SME

Chute Nitry: Vonia medovinou, čokoládou i gaštanmi

Nitra ponúka nielen bohatú históriu a kultúru, ale i vynikajúce gastronomické zážitky.

(Zdroj: NOCR)

Hovorí sa, že ak chcete skutočne spoznať mesto, jeho ľudí a zvyky, treba sa posadiť k ich stolu a ochutnať miestne jedlo.

Gastronomický zážitok, ochutnávka tradičných receptov a chutí je rastúcim trendom v turistickom ruchu po celom svete.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak patríte medzi gurmánov a radi spoznávate nové chute a rôzne regionálne špeciality, určite by ste nemali zmeškať návštevu mesta s vôňou medoviny, chuťou lahodného vína, čerstvých jahôd, svetovej čokolády a gaštanových špecialít, akým je Nitra. V oblasti gastronómie ponúka hneď niekoľko unikátnych zážitkov.

SkryťVypnúť reklamu

Najstaršia medovina

Z Nitry pochádza a dodnes v nej pôsobí najstarší výrobca medoviny na Slovensku. Rodinná firma Tomkovcov dodnes vyrába medovinu tradičným spôsobom, a to kvasením včelieho medu vo vode a následne dlhodobým zrením v dubových sudoch.

Kvalitný med a pomalé dozrievanie v pivnici dávajú medovine krásnu medovo-jantárovú farbu s nezameniteľnou sladko-horkou chuťou.

Zbierku najrôznejších druhov medoviny si môžete obzrieť v miestnom Múzeu medoviny. Degustácia tohto sladkého moku prebieha naozaj štýlovo, v takmer tristo rokov starej pivnici.

medovina-zdroj-tomka_r7278.jpgFoto: Tomka

Svetová čokoláda

Čokoládovňa LYRA patrí medzi svetovú čokoládovú špičku, čo dokazuje aj prestížne ocenenie Zlatá hviezda Great taste, ktorú získala na súťaži Great Taste Awards.

SkryťVypnúť reklamu

Nitrianska čokoláda na medzinárodných súťažiach dokonca necháva za sebou aj belgické čokoládové produkty. Karol Stýblo, spolumajiteľ čokoládovne, je jedným zo štyroch ľudí na svete, ktorí môžu používať titul Fino Aroma Master Chef Chocolatier.

Nitrianska čokoládovňa vyrobí ročne päťdesiat ton čokolády a predáva sa na viacerých európskych trhoch. Na jej výrobu používa prvotriedne suroviny, kakaové bôby sa dovážajú z ďalekej Kolumbie, pistácie zo slnečnej Kalifornie a fialkové kvety z Francúzska.

Pivo pre zlých chlapov

Priaznivci zlatistého moku by si určite nemali nechať ujsť návštevu miestneho pivovaru Trogár. Pivovar vznikol v najstaršej súkromnej nitrianskej krčme U Vlka.

Pri výrobe piva tu používajú metódu vrchné kvasenie, čo je najstaršia metóda varenia piva na svete. Vedeli ste, že slovo Trogár v nitriančine označuje zlých chlapcov?

SkryťVypnúť reklamu

V Trogárovi však varia pivo poctivo a s láskou. Nenájdete v ňom žiadne prídavné látky, či konzervanty, používajú len kvalitné základné suroviny ako vodu, slad, chmeľ a pivovarnícke kvasnice.

Vlastnú pivnú ponuku dopĺňajú U Vlka pivotékou, v ktorej je k dispozícií široká ponuka pív zo slovenských a zahraničných remeselných a kočovných pivovarov.

Trogár je členom Pivobrany, ktorá združuje malých nezávislých pivovarníkov a šíri myšlienku rozmanitosti a jedinečnosti piva.

Kvalitné vína

Terra Wylak vo Veľkom Záluží je vinárstvo, ktoré prechováva hlbokú úctu a lásku k tradíciám. Pred dávnymi vekmi sem priniesli vínnu révu mnísi benediktíni.

