Čokoládové muffiny
suroviny
- 200 g mletých mandlí
- 100 g sušeného kokosu
- 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 6 PL raw kakaa
- 150 g datlí (namočené na 10 minút do horúcej vody)
- 3 vajcia
- 200 ml kokosového mlieka
- 3 PL kokosového oleja
- 2 PL ryžového sirupu
- 150 g mrazených jahôd
-
V mise zmiešame všetky suché ingrediencie.
-
V mixéri spracujeme rozmrazené jahody, datle, kakao, kokosový olej a ryžový sirup do hladka. Pridáme do mixéra kokosové mlieko a vajcia.
-
Rozmixovanú zmes prelejeme do misky so suchými ingredienciami a dobre premiešame. Rovnomerne rozdelíme do formičiek na pečenie muffinov a pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.
Mini chia pudingy
suroviny
- 1/4 šálky chia semienok
- 1 šálka kokosového mlieka
- 1 PL medu
- 100 g mrazených jahôd
- 1 ČL škorice
- 1 PL medu
-
V miske dobre premiešame všetky ingrediencie a rovnomerne rozdelíme do malých pohárikov. Necháme v chladničke tuhnúť cez noc.
-
Na panvici rozohrejeme jahody so škoricou a medom, podusíme úplne domäkka a rozmixujeme pomocou ručného mixéra na hladkú zmes, ktorou ozdobíme malé pudingy.
Karfiolová pizza
suroviny
- 700 g karfiolových ružičiek
- 100 g pohánkovej múky
- 1 ČL oregana
- 1 ČL soli
- 3 vajcia
Na omáčku:
- 1 PL olivového oleja
- 1 stredná mrkva
- 1 červená paprika
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL oregana
- 1/2 ČL soli
- hrsť bazalky
- šťava z 1/2 citróna
-
Karfiolové ružičky pokrájame na menšie kúsky a rozmixujeme mixérom na ryžovú konzistenciu. Zmiešame vo veľkej mise spolu s múkou, vajcami a oreganom.
-
Zmes vyklopíme na papierom vystlaný plech a rukou tvarujeme do ľubovoľného tvaru. Pečieme 20 minút na 200 stupňov.
-
Pripravíme omáčku. Na panvici rozohrejeme olivový olej a všetku zeleninu nakrájanú nadrobno podusíme spolu s cesnakom a oreganom domäkka. Na záver pridáme bazalku a šťavu z citróna, rozmixujeme zmes do hladka a rovnomerne nanesieme na predpečenú pizzu.
-
Navrch pizze uložíme ľubovoľné ingrediencie vašej obľúbenej pizze, v tomto prípade som volila brokolicu, paradajky, rukolu a parmezán a pečieme ďalších 10 minút dozlatista.
Ako prežiť Silvestra: 4 rady od Alex Rymšinovej
1. Zásobujte telo živinami priebežne celý deň. Nezabudnite dobre raňajkovať, dbať na pitný režim a dopriať telu množstvo antioxidantov a vitamínov.
2. Na párty nikdy neprichádzajte hladné! Nielenže nepôsobí práve najlepšie, keď sa namiesto vítania s ostatnými vrhnete k stolom s občerstvením, ale kým sa prepracujete k nevyhnutnej príprave žalúdka na celý večer, väčšinou stihnete spracovať minimálne prvý privítací drink. Na prázdny žalúdok je to veľká záťaž. Pred odchodom z domu si doprajte proteíny a dobré tuky - zopár plátkov kuracieho mäsa, avokádo, hummus, olivy, mandle.
3. Zvoľte si jeden druh alkoholu a ostaňte pri ňom celý večer. Vyhnite sa ťažkým sladeným drinkom a vystriedajte každý alkoholický nápoj pohárom vody.
4. Po príchode domov nezamierte rovno do perín. Viem, je to lákavé. Najmä keď vonku už svitá. Ale keď ste vydržali doteraz, niekoľko minút navyše vás nezabije a pre vaše telo to bude veľký rozdiel. Pred zaľahnutím do postele si pripravte ešte teplý čaj alebo pohár teplej vody s citrónovou šťavou a dajte si banán. Alkohol dehydruje a pripravuje telo o draslík. Banán je bohatý na tento minerál, navyše upokojí žalúdok vďaka množstvu vitamínov B, čím zabráni nevoľnosti na ďalší deň.
Batátové hranolčeky
suroviny
- 2 - 3 batáty
- olivový olej
- soľ
- drvené sušené paradajky
-
Batáty očistíme, pozdĺžne nakrájame na hranolčeky a uložíme na papierom vystlaný plech. Polejeme olivovým olejom, osolíme, ochutíme drvenými sušenými paradajkami.
-
Zemiaky dobre premiešame, aby koreniny a olej rovnomerne pokrývali všetky batáty. Pečieme približne 20 minút na 200 stupňov.
Pohánkové krekry s avokádovou nátierkou
suroviny
Na krekry:
- 100 g pohánkovej múky
- 50 g sezamových semienok
- 50 g ľanových semienok
- 50 g pohánkových vločiek
- 2 PL psyllia
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1 ČL oregana
- 1 ČL sušeného cesnaku
- 300 ml vody
- 30 g strúhaného parmezánu
- 5 PL olivového oleja
Na nátierku:
- 1 zrelé avokádo
- 1 malá cibuľa
- hrsť čerstvého koriandra
- šťava z limetky
- soľ
-
V mise zmiešame všetky ingrediencie na krekry. Zmes prenesieme na papierom vystlatý plech na pečenie a rukami roztlačíme do všetkých strán.
-
Prekryjeme papierom na pečenie aj zvrchu, aby sme krehké cesto vyvaľkali a zmes sa nám nelepila na valček.
-
Krekry pečieme na 180 stupňov 25 minút, cesto nakrájame na ľubovoľné tvary, otočíme na opačnú stranu a dáme zapiecť ešte 10 - 15 minút, podľa toho, aké chrumkavé ho chceme mať.
-
Potom si pripravíme nátierku. Cibuľu a koriander nakrájame nadrobno, zrelé avokádo roztlačíme vidličkou. Primiešame cibuľu, koriander, ochutíme soľou a šťavou z limetky. Hotovú nátierku natrieme na krekry.
Foto: Alex Rymšinová, Tomáš Jurkovič
Autor: Alex Rymšinová