Ako jesť zdravo na Veľkú noc? Toto sú štyri recepty na Zelený štvrtok

Aj na sviatky sa dá jesť zdravo. Stačí sa inšpirovať receptami foodblogerky Alex Rymšinovej.

(Zdroj: Alex Rymšinová)

Mrkvové placky so špenátovým dipom

suroviny (na 5 až 6 placiek)

  • 250 g očistenej mrkvy
  • 3 PL pohánkovej múky
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 1 ČL korenia sušené paradajky
  • 1/2 ČL rímskej rasce
  • soľ
  • 1 veľké vajce
  • kokosový olej na panvicu

Na špenátový dip:

  • 180 g hustý biely jogurt
  • veľká hrsť špenátu
  • 1 PL olivový olej
  • šťava z čerstvej limetky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

1. Mrkvu nastrúhame, zmiešame so zvyšnými ingredienciami a v malých dávkach postupne osmažíme na kokosovom oleji.

2. Pripravíme si dip. Rozmixujeme špenát s jogurtom a zvyšnými ingredienciami.

3. Placky po upečení ozdobíme dipom a údeným lososom s čerstvými bylinkami podľa chuti.

01.jpg

Odľahčený zemiakový šalát

suroviny (na 2 porcie)

  • 150 g sladkých zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • 50 g hrášku
  • veľká hrsť ľubovoľných šalátových listov
  • soľ
  • kokosový olej

Na jogurtovú "majonézu":

  • 3 PL bieleho jogurtu
  • 1 ČL horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1/2 ČL majoránu

1. Očistené a nakrájané zemiaky krátko povaríme v osolenej vode.

2. Do polomäkka uvarenú zeleninu scedíme a opečieme na panvici na kokosovom oleji do chrumkava. Pridáme čerstvý alebo mrazený hrášok a ešte pár minút opekáme.

3. Vo veľkej mise si pripravíme šalátové listy, primiešame opekanú zeleninu a ingrediencie na jogurtovú majonézu. Dochutíme soľou a korením.

2.jpg

Zdravé veľkonočné tipy

Ak nechcete na Veľkú noc porušiť zásady zdravého stravovania, riaďte sa týmito tipmi od Alex:

1. Pri zostavovaní veľkonočného pohostenia voľte zeleninový základ. Namiesto obložených chlebíkov privítajte hostí jednoduchými zeleninovými plackami. Upraviť a ozdobiť sa dajú rovnako dobre ako chlieb.

2. Čoraz populárnejší hummus môže na vašom stole nahradiť šunkovo-syrovú misu. Nakrájaná mrkva, uhorka či zeler potešia oko svojou farebnosťou a nezaťažia žalúdok vašich hostí ešte pred prvým chodom.

3. Pripravte zdravšie dezerty z nutrične bohatších ingrediencií ako pohánková múka, kokosové mlieko či quinoové vločky. V kombinácii so sladkým ovocím a vhodným receptom pôjde o rovnakú, ak nie lepšiu lahôdku ako bežné múčne sladkosti plné cukru.

5. Slané oriešky a čipsy nahraďte domácimi zeleninovými čipsami. Na nižšej teplote sa dajú takto spracovať mnohé druhy zeleniny, od batátov cez cuketu až po červenú repu či kaleráb. Stačí nakrájať, osoliť, potrieť kokosovým olejom a počkať, kým vaša rúra vytvorí lahodnú slanú pochutinu.

Viac zdravých tipov nájdete na spoondelight.com.

Jahodový koláč

suroviny

Na cesto:

  • 1 šálka quinoa múky
  • 1/2 šálky pohánkovej múky
  • 1 šálka mletých mandlí
  • 3 PL kokosového oleja
  • 1/4 šálky ľadovej vody
  • štipka soli
  • 2 PL medu

Na plnku:

  • 2 šálky jahôd
  • 140 g hustého bieleho jogurtu
  • 3 PL medu
  • 2 PL chia semienok
  • 1 vajce

1. Zmiešame všetky suché ingrediencie cesta, pridáme kokosový olej a med. Zmes dobre „premasírujeme", aby sa olej rovnomerne premiešal s múkou.

2. Postupne pridávame ľadovú vodu po častiach - cesto má byť tvarovateľné, nie však lepkavé. Prenesieme ho na plech vystlatý papierom na pečenie a vytvarujeme do tenkej guľatej formy.

3. Šálku jahôd odložíme bokom na ozdobenie. Druhú šálku jahôd rozmixujeme so zvyšnými ingredienciami na plnku a rovnomerne zmes rozotrieme na cesto. Okraje cesta zahneme dovnútra, nebojte sa, ak sa poláme. Uhladíme kraje koláča prstom, aby nám počas pečenia nevytekala jogurtová plnka.

4. Vrch koláča dozdobíme nakrájanými jahodami a pečieme vo vyhriatej rúre 30 minút pri teplote 190 stupňov.

03.jpg

Chrumkavé kalerábové čipsy

suroviny

  • 1 kaleráb
  • kokosový olej
  • soľ

1. Rúru rozohrejeme na 130 stupňov.

2. Kaleráb očistíme od vrchnej šupky a nakrájame na tenké plátky.

3. Potrieme kokosovým olejom, osolíme a pečieme na papierom vystlatom plechu približne 30 minút na 130 stupňov.

04.jpg

Foto: Alex Rymšinová

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 697
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 710
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 351
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 400
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 836
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 385
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 733
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 661
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 793
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 248

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.