SME

Päť receptov na sladkú a slanú odmenu pre šibačov

Na veľkonočnom stole nesmú chýbať tradičné koláče. Ak ste to ešte nestihli, pustite sa do pečenia.

(Zdroj: Rajo)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Svieže mrkvové muffiny

Suroviny:

  • 140 ml bieleho jogurtu
  • 100 g masla
  • 4 vajcia
  • 360 g polohrubej múky
  • 200 g krupicového cukru
  • balenie prášku do pečiva
  • 240 g strúhanej mrkvy
  • mletá škorica
  • mletý zázvor
  • citrónová kôra
  • muškátový oriešok

Na krém:

  • 250 g čerstvého smotanového syra
  • 2 PL šľahačkovej smotany

1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Formičky na muffiny vyložíme papierovými košíčkami.

2. Preosejeme múku, pridáme cukor, kypriaci prášok, soľ a korenie. Dobre premiešame.

3. V miske vyšľaháme jogurt, rozpustené maslo a vajce. Prisypeme suché ingrediencie a vypracujeme cesto. Nakoniec pridáme postrúhanú mrkvu.

SkryťVypnúť reklamu

4. Cesto rozdelíme do formičiek a pečieme asi 20 minút dozlatista.

5. Na záver si pripravíme krém na ozdobenie. Syr vyšľaháme s cukrom a smotanou dohladka, ochutíme citrónovou kôrou a citrónovou šťavou. Krémom ozdobíme upečené muffiny.

Tip: Ak chcete, aby bol krém krásne nadýchaný, použite kvalitnú smotanu aspoň s tridsiatimi percentami tuku.

Bábovka s citrónovou polevou

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 200 g práškový cukor
  • citrónová kôra a šťava
  • 230 g polohrubej múky
  • maslo na vymastenie
  • múka na vysypanie plechu

Na polevu:

  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL vody
  • 3 ČL citrónovej šťavy

1. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme k nim citrónovú šťavu a postrúhanú citrónovú kôru a šľaháme, až kým sa objem cesta nezvýši na dvojnásobok.

2. Keď je zmes vyšľahaná, pridáme do nej múku. Cesto vylejeme do tortovej vencovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Bábovku dáme piecť do vyhriatej rúry na 45 minút. Po vychladnutí bábovku polejeme citrónovovu polevou.

SkryťVypnúť reklamu

3. Citrónovú polevu si pripravíme tak, že vymiešame dohladka cukor, vodu a šťavu z citróna. Ak je poleva hustá, pridáme viac šťavy, ak riedka, pridáme cukor.

Slaný veľkonočný baranček

Suroviny:

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 dl oleja
  • 1 dl vody
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • soľ

Na plnku:

  • 2 až 3 póry
  • 2 až 3 vajcia
  • 100 g krájanej šunky
  • 3 PL smotany na šľahanie
  • maslo
  • vegeta
  • soľ

Zo surovín vypracujeme cesto, necháme ho odstáť a medzitým pripravíme plnku. Pór nakrájaný na kolieska opražíme na masle, podlejeme vodou a podusíme.

Z cesta vyformujeme na omastenom plechu barančeka a pokryjeme duseným pórom. Plátky šunky skrútime do rúrok, priečne nakrájame a ozdobne uložíme na koláč.

Vajce rozmiešame so smotanou, osolíme, okoreníme a nalejeme na povrch.

SkryťVypnúť reklamu

Pečieme v stredne vyhriatej rúre dozlatista.

Jednoduché tvarohové šišky

Suroviny:

  • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 1 vajce
  • 2 PL detskej krupice
  • 1/4 balíčka kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor s vanilkou na obaľovanie

1. Prísady na cesto spolu vymiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť v chlade.

2. Potom vytvarujeme z cesta malé šišky a obaľujeme v krupici. Vypražíme zo všetkých strán na oleji a obalíme v cukre.

Veľkonočná torta s likérom

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 125 g cukru
  • 75 g polohrubej múky
  • 4 PL maizeny
  • 3 PL kakaa
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • 6 lístkov želatíny
  • 2,5 dl vaječného likéru
  • 6 dl smotany na šľahanie
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 4 PL posekaných pistácií

Na dekoráciu podľa vlastného výberu: marcipánové zajačiky, kvetinky, čokoládové vajíčka, farebné cukrové ozdoby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

1. Bielky spolu s cukrom a dvoma lyžicami vody vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame k nemu žĺtky. Múku, kypriaci prášok, maizenu a kakao zmiešame a pridáme k vajciam.

2. Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme 35 minút pri teplote 175 stupňov. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozkrojíme vodorovne na tri časti.

3. Želatínu necháme vo vode zmäknúť, vyžmýkame ju a zohrejeme, kým sa nerozpustí. Primiešame k nej vaječný likér a zmes necháme na chladnom mieste, kým nezačne tuhnúť.

4. Smotanu vyšľaháme spolu s vanilínovým cukrom a vmiešame do likérovej želatíny. Jednu vrstvu cesta natrieme krémom, položíme na ňu druhú časť, znova natrieme krémom a uložíme tretiu časť.

5. Tortu potrieme krémom aj zvonka a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Veľká noc 2025
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 026
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 626
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 871
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 673
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 843
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 268
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 142
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu