Jedlo a imunita
Trávenie zohráva v budovaní imunity najdôležitejšiu úlohu. Ak ho chceme podporiť, mali by sme jesť pravidelne, v malých porciách vyváženú stravu plnú zeleniny.
Pre väčšinu ľudí je to však ťažšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Rýchly spôsob života a zaneprázdnenosť nás často tlačia do konzumácie jedál, ktoré sú práve po ruke, a nie vždy sú to tie správne. Podľa imunológa Miloša Jeseňáka sa pritom dopúšťame viacerých chýb.
„Strava s nedostatkom vlákniny, vitamínov v ich prirodzenej forme, nedostatok tekutín, nadmerný príjem živočíšnych tukov v podobe mastných a vyprážaných jedál, nadmerný príjem jednoduchých cukrov, to všetko ohrozuje našu imunitu. Netreba sa spoliehať na to, že ak človek raz za čas absolvuje detoxikačnú kúru a potom opäť skĺzne do pôvodných stravovacích návykov, že to bude dostačujúce pre vzkriesenie či udržanie imunity,“ vysvetľuje lekár.
K téme sa vyjadruje:
Miloš Jeseňák, imunológ a alergológ, Univerzitná nemocnica Martin, Unm.sk
Jedným z najväčších prehreškov sú jednoduché cukry. O ich vplyve na zdravie sa vedú rozsiahle výskumy.
Na Kolumbijskej univerzite napríklad vedci prišli na to, že pri konzumácií sto gramov cukru, čo zodpovedá litru sladkej limonády, sú biele krvinky o štyridsať percent menej efektívne v zabíjaní baktérií.
Tento efekt dokáže oslabiť imunitný systém na viac ako päť hodín od konzumácie cukru.
Imunita v črevách
„V tráviacom trakte sa nachádza väčšina hmoty imunitného systému. Uvádza sa, že je to 75 až 85 percent. Dôležité je správne zloženie a fungovanie črevnej mikroflóry, ktorá zabezpečuje mnohé nenahraditeľné funkcie pre náš organizmus a úzko spolupracuje s imunitným systémom. Prakticky možno povedať, že mikroflóra v čreve je samostatne aktívnym imunitným orgánom,“ vysvetľuje imunológ Miloš Jeseňák.
Základom správneho trávenia je pravidelná a vyvážená strava, energeticky zodpovedajúca požiadavkám organizmu. Vždy treba prihliadať na pohlavie, vek či výdaj energie.
Čo by mala vaša strava obsahovať:
Vlákninu – jej vysoký obsah v strave je dôležitý.
Správne zloženie tukov.
Dostatok vitamínov – medzi najdôležitejšie patria vitamín D a vitamín C, dôležitý je vitamín E, ktorý pracuje ako antioxidant.
Minerály – do stravy zakomponujte zinok a selén, ktorý patrí tiež medzi efektívne antioxidanty.
Ovocia a zelenina.
Správny pitný režim.
Vhodné sú aj „funkčné potraviny“, ktoré majú okrem výživových vlastností aj iné benefity pre človeka, napríklad potraviny s obsahom prebiotík či živých probiotických kultúr, ktoré pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru.
Samozrejmosťou je minimalizácia rôznych farbív, konzervantov či chemických aditív, hoci nie je potrebné zachádzať do extrémov v podobe detoxikačných kúr alebo výlučnej konzumácie biopotravín.
Prevencia v zime
V zime naše zdravie ohrozuje príval chrípkovej epidémie. Vtedy je podľa Miloša Jeseňáka dôležitý dostatok tekutín a príjem vitamínov v ich prirodzenej forme.
Ich obsah v potravinách je v tomto období prirodzene nižší a samotná strava na posilnenie imunity nestačí na účinnú prevenciu.
„Preto je vhodné podporiť obranyschopnosť rôznymi imunomodulačnými prípravkami, najmä prírodnými, ako sú beta-glukány či niektoré fytofarmaká. Pomáha aj pravidelný pohyb najmä na čerstvom vzduchu, dostatok odpočinku a spánku alebo otužovanie. V severských krajinách sa osvedčilo aj pravidelné saunovanie,“ vysvetľuje lekár.
Vedeli ste, že...
Citrón v čaji nepomôže...
Citrón a ďalšie citrusové ovocie sú výborným a chutným pomocníkom v prevencii nádchy a prechladnutia. Pomáhajú ako podpora pri liečbe vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Keď nás postihne chrípka alebo sa jej chceme v rizikovom období vyhnúť, automaticky si dáme horúci čaji s medom a citrónom. Citrónová šťava však môže pôsobením tepla strácať liečivý účinok. „Treba si uvedomiť, že mnohé látky strácajú účinnosť pri bode varu, a preto aj ich obsah v čaji nemusí byť dostatočný, prípadne dôjde k ich znehodnoteniu, napríklad strate vitamínu C. Pitie čajov má však hydratačný účinok, zohrejú nás, prípadne môžu obsahovať látky podporujúce vykašliavanie a očistu dýchacích ciest. Reálny obsah látok na priamu podporu imunity je však v rôznych čajoch obvykle nízky,“ upozorňuje Miloš Jeseňák. Zlatým pravidlom je konzumovať potraviny, ktoré posilňujú imunitu v čo najprirodzenejšej pôvodnej forme a tepelne ich upravovať minimálne, ak to ich charakter dovoľuje.
Potraviny, ktoré liečia
Citrón – vitamín C, ktorý citrusové plody obsahujú pomáha bielym krvinkám v boji s baktériami, telo však tento vitamín nedokáže udržať a „skladovať“ ho, treba ho dopĺňať každý deň.
Červenápaprika – táto sladká chutná zelenina obsahuje viac vitamínu C ako citróny a je tiež bohatá na beta-katorén.
Brokolica – je nabitá vitamínovo-minerálovým arzenálom, z ktorého najvýznamnejšími pre imunitu sú vitamíny A, E a C. Ide o jeden z najzdravších typov zeleniny. Kľúčom je čo najmenšia tepelná úprava, aby sa uchovali všetky vzácne látky.
Cesnak – Národný inštitút potravinovej vedy a technológie preukázal, že cesnak znižuje cholesterol a pôsobí ako prevencia tvrdnutia artérií. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, D a C a má silné antimykotické a antivírusové účinky, ale aj mnoho ďalších pozitívnych vlastností.
Zázvor – čerstvý zázvor má hrejivé účinky, pomáha pri žalúdočných ťažkostiach a zmierňuje menštruačné bolesti.
Špenát – špenát sa v tomto zozname nenachádza len preto, že je bohatý na vitamín C, ale aj preto, že obsahuje značné množstvo antioxidantov a beta-karoténu, a to sú látky, ktoré zlepšujú schopnosť imunitného systému bojovať proti baktériám a vírusom.
Jogurt – keď si kupujete jogurt, vyberajte si zrejúci alebo so živými kultúrami. Takéto výrobky zlepšujú funkciu imunitného systému a podporujú zdravé trávenie.
Mandle – sú zdrojom vitamínu E, ktorý je rovnako potrebný pre telo ako vitamín C. Stačí pol šálky denne, tou pokryjete odporúčanú dennú dávku.
Kurkuma – táto zázračná korenina pôsobí protizápalovo a zmierňuje horúčku.
Zelený čaj – je plný antioxidantov v podobe flavonoidov, pôsobí antibakteriálne, uvoľňuje napätie a zlepšuje celkovú duševnú a fyzickú pohodu.