SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Ako jesť zdravo na Veľkú noc? Toto sú štyri recepty na Zelený štvrtok

Aj na sviatky sa dá jesť zdravo. Stačí sa inšpirovať receptami foodblogerky Alex Rymšinovej.

(Zdroj: Alex Rymšinová)

Mrkvové placky so špenátovým dipom

suroviny (na 5 až 6 placiek)

  • 250 g očistenej mrkvy
  • 3 PL pohánkovej múky
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 1 ČL korenia sušené paradajky
  • 1/2 ČL rímskej rasce
  • soľ
  • 1 veľké vajce
  • kokosový olej na panvicu

Na špenátový dip:

  • 180 g hustý biely jogurt
  • veľká hrsť špenátu
  • 1 PL olivový olej
  • šťava z čerstvej limetky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

1. Mrkvu nastrúhame, zmiešame so zvyšnými ingredienciami a v malých dávkach postupne osmažíme na kokosovom oleji.

2. Pripravíme si dip. Rozmixujeme špenát s jogurtom a zvyšnými ingredienciami.

3. Placky po upečení ozdobíme dipom a údeným lososom s čerstvými bylinkami podľa chuti.

01.jpg

Odľahčený zemiakový šalát

suroviny (na 2 porcie)

  • 150 g sladkých zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • 50 g hrášku
  • veľká hrsť ľubovoľných šalátových listov
  • soľ
  • kokosový olej

Na jogurtovú "majonézu":

  • 3 PL bieleho jogurtu
  • 1 ČL horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1/2 ČL majoránu

1. Očistené a nakrájané zemiaky krátko povaríme v osolenej vode.

2. Do polomäkka uvarenú zeleninu scedíme a opečieme na panvici na kokosovom oleji do chrumkava. Pridáme čerstvý alebo mrazený hrášok a ešte pár minút opekáme.

3. Vo veľkej mise si pripravíme šalátové listy, primiešame opekanú zeleninu a ingrediencie na jogurtovú majonézu. Dochutíme soľou a korením.

2.jpg

Zdravé veľkonočné tipy

Ak nechcete na Veľkú noc porušiť zásady zdravého stravovania, riaďte sa týmito tipmi od Alex:

1. Pri zostavovaní veľkonočného pohostenia voľte zeleninový základ. Namiesto obložených chlebíkov privítajte hostí jednoduchými zeleninovými plackami. Upraviť a ozdobiť sa dajú rovnako dobre ako chlieb.

2. Čoraz populárnejší hummus môže na vašom stole nahradiť šunkovo-syrovú misu. Nakrájaná mrkva, uhorka či zeler potešia oko svojou farebnosťou a nezaťažia žalúdok vašich hostí ešte pred prvým chodom.

3. Pripravte zdravšie dezerty z nutrične bohatších ingrediencií ako pohánková múka, kokosové mlieko či quinoové vločky. V kombinácii so sladkým ovocím a vhodným receptom pôjde o rovnakú, ak nie lepšiu lahôdku ako bežné múčne sladkosti plné cukru.

5. Slané oriešky a čipsy nahraďte domácimi zeleninovými čipsami. Na nižšej teplote sa dajú takto spracovať mnohé druhy zeleniny, od batátov cez cuketu až po červenú repu či kaleráb. Stačí nakrájať, osoliť, potrieť kokosovým olejom a počkať, kým vaša rúra vytvorí lahodnú slanú pochutinu.

Viac zdravých tipov nájdete na spoondelight.com.

Jahodový koláč

suroviny

Na cesto:

  • 1 šálka quinoa múky
  • 1/2 šálky pohánkovej múky
  • 1 šálka mletých mandlí
  • 3 PL kokosového oleja
  • 1/4 šálky ľadovej vody
  • štipka soli
  • 2 PL medu

Na plnku:

  • 2 šálky jahôd
  • 140 g hustého bieleho jogurtu
  • 3 PL medu
  • 2 PL chia semienok
  • 1 vajce

1. Zmiešame všetky suché ingrediencie cesta, pridáme kokosový olej a med. Zmes dobre „premasírujeme", aby sa olej rovnomerne premiešal s múkou.

2. Postupne pridávame ľadovú vodu po častiach - cesto má byť tvarovateľné, nie však lepkavé. Prenesieme ho na plech vystlatý papierom na pečenie a vytvarujeme do tenkej guľatej formy.

3. Šálku jahôd odložíme bokom na ozdobenie. Druhú šálku jahôd rozmixujeme so zvyšnými ingredienciami na plnku a rovnomerne zmes rozotrieme na cesto. Okraje cesta zahneme dovnútra, nebojte sa, ak sa poláme. Uhladíme kraje koláča prstom, aby nám počas pečenia nevytekala jogurtová plnka.

4. Vrch koláča dozdobíme nakrájanými jahodami a pečieme vo vyhriatej rúre 30 minút pri teplote 190 stupňov.

03.jpg

Chrumkavé kalerábové čipsy

suroviny

  • 1 kaleráb
  • kokosový olej
  • soľ

1. Rúru rozohrejeme na 130 stupňov.

2. Kaleráb očistíme od vrchnej šupky a nakrájame na tenké plátky.

3. Potrieme kokosovým olejom, osolíme a pečieme na papierom vystlatom plechu približne 30 minút na 130 stupňov.

04.jpg

Foto: Alex Rymšinová

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  2. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  3. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  3. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  6. Aj panelák môže byť Smart
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  9. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  10. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 495
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 814
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 173
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 610
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 488
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 143
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 048
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 720
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 823
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 817
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na súd.

Súd vymeral Kováčikovi aj trest prepadnutia majetku.


10 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


13 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu