suroviny
- plechovka sterilizovanej červenej fazule
- plechovka sterilizovanej bielejfazule
- 200 g oravskej slaniny
- mrkva
- cesnak
- cibuľa
- stonkový zeler
- 2 zemiaky
- 4 rajčiny
- čili paprička
- 100 ml rajčinovej šťavy
- rímska rasca
- koriander
- mletá škorica
- mletá štipľavá paprika
- tabasco
- soľ
- mleté čierne korenie
- cukor
- 3 PL repkového oleja
- petržlenová vňať
1. Fazuľu a scedíme. Rajčiny ponoríme na chvíľu do vriacej vody, ošúpeme a pokrájame na kocky. Cibuľu, mrkvu, zemiaky a stonkový zeler očistíme a pokrájame na drobné kúsky. Cesnak pokrájame na plátky a oravskú slaninu na kocky. Čili papričku nakrájame na drobné pásiky.
2. V hrnci zohrejeme olej a opražíme slaninu. Pridáme cibuľu a orestujeme dosklovita. Potom pridáme nakrájanú zeleninu s čili papričkou a cesnakom. Dobre premiešame, pridáme koriander, rímsku rascu, korenie, mletú papriku, škoricu a soľ. Na koniec pridáme pokrájané rajčiny, pomiešame, podlejeme horúcou vodou a podusíme asi 10 minút.
3. Pridáme rajčinovú šťavu. Ak je polievka príliš hustá, zriedime ju horúcou vodou. Dusíme ešte 15 minút.
4. Potom pridáme fazuľu a kukuricu. Necháme zovrieť a odstavíme. Podľa chuti ešte prisolíme, ochutíme tabascom, korením, štipkou cukru a prelisovaným cesnakom. Posypeme petržlenovou vňaťou.
Tip: S pikantnými prísadami pracujte opatrne. Pridávajte ich po troške a zakaždým polievku ochutnajte, aby nebola príliš štipľavá.