SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Štyri svetové veľkonočné recepty s mäsom

Na veľkonočnú hostinu sme pre vás zozbierali recepty z rôznych končín sveta.

Nemecká veľkonočná šunkaNemecká veľkonočná šunka (Zdroj: Fotolia.com)

Nemecká veľkonočná šunka

suroviny

  • 800 g údenej šunky od kosti
  • cibuľa
  • 1 PL melasy
  • 2 PL hnedého cukru
  • klinčeky

1. Šunku vložíme do hrnca so studenou vodou, pridáme cibuľu, uvedieme do varu, prikryjeme a varíme na miernom ohni hodinu a pol.

2. Rúru zahrejeme na 240 stupňov. Uvarenú šunku vložíme do pekáča vystlaného alobalom, na povrchu mäso narežeme a do otvorov vložíme klinčeky. Potrieme šunku melasou, posypeme hnedým cukrom a zapekáme asi desať minút, kým cukor neskaramelizuje.

Tip: Podávame s kvalitnou horčicou a strúhaným chrenom.

Skryť Vypnúť reklamu

Francúzske omeletové rolky so šunkou

2.jpg

Zdroj: Fotolia.com

suroviny

  • 6 vajec
  • 3 ČL kukuričnej múky
  • 200 g schwarzwaldskej šunky
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • petržlenová vňať
  • olej

1. V mise vyšľaháme vajcia s lyžicou vody a kukuričnou múkou. Osolíme a ochutíme červenou paprikou a petržlenovou vňaťou.

2. Rozohrejeme na panvici olej a postupne upražíme niekoľko menších omeliet.

3. Omelety zrolujeme so schwarzwaldskou šunkou a spevníme špáradlom.

Tip: Omeletové rolky môžeme podávať s uvarenou špargľou.

Anglické pečené jahňacie stehno so zemiakmi

03.jpg

Zdroj: Fotolia.com

suroviny

  • 2,5 kg jahňacieho stehna s kosťou
  • 8 plátkov anglickej slaniny
  • 4 strúčiky cesnaku
  • nastrúhaná kôra z citrónu
  • rozmarín
  • maslo
  • 2 kg zemiakov
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • soľ
  • mleté čierne korenie

1. Rúru zahrejeme na 220 stupňov. Do stehna urobíme nožom otvory.

Skryť Vypnúť reklamu

2. Rozmixujeme slaninu, cesnak citrónovú kôru, trochu rozmarínových lístkov. Zmes osolíme a okoreníme a prstami natlačíme do otvorov na stehne. Mäso osolíme, potrieme maslom, okoreníme a do otvorov v stehne ešte dáme pár rozmarínových lístkov vcelku. Pred pečením ho môžeme obviazať povrázkom.

3. Plátky zemiakov osolíme, okoreníme a položíme do pekáča. Na to položíme jahňacie stehno a podlejeme vývarom. Pečieme 15 minút a potom teplotu stiahneme na 170 stupňov a pečieme ešte hodinu a pol alebo trochu dlhšie – kým mäso nie je mäkké.

Tip: Pred dopečením môžeme podliať mäso červeným vínom.

Poľský žurek s klobásou

01.jpg

Zdroj: Fotolia.com

suroviny

  • 1/2 pohára hustej kyslej smotany
  • anglické korenie
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • 300 g klobásy
  • 10 g sušených húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • cibuľa
  • 100 g údeného bôčika
  • soľ
  • strúhaný chren
  • 2 varené zemiaky
  • vajce natvrdo

Na zákvas:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kúsok chleba
  • 100 g žitnej múky
  • 2 poháre teplej vody

1. Najprv si pripravíme zákvas – 100 g žitnej múky vsypeme do sklenenej nádoby, zalejeme 2 pohármi teplej vody, zamiešame, pridáme kúsok chlebovej kôrky a 2 strúčiky cesnaku. Prikryjeme 2 vrstvami látky a postavíme na teplé miesto na 4 až 5 dní.

2. Cibuľu a cesnak očistíme a pokrájame nadrobno. Hríby opláchneme a namočíme do vody. Klobásku ľahko narežeme, bôčik pokrájame na kocky.

3. Do hrnca vlejeme 3 poháre vody, necháme zovrieť a pridáme pokrájané hríby, cibuľu a cesnak. Osolíme. Potom pridáme klobásku a polovicu bôčika. Povaríme 30 až 40 minút na malom ohni. Ochutíme korením a bobkovým listom.

4. Vyberieme uvarenú klobásku, pokrájame na kolieska a vložíme späť do polievky. Pridáme zákvas, majoránku a ešte chvíľu povaríme. Polievku odstavíme a pridáme do nej smotanu.

Skryť Vypnúť reklamu

5. Druhú polovicu bôčika osmahneme na panvici. Na tanier naservírujeme pokrájané varené zemiaky, vajce natvrdo a pečený bôčik. Všetko potom zalejeme hotovým žurkom.

Tip: Polievku môžeme ochutiť strúhaným chrenom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 962
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 829
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 116
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 471
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 085
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 705
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 675
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 863
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 733
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 687
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Ilustračné foto.

Prokurátor podal návrh na vzatie Kováčika do väzby

Špeciálny prokurátor je obvinený z viacerých trestných činov.

Dušan Kováčik po zadržaní.