SME

Štyri svetové veľkonočné recepty s mäsom

Na veľkonočnú hostinu sme pre vás zozbierali recepty z rôznych končín sveta.

Nemecká veľkonočná šunkaNemecká veľkonočná šunka (Zdroj: Fotolia.com)

Nemecká veľkonočná šunka

suroviny

  • 800 g údenej šunky od kosti
  • cibuľa
  • 1 PL melasy
  • 2 PL hnedého cukru
  • klinčeky

1. Šunku vložíme do hrnca so studenou vodou, pridáme cibuľu, uvedieme do varu, prikryjeme a varíme na miernom ohni hodinu a pol.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. Rúru zahrejeme na 240 stupňov. Uvarenú šunku vložíme do pekáča vystlaného alobalom, na povrchu mäso narežeme a do otvorov vložíme klinčeky. Potrieme šunku melasou, posypeme hnedým cukrom a zapekáme asi desať minút, kým cukor neskaramelizuje.

Tip: Podávame s kvalitnou horčicou a strúhaným chrenom.

SkryťVypnúť reklamu

Francúzske omeletové rolky so šunkou

2.jpg

Zdroj: Fotolia.com

suroviny

  • 6 vajec
  • 3 ČL kukuričnej múky
  • 200 g schwarzwaldskej šunky
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • petržlenová vňať
  • olej

1. V mise vyšľaháme vajcia s lyžicou vody a kukuričnou múkou. Osolíme a ochutíme červenou paprikou a petržlenovou vňaťou.

2. Rozohrejeme na panvici olej a postupne upražíme niekoľko menších omeliet.

3. Omelety zrolujeme so schwarzwaldskou šunkou a spevníme špáradlom.

Tip: Omeletové rolky môžeme podávať s uvarenou špargľou.

Anglické pečené jahňacie stehno so zemiakmi

03.jpg

Zdroj: Fotolia.com

suroviny

  • 2,5 kg jahňacieho stehna s kosťou
  • 8 plátkov anglickej slaniny
  • 4 strúčiky cesnaku
  • nastrúhaná kôra z citrónu
  • rozmarín
  • maslo
  • 2 kg zemiakov
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • soľ
  • mleté čierne korenie

1. Rúru zahrejeme na 220 stupňov. Do stehna urobíme nožom otvory.

SkryťVypnúť reklamu

2. Rozmixujeme slaninu, cesnak citrónovú kôru, trochu rozmarínových lístkov. Zmes osolíme a okoreníme a prstami natlačíme do otvorov na stehne. Mäso osolíme, potrieme maslom, okoreníme a do otvorov v stehne ešte dáme pár rozmarínových lístkov vcelku. Pred pečením ho môžeme obviazať povrázkom.

3. Plátky zemiakov osolíme, okoreníme a položíme do pekáča. Na to položíme jahňacie stehno a podlejeme vývarom. Pečieme 15 minút a potom teplotu stiahneme na 170 stupňov a pečieme ešte hodinu a pol alebo trochu dlhšie – kým mäso nie je mäkké.

Tip: Pred dopečením môžeme podliať mäso červeným vínom.

Poľský žurek s klobásou

01.jpg

Zdroj: Fotolia.com

suroviny

  • 1/2 pohára hustej kyslej smotany
  • anglické korenie
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • 300 g klobásy
  • 10 g sušených húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • cibuľa
  • 100 g údeného bôčika
  • soľ
  • strúhaný chren
  • 2 varené zemiaky
  • vajce natvrdo

Na zákvas:

SkryťVypnúť reklamu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kúsok chleba
  • 100 g žitnej múky
  • 2 poháre teplej vody

1. Najprv si pripravíme zákvas – 100 g žitnej múky vsypeme do sklenenej nádoby, zalejeme 2 pohármi teplej vody, zamiešame, pridáme kúsok chlebovej kôrky a 2 strúčiky cesnaku. Prikryjeme 2 vrstvami látky a postavíme na teplé miesto na 4 až 5 dní.

2. Cibuľu a cesnak očistíme a pokrájame nadrobno. Hríby opláchneme a namočíme do vody. Klobásku ľahko narežeme, bôčik pokrájame na kocky.

3. Do hrnca vlejeme 3 poháre vody, necháme zovrieť a pridáme pokrájané hríby, cibuľu a cesnak. Osolíme. Potom pridáme klobásku a polovicu bôčika. Povaríme 30 až 40 minút na malom ohni. Ochutíme korením a bobkovým listom.

4. Vyberieme uvarenú klobásku, pokrájame na kolieska a vložíme späť do polievky. Pridáme zákvas, majoránku a ešte chvíľu povaríme. Polievku odstavíme a pridáme do nej smotanu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

5. Druhú polovicu bôčika osmahneme na panvici. Na tanier naservírujeme pokrájané varené zemiaky, vajce natvrdo a pečený bôčik. Všetko potom zalejeme hotovým žurkom.

Tip: Polievku môžeme ochutiť strúhaným chrenom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  7. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 27 501
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 102
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 6 607
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 902
  5. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 4 482
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 3 669
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 606
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 301
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 6
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 55 794
  2. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 434
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 071
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 17 006
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 15 137
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 103
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 881
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 449
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
reklama
SkryťZatvoriť reklamu