Je vám ešte stále zima? Zohrejte sa ostrými horúcimi koktejlmi

Ak máte chuť na niečo ostrejšie a môžete si dovoliť zakomponovať do horúceho nápoja alkohol, máme pre vás niekoľko inšpirácií na originálne koktejly, ktoré si môžete namiešať aj doma.

(Zdroj: TATRATEA)

V gastronómii sa čaruje s potravinami už dávno a vedia to patrične oceniť aj hostia. Už dávno nie je jedlo konzumované len kvôli pocitu hladu.

Hľadáme jednoduchosť skrytú za originalitou, nechceme požívať umelé potraviny, zaujíma nás ich zloženie. Lačný už nebýva len žalúdok, ale aj naše oči a naša dychtivosť po celkovej atmosfére.

To všetko je už dlhší čas v gastronómii bežné. Ale čo s nápojmi? Keď je nám zima, dáme si vreckový čaj zaliaty horúcou vodou, grog či varené víno. Je však čas inovovať aj tu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ak čakáte návštevu, ktorá má chuť na niečo teplé, ponúknite im niektorý z týchto nápojov. Nedokážu odmietnuť.

Hrejivá klasika

Dali by ste si horúci bylinný nápoj? S týmto koktejlom budete mať pocit, že stojíte na horskom štíte a vdychujete všetky neuveriteľné arómy, ktoré toto prostredie ponúka.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju s citrónovou príchuťou
  • štipka soli
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • 20 ml hroznového cukru
  • čaj z medovky, železníka a materinej dúšky

Príprava je veľmi jednoduchá. Do pohára nalejeme tatranský citrusový čaj podľa vlastného výberu. Pridáme štipku soli, hroznový cukor a citrón.

Zalejem teplým čajom z medovky, železníka a materinej dúšky. Nápoj podávame horúci.

01_classic.jpg

Kráľovský čaj Imperial

Táto exotická zmes sladkej, kyslej a horkej chuti v kombinácií s džemom z marhúľ a olivovým olejom, je ideálna na neskoré večery a nielen tie zimné.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju s príchuťou broskyne alebo marhule
  • 1 ČL marhuľového sirupu, ak nemáte tatranský čaj s takouto príchuťou
  • čajová zmes (ženšen, echinacea, ginko)
  • 10 ml octu z bieleho čaju Kombucha
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • 1 ČL marhuľového džemu s olivovým olejom
  • sušené alebo nakladané slivky na ozdobu

Tip: Ak nemáte zakúpený ocot z čaju Kombucha, môžete si ho doma vyrobiť aj sami. Znie to zložitejšie, ako sa zdá. V skutočnosti je príprava veľmi jednoduchá. Ocot, biely čaj a cukor necháte macerovať 7 minút a následne scedíte.

Tatranský čaj zalejeme šťavou z citróna a pridáme pár kvapiek octu z bieleho čaju. Zalejeme macerovanou čajovou zmesou a nalejeme do pohára.

Džem podávame na lyžičke, ktorú položíme na šálku, aby si mohol čaj namiešať hosť sám. Na tanierik okolo šálky poukladáme sušené alebo nakladané slivky.

02.jpg

Frndžalica

Kráľom všetkých čajov je čierny čaj. Ak ide o výber konkrétneho typu, najlepšie urobíte, ak si uvaríte Assam.

V kombinácií s medom a tatranským čajom je neodolateľný pri každej slávnostnej aj bežnej situácií či po kvalitnej lyžovačke.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju
  • horúci asámsky čaj na zavŕšenie
  • jablkový džús
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • karamelizovaný med na osladenie
  • perník na ozdobu

Med si nalejeme na panvicu, keď tuhne, pridáme vodu. Uvaríme asámsky čaj v jablkovom džúse. Pridáme tatranský čaj, citrón, karamelizovaný med.

Všetko spolu zmiešame a podávame v hlinenom hrnčeku a perníkom na ozdobu. Ak chcete dosiahnuť maximálny efekt, môžete nápoj aj zapáliť.

03.jpg

Horúca čokoláda pre dospelých

Sladko-horký nápoj s ostrejším rázom plný čokolády dokáže príjemne pohladiť. Môžete ho piť aj nealkoholický.

suroviny

  • 40 ml horkého tatranského čaju
  • 80 ml pravej rozpustnej fondue čokolády s príchuťou mäty a citrusov (zmes nastrúhanej citrónovej kôry a sušenej mäty, ktorú sme precedili)
  • 10 ml prírodného sladidla (napríklad brezový cukor)
  • mandľové mlieko
  • penové cukríky - marshmallows
  • koreniny - napríklad čierny jazmín, kardamón, eukalyptus, muškátový oriešok, rozmarín, čili, vanilka, škorica, klinčeky

Rozpustíme si čokoládu, do ktorej pridáme sušenú citrónovú kôru a sušenú mätu. Následne ju scedíme. Všetky ingrediencie zmiešame v hlinenom hrnčeku a pridáme koreniny podľa vlastnej chuti.

Z mandľového mlieka si vyrobíme mliečnu penu, prilejeme k zmesi a ozdobíme opraženými penovými cukríkmi.

04.jpg

Foto: TATRATEA

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  2. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  3. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  4. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  5. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  6. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  7. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  8. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  9. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  10. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 289
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 21 776
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 16 220
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 052
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 796
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 011
  7. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 6 566
  8. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 212
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 285
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 4 889

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Opustili stranu, prešli do inej. Prečo niektorí poslanci menia stranícke tričká

Nebolo by správne, ak by strana mohla kontrolovať, ako jej poslanec vykonáva mandát, hovorí politológ Pavol Baboš.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Koľko máme na Slovensku nezávislých poslancov a kto to je

Nezávislý neznamená neplatný.

Stĺpček Jakuba Fila

Nikto by nechcel byť od júla v koži Kalavskej

Žiadna čiastková motivácia nebude fungovať pre vyhoreného lekára.

PLUS

Slovenskí penzisti budú aj naďalej chorí a chudobní

Žiaden dôchodkový strop nepomôže. Toto je vysvetlenie.

Neprehliadnite tiež

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len na oko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Ekologické výrobky sú často nepoctivé, vraví dizajnérka

Vlasta Kubušová navrhuje udržateľnú módu.

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.