Je vám ešte stále zima? Zohrejte sa ostrými horúcimi koktejlmi

Ak máte chuť na niečo ostrejšie a môžete si dovoliť zakomponovať do horúceho nápoja alkohol, máme pre vás niekoľko inšpirácií na originálne koktejly, ktoré si môžete namiešať aj doma.

(Zdroj: TATRATEA)

V gastronómii sa čaruje s potravinami už dávno a vedia to patrične oceniť aj hostia. Už dávno nie je jedlo konzumované len kvôli pocitu hladu.

Hľadáme jednoduchosť skrytú za originalitou, nechceme požívať umelé potraviny, zaujíma nás ich zloženie. Lačný už nebýva len žalúdok, ale aj naše oči a naša dychtivosť po celkovej atmosfére.

To všetko je už dlhší čas v gastronómii bežné. Ale čo s nápojmi? Keď je nám zima, dáme si vreckový čaj zaliaty horúcou vodou, grog či varené víno. Je však čas inovovať aj tu.

Ak čakáte návštevu, ktorá má chuť na niečo teplé, ponúknite im niektorý z týchto nápojov. Nedokážu odmietnuť.

Hrejivá klasika

Dali by ste si horúci bylinný nápoj? S týmto koktejlom budete mať pocit, že stojíte na horskom štíte a vdychujete všetky neuveriteľné arómy, ktoré toto prostredie ponúka.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju s citrónovou príchuťou
  • štipka soli
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • 20 ml hroznového cukru
  • čaj z medovky, železníka a materinej dúšky

Príprava je veľmi jednoduchá. Do pohára nalejeme tatranský citrusový čaj podľa vlastného výberu. Pridáme štipku soli, hroznový cukor a citrón.

Zalejem teplým čajom z medovky, železníka a materinej dúšky. Nápoj podávame horúci.

01_classic.jpg

Kráľovský čaj Imperial

Táto exotická zmes sladkej, kyslej a horkej chuti v kombinácií s džemom z marhúľ a olivovým olejom, je ideálna na neskoré večery a nielen tie zimné.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju s príchuťou broskyne alebo marhule
  • 1 ČL marhuľového sirupu, ak nemáte tatranský čaj s takouto príchuťou
  • čajová zmes (ženšen, echinacea, ginko)
  • 10 ml octu z bieleho čaju Kombucha
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • 1 ČL marhuľového džemu s olivovým olejom
  • sušené alebo nakladané slivky na ozdobu

Tip: Ak nemáte zakúpený ocot z čaju Kombucha, môžete si ho doma vyrobiť aj sami. Znie to zložitejšie, ako sa zdá. V skutočnosti je príprava veľmi jednoduchá. Ocot, biely čaj a cukor necháte macerovať 7 minút a následne scedíte.

Tatranský čaj zalejeme šťavou z citróna a pridáme pár kvapiek octu z bieleho čaju. Zalejeme macerovanou čajovou zmesou a nalejeme do pohára.

Džem podávame na lyžičke, ktorú položíme na šálku, aby si mohol čaj namiešať hosť sám. Na tanierik okolo šálky poukladáme sušené alebo nakladané slivky.

02.jpg

Frndžalica

Kráľom všetkých čajov je čierny čaj. Ak ide o výber konkrétneho typu, najlepšie urobíte, ak si uvaríte Assam.

V kombinácií s medom a tatranským čajom je neodolateľný pri každej slávnostnej aj bežnej situácií či po kvalitnej lyžovačke.

suroviny

  • 40 ml tatranského čaju
  • horúci asámsky čaj na zavŕšenie
  • jablkový džús
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • karamelizovaný med na osladenie
  • perník na ozdobu

Med si nalejeme na panvicu, keď tuhne, pridáme vodu. Uvaríme asámsky čaj v jablkovom džúse. Pridáme tatranský čaj, citrón, karamelizovaný med.

Všetko spolu zmiešame a podávame v hlinenom hrnčeku a perníkom na ozdobu. Ak chcete dosiahnuť maximálny efekt, môžete nápoj aj zapáliť.

03.jpg

Horúca čokoláda pre dospelých

Sladko-horký nápoj s ostrejším rázom plný čokolády dokáže príjemne pohladiť. Môžete ho piť aj nealkoholický.

suroviny

  • 40 ml horkého tatranského čaju
  • 80 ml pravej rozpustnej fondue čokolády s príchuťou mäty a citrusov (zmes nastrúhanej citrónovej kôry a sušenej mäty, ktorú sme precedili)
  • 10 ml prírodného sladidla (napríklad brezový cukor)
  • mandľové mlieko
  • penové cukríky - marshmallows
  • koreniny - napríklad čierny jazmín, kardamón, eukalyptus, muškátový oriešok, rozmarín, čili, vanilka, škorica, klinčeky

Rozpustíme si čokoládu, do ktorej pridáme sušenú citrónovú kôru a sušenú mätu. Následne ju scedíme. Všetky ingrediencie zmiešame v hlinenom hrnčeku a pridáme koreniny podľa vlastnej chuti.

Z mandľového mlieka si vyrobíme mliečnu penu, prilejeme k zmesi a ozdobíme opraženými penovými cukríkmi.

04.jpg

Foto: TATRATEA

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 7 932
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 648
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 270
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 2 805
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 227
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 408
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 1 045
  8. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 044
  9. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 007
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 994

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Populista, podvodník ale aj blízky človek. Babiša vnímajú ľudia v Smere rôzne

Marián Kéry zo Smeru považuje Andreja Babiša za populistu.

SVET

Český komentátor pre SME: Naša demokracia Babiša prežije

Babiš nerozumie demokracii, tvrdí Jindřich Šidlo.

DOMOV

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Ľudia tu na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.