SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Päť receptov na sladkú a slanú odmenu pre šibačov

Na veľkonočnom stole nesmú chýbať tradičné koláče. Ak ste to ešte nestihli, pustite sa do pečenia.

(Zdroj: Rajo)

Svieže mrkvové muffiny

suroviny

  • 140 ml bieleho jogurtu
  • 100 g masla
  • 4 vajcia
  • 360 g polohrubej múky
  • 200 g krupicového cukru
  • balenie prášku do pečiva
  • 240 g strúhanej mrkvy
  • mletá škorica
  • mletý zázvor
  • citrónová kôra
  • muškátový oriešok

Na krém:

  • 250 g čerstvého smotanového syra
  • 2 PL šľahačkovej smotany

1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Formičky na muffiny vyložíme papierovými košíčkami.

2. Preosejeme múku, pridáme cukor, kypriaci prášok, soľ a korenie. Dobre premiešame.

3. V miske vyšľaháme jogurt, rozpustené maslo a vajce. Prisypeme suché ingrediencie a vypracujeme cesto. Nakoniec pridáme postrúhanú mrkvu.

Skryť Vypnúť reklamu

4. Cesto rozdelíme do formičiek a pečieme asi 20 minút dozlatista.

5. Na záver si pripravíme krém na ozdobenie. Syr vyšľaháme s cukrom a smotanou dohladka, ochutíme citrónovou kôrou a citrónovou šťavou. Krémom ozdobíme upečené muffiny.

Tip: Ak chcete, aby bol krém krásne nadýchaný, použite kvalitnú smotanu aspoň s tridsiatimi percentami tuku.

01.jpg

Bábovka s citrónovou polevou

suroviny

  • 5 vajec
  • 200 g práškový cukor
  • citrónová kôra a šťava
  • 230 g polohrubej múky
  • maslo na vymastenie
  • múka na vysypanie plechu

Na polevu:

  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL vody
  • 3 ČL citrónovej šťavy

1. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme k nim citrónovú šťavu a postrúhanú citrónovú kôru a šľaháme, až kým sa objem cesta nezvýši na dvojnásobok.

2. Keď je zmes vyšľahaná, pridáme do nej múku. Cesto vylejeme do tortovej vencovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Bábovku dáme piecť do vyhriatej rúry na 45 minút. Po vychladnutí bábovku polejeme citrónovovu polevou.

Skryť Vypnúť reklamu

3. Citrónovú polevu si pripravíme tak, že vymiešame dohladka cukor, vodu a šťavu z citróna. Ak je poleva hustá, pridáme viac šťavy, ak riedka, pridáme cukor.

02.jpg

Slaný veľkonočný baranček

suroviny

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 dl oleja
  • 1 dl vody
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • soľ

Na plnku:

  • 2 až 3 póry
  • 2 až 3 vajcia
  • 100 g krájanej šunky
  • 3 PL smotany na šľahanie
  • maslo
  • vegeta
  • soľ

Zo surovín vypracujeme cesto, necháme ho odstáť a medzitým pripravíme plnku. Pór nakrájaný na kolieska opražíme na masle, podlejeme vodou a podusíme.

Z cesta vyformujeme na omastenom plechu barančeka a pokryjeme duseným pórom. Plátky šunky skrútime do rúrok, priečne nakrájame a ozdobne uložíme na koláč.

Vajce rozmiešame so smotanou, osolíme, okoreníme a nalejeme na povrch.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečieme v stredne vyhriatej rúre dozlatista.

03.jpg

Jednoduché tvarohové šišky

suroviny

  • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 1 vajce
  • 2 PL detskej krupice
  • 1/4 balíčka kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor s vanilkou na obaľovanie

1. Prísady na cesto spolu vymiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť v chlade.

2. Potom vytvarujeme z cesta malé šišky a obaľujeme v krupici. Vypražíme zo všetkých strán na oleji a obalíme v cukre.

04.jpg

Veľkonočná torta s likérom

suroviny

  • 6 vajec
  • 125 g cukru
  • 75 g polohrubej múky
  • 4 PL maizeny
  • 3 PL kakaa
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • 6 lístkov želatíny
  • 2,5 dl vaječného likéru
  • 6 dl smotany na šľahanie
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 4 PL posekaných pistácií

Na dekoráciu podľa vlastného výberu: marcipánové zajačiky, kvetinky, čokoládové vajíčka, farebné cukrové ozdoby.

Skryť Vypnúť reklamu

1. Bielky spolu s cukrom a dvoma lyžicami vody vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame k nemu žĺtky. Múku, kypriaci prášok, maizenu a kakao zmiešame a pridáme k vajciam.

2. Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme 35 minút pri teplote 175 stupňov. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozkrojíme vodorovne na tri časti.

3. Želatínu necháme vo vode zmäknúť, vyžmýkame ju a zohrejeme, kým sa nerozpustí. Primiešame k nej vaječný likér a zmes necháme na chladnom mieste, kým nezačne tuhnúť.

4. Smotanu vyšľaháme spolu s vanilínovým cukrom a vmiešame do likérovej želatíny. Jednu vrstvu cesta natrieme krémom, položíme na ňu druhú časť, znova natrieme krémom a uložíme tretiu časť.

5. Tortu potrieme krémom aj zvonka a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Skryť Vypnúť reklamu

05.jpg

Foto: Rajo

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 284
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 521
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 301
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 545
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 813
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 709
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 631
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 371
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 176
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 166
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia