suroviny
- 600 g hovädzieho mäsa
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 2 rajčiny
- 600 g pokrájanej cibule
- 3 PL domácej masti
- 2 feferónky
- mletá červená paprika
- soľ
1. Pripravíme si cibuľu, pri varení guláša má byť jej pomer k mäsu 1 : 1. Je to tak preto, že maďarský guláš sa nezahusťuje múkou. Cibuľa sa v ňom rozvarí a dostatočne ho zahustí. Pokrájame ju najemno.
2. Mäso opláchneme, osušíme a pokrájame na drobné kocky. V hrnci rozohrejeme domácu masť a orestujeme na nej cibuľu dozlatista. Stiahneme oheň a pridáme mletú papriku. Prilejeme malé množstvo horúcej vody a podusíme, kým sa nevyparí. Do poduseného paprikovo-cibuľového základu pridáme hovädzie mäso. Opečieme ho pri stálom miešaní tak, aby nasiaklo cibuľou a paprikou. Mäso nesolíme, aby dobre pustilo šťavu a pekne sa podusilo. Opekáme ho sedem až osem minút, potom podlejeme horúcou vodou a podusíme na strednom plameni.
3. Počas varenia guláša postupne dolievame vodu. Varenie trvá asi dva a pol až tri hodiny, kým mäso nie je celkom mäkké. Asi polhodinu pred dovarením pridáme feferónky a nakrájanú zeleninu, aby neboli príliš rozvarené. Na záver osolíme a ochutíme korením podľa chuti.
Tip: Podávame s varenými zemiakmi alebo cestovinami.