Päť receptov na sladkú a slanú odmenu pre šibačov

Na veľkonočnom stole nesmú chýbať tradičné koláče. Ak ste to ešte nestihli, pustite sa do pečenia.

(Zdroj: Rajo)

Svieže mrkvové muffiny

suroviny

  • 140 ml bieleho jogurtu
  • 100 g masla
  • 4 vajcia
  • 360 g polohrubej múky
  • 200 g krupicového cukru
  • balenie prášku do pečiva
  • 240 g strúhanej mrkvy
  • mletá škorica
  • mletý zázvor
  • citrónová kôra
  • muškátový oriešok

Na krém:

  • 250 g čerstvého smotanového syra
  • 2 PL šľahačkovej smotany

1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Formičky na muffiny vyložíme papierovými košíčkami.

2. Preosejeme múku, pridáme cukor, kypriaci prášok, soľ a korenie. Dobre premiešame.

3. V miske vyšľaháme jogurt, rozpustené maslo a vajce. Prisypeme suché ingrediencie a vypracujeme cesto. Nakoniec pridáme postrúhanú mrkvu.

Článok pokračuje pod video reklamou

4. Cesto rozdelíme do formičiek a pečieme asi 20 minút dozlatista.

5. Na záver si pripravíme krém na ozdobenie. Syr vyšľaháme s cukrom a smotanou dohladka, ochutíme citrónovou kôrou a citrónovou šťavou. Krémom ozdobíme upečené muffiny.

Tip: Ak chcete, aby bol krém krásne nadýchaný, použite kvalitnú smotanu aspoň s tridsiatimi percentami tuku.

01.jpg

Bábovka s citrónovou polevou

suroviny

  • 5 vajec
  • 200 g práškový cukor
  • citrónová kôra a šťava
  • 230 g polohrubej múky
  • maslo na vymastenie
  • múka na vysypanie plechu

Na polevu:

  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL vody
  • 3 ČL citrónovej šťavy

1. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme k nim citrónovú šťavu a postrúhanú citrónovú kôru a šľaháme, až kým sa objem cesta nezvýši na dvojnásobok.

2. Keď je zmes vyšľahaná, pridáme do nej múku. Cesto vylejeme do tortovej vencovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Bábovku dáme piecť do vyhriatej rúry na 45 minút. Po vychladnutí bábovku polejeme citrónovovu polevou.

3. Citrónovú polevu si pripravíme tak, že vymiešame dohladka cukor, vodu a šťavu z citróna. Ak je poleva hustá, pridáme viac šťavy, ak riedka, pridáme cukor.

02.jpg

Slaný veľkonočný baranček

suroviny

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 dl oleja
  • 1 dl vody
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • soľ

Na plnku:

  • 2 až 3 póry
  • 2 až 3 vajcia
  • 100 g krájanej šunky
  • 3 PL smotany na šľahanie
  • maslo
  • vegeta
  • soľ

Zo surovín vypracujeme cesto, necháme ho odstáť a medzitým pripravíme plnku. Pór nakrájaný na kolieska opražíme na masle, podlejeme vodou a podusíme.

Z cesta vyformujeme na omastenom plechu barančeka a pokryjeme duseným pórom. Plátky šunky skrútime do rúrok, priečne nakrájame a ozdobne uložíme na koláč.

Vajce rozmiešame so smotanou, osolíme, okoreníme a nalejeme na povrch.

Pečieme v stredne vyhriatej rúre dozlatista.

03.jpg

Jednoduché tvarohové šišky

suroviny

  • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 1 vajce
  • 2 PL detskej krupice
  • 1/4 balíčka kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor s vanilkou na obaľovanie

1. Prísady na cesto spolu vymiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť v chlade.

2. Potom vytvarujeme z cesta malé šišky a obaľujeme v krupici. Vypražíme zo všetkých strán na oleji a obalíme v cukre.

04.jpg

Veľkonočná torta s likérom

suroviny

  • 6 vajec
  • 125 g cukru
  • 75 g polohrubej múky
  • 4 PL maizeny
  • 3 PL kakaa
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • 6 lístkov želatíny
  • 2,5 dl vaječného likéru
  • 6 dl smotany na šľahanie
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 4 PL posekaných pistácií

Na dekoráciu podľa vlastného výberu: marcipánové zajačiky, kvetinky, čokoládové vajíčka, farebné cukrové ozdoby.

1. Bielky spolu s cukrom a dvoma lyžicami vody vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame k nemu žĺtky. Múku, kypriaci prášok, maizenu a kakao zmiešame a pridáme k vajciam.

2. Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme 35 minút pri teplote 175 stupňov. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozkrojíme vodorovne na tri časti.

3. Želatínu necháme vo vode zmäknúť, vyžmýkame ju a zohrejeme, kým sa nerozpustí. Primiešame k nej vaječný likér a zmes necháme na chladnom mieste, kým nezačne tuhnúť.

4. Smotanu vyšľaháme spolu s vanilínovým cukrom a vmiešame do likérovej želatíny. Jednu vrstvu cesta natrieme krémom, položíme na ňu druhú časť, znova natrieme krémom a uložíme tretiu časť.

5. Tortu potrieme krémom aj zvonka a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

05.jpg

Foto: Rajo

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 567
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 664
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 440
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 437
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 663
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 442
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 703
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 659
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 797
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 238

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.