Degustácia tohto sladkého moku prebieha naozaj štýlovo, v takmer tristo rokov starej pivnici.

medovina-zdroj-tomka_r7278.jpgFoto: Tomka

Svetová čokoláda

Čokoládovňa LYRA patrí medzi svetovú čokoládovú špičku, čo dokazuje aj prestížne ocenenie Zlatá hviezda Great taste, ktorú získala na súťaži Great Taste Awards.

Nitrianska čokoláda na medzinárodných súťažiach dokonca necháva za sebou aj belgické čokoládové produkty. Karol Stýblo, spolumajiteľ čokoládovne, je jedným zo štyroch ľudí na svete, ktorí môžu používať titul Fino Aroma Master Chef Chocolatier.

Nitrianska čokoládovňa vyrobí ročne päťdesiat ton čokolády a predáva sa na viacerých európskych trhoch. Na jej výrobu používa prvotriedne suroviny, kakaové bôby sa dovážajú z ďalekej Kolumbie, pistácie zo slnečnej Kalifornie a fialkové kvety z Francúzska.

Pivo pre zlých chlapov

Priaznivci zlatistého moku by si určite nemali nechať ujsť návštevu miestneho pivovaru Trogár. Pivovar vznikol v najstaršej súkromnej nitrianskej krčme U Vlka.

Pri výrobe piva tu používajú metódu vrchné kvasenie, čo je najstaršia metóda varenia piva na svete. Vedeli ste, že slovo Trogár v nitriančine označuje zlých chlapcov?

V Trogárovi však varia pivo poctivo a s láskou. Nenájdete v ňom žiadne prídavné látky, či konzervanty, používajú len kvalitné základné suroviny ako vodu, slad, chmeľ a pivovarnícke kvasnice.

Vlastnú pivnú ponuku dopĺňajú U Vlka pivotékou, v ktorej je k dispozícií široká ponuka pív zo slovenských a zahraničných remeselných a kočovných pivovarov.

Trogár je členom Pivobrany, ktorá združuje malých nezávislých pivovarníkov a šíri myšlienku rozmanitosti a jedinečnosti piva.

Kvalitné vína

Terra Wylak vo Veľkom Záluží je vinárstvo, ktoré prechováva hlbokú úctu a lásku k tradíciám. Pred dávnymi vekmi sem priniesli vínnu révu mnísi benediktíni.

Vinárstvo bolo založené vinárom Romanom Holecom, ktorého meno je zárukou vysokej kvality produkovaných vín.

Minulý rok tu vyprodukovali až dvanásť druhov odrodových vín. Ak prijmete pozvánku na degustáciu a nebudete sa ponáhľať domov, môžete tam aj prespať.

vino-2--zdroj-nocr_r6772.jpgFoto: NOCR

Pre chuťové poháriky

Skutočným gastronomickým pokladom, ktorý Nitra ponúka, je reštaurácia Rouge v hoteli Mikado. Vďaka konceptu zážitkovej kuchyne, sezónneho menu, fantastickej vínnej karte a príjemnej atmosfére bola ocenená ako jedna z najlepších reštaurácii na Slovensku.

Ako predjedlo si môžete dať jogurtový syr v pražených semiačkach s figovým džemom a potom bažanta v slanine so šípkovou omáčkou. V miestnej vinotéke majú v ponuke stopäťdesiat lokálnych, slovenských aj svetových vín.

Tradičné gaštany

Nitrianske cukrárne a reštaurácie ponúkajúce delikatesy a sezónne špeciality pripravené z jedlých gaštanov, preslávené gaštanové jazýčky či gaštanové pyré.

Gaštany majú v okolí Nitry stáročnú tradíciu. Práve v neďalekom Jelenci sa totiž nachádza najstaršia gaštanica na Slovensku.

Ide o najkrajší a najstarší umelo založený porast gaštana jedlého, ktorý sa úspešne aklimatizoval v našich podmienkach. Domovom tohto stromu je južná Európa, Malá Ázia a severná Afrika a o jeho rozšírenie do severnejších území sa zaslúžili rímski vojaci.

Gaštanový prales, ktorý sa samostatne obnovuje, je väčšinu roka prístupný verejnosti. Objavíte v ňom stromy viac ako tristoročné a neskutočnú atmosféru.

Festival, ktorý treba zažiť

Júnový Festival chutí Nitrianskeho kraja každoročne ponúka návštevníkom kokteil hudby, tanca, divadla, gastronomických lahôdok a dobrej zábavy.

Jeho súčasťou je aj podujatie Jahodová Nitra, ktoré nadväzuje na dlhoročnú tradíciu pestovania tohto ovocia v regióne.

Predstavuje regionálne špeciality od miestnych pestovateľov, kvalitné reštaurácie, pražiarne výberovej kávy, čokoládovne, malé pivovary, liehovary aj vinárov.

TIPY Z PRVEJ RUKY: Ako si užiť Nitru

Marta Hároniková, výkonná riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu:

V Nitre si nájde to svoje každý – milovník histórie a kultúry, športový nadšenec, senior, nákupná maniačka aj rodina s deťmi. Navštívte ikonické pamiatky mesta ako Nitriansky hrad, Dražovský kostolík, Synagógu či meštianske domy v centre mesta. Oddýchnite si v zelenej oáze uprostred rušného mesta v Mestskom parku na Sihoti alebo na Zoborských vrchoch. Načerpajte sily v jednom z miestnych aquaparkov alebo wellness hotelov a večer si vychutnajte herecký koncert v Divadle Andreja Bagara. Od minulého roka môžu návštevníci v mnohých prevádzkach z oblasti gastronómie využiť výhody, ktoré ponúka Turistická zľavová kartu Nitrianskeho kraja. Okrem gastronómie prináša karta okamžité zľavy aj na ubytovanie, návštevu pamiatok a zaujímavostí, wellness hotelov, aquaparkov, kúpalísk, ako aj zľavy na tradičné produkty z regiónu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 946
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 104
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 928
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 819
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 436
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 965
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 588
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 592
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 482
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 220

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.