Nemecká veľkonočná šunka
suroviny
- 800 g údenej šunky od kosti
- cibuľa
- 1 PL melasy
- 2 PL hnedého cukru
- klinčeky
1. Šunku vložíme do hrnca so studenou vodou, pridáme cibuľu, uvedieme do varu, prikryjeme a varíme na miernom ohni hodinu a pol.
2. Rúru zahrejeme na 240 stupňov. Uvarenú šunku vložíme do pekáča vystlaného alobalom, na povrchu mäso narežeme a do otvorov vložíme klinčeky. Potrieme šunku melasou, posypeme hnedým cukrom a zapekáme asi desať minút, kým cukor neskaramelizuje.
Tip: Podávame s kvalitnou horčicou a strúhaným chrenom.
Francúzske omeletové rolky so šunkou
Zdroj: Fotolia.com
suroviny
- 6 vajec
- 3 ČL kukuričnej múky
- 200 g schwarzwaldskej šunky
- soľ
- mletá červená paprika
- petržlenová vňať
- olej
1. V mise vyšľaháme vajcia s lyžicou vody a kukuričnou múkou. Osolíme a ochutíme červenou paprikou a petržlenovou vňaťou.
2. Rozohrejeme na panvici olej a postupne upražíme niekoľko menších omeliet.
3. Omelety zrolujeme so schwarzwaldskou šunkou a spevníme špáradlom.
Tip: Omeletové rolky môžeme podávať s uvarenou špargľou.
Anglické pečené jahňacie stehno so zemiakmi
Zdroj: Fotolia.com
suroviny
- 2,5 kg jahňacieho stehna s kosťou
- 8 plátkov anglickej slaniny
- 4 strúčiky cesnaku
- nastrúhaná kôra z citrónu
- rozmarín
- maslo
- 2 kg zemiakov
- 500 ml hovädzieho vývaru
- soľ
- mleté čierne korenie
1. Rúru zahrejeme na 220 stupňov. Do stehna urobíme nožom otvory.
2. Rozmixujeme slaninu, cesnak citrónovú kôru, trochu rozmarínových lístkov. Zmes osolíme a okoreníme a prstami natlačíme do otvorov na stehne. Mäso osolíme, potrieme maslom, okoreníme a do otvorov v stehne ešte dáme pár rozmarínových lístkov vcelku. Pred pečením ho môžeme obviazať povrázkom.
3. Plátky zemiakov osolíme, okoreníme a položíme do pekáča. Na to položíme jahňacie stehno a podlejeme vývarom. Pečieme 15 minút a potom teplotu stiahneme na 170 stupňov a pečieme ešte hodinu a pol alebo trochu dlhšie – kým mäso nie je mäkké.
Tip: Pred dopečením môžeme podliať mäso červeným vínom.
Poľský žurek s klobásou
Zdroj: Fotolia.com
suroviny
- 1/2 pohára hustej kyslej smotany
- anglické korenie
- bobkový list
- mleté čierne korenie
- 300 g klobásy
- 10 g sušených húb
- 2 strúčiky cesnaku
- cibuľa
- 100 g údeného bôčika
- soľ
- strúhaný chren
- 2 varené zemiaky
- vajce natvrdo
Na zákvas:
- 2 strúčiky cesnaku
- kúsok chleba
- 100 g žitnej múky
- 2 poháre teplej vody
1. Najprv si pripravíme zákvas – 100 g žitnej múky vsypeme do sklenenej nádoby, zalejeme 2 pohármi teplej vody, zamiešame, pridáme kúsok chlebovej kôrky a 2 strúčiky cesnaku. Prikryjeme 2 vrstvami látky a postavíme na teplé miesto na 4 až 5 dní.
2. Cibuľu a cesnak očistíme a pokrájame nadrobno. Hríby opláchneme a namočíme do vody. Klobásku ľahko narežeme, bôčik pokrájame na kocky.
3. Do hrnca vlejeme 3 poháre vody, necháme zovrieť a pridáme pokrájané hríby, cibuľu a cesnak. Osolíme. Potom pridáme klobásku a polovicu bôčika. Povaríme 30 až 40 minút na malom ohni. Ochutíme korením a bobkovým listom.
4. Vyberieme uvarenú klobásku, pokrájame na kolieska a vložíme späť do polievky. Pridáme zákvas, majoránku a ešte chvíľu povaríme. Polievku odstavíme a pridáme do nej smotanu.
5. Druhú polovicu bôčika osmahneme na panvici. Na tanier naservírujeme pokrájané varené zemiaky, vajce natvrdo a pečený bôčik. Všetko potom zalejeme hotovým žurkom.
Tip: Polievku môžeme ochutiť strúhaným chrenom.