SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Maďarský guláš

Názov guláš pochádza z maďarského slova gulya, čo znamená stádo hovädzieho dobytka. Pôvodne ho varievali pastieri vonku v kotlíku.

(Zdroj: Fotolia.com)

suroviny

  • 600 g hovädzieho mäsa
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 2 rajčiny
  • 600 g pokrájanej cibule
  • 3 PL domácej masti
  • 2 feferónky
  • mletá červená paprika
  • soľ

1. Pripravíme si cibuľu, pri varení guláša má byť jej pomer k mäsu 1 : 1. Je to tak preto, že maďarský guláš sa nezahusťuje múkou. Cibuľa sa v ňom rozvarí a dostatočne ho zahustí. Pokrájame ju najemno.

2. Mäso opláchneme, osušíme a pokrájame na drobné kocky. V hrnci rozohrejeme domácu masť a orestujeme na nej cibuľu dozlatista. Stiahneme oheň a pridáme mletú papriku. Prilejeme malé množstvo horúcej vody a podusíme, kým sa nevyparí. Do poduseného paprikovo-cibuľového základu pridáme hovädzie mäso. Opečieme ho pri stálom miešaní tak, aby nasiaklo cibuľou a paprikou. Mäso nesolíme, aby dobre pustilo šťavu a pekne sa podusilo. Opekáme ho sedem až osem minút, potom podlejeme horúcou vodou a podusíme na strednom plameni.

Skryť Vypnúť reklamu

3. Počas varenia guláša postupne dolievame vodu. Varenie trvá asi dva a pol až tri hodiny, kým mäso nie je celkom mäkké. Asi polhodinu pred dovarením pridáme feferónky a nakrájanú zeleninu, aby neboli príliš rozvarené. Na záver osolíme a ochutíme korením podľa chuti.

Tip: Podávame s varenými zemiakmi alebo cestovinami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 088
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 684
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 208
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 092
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 018
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 697
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 303
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 258
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 238
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 086
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

6 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

42m