SME
Piatok, 25. jún, 2021 | Meniny má TadeášKrížovkyKrížovky

Je vám ešte stále zima? Zohrejte sa ostrými horúcimi koktejlmi

Ak máte chuť na niečo ostrejšie a môžete si dovoliť zakomponovať do horúceho nápoja alkohol, máme pre vás niekoľko inšpirácií na originálne koktejly, ktoré si môžete namiešať aj doma.

(Zdroj: TATRATEA)

V gastronómii sa čaruje s potravinami už dávno a vedia to patrične oceniť aj hostia. Už dávno nie je jedlo konzumované len kvôli pocitu hladu.

Hľadáme jednoduchosť skrytú za originalitou, nechceme požívať umelé potraviny, zaujíma nás ich zloženie. Lačný už nebýva len žalúdok, ale aj naše oči a naša dychtivosť po celkovej atmosfére.

To všetko je už dlhší čas v gastronómii bežné. Ale čo s nápojmi? Keď je nám zima, dáme si vreckový čaj zaliaty horúcou vodou, grog či varené víno. Je však čas inovovať aj tu.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak čakáte návštevu, ktorá má chuť na niečo teplé, ponúknite im niektorý z týchto nápojov. Nedokážu odmietnuť.

Hrejivá klasika

Dali by ste si horúci bylinný nápoj? S týmto koktejlom budete mať pocit, že stojíte na horskom štíte a vdychujete všetky neuveriteľné arómy, ktoré toto prostredie ponúka.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju s citrónovou príchuťou
  • štipka soli
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • 20 ml hroznového cukru
  • čaj z medovky, železníka a materinej dúšky

Príprava je veľmi jednoduchá. Do pohára nalejeme tatranský citrusový čaj podľa vlastného výberu. Pridáme štipku soli, hroznový cukor a citrón.

Zalejem teplým čajom z medovky, železníka a materinej dúšky. Nápoj podávame horúci.

01_classic.jpg

Kráľovský čaj Imperial

Táto exotická zmes sladkej, kyslej a horkej chuti v kombinácií s džemom z marhúľ a olivovým olejom, je ideálna na neskoré večery a nielen tie zimné.

Skryť Vypnúť reklamu

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju s príchuťou broskyne alebo marhule
  • 1 ČL marhuľového sirupu, ak nemáte tatranský čaj s takouto príchuťou
  • čajová zmes (ženšen, echinacea, ginko)
  • 10 ml octu z bieleho čaju Kombucha
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • 1 ČL marhuľového džemu s olivovým olejom
  • sušené alebo nakladané slivky na ozdobu

Tip: Ak nemáte zakúpený ocot z čaju Kombucha, môžete si ho doma vyrobiť aj sami. Znie to zložitejšie, ako sa zdá. V skutočnosti je príprava veľmi jednoduchá. Ocot, biely čaj a cukor necháte macerovať 7 minút a následne scedíte.

Tatranský čaj zalejeme šťavou z citróna a pridáme pár kvapiek octu z bieleho čaju. Zalejeme macerovanou čajovou zmesou a nalejeme do pohára.

Džem podávame na lyžičke, ktorú položíme na šálku, aby si mohol čaj namiešať hosť sám. Na tanierik okolo šálky poukladáme sušené alebo nakladané slivky.

Skryť Vypnúť reklamu

02.jpg

Frndžalica

Kráľom všetkých čajov je čierny čaj. Ak ide o výber konkrétneho typu, najlepšie urobíte, ak si uvaríte Assam.

V kombinácií s medom a tatranským čajom je neodolateľný pri každej slávnostnej aj bežnej situácií či po kvalitnej lyžovačke.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju
  • horúci asámsky čaj na zavŕšenie
  • jablkový džús
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • karamelizovaný med na osladenie
  • perník na ozdobu

Med si nalejeme na panvicu, keď tuhne, pridáme vodu. Uvaríme asámsky čaj v jablkovom džúse. Pridáme tatranský čaj, citrón, karamelizovaný med.

Všetko spolu zmiešame a podávame v hlinenom hrnčeku a perníkom na ozdobu. Ak chcete dosiahnuť maximálny efekt, môžete nápoj aj zapáliť.

03.jpg

Horúca čokoláda pre dospelých

Sladko-horký nápoj s ostrejším rázom plný čokolády dokáže príjemne pohladiť. Môžete ho piť aj nealkoholický.

Skryť Vypnúť reklamu

suroviny

  • 40 ml horkého tatranského čaju
  • 80 ml pravej rozpustnej fondue čokolády s príchuťou mäty a citrusov (zmes nastrúhanej citrónovej kôry a sušenej mäty, ktorú sme precedili)
  • 10 ml prírodného sladidla (napríklad brezový cukor)
  • mandľové mlieko
  • penové cukríky - marshmallows
  • koreniny - napríklad čierny jazmín, kardamón, eukalyptus, muškátový oriešok, rozmarín, čili, vanilka, škorica, klinčeky

Rozpustíme si čokoládu, do ktorej pridáme sušenú citrónovú kôru a sušenú mätu. Následne ju scedíme. Všetky ingrediencie zmiešame v hlinenom hrnčeku a pridáme koreniny podľa vlastnej chuti.

Z mandľového mlieka si vyrobíme mliečnu penu, prilejeme k zmesi a ozdobíme opraženými penovými cukríkmi.

04.jpg

Foto: TATRATEA

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  4. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  5. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  6. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  7. Desať najkrajších pláží na Korfu
  8. Vážení poslanci, to naozaj?
  9. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  10. Stiahnite si stovky e-kníh
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Najnovšie dezinfekčné prostriedky
  3. Desať najkrajších pláží na Korfu
  4. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  5. Vážení poslanci, to naozaj?
  6. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  9. Vážení poslanci, to naozaj?
  10. Koniec čakania na kuriéra
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 236
  2. Stiahnite si stovky e-kníh 6 071
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 708
  4. Vážení poslanci, to naozaj? 4 842
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 4 344
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 815
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 601
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 478
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 3 071
  10. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli 3 003
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prevrátený kamión po búrke v Moravske Novej Vsi.

Supercela na juhu Moravy priniesla veľké krúpy aj tornádo.


a 4 ďalší 3 h
Sedem obcí na južnej Morave spustošilo tornádo.

Búrka spôsobila obrovské škody.


3 h
Kontrola na rakúsko-slovenskej hranici.

Hranice zostávajú dokorán aj po odhalení delta mutácie na Slovensku.


15 h

Robert Fico s vervou brojí proti vedľajším účinkom očkovania. Najmä proti tým, ktoré sa týkajú priamo jeho.


Neprehliadnite tiež

Soňa Jánošová

Znásilnenia sa dejú na dozvukoch aj v dlhoročných vzťahoch.


18 h
Klinická psychologička Patrícia Vesel Ganoczyová.

Deti potrebujú počuť, ako sa dá so strachom pracovať.


19 h
Anna Grusková

Anna Grusková o príprave a vzniku inscenácie Demokratka Erža.


23. jún
Alžbeta Göllnerová – Gwerková v pracovni

Život Alžbety Gwerkovej fascinuje vedcov aj divákov.


23. jún