Štyri svetové veľkonočné recepty s mäsom

Na veľkonočnú hostinu sme pre vás zozbierali recepty z rôznych končín sveta.

Nemecká veľkonočná šunka(Zdroj: Fotolia.com)

Nemecká veľkonočná šunka

suroviny

  • 800 g údenej šunky od kosti
  • cibuľa
  • 1 PL melasy
  • 2 PL hnedého cukru
  • klinčeky

1. Šunku vložíme do hrnca so studenou vodou, pridáme cibuľu, uvedieme do varu, prikryjeme a varíme na miernom ohni hodinu a pol.

2. Rúru zahrejeme na 240 stupňov. Uvarenú šunku vložíme do pekáča vystlaného alobalom, na povrchu mäso narežeme a do otvorov vložíme klinčeky. Potrieme šunku melasou, posypeme hnedým cukrom a zapekáme asi desať minút, kým cukor neskaramelizuje.

Tip: Podávame s kvalitnou horčicou a strúhaným chrenom.

Francúzske omeletové rolky so šunkou

2.jpg

Zdroj: Fotolia.com

suroviny

  • 6 vajec
  • 3 ČL kukuričnej múky
  • 200 g schwarzwaldskej šunky
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • petržlenová vňať
  • olej

1. V mise vyšľaháme vajcia s lyžicou vody a kukuričnou múkou. Osolíme a ochutíme červenou paprikou a petržlenovou vňaťou.

2. Rozohrejeme na panvici olej a postupne upražíme niekoľko menších omeliet.

3. Omelety zrolujeme so schwarzwaldskou šunkou a spevníme špáradlom.

Tip: Omeletové rolky môžeme podávať s uvarenou špargľou.

Anglické pečené jahňacie stehno so zemiakmi

03.jpg

Zdroj: Fotolia.com

suroviny

  • 2,5 kg jahňacieho stehna s kosťou
  • 8 plátkov anglickej slaniny
  • 4 strúčiky cesnaku
  • nastrúhaná kôra z citrónu
  • rozmarín
  • maslo
  • 2 kg zemiakov
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • soľ
  • mleté čierne korenie

1. Rúru zahrejeme na 220 stupňov. Do stehna urobíme nožom otvory.

2. Rozmixujeme slaninu, cesnak citrónovú kôru, trochu rozmarínových lístkov. Zmes osolíme a okoreníme a prstami natlačíme do otvorov na stehne. Mäso osolíme, potrieme maslom, okoreníme a do otvorov v stehne ešte dáme pár rozmarínových lístkov vcelku. Pred pečením ho môžeme obviazať povrázkom.

3. Plátky zemiakov osolíme, okoreníme a položíme do pekáča. Na to položíme jahňacie stehno a podlejeme vývarom. Pečieme 15 minút a potom teplotu stiahneme na 170 stupňov a pečieme ešte hodinu a pol alebo trochu dlhšie – kým mäso nie je mäkké.

Tip: Pred dopečením môžeme podliať mäso červeným vínom.

Poľský žurek s klobásou

01.jpg

Zdroj: Fotolia.com

suroviny

  • 1/2 pohára hustej kyslej smotany
  • anglické korenie
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • 300 g klobásy
  • 10 g sušených húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • cibuľa
  • 100 g údeného bôčika
  • soľ
  • strúhaný chren
  • 2 varené zemiaky
  • vajce natvrdo

Na zákvas:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • kúsok chleba
  • 100 g žitnej múky
  • 2 poháre teplej vody

1. Najprv si pripravíme zákvas – 100 g žitnej múky vsypeme do sklenenej nádoby, zalejeme 2 pohármi teplej vody, zamiešame, pridáme kúsok chlebovej kôrky a 2 strúčiky cesnaku. Prikryjeme 2 vrstvami látky a postavíme na teplé miesto na 4 až 5 dní.

2. Cibuľu a cesnak očistíme a pokrájame nadrobno. Hríby opláchneme a namočíme do vody. Klobásku ľahko narežeme, bôčik pokrájame na kocky.

3. Do hrnca vlejeme 3 poháre vody, necháme zovrieť a pridáme pokrájané hríby, cibuľu a cesnak. Osolíme. Potom pridáme klobásku a polovicu bôčika. Povaríme 30 až 40 minút na malom ohni. Ochutíme korením a bobkovým listom.

4. Vyberieme uvarenú klobásku, pokrájame na kolieska a vložíme späť do polievky. Pridáme zákvas, majoránku a ešte chvíľu povaríme. Polievku odstavíme a pridáme do nej smotanu.

5. Druhú polovicu bôčika osmahneme na panvici. Na tanier naservírujeme pokrájané varené zemiaky, vajce natvrdo a pečený bôčik. Všetko potom zalejeme hotovým žurkom.

Tip: Polievku môžeme ochutiť strúhaným chrenom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  4. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  5. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  8. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  9. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  10. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 7 075
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 575
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 511
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 996
  5. Kam do tepla v januári? 2 524
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 291
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 259
  8. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 131
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 308
  10. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 1 209

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Televízia, kam Babiš a Zeman utekajú pred dotieravými otázkami

Politické diskusie nemajú na Barrandove veľkú sledovanosť, no sú lacné a zvyšujú prestíž moderátora.

DOMOV

Bitkári v škole v Demandiciach skončili, spolužiaci aj tak pykajú

Žiaci z obcí Lontov a Ipeľský Sokolec naďalej chodia do Demandíc.

KOMENTÁRE

Fico aj Danko sa zmenia na vítačov. To si pozrieme

Blíži sa čas, keď vláda bude musieť obhájiť príchod ekonomických migrantov.

EKONOMIKA

Slovensko je pre nás kľúčové, plánujeme naberať nových ľudí

Spoločnosť Adient vyrába sedadlá pre automobilový priemysel.

Neprehliadnite tiež

Život pokoril aplikáciu, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.

Mila Kunis je ženou roka podľa klubu Hasty Pudding

Ceremoniál, na ktorom herečka dostane tradičný zlatý džbán s pudingom, sa bude konať 25. januára.