Silvester s Alex: Takto si pripravíte zdravé jedlo na oslavu nového roka

Milovníčka zdravého jedla, foodblogerka Alex Rymšinová vás pozýva na silvestrovskú párty.

(Zdroj: Alex Rymšinová, Tomáš Jurkovič)

Čokoládové muffiny

suroviny

  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g sušeného kokosu
  • 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 6 PL raw kakaa
  • 150 g datlí (namočené na 10 minút do horúcej vody)
  • 3 vajcia
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 3 PL kokosového oleja
  • 2 PL ryžového sirupu
  • 150 g mrazených jahôd
  1. V mise zmiešame všetky suché ingrediencie.

  2. V mixéri spracujeme rozmrazené jahody, datle, kakao, kokosový olej a ryžový sirup do hladka. Pridáme do mixéra kokosové mlieko a vajcia.

  3. Rozmixovanú zmes prelejeme do misky so suchými ingredienciami a dobre premiešame. Rovnomerne rozdelíme do formičiek na pečenie muffinov a pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.

muffiny.jpg

Mini chia pudingy

suroviny

  • 1/4 šálky chia semienok
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 PL medu
  • 100 g mrazených jahôd
  • 1 ČL škorice
  • 1 PL medu
  1. V miske dobre premiešame všetky ingrediencie a rovnomerne rozdelíme do malých pohárikov. Necháme v chladničke tuhnúť cez noc.

  2. Na panvici rozohrejeme jahody so škoricou a medom, podusíme úplne domäkka a rozmixujeme pomocou ručného mixéra na hladkú zmes, ktorou ozdobíme malé pudingy.

chia.jpg

Karfiolová pizza

suroviny

  • 700 g karfiolových ružičiek
  • 100 g pohánkovej múky
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL soli
  • 3 vajcia

Na omáčku:

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 stredná mrkva
  • 1 červená paprika
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL oregana
  • 1/2 ČL soli
  • hrsť bazalky
  • šťava z 1/2 citróna
  1. Karfiolové ružičky pokrájame na menšie kúsky a rozmixujeme mixérom na ryžovú konzistenciu. Zmiešame vo veľkej mise spolu s múkou, vajcami a oreganom.

  2. Zmes vyklopíme na papierom vystlaný plech a rukou tvarujeme do ľubovoľného tvaru. Pečieme 20 minút na 200 stupňov.

  3. Pripravíme omáčku. Na panvici rozohrejeme olivový olej a všetku zeleninu nakrájanú nadrobno podusíme spolu s cesnakom a oreganom domäkka. Na záver pridáme bazalku a šťavu z citróna, rozmixujeme zmes do hladka a rovnomerne nanesieme na predpečenú pizzu.

  4. Navrch pizze uložíme ľubovoľné ingrediencie vašej obľúbenej pizze, v tomto prípade som volila brokolicu, paradajky, rukolu a parmezán a pečieme ďalších 10 minút dozlatista.

pizza.jpg

Ako prežiť Silvestra: 4 rady od Alex Rymšinovej

1. Zásobujte telo živinami priebežne celý deň. Nezabudnite dobre raňajkovať, dbať na pitný režim a dopriať telu množstvo antioxidantov a vitamínov.

2. Na párty nikdy neprichádzajte hladné! Nielenže nepôsobí práve najlepšie, keď sa namiesto vítania s ostatnými vrhnete k stolom s občerstvením, ale kým sa prepracujete k nevyhnutnej príprave žalúdka na celý večer, väčšinou stihnete spracovať minimálne prvý privítací drink. Na prázdny žalúdok je to veľká záťaž. Pred odchodom z domu si doprajte proteíny a dobré tuky - zopár plátkov kuracieho mäsa, avokádo, hummus, olivy, mandle.

3. Zvoľte si jeden druh alkoholu a ostaňte pri ňom celý večer. Vyhnite sa ťažkým sladeným drinkom a vystriedajte každý alkoholický nápoj pohárom vody.

4. Po príchode domov nezamierte rovno do perín. Viem, je to lákavé. Najmä keď vonku už svitá. Ale keď ste vydržali doteraz, niekoľko minút navyše vás nezabije a pre vaše telo to bude veľký rozdiel. Pred zaľahnutím do postele si pripravte ešte teplý čaj alebo pohár teplej vody s citrónovou šťavou a dajte si banán. Alkohol dehydruje a pripravuje telo o draslík. Banán je bohatý na tento minerál, navyše upokojí žalúdok vďaka množstvu vitamínov B, čím zabráni nevoľnosti na ďalší deň.

Batátové hranolčeky

suroviny

  • 2 - 3 batáty
  • olivový olej
  • soľ
  • drvené sušené paradajky
  1. Batáty očistíme, pozdĺžne nakrájame na hranolčeky a uložíme na papierom vystlaný plech. Polejeme olivovým olejom, osolíme, ochutíme drvenými sušenými paradajkami.

  2. Zemiaky dobre premiešame, aby koreniny a olej rovnomerne pokrývali všetky batáty. Pečieme približne 20 minút na 200 stupňov.

bataty.jpg

Pohánkové krekry s avokádovou nátierkou

suroviny

Na krekry:

  • 100 g pohánkovej múky
  • 50 g sezamových semienok
  • 50 g ľanových semienok
  • 50 g pohánkových vločiek
  • 2 PL psyllia
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 300 ml vody
  • 30 g strúhaného parmezánu
  • 5 PL olivového oleja

Na nátierku:

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 malá cibuľa
  • hrsť čerstvého koriandra
  • šťava z limetky
  • soľ
  1. V mise zmiešame všetky ingrediencie na krekry. Zmes prenesieme na papierom vystlatý plech na pečenie a rukami roztlačíme do všetkých strán.

  2. Prekryjeme papierom na pečenie aj zvrchu, aby sme krehké cesto vyvaľkali a zmes sa nám nelepila na valček.

  3. Krekry pečieme na 180 stupňov 25 minút, cesto nakrájame na ľubovoľné tvary, otočíme na opačnú stranu a dáme zapiecť ešte 10 - 15 minút, podľa toho, aké chrumkavé ho chceme mať.

  4. Potom si pripravíme nátierku. Cibuľu a koriander nakrájame nadrobno, zrelé avokádo roztlačíme vidličkou. Primiešame cibuľu, koriander, ochutíme soľou a šťavou z limetky. Hotovú nátierku natrieme na krekry.

krekry.jpg

Foto: Alex Rymšinová, Tomáš Jurkovič

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 12 054
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 014
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 131
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 972
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 731
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 519
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 182
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 114
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 846
  10. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené? 470

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Šéf Fondu na podporu umenia: Odborníkov je málo, bojujeme s konfliktom záujmov

Prioritami pre fond na nasledujúci rok sú národné výročia.

ŠPORT

Slovan vyhral najväčšie slovenské derby, rozhodol Hološko

Fanúšikovia Trnavy vypredali sektor hostí.

SPIŠ KORZÁR

Deň, ktorý navždy zmenil Vysoké Tatry. Takto to vyzeralo pred 13 rokmi

Víchrica zničila 12-tisíc hektárov lesa.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.