SME
Piatok, 26. apríl , 2019

Silvester s Alex: Takto si pripravíte zdravé jedlo na oslavu nového roka

Milovníčka zdravého jedla, foodblogerka Alex Rymšinová vás pozýva na silvestrovskú párty.

(Zdroj: Alex Rymšinová, Tomáš Jurkovič)

Čokoládové muffiny

suroviny

  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g sušeného kokosu
  • 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 6 PL raw kakaa
  • 150 g datlí (namočené na 10 minút do horúcej vody)
  • 3 vajcia
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 3 PL kokosového oleja
  • 2 PL ryžového sirupu
  • 150 g mrazených jahôd
  1. V mise zmiešame všetky suché ingrediencie.

  2. V mixéri spracujeme rozmrazené jahody, datle, kakao, kokosový olej a ryžový sirup do hladka. Pridáme do mixéra kokosové mlieko a vajcia.

  3. Rozmixovanú zmes prelejeme do misky so suchými ingredienciami a dobre premiešame. Rovnomerne rozdelíme do formičiek na pečenie muffinov a pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.

muffiny.jpg

Mini chia pudingy

suroviny

  • 1/4 šálky chia semienok
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 PL medu
  • 100 g mrazených jahôd
  • 1 ČL škorice
  • 1 PL medu
  1. V miske dobre premiešame všetky ingrediencie a rovnomerne rozdelíme do malých pohárikov. Necháme v chladničke tuhnúť cez noc.

  2. Na panvici rozohrejeme jahody so škoricou a medom, podusíme úplne domäkka a rozmixujeme pomocou ručného mixéra na hladkú zmes, ktorou ozdobíme malé pudingy.

chia.jpg

Karfiolová pizza

suroviny

  • 700 g karfiolových ružičiek
  • 100 g pohánkovej múky
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL soli
  • 3 vajcia

Na omáčku:

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 stredná mrkva
  • 1 červená paprika
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL oregana
  • 1/2 ČL soli
  • hrsť bazalky
  • šťava z 1/2 citróna
  1. Karfiolové ružičky pokrájame na menšie kúsky a rozmixujeme mixérom na ryžovú konzistenciu. Zmiešame vo veľkej mise spolu s múkou, vajcami a oreganom.

  2. Zmes vyklopíme na papierom vystlaný plech a rukou tvarujeme do ľubovoľného tvaru. Pečieme 20 minút na 200 stupňov.

  3. Pripravíme omáčku. Na panvici rozohrejeme olivový olej a všetku zeleninu nakrájanú nadrobno podusíme spolu s cesnakom a oreganom domäkka. Na záver pridáme bazalku a šťavu z citróna, rozmixujeme zmes do hladka a rovnomerne nanesieme na predpečenú pizzu.

  4. Navrch pizze uložíme ľubovoľné ingrediencie vašej obľúbenej pizze, v tomto prípade som volila brokolicu, paradajky, rukolu a parmezán a pečieme ďalších 10 minút dozlatista.

pizza.jpg

Ako prežiť Silvestra: 4 rady od Alex Rymšinovej

1. Zásobujte telo živinami priebežne celý deň. Nezabudnite dobre raňajkovať, dbať na pitný režim a dopriať telu množstvo antioxidantov a vitamínov.

2. Na párty nikdy neprichádzajte hladné! Nielenže nepôsobí práve najlepšie, keď sa namiesto vítania s ostatnými vrhnete k stolom s občerstvením, ale kým sa prepracujete k nevyhnutnej príprave žalúdka na celý večer, väčšinou stihnete spracovať minimálne prvý privítací drink. Na prázdny žalúdok je to veľká záťaž. Pred odchodom z domu si doprajte proteíny a dobré tuky - zopár plátkov kuracieho mäsa, avokádo, hummus, olivy, mandle.

3. Zvoľte si jeden druh alkoholu a ostaňte pri ňom celý večer. Vyhnite sa ťažkým sladeným drinkom a vystriedajte každý alkoholický nápoj pohárom vody.

