Je vám ešte stále zima? Zohrejte sa ostrými horúcimi koktejlmi

Ak máte chuť na niečo ostrejšie a môžete si dovoliť zakomponovať do horúceho nápoja alkohol, máme pre vás niekoľko inšpirácií na originálne koktejly, ktoré si môžete namiešať aj doma.

(Zdroj: TATRATEA)

V gastronómii sa čaruje s potravinami už dávno a vedia to patrične oceniť aj hostia. Už dávno nie je jedlo konzumované len kvôli pocitu hladu.

Hľadáme jednoduchosť skrytú za originalitou, nechceme požívať umelé potraviny, zaujíma nás ich zloženie. Lačný už nebýva len žalúdok, ale aj naše oči a naša dychtivosť po celkovej atmosfére.

To všetko je už dlhší čas v gastronómii bežné. Ale čo s nápojmi? Keď je nám zima, dáme si vreckový čaj zaliaty horúcou vodou, grog či varené víno. Je však čas inovovať aj tu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ak čakáte návštevu, ktorá má chuť na niečo teplé, ponúknite im niektorý z týchto nápojov. Nedokážu odmietnuť.

Hrejivá klasika

Dali by ste si horúci bylinný nápoj? S týmto koktejlom budete mať pocit, že stojíte na horskom štíte a vdychujete všetky neuveriteľné arómy, ktoré toto prostredie ponúka.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju s citrónovou príchuťou
  • štipka soli
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • 20 ml hroznového cukru
  • čaj z medovky, železníka a materinej dúšky

Príprava je veľmi jednoduchá. Do pohára nalejeme tatranský citrusový čaj podľa vlastného výberu. Pridáme štipku soli, hroznový cukor a citrón.

Zalejem teplým čajom z medovky, železníka a materinej dúšky. Nápoj podávame horúci.

01_classic.jpg

Kráľovský čaj Imperial

Táto exotická zmes sladkej, kyslej a horkej chuti v kombinácií s džemom z marhúľ a olivovým olejom, je ideálna na neskoré večery a nielen tie zimné.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju s príchuťou broskyne alebo marhule
  • 1 ČL marhuľového sirupu, ak nemáte tatranský čaj s takouto príchuťou
  • čajová zmes (ženšen, echinacea, ginko)
  • 10 ml octu z bieleho čaju Kombucha
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • 1 ČL marhuľového džemu s olivovým olejom
  • sušené alebo nakladané slivky na ozdobu

Tip: Ak nemáte zakúpený ocot z čaju Kombucha, môžete si ho doma vyrobiť aj sami. Znie to zložitejšie, ako sa zdá. V skutočnosti je príprava veľmi jednoduchá. Ocot, biely čaj a cukor necháte macerovať 7 minút a následne scedíte.

Tatranský čaj zalejeme šťavou z citróna a pridáme pár kvapiek octu z bieleho čaju. Zalejeme macerovanou čajovou zmesou a nalejeme do pohára.

Džem podávame na lyžičke, ktorú položíme na šálku, aby si mohol čaj namiešať hosť sám. Na tanierik okolo šálky poukladáme sušené alebo nakladané slivky.

02.jpg

Frndžalica

Kráľom všetkých čajov je čierny čaj. Ak ide o výber konkrétneho typu, najlepšie urobíte, ak si uvaríte Assam.

V kombinácií s medom a tatranským čajom je neodolateľný pri každej slávnostnej aj bežnej situácií či po kvalitnej lyžovačke.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju
  • horúci asámsky čaj na zavŕšenie
  • jablkový džús
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • karamelizovaný med na osladenie
  • perník na ozdobu

Med si nalejeme na panvicu, keď tuhne, pridáme vodu. Uvaríme asámsky čaj v jablkovom džúse. Pridáme tatranský čaj, citrón, karamelizovaný med.

Všetko spolu zmiešame a podávame v hlinenom hrnčeku a perníkom na ozdobu. Ak chcete dosiahnuť maximálny efekt, môžete nápoj aj zapáliť.

03.jpg

Horúca čokoláda pre dospelých

Sladko-horký nápoj s ostrejším rázom plný čokolády dokáže príjemne pohladiť. Môžete ho piť aj nealkoholický.

suroviny

  • 40 ml horkého tatranského čaju
  • 80 ml pravej rozpustnej fondue čokolády s príchuťou mäty a citrusov (zmes nastrúhanej citrónovej kôry a sušenej mäty, ktorú sme precedili)
  • 10 ml prírodného sladidla (napríklad brezový cukor)
  • mandľové mlieko
  • penové cukríky - marshmallows
  • koreniny - napríklad čierny jazmín, kardamón, eukalyptus, muškátový oriešok, rozmarín, čili, vanilka, škorica, klinčeky

Rozpustíme si čokoládu, do ktorej pridáme sušenú citrónovú kôru a sušenú mätu. Následne ju scedíme. Všetky ingrediencie zmiešame v hlinenom hrnčeku a pridáme koreniny podľa vlastnej chuti.

Z mandľového mlieka si vyrobíme mliečnu penu, prilejeme k zmesi a ozdobíme opraženými penovými cukríkmi.

04.jpg

Foto: TATRATEA

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku?
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  3. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  4. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  5. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu
  6. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom
  7. Zažite elektromobilitu na vlastnej koži v up! city
  8. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie
  9. Noc literatúry v rôznych mestách Slovenska už dnes!
  10. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu.
  1. Ako elektronicky zabezpečiť objekty?
  2. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  3. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  4. Realitná činnosť ako podnikanie
  5. Predstavenie novinky na IDEB 2018: Gerlach
  6. Študentská osobnosť roka Ing. Martina Majorošová
  7. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  8. Verde Park farbí útulný domov na zeleno
  9. Najväčšia šanca získať Daikin Althermu s dotáciou až do 3 700 €!
  10. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu
  1. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 38 206
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 21 032
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 13 839
  4. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 11 862
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 8 591
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 328
  7. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 3 058
  8. Sú pre nás plesne nebezpečné? 2 596
  9. „Šťastný domov“ nie je fráza: 4 tipy, ako si ho vytvoriť 2 580
  10. Astmatici a alergici pozor. Aj toto vám môže spôsobovať problémy 2 538

Hlavné správy zo Sme.sk

dnes píše jaroslav rumpli

Už to s nimi nevydržal ani prezident

Špina je zažratá.

PLUS

Koľko partnerov treba mať, kým nájdeme pravú lásku

Matematické tipy, ako zlepšiť svoje šance na úspešné zoznámenie.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Mám obetovať svoj dlhoročný vzťah?

Klinická psychologička radí v partnerských problémoch.

Štýl podľa Emilie Clarke: Ako obliecť drobnú postavu

Herečkin šatník má niekoľko základných pravidiel.