SME
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Päť receptov na sladkú a slanú odmenu pre šibačov

Na veľkonočnom stole nesmú chýbať tradičné koláče. Ak ste to ešte nestihli, pustite sa do pečenia.

(Zdroj: Rajo)

Svieže mrkvové muffiny

suroviny

  • 140 ml bieleho jogurtu
  • 100 g masla
  • 4 vajcia
  • 360 g polohrubej múky
  • 200 g krupicového cukru
  • balenie prášku do pečiva
  • 240 g strúhanej mrkvy
  • mletá škorica
  • mletý zázvor
  • citrónová kôra
  • muškátový oriešok

Na krém:

  • 250 g čerstvého smotanového syra
  • 2 PL šľahačkovej smotany

1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Formičky na muffiny vyložíme papierovými košíčkami.

2. Preosejeme múku, pridáme cukor, kypriaci prášok, soľ a korenie. Dobre premiešame.

3. V miske vyšľaháme jogurt, rozpustené maslo a vajce. Prisypeme suché ingrediencie a vypracujeme cesto. Nakoniec pridáme postrúhanú mrkvu.

Skryť Vypnúť reklamu

4. Cesto rozdelíme do formičiek a pečieme asi 20 minút dozlatista.

5. Na záver si pripravíme krém na ozdobenie. Syr vyšľaháme s cukrom a smotanou dohladka, ochutíme citrónovou kôrou a citrónovou šťavou. Krémom ozdobíme upečené muffiny.

Tip: Ak chcete, aby bol krém krásne nadýchaný, použite kvalitnú smotanu aspoň s tridsiatimi percentami tuku.

01.jpg

Bábovka s citrónovou polevou

suroviny

  • 5 vajec
  • 200 g práškový cukor
  • citrónová kôra a šťava
  • 230 g polohrubej múky
  • maslo na vymastenie
  • múka na vysypanie plechu

Na polevu:

  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL vody
  • 3 ČL citrónovej šťavy

1. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme k nim citrónovú šťavu a postrúhanú citrónovú kôru a šľaháme, až kým sa objem cesta nezvýši na dvojnásobok.

2. Keď je zmes vyšľahaná, pridáme do nej múku. Cesto vylejeme do tortovej vencovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Bábovku dáme piecť do vyhriatej rúry na 45 minút. Po vychladnutí bábovku polejeme citrónovovu polevou.

Skryť Vypnúť reklamu

3. Citrónovú polevu si pripravíme tak, že vymiešame dohladka cukor, vodu a šťavu z citróna. Ak je poleva hustá, pridáme viac šťavy, ak riedka, pridáme cukor.

02.jpg

Slaný veľkonočný baranček

suroviny

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 dl oleja
  • 1 dl vody
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • soľ

Na plnku:

  • 2 až 3 póry
  • 2 až 3 vajcia
  • 100 g krájanej šunky
  • 3 PL smotany na šľahanie
  • maslo
  • vegeta
  • soľ

Zo surovín vypracujeme cesto, necháme ho odstáť a medzitým pripravíme plnku. Pór nakrájaný na kolieska opražíme na masle, podlejeme vodou a podusíme.

Z cesta vyformujeme na omastenom plechu barančeka a pokryjeme duseným pórom. Plátky šunky skrútime do rúrok, priečne nakrájame a ozdobne uložíme na koláč.

Vajce rozmiešame so smotanou, osolíme, okoreníme a nalejeme na povrch.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečieme v stredne vyhriatej rúre dozlatista.

03.jpg

Jednoduché tvarohové šišky

suroviny

  • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 1 vajce
  • 2 PL detskej krupice
  • 1/4 balíčka kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor s vanilkou na obaľovanie

1. Prísady na cesto spolu vymiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť v chlade.

2. Potom vytvarujeme z cesta malé šišky a obaľujeme v krupici. Vypražíme zo všetkých strán na oleji a obalíme v cukre.

04.jpg

Veľkonočná torta s likérom

suroviny

  • 6 vajec
  • 125 g cukru
  • 75 g polohrubej múky
  • 4 PL maizeny
  • 3 PL kakaa
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • 6 lístkov želatíny
  • 2,5 dl vaječného likéru
  • 6 dl smotany na šľahanie
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 4 PL posekaných pistácií

Na dekoráciu podľa vlastného výberu: marcipánové zajačiky, kvetinky, čokoládové vajíčka, farebné cukrové ozdoby.

Skryť Vypnúť reklamu

1. Bielky spolu s cukrom a dvoma lyžicami vody vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame k nemu žĺtky. Múku, kypriaci prášok, maizenu a kakao zmiešame a pridáme k vajciam.

2. Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme 35 minút pri teplote 175 stupňov. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozkrojíme vodorovne na tri časti.

3. Želatínu necháme vo vode zmäknúť, vyžmýkame ju a zohrejeme, kým sa nerozpustí. Primiešame k nej vaječný likér a zmes necháme na chladnom mieste, kým nezačne tuhnúť.

4. Smotanu vyšľaháme spolu s vanilínovým cukrom a vmiešame do likérovej želatíny. Jednu vrstvu cesta natrieme krémom, položíme na ňu druhú časť, znova natrieme krémom a uložíme tretiu časť.

5. Tortu potrieme krémom aj zvonka a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Skryť Vypnúť reklamu

05.jpg

Foto: Rajo

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 335
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 914
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 833
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 712
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 600
  6. Po Slovensku na motorke 6 403
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 304
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 970
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 463
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 431
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľuboš Kosík po príchode do Mali (vľavo) a teraz.

Zastavenie vyšetrovania starej kauzy SIS bolo nezákonné.


15 h
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 486 obetí.


a 3 ďalší 14 h
V kempoch na Slovensku privítali oveľa viac ľudí, ako boli zvyknutí.

Prišlo viac ľudí a Slováci boli prekvapení.


23 h

Neprehliadnite tiež

Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


21 h

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún
Podcast Medzi nami štartuje tretiu sériu.

Prvý diel vyjde v utorok 22. júna.


17. jún