suroviny
- 300 g zemiakov pokrájaných na kocky
- 7 dl mäsového vývaru
- 30 g sušených húb
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 dl smotany na šľahanie
- 40 g masla
- 2 plátky anglickej slaniny
- 1 vajce
- tymián
- čierne korenie
- soľ
- pokrájaná petržlenová vňať
1. Hríby namočíme na 30 minút do studenej vody, aby zmäkli.
2. V hrnci osmažíme na masle ošúpanú a nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájané ošúpané zemiaky a spolu opekáme, kým cibuľa úplne nezmäkne. Pridáme vývar, osolíme, pridáme plátky cesnaku, zmäknuté sušené hríby, tymián, korenie a privedieme do varu.
3. Varíme, kým zemiaky nezmäknú, potom pridáme tri štvrtiny smotany, polievku rozmixujeme a ešte desať minút povaríme na miernom plameni.
4. Slaninu nakrájame na drobné kúsky a nasucho osmažíme na panvici. Uvaríme vajce natvrdo.
5. Hotovú polievku nalejeme do tanierov, pridáme nakrájané uvarené vajce a nadrobno pokrájanú a osmaženú slaninu. Posypeme petržlenovou vňaťou a pokvapkáme zvyškom smotany.
Tip: Táto polievka je taká sýta, že vám nahradí aj hlavné jedlo. Ak si k nej dáte krajec celozrnného chleba, určite sa dobre najete.