Vinárstvo bolo založené vinárom Romanom Holecom, ktorého meno je zárukou vysokej kvality produkovaných vín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Minulý rok tu vyprodukovali až dvanásť druhov odrodových vín. Ak prijmete pozvánku na degustáciu a nebudete sa ponáhľať domov, môžete tam aj prespať.

vino-2--zdroj-nocr_r6772.jpgFoto: NOCR

Pre chuťové poháriky

Skutočným gastronomickým pokladom, ktorý Nitra ponúka, je reštaurácia Rouge v hoteli Mikado. Vďaka konceptu zážitkovej kuchyne, sezónneho menu, fantastickej vínnej karte a príjemnej atmosfére bola ocenená ako jedna z najlepších reštaurácii na Slovensku.

Ako predjedlo si môžete dať jogurtový syr v pražených semiačkach s figovým džemom a potom bažanta v slanine so šípkovou omáčkou. V miestnej vinotéke majú v ponuke stopäťdesiat lokálnych, slovenských aj svetových vín.

Tradičné gaštany

Nitrianske cukrárne a reštaurácie ponúkajúce delikatesy a sezónne špeciality pripravené z jedlých gaštanov, preslávené gaštanové jazýčky či gaštanové pyré.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Gaštany majú v okolí Nitry stáročnú tradíciu. Práve v neďalekom Jelenci sa totiž nachádza najstaršia gaštanica na Slovensku.

Ide o najkrajší a najstarší umelo založený porast gaštana jedlého, ktorý sa úspešne aklimatizoval v našich podmienkach. Domovom tohto stromu je južná Európa, Malá Ázia a severná Afrika a o jeho rozšírenie do severnejších území sa zaslúžili rímski vojaci.

Gaštanový prales, ktorý sa samostatne obnovuje, je väčšinu roka prístupný verejnosti. Objavíte v ňom stromy viac ako tristoročné a neskutočnú atmosféru.

Festival, ktorý treba zažiť

Júnový Festival chutí Nitrianskeho kraja každoročne ponúka návštevníkom kokteil hudby, tanca, divadla, gastronomických lahôdok a dobrej zábavy.

Jeho súčasťou je aj podujatie Jahodová Nitra, ktoré nadväzuje na dlhoročnú tradíciu pestovania tohto ovocia v regióne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predstavuje regionálne špeciality od miestnych pestovateľov, kvalitné reštaurácie, pražiarne výberovej kávy, čokoládovne, malé pivovary, liehovary aj vinárov.

TIPY Z PRVEJ RUKY: Ako si užiť Nitru

Marta Hároniková, výkonná riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu:

V Nitre si nájde to svoje každý – milovník histórie a kultúry, športový nadšenec, senior, nákupná maniačka aj rodina s deťmi. Navštívte ikonické pamiatky mesta ako Nitriansky hrad, Dražovský kostolík, Synagógu či meštianske domy v centre mesta. Oddýchnite si v zelenej oáze uprostred rušného mesta v Mestskom parku na Sihoti alebo na Zoborských vrchoch. Načerpajte sily v jednom z miestnych aquaparkov alebo wellness hotelov a večer si vychutnajte herecký koncert v Divadle Andreja Bagara. Od minulého roka môžu návštevníci v mnohých prevádzkach z oblasti gastronómie využiť výhody, ktoré ponúka Turistická zľavová kartu Nitrianskeho kraja. Okrem gastronómie prináša karta okamžité zľavy aj na ubytovanie, návštevu pamiatok a zaujímavostí, wellness hotelov, aquaparkov, kúpalísk, ako aj zľavy na tradičné produkty z regiónu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 042
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 643
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 910
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 701
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 795
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 174
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 156
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 222
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 298
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 247
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 996
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 894
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 826
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 033
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 587
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu