SME

Ako jesť zdravo na Veľkú noc? Toto sú štyri recepty na Zelený štvrtok

Pridajte viac zeleniny, uberte mäsa, namiesto bielej múky použite nutrične bohatšie ingrediencie.

(Zdroj: Alex Rymšinová)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mrkvové placky so špenátovým dipom

Suroviny (na 5 až 6 placiek):

  • 250 g očistenej mrkvy
  • 3 PL pohánkovej múky
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 1 ČL korenia sušené paradajky
  • 1/2 ČL rímskej rasce
  • soľ
  • 1 veľké vajce
  • kokosový olej na panvicu

Na špenátový dip:

  • 180 g hustý biely jogurt
  • veľká hrsť špenátu
  • 1 PL olivový olej
  • šťava z čerstvej limetky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

1. Mrkvu nastrúhame, zmiešame so zvyšnými ingredienciami a v malých dávkach postupne osmažíme na kokosovom oleji.

2. Pripravíme si dip. Rozmixujeme špenát s jogurtom a zvyšnými ingredienciami.

SkryťVypnúť reklamu

3. Placky po upečení ozdobíme dipom a údeným lososom s čerstvými bylinkami podľa chuti.

Odľahčený zemiakový šalát

Suroviny (na 2 porcie):

  • 150 g sladkých zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • 50 g hrášku
  • veľká hrsť ľubovoľných šalátových listov
  • soľ
  • kokosový olej

Na jogurtovú "majonézu":

  • 3 PL bieleho jogurtu
  • 1 ČL horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1/2 ČL majoránu

1. Očistené a nakrájané zemiaky krátko povaríme v osolenej vode.

2. Do polomäkka uvarenú zeleninu scedíme a opečieme na panvici na kokosovom oleji do chrumkava. Pridáme čerstvý alebo mrazený hrášok a ešte pár minút opekáme.

3. Vo veľkej mise si pripravíme šalátové listy, primiešame opekanú zeleninu a ingrediencie na jogurtovú majonézu. Dochutíme soľou a korením.

Jahodový koláč

Suroviny na cesto:

SkryťVypnúť reklamu
  • 1 šálka quinoa múky
  • 1/2 šálky pohánkovej múky
  • 1 šálka mletých mandlí
  • 3 PL kokosového oleja
  • 1/4 šálky ľadovej vody
  • štipka soli
  • 2 PL medu

Suroviny na plnku:

  • 2 šálky jahôd
  • 140 g hustého bieleho jogurtu
  • 3 PL medu
  • 2 PL chia semienok
  • 1 vajce

1. Zmiešame všetky suché ingrediencie cesta, pridáme kokosový olej a med. Zmes dobre „premasírujeme", aby sa olej rovnomerne premiešal s múkou.

2. Postupne pridávame ľadovú vodu po častiach - cesto má byť tvarovateľné, nie však lepkavé. Prenesieme ho na plech vystlatý papierom na pečenie a vytvarujeme do tenkej guľatej formy.

3. Šálku jahôd odložíme bokom na ozdobenie. Druhú šálku jahôd rozmixujeme so zvyšnými ingredienciami na plnku a rovnomerne zmes rozotrieme na cesto. Okraje cesta zahneme dovnútra, nebojte sa, ak sa poláme. Uhladíme kraje koláča prstom, aby nám počas pečenia nevytekala jogurtová plnka.

SkryťVypnúť reklamu

4. Vrch koláča dozdobíme nakrájanými jahodami a pečieme vo vyhriatej rúre 30 minút pri teplote 190 stupňov.

Chrumkavé kalerábové čipsy

Suroviny:

  • 1 kaleráb
  • kokosový olej
  • soľ

1. Rúru rozohrejeme na 130 stupňov.

2. Kaleráb očistíme od vrchnej šupky a nakrájame na tenké plátky.

3. Potrieme kokosovým olejom, osolíme a pečieme na papierom vystlatom plechu približne 30 minút na 130 stupňov.

Zdravé veľkonočné tipy

Ak nechcete na Veľkú noc porušiť zásady zdravého stravovania, riaďte sa týmito tipmi od Alex:

1. Pri zostavovaní veľkonočného pohostenia voľte zeleninový základ. Namiesto obložených chlebíkov privítajte hostí jednoduchými zeleninovými plackami. Upraviť a ozdobiť sa dajú rovnako dobre ako chlieb.

2. Čoraz populárnejší hummus môže na vašom stole nahradiť šunkovo-syrovú misu. Nakrájaná mrkva, uhorka či zeler potešia oko svojou farebnosťou a nezaťažia žalúdok vašich hostí ešte pred prvým chodom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. Pripravte zdravšie dezerty z nutrične bohatších ingrediencií ako pohánková múka, kokosové mlieko či quinoové vločky. V kombinácii so sladkým ovocím a vhodným receptom pôjde o rovnakú, ak nie lepšiu lahôdku ako bežné múčne sladkosti plné cukru.

5. Slané oriešky a čipsy nahraďte domácimi zeleninovými čipsami. Na nižšej teplote sa dajú takto spracovať mnohé druhy zeleniny, od batátov cez cuketu až po červenú repu či kaleráb. Stačí nakrájať, osoliť, potrieť kokosovým olejom a počkať, kým vaša rúra vytvorí lahodnú slanú pochutinu.

Viac zdravých tipov nájdete na spoondelight.com.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  3. Dieťa, ktoré cíti záujem, má odvahu učiť sa
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  5. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  6. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  7. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  8. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  1. Prvý mobil je tu: tipy, ako ho využiť zodpovedne
  2. Dieťa, ktoré cíti záujem, má odvahu učiť sa
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  5. Ako naši krajania v Amerike začínali od nuly
  6. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  7. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  8. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 9 544
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 6 050
  3. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 5 351
  4. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 5 144
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 622
  6. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 462
  7. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 3 471
  8. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 3 362
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 17 019
  2. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 12 262
  3. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 8 347
  4. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 7 418
  5. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 7 327
  6. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 395
  7. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 4 469
  8. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 4 326
  1. Post Bellum SK: Začiatok konca pre desaťtisíce slovenských Židov: 9. september 1941
  2. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
  3. Marcel Rebro: Diplomacia podľa Fica: úsmevy v Pekingu a Užhorode, dym v Kyjive
  4. Marian Nanias: Jadrové reaktory použité v kozmickom prieskume.
  5. Radko Mačuha: Fico nás posiela na výlet do Číny.
  6. Marian Nanias: Atómová elektráreň na Mesiaci?
  7. Věra Tepličková: Naša Cecilia, že nie je naša Cecília?
  8. Věra Tepličková: Vírus vraj sa objavil, parlament nám zamoril
SkryťZatvoriť reklamu