SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Päť receptov na sladkú a slanú odmenu pre šibačov

Na veľkonočnom stole nesmú chýbať tradičné koláče. Ak ste to ešte nestihli, pustite sa do pečenia.

(Zdroj: Rajo)

Svieže mrkvové muffiny

suroviny

  • 140 ml bieleho jogurtu
  • 100 g masla
  • 4 vajcia
  • 360 g polohrubej múky
  • 200 g krupicového cukru
  • balenie prášku do pečiva
  • 240 g strúhanej mrkvy
  • mletá škorica
  • mletý zázvor
  • citrónová kôra
  • muškátový oriešok

Na krém:

  • 250 g čerstvého smotanového syra
  • 2 PL šľahačkovej smotany

1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Formičky na muffiny vyložíme papierovými košíčkami.

2. Preosejeme múku, pridáme cukor, kypriaci prášok, soľ a korenie. Dobre premiešame.

3. V miske vyšľaháme jogurt, rozpustené maslo a vajce. Prisypeme suché ingrediencie a vypracujeme cesto. Nakoniec pridáme postrúhanú mrkvu.

Skryť Vypnúť reklamu

4. Cesto rozdelíme do formičiek a pečieme asi 20 minút dozlatista.

5. Na záver si pripravíme krém na ozdobenie. Syr vyšľaháme s cukrom a smotanou dohladka, ochutíme citrónovou kôrou a citrónovou šťavou. Krémom ozdobíme upečené muffiny.

Tip: Ak chcete, aby bol krém krásne nadýchaný, použite kvalitnú smotanu aspoň s tridsiatimi percentami tuku.

01.jpg

Bábovka s citrónovou polevou

suroviny

  • 5 vajec
  • 200 g práškový cukor
  • citrónová kôra a šťava
  • 230 g polohrubej múky
  • maslo na vymastenie
  • múka na vysypanie plechu

Na polevu:

  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL vody
  • 3 ČL citrónovej šťavy

1. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme k nim citrónovú šťavu a postrúhanú citrónovú kôru a šľaháme, až kým sa objem cesta nezvýši na dvojnásobok.

2. Keď je zmes vyšľahaná, pridáme do nej múku. Cesto vylejeme do tortovej vencovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Bábovku dáme piecť do vyhriatej rúry na 45 minút. Po vychladnutí bábovku polejeme citrónovovu polevou.

Skryť Vypnúť reklamu

3. Citrónovú polevu si pripravíme tak, že vymiešame dohladka cukor, vodu a šťavu z citróna. Ak je poleva hustá, pridáme viac šťavy, ak riedka, pridáme cukor.

02.jpg

Slaný veľkonočný baranček

suroviny

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 dl oleja
  • 1 dl vody
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • soľ

Na plnku:

  • 2 až 3 póry
  • 2 až 3 vajcia
  • 100 g krájanej šunky
  • 3 PL smotany na šľahanie
  • maslo
  • vegeta
  • soľ

Zo surovín vypracujeme cesto, necháme ho odstáť a medzitým pripravíme plnku. Pór nakrájaný na kolieska opražíme na masle, podlejeme vodou a podusíme.

Z cesta vyformujeme na omastenom plechu barančeka a pokryjeme duseným pórom. Plátky šunky skrútime do rúrok, priečne nakrájame a ozdobne uložíme na koláč.

Vajce rozmiešame so smotanou, osolíme, okoreníme a nalejeme na povrch.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečieme v stredne vyhriatej rúre dozlatista.

03.jpg

Jednoduché tvarohové šišky

suroviny

  • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 1 vajce
  • 2 PL detskej krupice
  • 1/4 balíčka kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor s vanilkou na obaľovanie

1. Prísady na cesto spolu vymiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť v chlade.

2. Potom vytvarujeme z cesta malé šišky a obaľujeme v krupici. Vypražíme zo všetkých strán na oleji a obalíme v cukre.

04.jpg

Veľkonočná torta s likérom

suroviny

  • 6 vajec
  • 125 g cukru
  • 75 g polohrubej múky
  • 4 PL maizeny
  • 3 PL kakaa
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • 6 lístkov želatíny
  • 2,5 dl vaječného likéru
  • 6 dl smotany na šľahanie
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 4 PL posekaných pistácií

Na dekoráciu podľa vlastného výberu: marcipánové zajačiky, kvetinky, čokoládové vajíčka, farebné cukrové ozdoby.

Skryť Vypnúť reklamu

1. Bielky spolu s cukrom a dvoma lyžicami vody vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame k nemu žĺtky. Múku, kypriaci prášok, maizenu a kakao zmiešame a pridáme k vajciam.

2. Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme 35 minút pri teplote 175 stupňov. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozkrojíme vodorovne na tri časti.

3. Želatínu necháme vo vode zmäknúť, vyžmýkame ju a zohrejeme, kým sa nerozpustí. Primiešame k nej vaječný likér a zmes necháme na chladnom mieste, kým nezačne tuhnúť.

4. Smotanu vyšľaháme spolu s vanilínovým cukrom a vmiešame do likérovej želatíny. Jednu vrstvu cesta natrieme krémom, položíme na ňu druhú časť, znova natrieme krémom a uložíme tretiu časť.

5. Tortu potrieme krémom aj zvonka a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Skryť Vypnúť reklamu

05.jpg

Foto: Rajo

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 744
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 531
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 318
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 380
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 234
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 728
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 839
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 754
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 656
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 970
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jednou z možností, ako zrýchliť očkovanie, je vakcinácia seniorov.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Z paralelnej reality, v ktorej premiér uviazol, sa nemá šancu vymotať (týždeň podľa Schutza)

Minulosť už dobieha aj veľké ryby.

Ilustračná fotografia.

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

Petra Vlhová ide obrovský slalom v stredisku Kranjska Gora. Pozrite si jej program na víkend.