4. Po príchode domov nezamierte rovno do perín. Viem, je to lákavé. Najmä keď vonku už svitá. Ale keď ste vydržali doteraz, niekoľko minút navyše vás nezabije a pre vaše telo to bude veľký rozdiel. Pred zaľahnutím do postele si pripravte ešte teplý čaj alebo pohár teplej vody s citrónovou šťavou a dajte si banán. Alkohol dehydruje a pripravuje telo o draslík. Banán je bohatý na tento minerál, navyše upokojí žalúdok vďaka množstvu vitamínov B, čím zabráni nevoľnosti na ďalší deň.

Batátové hranolčeky

suroviny

  • 2 - 3 batáty
  • olivový olej
  • soľ
  • drvené sušené paradajky
  1. Batáty očistíme, pozdĺžne nakrájame na hranolčeky a uložíme na papierom vystlaný plech. Polejeme olivovým olejom, osolíme, ochutíme drvenými sušenými paradajkami.

  2. Zemiaky dobre premiešame, aby koreniny a olej rovnomerne pokrývali všetky batáty. Pečieme približne 20 minút na 200 stupňov.

bataty.jpg

Pohánkové krekry s avokádovou nátierkou

suroviny

Na krekry:

  • 100 g pohánkovej múky
  • 50 g sezamových semienok
  • 50 g ľanových semienok
  • 50 g pohánkových vločiek
  • 2 PL psyllia
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 300 ml vody
  • 30 g strúhaného parmezánu
  • 5 PL olivového oleja

Na nátierku:

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 malá cibuľa
  • hrsť čerstvého koriandra
  • šťava z limetky
  • soľ
  1. V mise zmiešame všetky ingrediencie na krekry. Zmes prenesieme na papierom vystlatý plech na pečenie a rukami roztlačíme do všetkých strán.

  2. Prekryjeme papierom na pečenie aj zvrchu, aby sme krehké cesto vyvaľkali a zmes sa nám nelepila na valček.

  3. Krekry pečieme na 180 stupňov 25 minút, cesto nakrájame na ľubovoľné tvary, otočíme na opačnú stranu a dáme zapiecť ešte 10 - 15 minút, podľa toho, aké chrumkavé ho chceme mať.

  4. Potom si pripravíme nátierku. Cibuľu a koriander nakrájame nadrobno, zrelé avokádo roztlačíme vidličkou. Primiešame cibuľu, koriander, ochutíme soľou a šťavou z limetky. Hotovú nátierku natrieme na krekry.

krekry.jpg

Foto: Alex Rymšinová, Tomáš Jurkovič

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od mája sa mení definícia kilogramu
  2. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  3. Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018
  4. 5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas
  5. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?
  6. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  7. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  8. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  9. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  10. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  1. 5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas
  2. Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018
  3. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?
  4. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  5. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  6. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  7. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  8. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  9. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  10. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 24 272
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu 8 860
  3. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 6 699
  4. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 6 668
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 5 123
  6. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 100
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 907
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 581
  9. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 2 074
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 071

Hlavné správy zo Sme.sk

Sociálny systém čaká na Husákove deti, ako to zvláda dnes?

Vyše 7500 ľudí čaká na miesto v domove pre seniorov.

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Okrem vychádzok k lekárovi ich naozaj nič nečaká?

Až po päťdesiatke si človek uvedomuje, že staroba je tŕnistý pojem.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.
Dobré ráno

Dobré ráno: Proti novinárom sa spojili mafia, exsiskári aj policajti

O čom hovorí sledovanie novinárov.

Podcast Dobré Ráno

Joga pre začiatočníkov: Ako správne cvičiť pozdrav slnku

Pred formovaním tela treba ovládnuť dych.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Moravské hrady a zámky: Päť tipov na víkendový výlet

Ktorú z pamiatok si obľúbili filmári a ktorá je najvoňavejšia?

Valtice

V mozgu sme preň vytvorili cestu, musíme ju rozbiť: Ako sa zbaviť zlozvyku?

Zbaviť sa zlozvyku trvá násobne dlhšie ako ho nadobudnúť.