Silvester s Alex: Takto si pripravíte zdravé jedlo na oslavu nového roka

Milovníčka zdravého jedla, foodblogerka Alex Rymšinová vás pozýva na silvestrovskú párty.

(Zdroj: Alex Rymšinová, Tomáš Jurkovič)

Čokoládové muffiny

suroviny

  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g sušeného kokosu
  • 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 6 PL raw kakaa
  • 150 g datlí (namočené na 10 minút do horúcej vody)
  • 3 vajcia
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 3 PL kokosového oleja
  • 2 PL ryžového sirupu
  • 150 g mrazených jahôd
  1. V mise zmiešame všetky suché ingrediencie.

  2. V mixéri spracujeme rozmrazené jahody, datle, kakao, kokosový olej a ryžový sirup do hladka. Pridáme do mixéra kokosové mlieko a vajcia.

  3. Rozmixovanú zmes prelejeme do misky so suchými ingredienciami a dobre premiešame. Rovnomerne rozdelíme do formičiek na pečenie muffinov a pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.

muffiny.jpg

Mini chia pudingy

suroviny

  • 1/4 šálky chia semienok
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 PL medu
  • 100 g mrazených jahôd
  • 1 ČL škorice
  • 1 PL medu
  1. V miske dobre premiešame všetky ingrediencie a rovnomerne rozdelíme do malých pohárikov. Necháme v chladničke tuhnúť cez noc.

  2. Na panvici rozohrejeme jahody so škoricou a medom, podusíme úplne domäkka a rozmixujeme pomocou ručného mixéra na hladkú zmes, ktorou ozdobíme malé pudingy.

chia.jpg

Karfiolová pizza

suroviny

  • 700 g karfiolových ružičiek
  • 100 g pohánkovej múky
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL soli
  • 3 vajcia

Na omáčku:

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 stredná mrkva
  • 1 červená paprika
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL oregana
  • 1/2 ČL soli
  • hrsť bazalky
  • šťava z 1/2 citróna
  1. Karfiolové ružičky pokrájame na menšie kúsky a rozmixujeme mixérom na ryžovú konzistenciu. Zmiešame vo veľkej mise spolu s múkou, vajcami a oreganom.

  2. Zmes vyklopíme na papierom vystlaný plech a rukou tvarujeme do ľubovoľného tvaru. Pečieme 20 minút na 200 stupňov.

  3. Pripravíme omáčku. Na panvici rozohrejeme olivový olej a všetku zeleninu nakrájanú nadrobno podusíme spolu s cesnakom a oreganom domäkka. Na záver pridáme bazalku a šťavu z citróna, rozmixujeme zmes do hladka a rovnomerne nanesieme na predpečenú pizzu.

  4. Navrch pizze uložíme ľubovoľné ingrediencie vašej obľúbenej pizze, v tomto prípade som volila brokolicu, paradajky, rukolu a parmezán a pečieme ďalších 10 minút dozlatista.

pizza.jpg

Ako prežiť Silvestra: 4 rady od Alex Rymšinovej

1. Zásobujte telo živinami priebežne celý deň. Nezabudnite dobre raňajkovať, dbať na pitný režim a dopriať telu množstvo antioxidantov a vitamínov.

2. Na párty nikdy neprichádzajte hladné! Nielenže nepôsobí práve najlepšie, keď sa namiesto vítania s ostatnými vrhnete k stolom s občerstvením, ale kým sa prepracujete k nevyhnutnej príprave žalúdka na celý večer, väčšinou stihnete spracovať minimálne prvý privítací drink. Na prázdny žalúdok je to veľká záťaž. Pred odchodom z domu si doprajte proteíny a dobré tuky - zopár plátkov kuracieho mäsa, avokádo, hummus, olivy, mandle.

3. Zvoľte si jeden druh alkoholu a ostaňte pri ňom celý večer. Vyhnite sa ťažkým sladeným drinkom a vystriedajte každý alkoholický nápoj pohárom vody.

4. Po príchode domov nezamierte rovno do perín. Viem, je to lákavé. Najmä keď vonku už svitá. Ale keď ste vydržali doteraz, niekoľko minút navyše vás nezabije a pre vaše telo to bude veľký rozdiel. Pred zaľahnutím do postele si pripravte ešte teplý čaj alebo pohár teplej vody s citrónovou šťavou a dajte si banán. Alkohol dehydruje a pripravuje telo o draslík. Banán je bohatý na tento minerál, navyše upokojí žalúdok vďaka množstvu vitamínov B, čím zabráni nevoľnosti na ďalší deň.

Batátové hranolčeky

suroviny

  • 2 - 3 batáty
  • olivový olej
  • soľ
  • drvené sušené paradajky
  1. Batáty očistíme, pozdĺžne nakrájame na hranolčeky a uložíme na papierom vystlaný plech. Polejeme olivovým olejom, osolíme, ochutíme drvenými sušenými paradajkami.

  2. Zemiaky dobre premiešame, aby koreniny a olej rovnomerne pokrývali všetky batáty. Pečieme približne 20 minút na 200 stupňov.

bataty.jpg

Pohánkové krekry s avokádovou nátierkou

suroviny

Na krekry:

  • 100 g pohánkovej múky
  • 50 g sezamových semienok
  • 50 g ľanových semienok
  • 50 g pohánkových vločiek
  • 2 PL psyllia
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 300 ml vody
  • 30 g strúhaného parmezánu
  • 5 PL olivového oleja

Na nátierku:

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 malá cibuľa
  • hrsť čerstvého koriandra
  • šťava z limetky
  • soľ
  1. V mise zmiešame všetky ingrediencie na krekry. Zmes prenesieme na papierom vystlatý plech na pečenie a rukami roztlačíme do všetkých strán.

  2. Prekryjeme papierom na pečenie aj zvrchu, aby sme krehké cesto vyvaľkali a zmes sa nám nelepila na valček.

  3. Krekry pečieme na 180 stupňov 25 minút, cesto nakrájame na ľubovoľné tvary, otočíme na opačnú stranu a dáme zapiecť ešte 10 - 15 minút, podľa toho, aké chrumkavé ho chceme mať.

  4. Potom si pripravíme nátierku. Cibuľu a koriander nakrájame nadrobno, zrelé avokádo roztlačíme vidličkou. Primiešame cibuľu, koriander, ochutíme soľou a šťavou z limetky. Hotovú nátierku natrieme na krekry.

krekry.jpg

Foto: Alex Rymšinová, Tomáš Jurkovič

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  3. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  4. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  5. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  6. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  7. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  8. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  9. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  10. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 545
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 485
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 469
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 754
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 682
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 969
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 966
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 416
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 926
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 491

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Mika svoju kapacitu podľa SNS vyčerpal. Nahradiť by ho mohol Rezník

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

KULTÚRA

Tajná služba si objednala vraždu. Na film Únos bolo treba odvahu

Politické trilery u nás nevznikajú.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop