SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Ako jesť zdravo na Veľkú noc? Toto sú štyri recepty na Zelený štvrtok

Aj na sviatky sa dá jesť zdravo. Stačí sa inšpirovať receptami foodblogerky Alex Rymšinovej.

(Zdroj: Alex Rymšinová)

Mrkvové placky so špenátovým dipom

suroviny (na 5 až 6 placiek)

  • 250 g očistenej mrkvy
  • 3 PL pohánkovej múky
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 1 ČL korenia sušené paradajky
  • 1/2 ČL rímskej rasce
  • soľ
  • 1 veľké vajce
  • kokosový olej na panvicu

Na špenátový dip:

  • 180 g hustý biely jogurt
  • veľká hrsť špenátu
  • 1 PL olivový olej
  • šťava z čerstvej limetky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

1. Mrkvu nastrúhame, zmiešame so zvyšnými ingredienciami a v malých dávkach postupne osmažíme na kokosovom oleji.

2. Pripravíme si dip. Rozmixujeme špenát s jogurtom a zvyšnými ingredienciami.

3. Placky po upečení ozdobíme dipom a údeným lososom s čerstvými bylinkami podľa chuti.

01.jpg

Odľahčený zemiakový šalát

suroviny (na 2 porcie)

  • 150 g sladkých zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • 50 g hrášku
  • veľká hrsť ľubovoľných šalátových listov
  • soľ
  • kokosový olej

Na jogurtovú "majonézu":

  • 3 PL bieleho jogurtu
  • 1 ČL horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1/2 ČL majoránu

1. Očistené a nakrájané zemiaky krátko povaríme v osolenej vode.

2. Do polomäkka uvarenú zeleninu scedíme a opečieme na panvici na kokosovom oleji do chrumkava. Pridáme čerstvý alebo mrazený hrášok a ešte pár minút opekáme.

3. Vo veľkej mise si pripravíme šalátové listy, primiešame opekanú zeleninu a ingrediencie na jogurtovú majonézu. Dochutíme soľou a korením.

2.jpg

Zdravé veľkonočné tipy

Ak nechcete na Veľkú noc porušiť zásady zdravého stravovania, riaďte sa týmito tipmi od Alex:

1. Pri zostavovaní veľkonočného pohostenia voľte zeleninový základ. Namiesto obložených chlebíkov privítajte hostí jednoduchými zeleninovými plackami. Upraviť a ozdobiť sa dajú rovnako dobre ako chlieb.

2. Čoraz populárnejší hummus môže na vašom stole nahradiť šunkovo-syrovú misu. Nakrájaná mrkva, uhorka či zeler potešia oko svojou farebnosťou a nezaťažia žalúdok vašich hostí ešte pred prvým chodom.

3. Pripravte zdravšie dezerty z nutrične bohatších ingrediencií ako pohánková múka, kokosové mlieko či quinoové vločky. V kombinácii so sladkým ovocím a vhodným receptom pôjde o rovnakú, ak nie lepšiu lahôdku ako bežné múčne sladkosti plné cukru.

5. Slané oriešky a čipsy nahraďte domácimi zeleninovými čipsami. Na nižšej teplote sa dajú takto spracovať mnohé druhy zeleniny, od batátov cez cuketu až po červenú repu či kaleráb. Stačí nakrájať, osoliť, potrieť kokosovým olejom a počkať, kým vaša rúra vytvorí lahodnú slanú pochutinu.

Viac zdravých tipov nájdete na spoondelight.com.

Jahodový koláč

suroviny

Na cesto:

  • 1 šálka quinoa múky
  • 1/2 šálky pohánkovej múky
  • 1 šálka mletých mandlí
  • 3 PL kokosového oleja
  • 1/4 šálky ľadovej vody
  • štipka soli
  • 2 PL medu

Na plnku:

  • 2 šálky jahôd
  • 140 g hustého bieleho jogurtu
  • 3 PL medu
  • 2 PL chia semienok
  • 1 vajce

1. Zmiešame všetky suché ingrediencie cesta, pridáme kokosový olej a med. Zmes dobre „premasírujeme", aby sa olej rovnomerne premiešal s múkou.

2. Postupne pridávame ľadovú vodu po častiach - cesto má byť tvarovateľné, nie však lepkavé. Prenesieme ho na plech vystlatý papierom na pečenie a vytvarujeme do tenkej guľatej formy.

3. Šálku jahôd odložíme bokom na ozdobenie. Druhú šálku jahôd rozmixujeme so zvyšnými ingredienciami na plnku a rovnomerne zmes rozotrieme na cesto. Okraje cesta zahneme dovnútra, nebojte sa, ak sa poláme. Uhladíme kraje koláča prstom, aby nám počas pečenia nevytekala jogurtová plnka.

4. Vrch koláča dozdobíme nakrájanými jahodami a pečieme vo vyhriatej rúre 30 minút pri teplote 190 stupňov.

03.jpg

Chrumkavé kalerábové čipsy

suroviny

  • 1 kaleráb
  • kokosový olej
  • soľ

1. Rúru rozohrejeme na 130 stupňov.

2. Kaleráb očistíme od vrchnej šupky a nakrájame na tenké plátky.

3. Potrieme kokosovým olejom, osolíme a pečieme na papierom vystlatom plechu približne 30 minút na 130 stupňov.

04.jpg

Foto: Alex Rymšinová

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 487
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 345
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 801
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 777
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 105
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 089
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 420
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 249
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 076
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 968
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dánsky režisér Thomas Vinterberg.

Vyrastal medzi hipisákmi, tí mu dovolili všetko.

22. jan
Minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k vyhodnoteniu doterajších výsledkov celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19.

Pandémia si vyžiadala 4 068 obetí.

12 h

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.

4 h
Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane.

Slovenka v super-G vypadla.

3 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan