Je vám ešte stále zima? Zohrejte sa ostrými horúcimi koktejlmi

Ak máte chuť na niečo ostrejšie a môžete si dovoliť zakomponovať do horúceho nápoja alkohol, máme pre vás niekoľko inšpirácií na originálne koktejly, ktoré si môžete namiešať aj doma.

(Zdroj: TATRATEA)

V gastronómii sa čaruje s potravinami už dávno a vedia to patrične oceniť aj hostia. Už dávno nie je jedlo konzumované len kvôli pocitu hladu.

Hľadáme jednoduchosť skrytú za originalitou, nechceme požívať umelé potraviny, zaujíma nás ich zloženie. Lačný už nebýva len žalúdok, ale aj naše oči a naša dychtivosť po celkovej atmosfére.

To všetko je už dlhší čas v gastronómii bežné. Ale čo s nápojmi? Keď je nám zima, dáme si vreckový čaj zaliaty horúcou vodou, grog či varené víno. Je však čas inovovať aj tu.

Ak čakáte návštevu, ktorá má chuť na niečo teplé, ponúknite im niektorý z týchto nápojov. Nedokážu odmietnuť.

Hrejivá klasika

Dali by ste si horúci bylinný nápoj? S týmto koktejlom budete mať pocit, že stojíte na horskom štíte a vdychujete všetky neuveriteľné arómy, ktoré toto prostredie ponúka.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju s citrónovou príchuťou
  • štipka soli
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • 20 ml hroznového cukru
  • čaj z medovky, železníka a materinej dúšky

Príprava je veľmi jednoduchá. Do pohára nalejeme tatranský citrusový čaj podľa vlastného výberu. Pridáme štipku soli, hroznový cukor a citrón.

Zalejem teplým čajom z medovky, železníka a materinej dúšky. Nápoj podávame horúci.

01_classic.jpg

Kráľovský čaj Imperial

Táto exotická zmes sladkej, kyslej a horkej chuti v kombinácií s džemom z marhúľ a olivovým olejom, je ideálna na neskoré večery a nielen tie zimné.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju s príchuťou broskyne alebo marhule
  • 1 ČL marhuľového sirupu, ak nemáte tatranský čaj s takouto príchuťou
  • čajová zmes (ženšen, echinacea, ginko)
  • 10 ml octu z bieleho čaju Kombucha
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • 1 ČL marhuľového džemu s olivovým olejom
  • sušené alebo nakladané slivky na ozdobu

Tip: Ak nemáte zakúpený ocot z čaju Kombucha, môžete si ho doma vyrobiť aj sami. Znie to zložitejšie, ako sa zdá. V skutočnosti je príprava veľmi jednoduchá. Ocot, biely čaj a cukor necháte macerovať 7 minút a následne scedíte.

Tatranský čaj zalejeme šťavou z citróna a pridáme pár kvapiek octu z bieleho čaju. Zalejeme macerovanou čajovou zmesou a nalejeme do pohára.

Džem podávame na lyžičke, ktorú položíme na šálku, aby si mohol čaj namiešať hosť sám. Na tanierik okolo šálky poukladáme sušené alebo nakladané slivky.

02.jpg

Frndžalica

Kráľom všetkých čajov je čierny čaj. Ak ide o výber konkrétneho typu, najlepšie urobíte, ak si uvaríte Assam.

V kombinácií s medom a tatranským čajom je neodolateľný pri každej slávnostnej aj bežnej situácií či po kvalitnej lyžovačke.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju
  • horúci asámsky čaj na zavŕšenie
  • jablkový džús
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • karamelizovaný med na osladenie
  • perník na ozdobu

Med si nalejeme na panvicu, keď tuhne, pridáme vodu. Uvaríme asámsky čaj v jablkovom džúse. Pridáme tatranský čaj, citrón, karamelizovaný med.

Všetko spolu zmiešame a podávame v hlinenom hrnčeku a perníkom na ozdobu. Ak chcete dosiahnuť maximálny efekt, môžete nápoj aj zapáliť.

03.jpg

Horúca čokoláda pre dospelých

Sladko-horký nápoj s ostrejším rázom plný čokolády dokáže príjemne pohladiť. Môžete ho piť aj nealkoholický.

suroviny

  • 40 ml horkého tatranského čaju
  • 80 ml pravej rozpustnej fondue čokolády s príchuťou mäty a citrusov (zmes nastrúhanej citrónovej kôry a sušenej mäty, ktorú sme precedili)
  • 10 ml prírodného sladidla (napríklad brezový cukor)
  • mandľové mlieko
  • penové cukríky - marshmallows
  • koreniny - napríklad čierny jazmín, kardamón, eukalyptus, muškátový oriešok, rozmarín, čili, vanilka, škorica, klinčeky

Rozpustíme si čokoládu, do ktorej pridáme sušenú citrónovú kôru a sušenú mätu. Následne ju scedíme. Všetky ingrediencie zmiešame v hlinenom hrnčeku a pridáme koreniny podľa vlastnej chuti.

Z mandľového mlieka si vyrobíme mliečnu penu, prilejeme k zmesi a ozdobíme opraženými penovými cukríkmi.

04.jpg

Foto: TATRATEA

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 558
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 11 422
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 10 158
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 721
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 320
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 649
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 521
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 426
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 260
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 876

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne. Príbeh najlepšieho cyklistu planéty.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

SVET

Minúta po minúte: Choďte a voľte, vyzval nemecký prezident

Schulz už odovzdal hlas, Merkelová pôjde k urnám poobede.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.