Štyri svetové veľkonočné recepty s mäsom

Na veľkonočnú hostinu sme pre vás zozbierali recepty z rôznych končín sveta.

Nemecká veľkonočná šunka(Zdroj: Fotolia.com)

Nemecká veľkonočná šunka

suroviny

  • 800 g údenej šunky od kosti
  • cibuľa
  • 1 PL melasy
  • 2 PL hnedého cukru
  • klinčeky

1. Šunku vložíme do hrnca so studenou vodou, pridáme cibuľu, uvedieme do varu, prikryjeme a varíme na miernom ohni hodinu a pol.

2. Rúru zahrejeme na 240 stupňov. Uvarenú šunku vložíme do pekáča vystlaného alobalom, na povrchu mäso narežeme a do otvorov vložíme klinčeky. Potrieme šunku melasou, posypeme hnedým cukrom a zapekáme asi desať minút, kým cukor neskaramelizuje.

Tip: Podávame s kvalitnou horčicou a strúhaným chrenom.

Francúzske omeletové rolky so šunkou

2.jpg

Zdroj: Fotolia.com

suroviny

  • 6 vajec
  • 3 ČL kukuričnej múky
  • 200 g schwarzwaldskej šunky
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • petržlenová vňať
  • olej

1. V mise vyšľaháme vajcia s lyžicou vody a kukuričnou múkou. Osolíme a ochutíme červenou paprikou a petržlenovou vňaťou.

2. Rozohrejeme na panvici olej a postupne upražíme niekoľko menších omeliet.

3. Omelety zrolujeme so schwarzwaldskou šunkou a spevníme špáradlom.

Tip: Omeletové rolky môžeme podávať s uvarenou špargľou.

Anglické pečené jahňacie stehno so zemiakmi

03.jpg

Zdroj: Fotolia.com

suroviny

  • 2,5 kg jahňacieho stehna s kosťou
  • 8 plátkov anglickej slaniny
  • 4 strúčiky cesnaku
  • nastrúhaná kôra z citrónu
  • rozmarín
  • maslo
  • 2 kg zemiakov
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • soľ
  • mleté čierne korenie

1. Rúru zahrejeme na 220 stupňov. Do stehna urobíme nožom otvory.

2. Rozmixujeme slaninu, cesnak citrónovú kôru, trochu rozmarínových lístkov. Zmes osolíme a okoreníme a prstami natlačíme do otvorov na stehne. Mäso osolíme, potrieme maslom, okoreníme a do otvorov v stehne ešte dáme pár rozmarínových lístkov vcelku. Pred pečením ho môžeme obviazať povrázkom.

3. Plátky zemiakov osolíme, okoreníme a položíme do pekáča. Na to položíme jahňacie stehno a podlejeme vývarom. Pečieme 15 minút a potom teplotu stiahneme na 170 stupňov a pečieme ešte hodinu a pol alebo trochu dlhšie – kým mäso nie je mäkké.

Tip: Pred dopečením môžeme podliať mäso červeným vínom.

Poľský žurek s klobásou

01.jpg

Zdroj: Fotolia.com

suroviny

  • 1/2 pohára hustej kyslej smotany
  • anglické korenie
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • 300 g klobásy
  • 10 g sušených húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • cibuľa
  • 100 g údeného bôčika
  • soľ
  • strúhaný chren
  • 2 varené zemiaky
  • vajce natvrdo

Na zákvas:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • kúsok chleba
  • 100 g žitnej múky
  • 2 poháre teplej vody

1. Najprv si pripravíme zákvas – 100 g žitnej múky vsypeme do sklenenej nádoby, zalejeme 2 pohármi teplej vody, zamiešame, pridáme kúsok chlebovej kôrky a 2 strúčiky cesnaku. Prikryjeme 2 vrstvami látky a postavíme na teplé miesto na 4 až 5 dní.

2. Cibuľu a cesnak očistíme a pokrájame nadrobno. Hríby opláchneme a namočíme do vody. Klobásku ľahko narežeme, bôčik pokrájame na kocky.

3. Do hrnca vlejeme 3 poháre vody, necháme zovrieť a pridáme pokrájané hríby, cibuľu a cesnak. Osolíme. Potom pridáme klobásku a polovicu bôčika. Povaríme 30 až 40 minút na malom ohni. Ochutíme korením a bobkovým listom.

4. Vyberieme uvarenú klobásku, pokrájame na kolieska a vložíme späť do polievky. Pridáme zákvas, majoránku a ešte chvíľu povaríme. Polievku odstavíme a pridáme do nej smotanu.

5. Druhú polovicu bôčika osmahneme na panvici. Na tanier naservírujeme pokrájané varené zemiaky, vajce natvrdo a pečený bôčik. Všetko potom zalejeme hotovým žurkom.

Tip: Polievku môžeme ochutiť strúhaným chrenom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 8 482
  2. Moskva alebo Petrohrad? 8 183
  3. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 2 548
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 242
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 163
  6. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 2 107
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 2 031
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 771
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 609
  10. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 044

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Zomrel spoluzakladateľ skupiny AC/DC Malcolm Young

Gitarista trpel v posledných rokoch demenciou.

KOMENTÁRE

Alternatívu nepotrebuje iba Smer, ale aj SaS

V radoch stúpencov opozície sa znížili nároky.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?