suroviny
- 1 PL oleja
- 1 veľká cibuľa
- 1 čerstvá červená paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- mleté čili
- mletá sladká paprika
- rímska rasca
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 400 g konzervovaných rajčín
- sušený majorán
- 2 PL rajčinového pretlaku
- 400 g sterilizovaných červených fazúľ
- soľ
- mleté čierne korenie
- cukor
- kocka horkej čokolády
1. Pokrájame nadrobno cibuľu, papriku a cesnak. Na panvici zahrejeme trochu oleja a opražíme na ňom cibuľu dosklovita. Pridáme cesnak, kúsky papriky, ochutíme čili korením, sladkou paprikou a rascou. Za stáleho miešania opekáme na miernom ohni, kým sa chute neprepoja.
2. Pridáme do panvice mleté mäso, premiešame s korením a zeleninou a pomaly upečieme na strednom plameni dochrumkava.
3. Podlejeme vývarom, pridáme rajčiny z konzervy, ochutíme majoránom, cukrom, soľou a korením. Na záver pridáme rajčinový pretlak a všetko dôkladne premiešame.
4. Podusíme mäso s omáčkou. Privedieme zmes k varu a prikryjeme pokrievkou. Dusíme na miernom plameni asi dvadsať minút, občas premiešame, aby sa nám omáčka nepripálila, keď treba, pridáme vývar alebo vodu.
5. Napokon pridáme fazule. Najprv ich scedíme a potom pridáme na panvicu. Podľa potreby zriedime troškou vody a okoreníme podľa chuti. Keď je zmes domäkka udusená, hutná a šťavnatá, odstavíme z plameňa a necháme postáť aspoň desať minút, aby sa chute správne rozložili a mäso nimi nasiaklo.
6. Čerešničkou na torte je kocka tmavej čokolády, ktorú napokon necháte v ešte teplej zmesi rozpustiť. Jedlo tak získa výnimočnú chuť.
Tip: Pikantnú zmes môžete podávať s chlebom alebo ňou môžete naplniť mexické tortilly.